Rögtön....

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

főigazgató-helyettes
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
G M P Dr. Hetényi László.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Széchenyi István Gimnázium Nyitott nap negyedikeseknek november 27.
Gyógyszerár-támogatás Budapest, október 30. Lovas Kornélia.
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
GYÓGYSZEREK KLINIKAI VIZSGÁLATAI
Az Európai Konvent működése Bakos Gábor BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar.
Az EU csatlakozás hatása a magyar gyógyszerellátásra Székely Krisztina 2004.
Az internetes gyógyszervásárlás veszélyei
Korábban: „törzskönyvezés”
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
EKOP Elektronikus levéltár
Az Európai Unió költségvetése Magyar esélyek és veszélyek Dr. Surján László október 10.
MFG-Pro váll-ir. rendszer bemutatása
A sertéshúságazat szabályozása Termelés: 17,5 mill. Tonna évente Export: 1,5 mill. Tonna évente.
Utazás &Turizmus érettségi 2008 tavasz. U&T érettségi Központilag akkreditált érettségi vizsgatárgy (Ady Endre Gimn., Ráckeve Csak k özépszintű! Felvételinél.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Dobogókő, január Az előzetes vizsgálati eljárás (Kvt. 67. §, R §) Dancsokné Fóris Edina.
A tételek eljuttatása az iskolákba
A gyógyszerek rendelése és kiadása
EU KÖLTSÉGVETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS SZERKEZETE. IDŐZÍTÉS Április 1-ig: tervezett összegek Július 1-ig: becslések Szeptember 1-ig: előzetes költségvetési.
Panaszok kezelése Forgalomból kivonás
Gyógyszerek minőségbiztosítása GMP alapelvek
Tájékoztatás az Európai Gazdaságélnkítő Csomagról ÚMVP MB Budapest, június 29. ÚMVP MB
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
Csecsemők táplálási szokásai Magyarországon
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Gyógyszerek forgalomba hozatala Dr
GYÓGYSZEREK ENGEDÉLYEZÉSE az EU-BAN
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
1 / 14 MAVESZ, június 7. Intermedier – nem izolált, izolált, szállított definíciója; Az intermedierekre vonatkozó speciális követelmények Sógor András.
Gyógyszerek életútja Magyarországon I.
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
4. A gyógyszerértékelés nemzetközi jellege
Korábban: „törzskönyvezés”
4. A gyógyszerértékelés nemzetközi jellege
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
Az Európai Unió költségvetése Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2006/2007. tanév.
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
MAGYOTT Közgyűlés február 16. Beszámoló Állatgyógyászati munkacsoport Dr. Kulcsár Gábor.
Dr. Kincses Gyula, Kincses Gyula Javaslat az egészségügyi technológiák egységes életciklus-esemény- rendszerének kialakítására Dr. Kincses Gyula.
www.reformazdravotnictva.sk Az Szlovák egészségügyi reform első lépései Peter Pažitný.
A cukorbetegség, mint népbetegség Magyarországon
Kihívások az új jogszabálytervezet kialakítása során
Korábban: „törzskönyvezés”
Dr. Kocsis M. Tamás: Magyarország és a közösségi védjegyrendszer – egy elszalasztott lehetőség MIE Konferencia május Felsőtárkány.
Generikus Gyógyszerek A gyógyszerek támogatása Generikus Program Expediálási és helyettesítési szabályok.
április 19. Dokumentumkezelés a gyógyszertörzskönyvezésben április 19. Kovács Lajos CHINOIN.
Növényvédő szerek engedélyezése Magyarországon és az Európai Unióban.
1 Új utakon – változó jogi környezet Prof. Dr. Paá l Tamás Országos Gyógyszerészeti Intézet Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerfelügyeleti Intézet Semmelweis.
A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló kormányrendelet (B-súly rendelet) módosításának aktualitásai Komáromi Tamás (Healthware.
17. Országos Védőoltási Továbbképző Tanfolyam
MIE Konferencia május Felsőtárkány
MAGYAR VÁMÜGYI SZÖVETSÉG Szilágyiné Holecz Mónika
Életciklus-követés az e-törzskönyvezésben
Dr. Pauliny Zsuzsanna Országos Epidemiológiai Központ
Dr Pallós Júlia Budapest, április 20.
Rovarirtószerek Európai Uniós engedélyezése
17. Országos Védőoltási Továbbképző Tanfolyam
2016. december 2., EU ETS szakmai konzultációs nap
Horváth Sándor Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Előadás másolata:

Rögtön...

A gyógyszerek engedélyeztetésének aktuális kérdései Dr. Paál Tamás OGYI & SZTE GYTK Gyógyszerfelügyeleti Intézet & SE GYTK

termék + információ (WHO)... GYÓGYSZER: termék + információ (WHO)... + ...és hatósági garancia a kettõ egymásnak való megfelelésére (törzskönyvezés = forgalomba hozatali engedély kiadása)

Törzskönyvezés: szakmai oldal A benyújtott dokumentáció (minta) értékelése Minőség (anyagok és a készítmény) Relatív ártalmatlanság Hatásosság

A beadvány felépítése Adminisztratív adatok (pl. formanyomtatvány, javasolt kísérőiratok) Minőségügyi, gyártási és gyógyszerészeti rész Pre-klinika (állatkísérletes farmakológia és toxikológia) Klinikai vizsgálatok

A „minőség rögzítése” összefüggései HATÓANYAGOK Validációk Ref.anyagok Tételek Anal. módszer Követelmény in vitro kiold. polimorf. gyártott szemcsem. szeny-nyezés Szintézis tox.-hoz izomer köztiterm. tartalom klin.-hoz Stab. vizsg. bomlásterm. csomagolás re-anal.

Elektronikus beadványok Szkennelt (elektronikus fénykép) és/vagy szöveg Hiperkapcsolatok (“materializálódik az interdiszciplinaritás”!) Jövőre az EU-ban kötelező lesz (eCTD)

Aktuális kérdések...

Az Európai Unióba tartunk...

Értékelés: Gyógyszerhatósági változások Változások a gyártók szempontjából Mit jelent ez a betegnek?

Gyógyszerhatósági szempontból... “Csökken a nemzeti gyógyszerhatóságok szerepe”? CP, Review: több az EMEA-ba, stb.) Tévedés! Változik! Nemzetközi előkészítés CP-hez is, 30 nap QRD-határidő minden CP esetén, munkacsoport-ülések (2002: 7000!), határidők...

Decentralizált eljárás A referencia-tagállamban benyújtják Itt nemzeti forg. hoz. eng.-t kap (120 210 nap), kiadják a kísérõiratokat és az Értékelõ jelentést Benyújtják az Érintett tagállamokba, kérvén az elsõ engedély (Értékelõ jelentés) “gyorsított elismerését” (90 120 nap) = újabb nemzeti engedélyek Eltérõ vélemény: visszavonják a beadványt, vagy az EMEA-hoz fellebbezés és külön bizottsági EU-szintû döntés

Kölcsönös elismerés Egy tagállamban már forgalomba hozatali engedélye van. A cég ettől a hatóságtól értékelő jelentést és kísérőiratok kiadását kéri (angolul). A hatóság 60 nap alatt kiadja. Benyújtják az Érintett tagállamokba, kérvén az elsõ engedély (Értékelõ jelentés) “gyorsított elismerését” 90 nap) = újabb nemzeti engedélyek Eltérõ vélemény: visszavonják a beadványt, vagy fellebbezés és külön bizottsági döntés

I. típusú módosítás az EU-ban Kis jelentőségű (gyógyszernév, a forg. hoz. eng. jogosultjának neve, címe, segédanyag cseréje, színező- vagy aromaanyag cseréje vagy kihagyása, indikáció elhagyása, tablettaméret-változás (az átlagtömeg vált. nélkül, stb. - 33 féle)

I. típusú módosítás az EU-ban, decentralizált Benyújtás a referencia-hatósághoz, értékelés: alakilag megfelel... 0. nap: az érintett hatóságok és a benyújtó értesítése. Értékelés kezdődik. 20. napig ellenvélemény a többi hatóságtól 29. napig döntés, társhatóság-értesítés ha negatív 30. napon benyújtó értesítése, ha negatív 60. nap: ha benyújtó nem válaszol: elutasítás, ha válaszol: ez az új 0. nap (folytatás)

I. típusú módosítás az EU-ban, decentralizált (folytatás) új 0. nap: a társhatóságok értesítése. Értékelés megkezdése. 20. napig ellenvélemény a társhatóságtól 29. napig döntés, társhatóság értesítése 30. napon a benyújtó értesítése a 40. napig van joga a benyújtónak elutasítás esetén fellebbezni

EU tervezet — és a hazai jelen: IA módosítás (notifikáció) “jelentsd és tedd” IB módosítás (notifikáció) “jelentsd, várj, majd tedd” II módosítás: “kérd, várd meg az engedélyt, akkor tedd” Nálunk: “magyar módra” módosítás: “kérd, várd meg az engedélyt, aztán várj még 30 napot, aztán teheted”

Továbbá: Gyógyszerhatósági tevékenység: a tudomány és az államigazgatás “keveredik”! Ezt végre idehaza is tudomásul kell venni!

Gyártói szempontból (általános) Általában Hazai gyártók

A dossziék EU-szintre hozása Biztos, hogy sok készítményt elvesztünk! Csak 2002-ben: 230/950 (kerekített számok, kb. 24%!) Más országokban is hasonló tapasztalat: tisztul a kép!

A dossziék EU-szintre hozása, 2 OGYI-irányelv, nagyon részletes 2002-ben rengeteg határidő-módosítást elfogadtunk 2003-ban: egyet sem! …3 és …8 években bejegyzett szerek: a honlapon, hozzá lehetett szólni, ha téves

ez után… akinek esedékes de nem nyújtja be június 30-ig: júliusban 2004. január 1-jén hatályba lépő törlési határozatot kap akinek esedékes, és hiányosan nyújtja be: egy hiánypótlási felszólítást kap, majd ugyanilyen törlési határozatot

Csatlakozás után EU CP: a nemzeti törzskönyv hatályát veszti (kísérőiratok… Az első módosításkor mindenképp!) Nemzeti törzskönyv: marad nemzeti Review: beterelhető “repeat use” MRP-be Referral: innen csak MRP

Parallel import Ha ugyanazt a gyógyszert több tagállamban engedélyezték, bármely tagállamból importálható… Az árakat nem harmonizálták! Árnövekedés, mert nálunk a gyógyszerek most olcsóbbak?

Ár-összehasonlítások (Euro) Gyógyszer EU Magyarország Ranit. tbl. 300 mg 30x 18,1-48,8 6,39 5.53 ZANTAC GSK RAN. Chino Enalapril 5 mg tbl. 28x 4,2-9,4 2,89 2,79 RENITEC MSD EDNIT Richt pirox.50 mg 7x kapsz. 7,9-21,0 4,1 4,1 FELDENE Pfizer HOTE. EGIS clotrim. krém 1% 20 g 1,7-6,7 2,0 1,8 CANESTEN Bayer CANE. EGIS aciclov. krém 5% 2g 2,6-11,7 3,3 2,8 ZOVIRAX GSK TELVI. EGIS U. az generikum

Tipikus hazai gyártói kérdések

Lesz-e hazánk RMS? Az OGYI készül rá Késő ősszel/a jövő év elején megbeszélés a cégekkel AR-tervezet angolul (CTD, majd e-CTD!) Nem reménytelen!

Hányszor választották „első” hatóságnak 2001-ben UK E FR P DK IT BE

A gyárban készülő galenikumok (FoNo, Gyógyszerkönyv) Nem maradhatnak törzskönyvezés nélkül! WEU típusú egyszerűsített bejegyzés A feltételek kihirdetése: az új FoNo megjelenése után biztosan még az idén!

Nehezedik a generikus gyógyszerfejlesztés Az EU-ban a gyógyszerszabadalom folyamatosan szigorodott Új, szigorú adat-kizárólagossági szabályok

EU szabadalom és adatkizárólagosság Hosszú ideig csak innovatív szerek? Az olcsó generikum később? Belekényszeríti ez vajon a kormányokat az “azonos gyógyszer” másféle definíciójába? Hazánkat nagyon érinti!

Az OEP gyógyszertámogatása

A betegek szempontjából...

…és mit fizet a beteg? %

Továbbá Egyes régi (olcsó?) gyógyszerek eltűnnek Nem modern? Nem üzlet? Az új (drága?) import gyógyszerek gyorsabban bekerülnek

„Alternatív medicina” Homeopátia Fitomedicina Mindkettő létezik az EU-ban, függetlenül attól, szeretjük-e vagy sem!

Fitomedicina Nálunk 1987-2003 „gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású…” EU: „tradicionális növényi gyógyszerek” irányelv-tervezet

A gyógyszerek reklámozása elfogadják? EU, tervezet: a vényköteles gyógyszer “kontrollált információja” betegeknek (az USA-ban kontrollálatlan) Objektív? Eddig is hirdetés vs. hírverés (advertisements, advertorials) Befolyásolja a fogyasztást!

Az EU-csatlakozás és a gyógyszerek törzskönyvezése tehát:

Ráadásul: EU-csatlakozás: robogó vonatra igyekszünk...

Összefoglalás Nem kell félnünk a csatlakozástól, de… …ismerjük meg és figyeljünk oda!

Köszönöm a figyelmet!