Szervezetfejlesztési Program

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Advertisements

Szervezetfejlesztési Program ÁROP Budapest, Károlyi-Csekonics Rezidencia November 12. VÁLTOZÁSKEZELÉS FEJLESZTÉSI MÓDSZERTAN.
Szervezetfejlesztési Program
Szervezetfejlesztési Program
Humán rendszerek, közszféra
A tranzitfoglalkoztatás területén megvalósuló módszertani fejlesztő munka bemutatása Szeged, Regionális szakmai műhely, február 18.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
az áldozatokért és a tettesekért
Lépj pályára! Využi šancu! Lépj pályára! / Využi šancu! HUSK /1101 /1.6.2 /0107.
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Szervezetfejlesztési Program
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
Könyvtárhasználati verseny
Az országos monitoring rendszer fejlesztése. Egy adott tevékenység pénzügyi és fizikai nyomon követése. Előrehaladással kapcsolatos adat és információgyűjtés.
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
A HAND Szövetség javaslatai a NEFE- stratégia és NEFE- törvény kialakításához Bullain Nilda Európai Nonprofit Jogi Központ Kht. (ECNL)
1 Az „ÁROP A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése pályázat” háttere „Helyi igényekre épülő szervezetfejlesztés a Zalakarosi Polgármesteri Hivatalban”
Környezeti szemléletformálás
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM A Diplomás Pályakövetési Rendszer eredményeinek beépítése az egyetemi döntési folyamatokba Dr. Szűcs Edit minőségbiztosítási.
Környezeti megtakarítások a versenyképesség szolgálatában A DESZKTOP program tapasztalatai a pécsi kistérségben Hohmann Balázs Tudatosan a Környezetünkért.
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Nagyvállalati projektmenedzsment megoldás a Fővárosi Vízművek Rt.-nél Előadó: Fritsch Róbert CIO, Fővárosi.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Szervezetfejlesztési Program
Szervezetfejlesztési Program
Szervezetfejlesztési Program
Szervezetfejlesztési Program ÁROP November 12. Teljesítménymenedzsment fejlesztési módszertan Előadó: Tóth Dorottya.
Szervezetfejlesztési Program
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
1 XI. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés Budapest, szeptember 5. SZAKMAI AKTUALITÁSOK - KÉRDÉSEK Előadó: dr. Ladó Judit MKVK Szakmai alelnök.
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
Tanuló szervezet.
Resztoratív eljárások bevezetésének lehetőségei a pártfogó felügyelői munkában “A harmonikus szabad életért” Közösségi Szolgáltatások Alapítványa Negrea.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
76. számú főút Zala megyei szakaszának ( km szelvények között) 11,5 tonnás burkolat megerősítése Lakossági fórum február 18.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Intézmény Férőhely Kiváltást Támogató Program. Mentori szerep december dia A szervezeti-működési szakmentorok a tevékenységük során fogadják.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment A kultúra gazdaságtana
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Családi csoport konferencia. a kliens egy ösztönző és őt bevonó hozzáállásból profitál a legtöbbet minden ember felelős a cselekedeteiért, és tiszteletben.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium EKOP projektjeinek jelene és jövője dr. Rupp Zoltán főosztályvezető E-közigazgatásért felelős helyettes államtitkárság.
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
SLA (Service Level Aggrement) alapon történő szolgáltatás fejlesztés a Gazdasági Főigazgatóságon
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
A hajdúnánási szociális rendszer és modellprogramok továbbfejlesztésének és összehangolásának lehetősége (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés.
Javaslatok a következő tanodaciklusra Szűcs Norbert Motiváció Oktatási Egyesület.
Szaktanácsadói tevékenységek, kompetenciák
PROJEKT-TERV Youth 2 Youth Innovációs Verseny Keretében Megvalósítandó Közösségi Készítette: Harmati Katalin, Lázi Alexandra, Perge Gábor /Sorsfordítók.
Az OFI szerepe és feladatai a pedagógusok szakmai munkájának támogatásában Kerber Zoltán szakmai vezető Budapest, április 8. TÁMOP Nyitókonferencia.
IT PROJEKT január 10. SOLIDUS-CONSULTING Kft.
2009. november Nemzetközi ILIAS Konferencia1/20 Az ILIAS közösség Magyarországon, az együttműködés fejlesztése Berecz Antónia.
A BKK szerepe a TIDE nemzetközi projektben Új megoldások a közösségi közlekedésben - fenntarthatóság - integráció - finanszírozás - Pécs, november.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
A Gyulahús Kft. szerepe a projekt megvalósításban
A pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának tervezése 300
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 3
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

Szervezetfejlesztési Program TUDÁSMENEDZSMENT Előadó: Fekete Zoltán 2013. november 13.

ÁROP 1.2.18. „Szervezetfejlesztési program” Tudásmenedzsment ÁROP 1.2.18. „Szervezetfejlesztési program” Állami működés hatékonyságának növelése Közszolgáltatások színvonalának emelése Hatékony belső működés megteremtése Szervezet működésének javítása , optimalizálása Mindehhez nélkülözhetetlen Személyi tudás Szervezeti tudás A szervezetek nincsenek tudatában annak, milyen információkat birtokolnak. A rendelkezésre álló információk halmaza széteső, rendezetlen, nincs szerkezete, nem összpontosul célok köré. Az emberek egyszerre szenvednek az információk tömegétől és az ismeretek hiányától. Szakmai jártasság, szakértői tudás, értékes tapasztalatok és munkakapcsolatok semmivé válnak, mihelyst mindezek birtokosa, a dolgozó elhagyja az intézményt. A tanulságok és a tapasztalatok megosztásának nehézsége oda vezet, hogy rengeteg idő és pénz pazarlódik el (ugyanazon a cégen belül) az egyszer már megoldott feladatok újbóli megfejtésére. Nem használják ki a drágán megszerzett információt, még kevésbé használják fel ugyanazt új módon. Tengernyi bonyodalmat okoz a meglévő nyilvántartások nehézkessége. T U D Á S M E N E D ZS M E N T

Tudásmenedzsment Tudás meghatározása Személyi vagy szervezeti Egyénhez kötött vs. egyénektől független tudás Tudáskörnyezet függőség szemben a megosztott tudással Tacit vagy explicit Tapasztalat útján szerzet, nem formalizált vs. formalizált tudás Nehezen kinyerhető - közvetlenül hozzáférhető Probléma: Felhasználási, adaptálási nehézségek

Tudásmenedzsment Mi a tudásmenedzsment? A tudástőke létrehozásának, megtartásának, megosztásának, számontartásának és felhasználásának alapvetően új módja. A tudásalapú szervezeti kultúra kialakításának és megtartásának szervezett keretek között zajló rendszere. Mik a tudásmenedzsment lépései?

Tudásmenedzsment lépései

Tudásmenedzsment – 5 módszertani szakaszban A szervezet érettségi szintjének meghatározása munkacsoport felállítása tudásmenedzsment definiálása, megismertetése létező tudás és tudásmenedzsment folyamatok beazonosítása II. szakasz: A tudás architektúra létrehozása szervezeti célok megismerése, problémák feltérképezése tudásfolyamatok meghatározása és kialakítása tudásmenedzsment célok és szervezeti célok összhangja III. szakasz: A tudás tárolása tudásmegosztó folyamatok informatikai háttérének kialakítása Szervezeti tudás összesítése és rendszerezése

Tudásmenedzsment – 5 módszertani szakaszban IV. szakasz: Tudás megosztása formális és informális tudásmegosztási folyamatok kialakítása a szervezeti tudásmegosztási rendszer kiépítése és megerősítése eredményesség (folyamatban épített) előzetes vizsgálata V. szakasz: Tudás alkalmazása/felhasználása tudásmegosztó folyamatok gyakorlati alkalmazása a tudásmegosztás eredményességének mérésé, kontroll tájékoztatás az elért eredményekről

Tesztelési tapasztalatok Két tesztelési csoport eltérő szervezetekben: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium – Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal Részvétel a módszertan kialakításában Folyamatos visszacsatolási lehetősége és korrekciós javaslatok A módszertan alkalmazhatóságának vizsgálata mellett deklarált cél, hogy a tesztelő szervezetek számára is hasznosuljanak az eredmények A két tesztelés eltérő területre került lefolytatásra KIM – nagy létszámú szervezeti egység, konkrét folyamat (beléptetés) KIH – szervezet egésze, a szervezet általános tudásmenedzsmentje

Tesztelési tapasztalatok Javaslat a módszertan felhasználóinak gondos előzetes tervezés munkacsoport tagok kiválasztása (alapos felkészültség, motiváltság) kérdőív testre szabása és módszertan szervezeti adaptálása a módszertan általános elvi útmutatás, ellenben a gyakorlati alkalmazás mindig szervezet specifikus Már a tesztelés közben megmutatkoztak egyes jótékony hatások Szervezeti működés hatékonyságának növelése már a teszt ideje alatt Kézzel fogható és a szervezet egésze számára látható eredmények születtek A megvalósítás során cél, hogy ne csak a projekt keretében felhasználható, hanem hosszú távú, fenntartható eredményeket érjenek el a szervezetek

Tudásmenedzsment Mottó „Ahhoz azonban, hogy ezeket a szervezetben dolgozók valóban használják, szükséges, hogy ismerjék is őket, értsék mi a céljuk, milyen tudás nyerhető ki belőlük, és mindez hogyan működik.”

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Tudásmenedzsment Köszönöm megtisztelő figyelmüket!