Vám- és Pénzügyőri Tanszéki Tudományos Diákkör

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZAKDOLGOZAT a tudományos munka iskolája
Advertisements

Tájékoztató a licenszdolgozattal kapcsolatban
Pedagógiai kutatás -kötelező tantárgy II. év, távoktatás
Pár szó a digitalizálásról
Az információ feldolgozása: tudományos munka készítése
A védés Ősz Rita.
Tájékoztatás a gyakorlatban avagy a gyors információtól az irodalom kutatásig Behálózott irodalom Érd, szeptember 24.
Készítette: Babinszki Helga TEJ3W9
Online Katalógus aleph.nyf.hu.
A hallgató neve A szak megnevezése Konzulens tanár: XY 2010.
Szakdolgozat, mint a legjobb referencia a pályakezdéshez
Információ feldolgozása
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
A szakdolgozat Egyetemisták, főiskolások, felsőfokú képzésben résztvevők tanulmányaik végén írott hosszabb dolgozata.
A tudományos munka néhány szerzői jogi vonatkozása
MÉDIAISMERET I. INZERTKÉP SZINOPSZISA Beküldendő feladat 2. Készítette: Nemes Marianna Informatikus Könyvtáros Szak Távoktatás tagozat II. évfolyam II.
Készítette: Magyar Orsolya
Tudományos dolgozatírás
Műszaki tudományok az interneten
Hogyan írjunk szemináriumi és diplomadolgozatot?
Pedagógiai kutatás -kötelező tantárgy II. év, távoktatás Előadó: Szabó-Thalmeiner Noémi Tel:
MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK SZAKDOLGOZAT-KÉSZÍTÉSI TÁJÉKOZTATÓ
A szakdolgozat készítés minőségirányítási aspektusai
Konzulens: Dr. Pitlik László
A szervezeti problémák kezelése
A SZAKDOLGOZAT.
Kutatási terv A kutatási téma megjelölése - a kutatás alapvető kérdésfeltevései A kutatás témájával kapcsolatos elméleti összefoglalás A kutatás hipotézisei.
Hol keressünk tudományos munkákat kutatásunkhoz?.
„KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program
ELŐADÁS, REFERÁTUM KÉSZÍTÉSE
TUDOMÁNYOS ELŐADÁS KÉSZÍTÉSE Kutatásmódszertan
Közgazdaságtan 0 Hogyan írjunk tudományos munkát? Tóth Gergely.
Szakdolgozat címe Szakdolgozó neve Konzulens: Konzulens neve
Környezettan BSc Diploma előtt
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu szeptember.
Könyv-és könyvtárhasználat 8. osztály. Könyvtári katalógusok Könyvtári katalógus Könyvtári katalógus 1. leíró betűrendes katalógus - szerző szerinti leíró.
.. Juhász István Elérhetőségek Gazdaságtudományi Intézet Közgazdaságtan és Jog Tanszék, B. épület 226. szoba Fogadóórák:Kedd – Szerda18.05.
Gazdaság és Vezetéstudományi Intézet - szakszeminárium dr.LuxJudit 2016.április 8.
Gazdaság és Vezetéstudományi Intézet - szakszeminárium dr.Lux Judit október 16.
Zsigmond Király Főiskola január Szakdolgozat prezentációja Zsigmond Király Főiskola január A szerző neve A SZAKDOLGOZAT CÍME.
Záróvizsga prezentáció május. 2 Záróvizsga prezentáció MIT BIZONYÍT A PREZENTÁCIÓ? ›A hallgató jártasságát a választott témában, a kommunikációs.
TÁMOP A/1-11/1 Tananyag általános formai és tartalmi előírásai, valamint az önellenőrzés és teszt szerkesztési, publikálási lehetőségei a CooSpace-ben.
P EDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT RÉGEN ÉS MOST Készítette: Szabó Katalin Konzulens: Dr. Simonics István egyetemi docens 2016.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Követelmények Multimédia A tantárgy általános célja, célkitűzése A számítógépen alapuló multimédia-alkalmazások elméleti alapjainak megismertetése.
Hasznos tanácsok kedvenc témádból készítendő ppt elkészítéséhez
Szakdolgozatok védése
Szakdolgozatok védése
Hogyan tájékozódjunk a magyar orvosi szakirodalomban?
Ez a formátum csak egy ajánlás, nem kötelező a használata.
A HIVATKOZÁS SZABÁLYAI ÉS MÓDSZEREI
A hallgató neve A szak megnevezése Konzulens tanár: XY ÉV
Ez a formátum csak egy ajánlás, nem kötelező a használata.
Továbbképzés Ide írja be a tárgyat..
Elektronikus szótárhasználat
Hatékony és pontos munkavégzés
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK „ Az intézményi felelősök felkészítése a Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) követelményeinek figyelembevételével,
Rövid ismertető a gyűjteményről és a szolgáltatásokról
Várnai-Vígh Adrienn E november 29.
Az információ feldolgozása: tudományos munka készítése
A beadandó dolgozat és a prezentáció tartalmi és formai követelményei
Hatékony és pontos munkavégzés
Ez a formátum csak egy ajánlás, nem kötelező a használata.
Címdia mindig azonos betűméretben, és stílusban!
Címdia mindig azonos betűméretben, és stílusban!
KOMPLEX VIZSGA Tájékoztató
tanév 1. félévében szakmai gyakorlatot teljesítőknek
Előadás másolata:

Vám- és Pénzügyőri Tanszéki Tudományos Diákkör

Szakdolgozatírás RTF előírások TVSZ 27-29. old. 4. félév végéig témaválasztás, témajegyzék vagy más téma (engedély) „Szakdolgozati engedélyezési lap” (Tanulmányi Igazgatóság) Címválasztás és rövid vázlat leadása

Témaválasztás Hogyan válasszunk jó témát? Kulcsmomentum! Fontos szempont a rendelkezésre álló forrás, irodalom felmérése Nagy öngól a találomra történő választás Óvatosan az új és speciális témákkal Téma és cím nem ugyanaz. Cím szerepe kiemelkedő, ez az első benyomás a dolgozatról. A cím konkretizálja a témát. Ne legyen túlságosan leszűkítő vagy túl tág.

Vázlat Nem véletlenül kéri a konzulens Egy jó vázlat már fél út a siker felé, ettől kezdve „csak” kitartás kell Jó vázlat tartalma (kb. 2 old): a dolgozat célja, és a témaválasztás indoka, hipotézisek, kutatási módszerek rövid összegzése várható tartalomjegyzék, úgy, ahogy azt a dolgozatban fel lesz tüntetve: 1, 1.1, 1.1.1 rendszerben. Várható irodalomjegyzék (könyvek, folyóiratok, internetes források illetve adatbázisok.

Konzulens, konzultáció(k) Felkért vagy kijelölt konzulens Minimum két konzultáció Konzultációkon a kutatás főbb irányainak kijelölése, feldolgozás módszere, fejezetek megbeszélése, irodalom tisztázása történik Érkezzünk felkészülten a konzultációra, ne várjuk, hogy a konzulens diktáljon le mindent, a konzulens a megfelelő szakmai hátteret biztosítja.

Kutatás Ez képezi a dolgozatírás alapját Létezik primer (mélyinterjú, kérdőív) és szekunder kutatás (mások által összegyűjtött adatok felhasználása) Ajánlott interjú készítése Forrás, irodalom felkutatása: elsősorban könyvtár, másodsorban internet

Kutatás könyvtárban Nélkülözhetetlen része a kutatásnak RTF, Országgyűlési K., Szabó Ervin K. (napi látogatójegy vagy beiratkozás) Első lépés: elektronikus katalógus – kulcsszavakra, szerzőre keresés Szabadpolc + szakmai folyóiratok út. 5-8 év Kölcsönzés / feldolgozás / fénymásolás Könyvtárból elérhető internetes adatbázisok pl. FLAG, West Law, Hein-online etc.

Irodalom Mit ne használjunk fel irodalomként: Korábbi évfolyam- és szakdolgozatokat, régi, elavult tankönyveket, jegyzeteket (tisztelet a kivételnek) Wikipédia pl. nem idézhető, nem elegáns Az irodalomjegyzékben, csak felhasznált források szerepelhetnek. (hivatkozott / felhasznált egyéb irodalom) Próbáljunk ugyanannak a kérdésnek több forrásban is utánanézni, hasonlítsuk össze azokat, formáljunk véleményt, ez ugyanis már egyéni értékelés

Hivatkozás I. Plágium: más szerző munkáját vki. sajátjaként állít be, hivatkozás nélkül tünteti fel művében. Büntetendő! Szó szerinti idézet ( ha a kifejezés nagyon találó, nagyon rossz vagy definíció) oldal pontos megjelölése is szükséges Ún. parafrázis, azaz a lényeg közlése saját szavakkal Hivatkozás 2 módszere: Lábjegyzetes módszer, Finszter Géza: A rendészet elmélete, KJK-Kerszöv, Budapest, 2003, 32. old. Szerző- évszám módszer (Finszter, 2003, p32) Irodalomjegyzékben a szerzők ABC sorrendben

Hivatkozás II. Lábjegyzetelős módszer javasolt és elfogadott Módja: Beszúrás – hivatkozás – lábjegyzet Folyóirat hivatkozás: Szerző (évszám): cikk címe, In: folyóirat címe, lapszám megjelölése, oldalszám Internetes hivatkozás: szerző (évszám): a cikk címe, pontos link, Letöltés időpontja: dátum

Dolgozat felépítése I. Bevezető (témaválasztás indoka,személyes indíttatás, célkitűzés, hipotézis(ek), feldolgozás módszere, dolgozat várható felépítése, ~2 old.) Fogalomtisztázás (gyakran célszerű) Történeti áttekintés (röviden, lényegre törően) Problémák felvetése, téma kifejtése Jogszabályi háttér ismertetése, szervezet bemutatása Külföldi, EU-s kitekintés Záró gondolatok (visszacsatolás a bevezetőre)

Jó tanácsok Ne kizárólag leíró jellegű legyen, egyediség Önálló vélemény hangsúlyozása Állítsuk szembe a jogszabályban leírt elméletet a hétköznapi gyakorlattal, gyakorlatorientált dolgozatok előnye Egy jogeset bemutatásánál mutassuk be mindkét fél érveit, ne legyünk részrehajlóak Érdemes érintett szakemberrel interjút készíteni

Jó tanácsok folytatás Szövegszerkesztés (Word program részletei) Nyelvtan, stilisztika, szaknyelv használata Logikus felépítés, jó áttekinthetőség, követhető struktúra Kevés jogszabály és egyéb szöveg bevágása A túl sok táblázat és kép megtöri a szöveget, megoldás melléklet

Értékelés A kijelölt Bizottság értékelési szempontjai: Újszerűség, eredményesség, egyediség Szerkezet, nyelvezet, áttekinthetőség Forrás és irodalom feldolgozottsága színvonala, mélysége Szakmai értékek, továbbfejlesztés, hasznosítási lehetőség Elmélet és gyakorlat összekapcsolása (Villámértékelésnél meghatározó: lábjegyzetek, irodalom- és tartalomjegyzék, bevezető, zárszó)

Szakdolgozat védés Kijelölt Bizottság előtt történik Célja, hogy a Bizottság meggyőződhessen a dolgozat egyediségéről, hogy azt valóban a hallgató készítette, beleásta magát a témába, tudományos kutatást végzett és a dolgozat minden szempontból megfelel a tartalmi és formai (Tvsz) követelményeknek. Fel kell készülni a védésre, úgy mint egy vizsgára

Thanks for coming and for Attention! Christián László