Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Optikai rács kialakítása holográfiával

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Optikai rács kialakítása holográfiával"— Előadás másolata:

1 Optikai rács kialakítása holográfiával
Készítette: Kúsz Ágnes, József Attila Gimnázium, Makó Mentora: dr. Hámori András, MTA MFA

2 Optikai rács Olyan hullámhosszfüggő optikai elem, amelyben valamilyen fénytani jellemző periodikusan váltakozik és ez a váltakozás beleesik a fény hullámhosszának mérettartományába.

3 Optikai rács késztése Holografikus litográfia segítségével készül:
Fényérzékeny minta készítése Exponálás Előhívás

4 Fényérzékeny minták előállítása
Fotolakk leoldása szerves oldószerben (aceton) Savas tisztítás túltelített salétromsavval (HNO3) A sav lemosása ionmentes vízben Szárítás (nitrogénes fújás) Az üveghordozó felületének vízmentessé tétele (dehidratálás) Fotolakk felvitele a hordozóra: centrifugálással Fotolakk szárítása

5 Exponálás Két koherens síkhullámot interferáltatunk egymással és a képet fényérzékeny lakkal bevont üveglemezre bocsátjuk , amiben ennek hatására oldhatóvá válik a lakk az exponáló fény intenzitás-eloszlásának megfelelően. Az exponálást vörös lézerrel figyeljük, mert erre a lakk nem érzékeny, de az exponáláskor történő fotokémiai változás miatt már úgy viselkedik a rejtett kép, mint egy nagyon kis hatásfokú optikai rács. Az interferenciakép nagyon érzékeny.

6 Tipikus exponálódási görbék

7 Előhívás Shipley Microposit MF-319 fémionmentes hívóval (tetrametilammónium hirdoxid) petri csészében, a bemártott mintát kézzel mozgatva történik. A hívásidő néhány másodperc. Hívás befejezése: mosás (desztillált vízben) majd szárítás (nitrogénnel)

8

9 Köszönetnyilvánítás A mentoromnak, Hámori Andrásnak Erős Magdolnának
Daróczi Csabának Az MFA vezetésének


Letölteni ppt "Optikai rács kialakítása holográfiával"

Hasonló előadás


Google Hirdetések