Optikai rács kialakítása holográfiával

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Burlovics Dorottya
Advertisements

SZELLEMEK Itt vannak körülöttünk… Nem hiszed???
Készítette: Ötvös Zsolt 13DK. Oktober.6.án indultunk 6-an Németországba gyakorlatra Márton Zsuzsanna tanárnővel. Hosszú út után megérkeztünk észak-németországba.
A SZIVÁRVÁNY.
2005. október 7..
A gép által végrehajtott feladatok eredményeit mutatják, vagyis a géptől a felhasználó felé közvetítenek információkat: • Monitor • Projektor • Nyomtató.
Az optikai sugárzás Fogalom meghatározások
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
Nanométeres oxidáció gyors hőkezeléssel
Forrás: Infografika Forrás:
A NÉGY FŐELEM Tűz,víz,levegő és föld.
DIAGRAM.
„TÁRS” PROGRAM A kunhegyesi Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Nagy László Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium tanulóival
8.C OSZTÁLY KÉSZÍTETTE: KUTTOR CSABA. TALÁLKOZÁSUNK M ár óvodában is összetalálkoztunk, de más-más csoportokban voltunk. Az 1. osztályban találkoztunk,
Hutelglass Exkluzív dísztárgyak bemutatója Karácsonyra és különleges alkalmakra Ezek a dísztárgyak egyedi tervezésűek kereskedelmi forgalomba nem találhatók.
A színinger mérése.
A Venn-diagram használata
Hullámoptika.
Excel: A diagramvarázsló használata
Ábramagyarázat az Országos Kompetenciamérés iskolajelentéséhez
Miskolc, 2005.február 11. A kutatási téma
Kalló Imre KAIUAAI.ELTE
Ásvány és kőzettan Gyémántok
Ma sok mindenre fény derül! (Optika)
Fénytan.
STM nanolitográfia Készítette: VARGA Márton,
Biológiai vizsgálatok in situ ellipszometriával Bérces Klára Mentorok: Fodor Bálint, Patkó Dániel Deák Téri Evangélikus Gimnázium.
Mérések ellipszométerrel - Fehérjerétegek vizsgálata
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Színes világban élünk.
Mérőműszerek felépítése, jellemzői
Készítette: Aranyos Edit & Fazekas Sarolta A CD-rom története.
Fényszórás (sztatikus és dinamikus) Ülepítés gravitációs erőtérben
Ülepítés gravitációs erőtérben Fényszórás (sztatikus és dinamikus)
A másodfokú függvények ábrázolása
(A rovarok tájékozódása)
Kvantumelektrodinamika
Hullámoptika Holográfia Készítette: Balázs Zoltán BMF. KVK. MTI.
NAGYFELBONTÁSÚ ELEKTRONMIKROSZKÓPIA és a JEMS SZIMULÁCIÓS PROGRAM Készítette:Gál Réka, g g g g g ____ rrrr eeee kkkk aaaa yyyy aaaa hhhh oooo oooo....
MFA Nyári Iskola június Ádám Andrea 1 FOTÓLITOGRÁFIA Ádám Andrea Tamási Áron Elméleti Líceum, Székelyudvarhely Témavezetők: Vázsonyi Éva,
Rendezett cink-oxid nanorudak Készítette: Harmat Zita, Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola – Budapest Mentorok: Erdélyi.
Grafit vizsgálata STM-mel és AFM-mel Készítette: Kovács Máté, Tanára:Győri István, Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium, Szeged.
Móra Ferenc Gimnázium (Kiskunfélegyháza)
Optikai rács kialakítása holográfiával
Ellipszométeres mérések Fehérjék és aminosavak leválasztása és optikai modell készítése Kovács Kinga Dóra ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és.
NAGYFELBONTÁSÚ ELEKTRONMIKROSZKÓPIA és a JEMS SZIMULÁCIÓS PROGRAM
Nagyfelbontású transzmissziós elektronmikroszkópia
Mikroelektronika szeletkötések kialakítása és vizsgálata Készítette: Szele Dávid Témavezető:Kárpáti Tamás MFA nyári iskola
Rendezett ZnO nanorudak előállítása és vizsgálata Rendezett ZnO nanorudak előállítása és vizsgálata Készítette: Horváth Balázs Batthyány Lajos Gimnázium,
A polarizációs mikroszkópia
DIAZÓ TÍPUSÚ FÉNYÉRZÉKENY RENDSZEREK
Ábramagyarázat az Országos Kompetenciamérés iskolajelentéséhez
A meteorológiai ballon
HŐTAN 3. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Amorf fényérzékeny rétegstruktúrák fotonikai alkalmazásokra
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
SZERETNÉM MEGHÍVNI AZ ÖSSZES BARÁTOMAT EGY BARBECUE PARTYRA. VÁROK MINDENKIT AZ ÚJ HÁZAMBA (Figyelmeztetek mindenkit, hogy hozzon magával valamit!!!)
Digitális fotózás Alapok.
HALOGÉNEZETT SZÉNHIDROGÉNEK
Kialakulásuk  1960-as évek közepétől több cég egymástól függetlenül fejleszti  Katonai célokra készül  Létrehozás célja: A mágneses tárolóknál nagyobb.
Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a fű?
TÁMOP /1-2F Drogismereti laboratóriumi gyakorlatok – II/14. évfolyam Illóolajok minőségét jellemző fizikai és kémiai mutatószámok és.
Nyomtatók Készítette: Papp Levente Felkészítő tan.: Őszi Katalin Iskola: Karcagi Nagykun Református Általános Iskola 5300, Karcag Kálvin utca 2.
A fény törése és a lencsék
HÓDítsd meg a biteket! 2. sorozat
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Nanotechnológiai kísérletek
Fotonikus kristályok előállítása és vizsgálata
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Előadás másolata:

Optikai rács kialakítása holográfiával Készítette: Csibi Levente, Szolnok, Varga Katalin Gimnázium Mentora: dr. Hámori András

Bevezető A holografikus úton előállított optikai rács fényérzékeny anyaggal (jelen esetben fotoreziszttel) bevont üveglapon készül. Ebbe holografikus úton (lézer segítségével) apró, milliméterenként több ezer vonalpárat tartalmazó interferencia mezőt exponálunk. Az így előállított optikai rács képes a látható fényt színeire felbontani. 14 db számozott üveglap állt rendelkezésre, amelyekből optikai rácsokat készítettem. A munka főbb állomásai: Az üveglapok tisztítása és dehidratálása (szárítása) Fotoreziszt felvitele és szárítása Exponálás Hívás

1. Tisztítás, dehidratálás Ahhoz, hogy megfelelő optikai rács készülhessen, fontos, hogy ne legyen szennyezőanyag az üvegfelszínen. Ezért az üveglapok több mosáson is átestek: detergenses (zsírtalanító), vizes és tömény salétromsavas mosásokon. A szárítás nitrogéngázzal és kályhával (30 percig 130 °C-on) történt.

2. Fotoreziszt felvitele A fotorezisztet lakkterítő centrifuga segítségével vittem fel az üvegfelületre. A centrifuga percenként 4000-es fordulatszámmal 30 másodpercig forgatta az üveglapokat, s így kb. 500 nanométer vastagságban egyenletesen oszlott el a fotoreziszt az üvegeken. A szárítás kályhában, 30 percen át, 95 °C-os hőmérsékleten történt. 1. ábra. A lakkterítő centrifuga.

3. Exponálás 2. ábra. Az exponálás vázlatos rajza. A hélium-kadmium, 442 nm-es hullámhosszú lézer adja az interferencia-mezőt, mely exponálja a fotorezisztet. A piros lézerfényre azért van szükség, mert az nem befolyásolja az exponálást (a reziszt a kék és ibolya színekre érzékeny), de elhajlik a rejtett képen, mely diffrakciós hatásfokának változását a fénydetektor méri. Szükség van a sárga üveglapra is, mivel az elnyeli a kék fényt, de a pirosat átereszti. A két üveglap között, hogy ne legyen törésmutató-változás, törésmutató-illesztő anyagot (tetraklór-etilént) fecskendeztem, így nem reflektált kék fény a hátoldalról.

3. Exponálás (folyt.) A fénydetektor által mért feszültségértékeket az idő függvényében diagram ábrázolja minden egyes minta esetén. Jó exponálás esetén a mért feszültségérték folyamatosan növekszik (bal diagram), de előfordultak olyan esetek is, amikor a törésmutató-illesztő folyadék párolgása vagy valami külső hatás következtében a feszültségérték nem a várt módon változott.

4. Hívás Az exponált fotorezisztet elő is kell hívni, melyet egy lúggal, tetrametilammónium-hidroxiddal végeztem. Ez az anyag a fotoreziszt azon részeit, melyek az exponálás során több fényt kaptak, jobban oldja, míg ahol a rezisztet kevesebb fény érte, kevésbé oldja. Így egy szinusz profilú felszín jön létre, s ezzel elkészült az optikai rács. Az elkészült optikai rácsokról fényképeket készítettem, illetve lemértem azok diffrakciós hatásfokait is. Ezen adatok és az exponáláskor készített diagramok között párhuzamot fedezhetünk fel. 865 0,48 1383 0,97 866 1,14 1388 1,03 868 0,76 1390 0,81 871 0,96 1395 900 0,9 1410 0,46 902 0,87 O 0,53 907 1,28 P 1,23 1. táblázat. A z elkészült optikai rácsok diffrakciós hatásfokai voltban mérve. 4. ábra. Egy erősebb és egy gyengébb diffrakciós hatásfokú rács exponáláskor készített diagramja.

Kiértékelés 2. táblázat. Az exponálás alatt készült diagramok és a hívás után készült fényképek és mért hatásfokok.

Köszönetnyilvánítás Köszönetet szeretnék nyilvánítani mentoromnak, dr. Hámori Andrásnak, aki nagyon készségesen segített mindenben a munkám során, valamint szüleimnek és fizikatanáromnak, akik támogattak, biztattak arra, hogy jelentkezzek erre a programra. Köszönöm a figyelmet!