Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az internetes gyógyszervásárlás veszélyei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az internetes gyógyszervásárlás veszélyei"— Előadás másolata:

1 Az internetes gyógyszervásárlás veszélyei
Dr. Gáspár Zsolt

2 Hamis gyógyszerek aránya növekszik
Korábban csak a 3. világ országának lakosait fenyegette Ma már Európában és Magyarországon is éreztetik hatásukat: Az elmúlt 5 évben nyolcszorosára nőtt az EU határain lefoglalt hamis gyógyszerek aránya. Minden második, az interneten illegálisan kínált gyógyszer hamisítvány. (WHO)

3 Hamis gyógyszerek alkalmazásának veszélyei
Nincs bennük hatóanyag Egészségkárosító hatásuk van Halált okozhatnak

4 EU lakosok és internetes gyógyszervásárlás
Évente 77 millióan vásárolnak illegális forrásból olyan gyógyszereket, melyeket hivatalosan csak recept ellenében kaphatnának meg. Ezeknek az illegális vásárlásoknak a 90%-a az interneten keresztül történik

5 A legkeresettebb szerek a neten:
Potencianövelők Testsúlycsökkentők Étrend-kiegészítők

6 Hamisítványok a gyógyszertári hálózatban:
Németország: Fájdalomcsillapítók Antibiotikumok Rákgyógyszerek HIV kezelésére szolgáló szerek

7 Magyarországi helyzet:
1000 fős reprezentatív felmérés (HENT) Kb en bármikor vásárolnának illegális forrásból Kb en hajlanak arra, hogy éljenek egy ilyen lehetőséggel A hazai internetezők negyede már vásárolt vényköteles gyógyszert recept nélkül 10-ből 4-en vásárolnának gyógyszert patikán kívül, ha az nem lenne forgalomban Mo.-on

8 Magyarországi helyzet:
A neten vásárlók elutasítják az egyéb, nem gyógyszertári beszerzési helyeket, de a webáruházakban megbíznak, mert leellenőrizhetőnek tartják őket. Az ár is befolyásolja a vásárlási hajlandóságot: 10%-os kedvezmény esetén 11%-uk, 30%-os kedvezmény esetén 29%-uk vásárolna gyógyszertáron kívül.

9 Hatósági ellenlépések:
Gyógyszerhamisítás elleni uniós direktíva (2010 október) Gyógyszerellátási lánc szigorítása Egyedi azonosíthatóság Online patikák követelményei: Uniós logo a honlapon Központi gyógyszer-honlaphoz kapcsolódás Regisztráció az uniós adatbázisban 3. világbeli, unió által elfogadott hatóanyag-expotrőrök adatbázisa

10 Medicrime egyezmény: Bűncselekménynek számít és akár szabadságvesztéssel is büntethető a hamis gyógyszerek gyártása, forgalmazása, hirdetése.

11 Magyarországi lépések:
Interneten legálisan nem lehet vásárolni gyógyszert, ez alól kivétel az online patikák (vény nélküli szereknél), de ez gyógyszer-kiszállítást jelent és ezt is csak szakszemélyzet végezheti. Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Reklám filmek Gyógyszertári plakátok Fényképes adatbázis:

12 Mit tehetek én? Csak legális forrásból vásárolok
Megfigyelem a gyógyszer külső jellemzőit (alak, szín, állag, szag stb.) Figyelek a csomagoláson található esetleges eltérésekre (gyártási szám, lejárat, forgalomba hozatali engedély száma, dombornyomás, nyomtatás minősége, betűtípus, vonalvastagság, színek stb.)

13 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Az internetes gyógyszervásárlás veszélyei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések