A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Területfejlesztés és esélyegyenlőség a Barcsi kistérségben
Önsegítő Angol Nyelvi Tanulókör
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Pszichiátriai intézmények lakóinak felkészítése PÉF – Lélek-Hang Egyesület.
Témavezető tanár: Kerekes Noémi Készítette: Somogyi Ildikó
Egy lépés a munkahely megszerzéséig képzési projekt az aktív munkakeresés témakörében fiatalok számára IFJÚSÁG, IFJÚSÁGPOLITIKA - ÚJ KIHÍVÁSOK előadó:
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
A TÁMOP projekt hasznosulása egy tagiskolában Kazincbarcika, TÁMOP / Országos Egyházi TISZK.
 ember él az Avason, egymástól elszigetelve, panelházak magányában  Nincsenek találkozási lehetőségek  Nincsenek közösségi terek (nincs művelődési.
XXX. Jubileumi OTDK Készítette: Szabó Anita Debreceni Egyetem
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
A tevékenység neve „Fiatalból felnőtt” Ifjúsági Multiplikátor Képzés.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Alapinformációk az átmenetben nyújtott munkaerőpiaci szolgáltatásról Munkaerőpiaci szolgáltatás az iskola és a munkaerőpiac közötti átmenetben.
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Közösségfejlesztés és közösségi munka
Közösségfejlesztés a debreceni városrészekben
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében január 15.
GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGPOLITIKA – JÓ képzettséget és JÓ munkát minden gyermeknek, mire felnő! Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Czibere.
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Kutatási terv Az inklúzió fenntarthatóságának vizsgálata az oktatási intézményekben, fókuszba helyezve a hálózati együttműködést, a kreatív alkotó műhelyek.
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
„Környezet- és egészségtudatos iskola” Magyar Bioetikai Társaság 20. Nemzetközi Konferenciája szeptember 21.
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A LEADER PROGRAM MINT HELYI PARTNERSÉG KÉRDÉSEI MAGYARORSZÁGON.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
Szempont Alapítvány Foglalkozási rehabilitáció 2008 december 10.
A vidéki tér sikertényezői
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
EGY MÉRÉS NEM MÉRÉS? NEMZETI ÉS TELEPÜLÉSI SZINTŰ IFJÚSÁGI STRATÉGIÁK KUTATÁSI SZÜKSÉGLETEI Kádár-Csoboth Péter Nemzetközi trendek, új kihívások.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Brettner Zsuzsanna PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
ÚJ UTAK AZ ELSŐDLEGES MUNKAERŐ-PICRA Esélyteremtés a foglalkoztatásban LENTI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA EQUAL Program 2004/A92.
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
Dr. Tóbiás László: A szociális képzők és a szociális szakma egészének hozzájárulása az inkluzív társadalom és a társadalmi részvétel fejlesztéséhez Inclusive.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szerepe a szociális város- és település-rehabilitációs folyamatokban.
Pécs-Somogy Bányatelep és a keleti városrész Rehabilitációja
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
A hálózati együttműködés lehetőségei és keretei. hálózat  „Minden olyan rendszer felfogható hálózatnak, amely egymástól elkülönült elemekből áll, és.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Sásdi Faodu Egyesület 2001 – től napjainkig. A kezdetektől vállaljuk a sásdi térségben élő hátrányos helyzetű fiatalok összefogását és támogatását, a.
Az IKT fejlesztési folyamat- szaktanácsadó felkészítése a digitális kompetencia-fejlesztés támogatására Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
 MoodleMOT  Duális képzés 2014  „A duális képzés célja, hogy a hallgatók a leendő szakképzettségüknek megfelelő munkahelyen, munkakörben összekapcsolják.
IFJÚSÁGI KÖZÖSSÉGEK LÉTREHOZÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI A FALVAKBAN Készítette: Pencz Violetta Becsehely Község Közművelődési és Kulturális Fejlődéséért Alapítvány.
A kiemelt projekt eredményei: a módszertani feladatok és a hálózatépítés tükrében Avagy az „emberorientált” hálózat működése a hajléktalan-ellátáson belül.
TÁMOP projektek megvalósításának „nyeresége” Kemecsei Judit – Hajléktalanokért Közalapítvány TÁMOP / december 13. Miskolc.
TÁMOP B TELEP-PROGRAMOK ELNÉPTELENEDŐ FALVAK LANGERNÉ VICTOR KATALIN.
Kistérségi gyerekesély programok támogatása MTA Gyerekprogram.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
Hejőkeresztúr Község.  Komplex Instrukciós Program  Táblajáték Program  Generációk Közötti Párbeszéd Program  Tehetséggondozás (képzőművészet, zene,
A SZÜLŐI KOMPETENCIA TÁMOGATÁSA A KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJÁBAN Budapest augusztus 31.
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
Minőségmenedzsment alapjai szeptember 12.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
Előadás másolata:

A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Témavezető: Ábrahám Katalin (egyetemi tanársegéd) Giczey Péter (külső konzulens)

A témaválasztás okai Közösségi szociális munka, mint tantárgy és terepgyakorlati helyszín – Freedom Közösségi Ház Személyes érdeklődés Új terület, amely fejlesztést igényel: nem vizsgálták még a módszerek hatását

A dolgozat felépítése A közösségfejlesztés módszertanának ismertetése 1.1. Közösség fogalmának értelmezése 1.2. Közösségfejlesztés rövid története 1.3. A közösségfejlesztés, mint társadalmi szerepvállalás elősegítése 1.4. Lehetséges módszerek és eljárások 1.5. A közösségi munka eredményessége, hatása A közösségfejlesztés hatásainak vizsgálata a tégláskerti közösség körében (Esettanulmány) 2.1. A Freedom Közösségi Ház kialakulása, célja, feladata 2.2. A Tégláskert, mint célterület 2.3. A módszereinek hatása a közösség életére

A közösségfejlesztés fogalma „A közösségfejlesztési folyamat egy településen a lakosság vagy/és szervezeteinek megszólításával és bevonásával – aktivizásásával – kezdődik, majd a problémák felismerésével és azok nyilvánossá tételével folytatódik, melynek során mind többen kapcsolódnak a folyamathoz, és jutnak el a közösségben megfogalmazódó feladatok felismeréséhez és közösségi megoldásához, mégpedig ismereteik és képességeik fejlesztése útján, a lehetséges partnerekkel együttműködve.” (Vercseg 2004)

A közösségfejlesztés szakaszai Új mozgások létrehozása Helyzet feltárása Közösség véleményének, cselekvési akciójának feltárása és problémák mellérendelése Feltáró feladatok közös rangsorolása és cselekvési ütemterv elkészítése Intézményépítés Hálózatépítés Koordinálás

Lehetséges módszerek és eljárások Helyi lakosság aktivizálása a helyi cselekvésre: Aktív mag felkutatása interjúzási technikák által Fórumbeszélgetés Közösségi felmérés Jövőműhely módszer Kalendáriumi munka Svéd tanulókör Tömegkommunikáció Jó gyakorlatok Önkéntes munka

A közösségi munka eredményessége, hatása Önkormányzás

Vizsgálat – Eredményesség, hatás Lakosság megszólítása → aktív mag kialakítása: 5 kulcsfontosságú személy Formális és informális vezetőkkel való kapcsolatfelvétel → bizalmi légkör kialakítása: 3 intézmény bevonása Hátrányos helyzetű csoportok aktiválása → gyerekekkel való foglalkozás (2 lakóotthon) Fórumbeszélgetések → a közösség részvétele a térség problémáinak megfogalmazásában (1. alkalom 20 fő, 2. alkalom 15 fő) Csoportfoglalkozások → 10 klub Képzések → kompetenciák fejlődése, sikeres elhelyezkedés (4 típusú képzés)

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! Készítette: Johanics Tünde Email cím: johanicstunde@gmail.com