Előítéletmentesen a hajléktalanokkal szembeni előítéletekről

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
Advertisements

Gazdálkodás illetve kaszálóhasználat Csíkban és Gyimesben – egy szociológiai kutatás tapasztalatai – Június 9.
SZÁMÍTÓGÉPES JÁTÉKOSOK MOTIVÁCIÓINAK LONGITUDINÁLIS VIZSGÁLATA Kiss Orhidea Edith Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gazdaság- és Társadalomtudományi.
MTA Regionális Kutatások Központja Együttműködési irányok és kapcsolathálózati struktúrák a hazai kis és közepes méretű vállalkozások körében GENERÁCIÓK.
1. 2 Hol vásárol? Hogyan vásárol? Mikor vásárol? Milyen szempontok alapján dönt? Ki vagy mi befolyásolja a döntést? ( fekete doboz elmélet)
Pszichiátriai intézmények lakóinak felkészítése PÉF – Lélek-Hang Egyesület.
Szociális munka a börtönben
Témavezető tanár: Kerekes Noémi Készítette: Somogyi Ildikó
Komplex Instrukciós Program
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Purple Day 2011 Előadás Köszöntök mindenkit, K L-nak hívnak a EBOC alapítvány képviseletében jöttem hozzátok. Remélem nem baj, ha tegeződünk, csak a könnyebbség.
Készítette: Galán Anita Debreceni Egyetem Szociálpolitika MA, I. évf.
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
XXX. Jubileumi OTDK Készítette: Szabó Anita Debreceni Egyetem
Vajon mi is az a TVN? Gondolatok a 2009-es „észpénz.net” kampány kapcsán június 4. Turny Ákos igazgató.
„Keresztény nevelés – egyházi iskola” október 15.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
a szülői elégedettségmérés legfontosabb eredményeiről
A fogyasztói magatartás
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Önismeret Horváth Renáta.
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA KIEMELT PROJEKT TÁMOP Elítéltek több szakaszos, társadalmi.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
F ORMÁLIS ÉS INFORMÁLIS CSOPORTOK A D EBRECENI E GYETEMEN Dusa Ágnes - Sőrés Anett DE Szociológia MA I. TERD-zárókonferencia május 14.
Önkéntesség a Debreceni Egyetem hallgatói táborában Lipcsei László MSZT Konferencia november 12.
Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29. DAB Székház, Debrecen Thomas Mann u. 49. Sportoló csoportok a Debreceni Egyetemen.
A SZEMÉLYPERCEPCIÓ, SZTEREOTIPIÁK, ELŐITÉLETEK
8. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia MOHÁCSI Huba Újvidéki Egyetem, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka III. évfolyam Témavezető:
10. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia MOHÁCSI Huba Újvidéki Egyetem, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka Mesterképzés Témavezető:
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A csoportok Vezetési Ismeretek Előadások III. Mi a csoport? A csoport olyan egyének közössége, – akiknek közösen kialakított normarendszerük van – akik.
A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika.
Hajléktalanok és társadalom Hajléktalanok és média Szántó Tamás.
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
1956-osok életút jellegzetességei a Kádár- korszakban Szerző: Makai Vivien Konzulens: Dr. Valuch Tibor Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Szociológia.
Dr. Berghammer Rita Magatartástudományi Intézet
Nemzetjellemzés 1.mint tudományos társadalomkép :Rónay Jácint 2.Mint alkalmazott pszichológai: Hugo Münsterberg 3.Mint szociálpszichológiai feladat: Kurt.
Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar
Jól látható, hogy a vendéglátás-idegenforgalom, és a mezőgazdasági szakmacsoportok a legelérhetőbbek, illetve legkeresettebbek. Ezeket a gépészet és a.
Motiváció Biológiai eredetű Túlélési motívumok Szociális motívumok
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
1 A roma kisebbség iskolai helyzete Készítette: Keresztes Eszter Kommunikáció az egyetemen c. kurzus.
PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
Migrációs trendek és helyi közösségek Baranya megyében Konfliktusok és stratégiák a hátrányos helyzetű kistelepüléseken RAGADICS TAMÁS PTE BTK, SZOCIOLÓGIA.
Magatartástudományi Intézet
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
1 Válság a fejekben is Nem látják át és nem veszik igénybe a fogyasztóvédelmi intézményrendszert a magyarok - Gulyás Emese - Tudatos Vásárlók Egyesülete.
LIMÁNY F Bevezetés: A tavalyi előadásomban nagyon leegyszerűsítve oda jutottam, hogy a hajléktalan emberek között nagyon magas azoknak az aránya.
Bevezetés: A tavalyi előadásomban nagyon leegyszerűsítve oda jutottam, hogy a hajléktalan emberek között nagyon magas azoknak az aránya akik valamilyen.
A VISSZAÚT ÉPÍTŐKÖVEI Készítette: Balatoni Ágnes | Utcai Szociális Segítők Egyesülete |
Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Az olvasó hallgató Olvasásszociológiai felmérés a Debreceni Egyetemen Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem ONK 2010.
Sajátos képzési igényű hallgatók számára nyújtott szociális szolgáltatások a Szegedi Tudományegyetemen Horváth Hajnalka SZTE ETSZK IV. évf. Szociális munka.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ SZEKTOR MUNKAHELYI JÓL-LÉT ÉRZETE.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
A SZÉLSŐJOBBOLDALI EGYETEMISTÁK MINT VIRTUÁLIS CSOPORT Sőrés Anett Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29., DAB Székház.
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
A pályaorientációs konzultáció. A pályaorientáció fogalma: A pályaorientáció egy olyan folyamat, amely az igénybevevő egyéni igényeinek figyelembevételével.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése Az előítélet.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Kultúra és kommunikáció
Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
TOP SF Munkaerő-piaci és foglalkoztatási helyzetkép Székesfehérváron Mahler Balázs Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat.
Előadás másolata:

Előítéletmentesen a hajléktalanokkal szembeni előítéletekről Készítette: Molnár Éva Konzulens: Kerekes Noémi, Egyetemi tanársegéd Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Szociális munka (BA) 2011.

A témaválasztásról Forrás: Hajléktalanokért Közalapítvány

Sztereotípiák, előítéletek Többségük nem valós tapasztalaton alapul Szocializáció során sajátítjuk el őket Sztereotípia: bizonyos jellemvonások vagy motívumok egy egész embercsoportra való általánosítása, a világban való könnyebb eligazodásban segítenek (Aronson, 2001) Előítélet: ellenséges vagy negatív attitűd valamilyen csoporttal szemben, amely téves vagy nem teljes információkból származó általánosításokon alapul (Csepeli, 2002)

Hajléktalanokkal szembeni előítéletek lehetséges okai Tabutéma Személyiség önigazolási szükségleteha az embereknek sikerül elhitetnünk magukkal, hogy a csoport értéktelen, tagjai érdemtelenek a segítségre, lenézhetik őket, s viselkedésüket is ehhez igazítják Státusz és hatalom szükséglete Forrás: Arc 2010

A környezetemben a hajléktalanokkal szemben, a következő fő vélelmeket (1.), viselkedéseket (2.) érzékeltem a leggyakrabban: 1.1. Az emberek önhibájukból veszítik el otthonaikat. 1.2. Minden hajléktalan alkoholista. 1.3. A hajléktalanok között a cigányság aránya sokszorosa az össztársadalminak. 1.4. A hajléktalan személyek nem próbálkoznak, hogy kikerüljenek helyzetükből. 2.1. A hajléktalan személyekkel való találkozást kerülik, tartanak tőlük. 2.2. A hajléktalanokkal nincsen semmilyen kapcsolatuk, mégis zavaróak.

Kérdőíves felmérés nem reprezentatív 14 kérdés 96 fő: 73 nő, 23 férfi 18-24 évesek 2 csoport: -54 fő OKJ-s képzésben résztvevő tanuló -42 fő elsőéves szociális munkás hallgató Cél: hajléktalanokkal szembeni érzések, gondolatok, előítéletek feltárására

Milyen célból érintkezik hajléktalan személyekkel?

Ön szerint a hajléktalanok hány százaléka alkoholista? A megkérdezettek átlagosan 84%-ra becsülik az alkoholista hajléktalan személyek arányát legalacsonyabb érték: 40% 12,5%-uk úgy gondolja, hogy nem létezik (!) olyan hajléktalan személy (az általam megkérdezett fiúk 30,6%-a), aki ne lenne alkoholista 53%-uk több, mint 90%-ra becsüli az alkoholista hajléktalan személyek arányát

Ön szerint miért nehéz a hajléktalan létből való kikerülés? Ön szerint melyek azok a legfontosabb okok, amelyek a hajléktalanságba vezetnek? 1. Alkoholizmus (73%) 2. Munkanélküliség 3. Játékszenvedély 4. Rossz családi kapcsolatok 5. Drogfüggőség Ön szerint miért nehéz a hajléktalan létből való kikerülés? 1. Alkoholizmus (70%) 2. Motiváció hiánya 3. Munkanélküliség 4. Kedvezőtlen gazd., társ. viszonyok 5. Drogfüggőség

Az előítéletek hatásai Társadalmi szinten Hajléktalanok csoportjára Társadalmi kohézió gyengülése Önbecsülés csökkenés Tévhitek elterjedése Dependencia/apátia Szorongás, félelem Szociális elszigetelődés Gyűlölet?! Depriváció

Előítéletes magatartás-hajléktalan személyek reintegrációját akadályozó tényező! Forrás: Belváros, Budapest

Az előítéletek enyhíthetőek?! Személyes ismeretség enyhíthetné az előítéleteket….. Felvilágosítás, empatikus készségek fejlesztése pl. az oktatási intézményekben

„ Sokféleképpen lehet közelíteni az elesett emberek felé, de jó volna, ha nem felesleges dolgokra pazarolnánk el tetterőnket és nem felejtenénk el végleg azt a képességünket, hogy szeretni tudunk. A nagy áldások szétáradása mindig kicsiben kezdődik ” /Leleszi Balázs Károly/

Köszönöm a figyelmet!