MINŐSÉGJELZŐ mondatelemzési gyakorlás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GRIN: Gráf alapú RDF index
Advertisements

A mondatelemzés modern útjai
A kultúra támogatása, a támogatás kultúrája Kultúraközvetítés
A mondat szintagmatikus szerkezete
Digitális világ A digitális reklám
A VÁSÁRLÁSRÓL AZ ŐSAGY DÖNT, AZ ŐSAGYRA PEDIG A KÉPEK VANNAK HATÁSSAL.
Best of Westend információ Valós esetek, írta az élet… Mottó: Látogató: Információ? Infós: Igen. Látogató: Ja, nem! Infós: De. Látogató: Kár.
Az állandó határozó és a vonzat
A Krúdy Gyula Városi Könyvtár katalógusának használatáról…
ÁLLÍTMÁNY. ÁLLÍTMÁNY MIT ÁLLÍTUNK? Ég a napmelegtől a kopár szík sarja. ige IGEI ÁLLÍTMÁNY.
Számítógépes ismeretek 5. óra
Miről szól a Katégoriák? Cat.3: „Amikor valamit másvalamiről, mint alanyról állítunk, mindaz, amit az állítmányról mondunk, az alanyról is mondható. Pl.
Alárendelő és mellérendelő viszonyok a nyelvben
Mondatelemzés Összetett mondatok.
Mondattan: Összetett mondatok I.
Az alárendelő összetett mondat
Az összetett mondat.
Metszeti ábrázolás.
A test tömege.
Mondat anatómia Készítette: Hegyi Tamás.
METSZŐDŐ ERŐK egyensúlya Fa.
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Nyomtassa ki a mintatranszpa rens diáit, vagy írja be saját üzenetét. Kattintson a betűkre, és írja be saját szövegét. Diánként csak egy karaktert használjon.
Szintaktikai elemzés február 23..
Van-e Euler vonal az alábbi gráfban?
közmondásokkal és szóláshasonlatokkal - megoldások -
A tárgyas szószerkezet
A táblázatok formázása Készítette: Gombkötő Alexandra Felkészítő tanár: Györe Mihály József Attila Gimnázium, 6900 Makó Csanád vezér tér 6.
 1. dia: Bemutakozó  2. dia: Tartalom  3. dia: Fogalmak  4. dia: Mi a hasznosság??  5. dia: Általános I.  6. dia: Általános II. táblázat  7. dia:
Képek használata dokumentumban Open Office Writer Segítségével Nevem: Hartmann Levente Felkészítő tanárom: Rácz Márton Iskolám: Balatonfüredi Eötvös Loránd.
Táblázatok beillesztése, formázása dokumentumokba
Miről fogok beszélni? 4, MARKETING ,TÁJÉKOZTATÁS Tízperces Open 5, UTÁNKÖVETÉS 7, CSAPATJÁTÉK.
Egyszerű mondat elemzése
HOL VAN AZ ÉLET? AZ ÉLET KÉT ALAPVETŐ ISMÉRVE 1.) Az élőlény logikus, ésszerű művelet. Hatalom amelyik szervezése alá vonja a tér és az idő törvényeit.
A NŐK FÖLDRAJZA.
A szintagmák 18. tétel.
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
Optikai csalódások.
2012. tavaszi félév Véső Tamás. Kérdezze le minden dolgozó nevét, jövedelmét, részlegének nevét és a részlegében dolgozók legkisebb és legnagyobb jövedelmét,
PIO és DMA Zeke Éva Anita Készült a Számítógép rendszerek és perifériák tantárgyhoz.
A differenciálszámtás alapjai Készítette : Scharle Miklósné
Vagy inkább másról van szó?
Atomi mondatok FOL-ban Atomi mondat általában: amiben egy vagy több dolgot megnevezünk, és ezekről állítunk valamit. Pl: „Jóska átadta a pikk dámát Pistának”
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék.
Jó gyakorlat bemutató.  Az interaktív tábla használata manapság egyre több iskolában elérhető az európai uniós pályázatok révén.  A mai kor követelményeinek.
I. Eltér-e az alany-állítmány viselkedése az alárendelő szintagmáktól? Három helyen azt mondhatjuk, igen, ez a régi elmélet mellett szól. (Oda-vissza kérdezhetőség,
Alárendelt és mellérendelt összetett mondatok
A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor.
Készίtette: Gribunov Anton
Emelt szintű matematika érettségi
Mit tehet a beteg a jó orvos- beteg viszonyért?. A sikeres együttműködés alapköve a kölcsönös bizalom és tisztelet.
Mondattípusok 9..
Ne felejtsük el: Legyen A tetszőleges kijelentés. Arra a kérdésre, hogy „A akkor és csak akkor igaz-e, ha te lovag vagy?” a lovagok is, a lókötők is.
A probléma gyökere: a szuperpozíció elve
Bekezdések formázása 1..
A világ legjobb és legkönnyebb pénzkereseti lehetősége ! SOHA vissza nem térő alkalom ! Volt már lehetősége egy olyan üzletben részt venni, ami nem rég.
Az iOS 8 egy ideje már elérhet ő - aki már frissítette az Apple készülékét (vagy vett egy újat), az már sok apró trükkre rájöhetett az aktuális almás.
Jól számoltunk – e ?. Mennyi a munkaidő  A dolgozók fizetésemelést akarnak, erre így válaszol a munkaadó:  Nem szégyellik magukat?  Tudják önök tulajdonképpen,
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
A Mozilla magyar nyelvű szerkesztőjének használata
Kvantifikáció:  xA: az x változó minden értékére igaz, hogy…  a: értelmetlen. (Megállapodás volt: ̒a’, ̒b’, … individuumnevek.) Annak sincs értelme,
A szintagmák (szószerkezetek).
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Tárgyak műszaki ábrázolása Metszeti ábrázolás
A NŐK FÖLDRAJZA.
Reményik Sándor: A nagy piktor
Tárgyak műszaki ábrázolása Metszeti ábrázolás
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Előadás másolata:

MINŐSÉGJELZŐ mondatelemzési gyakorlás

A hatalmas zsiráfok Afrikában lombot legelnek. Legelőször is meg kell keresnünk a mondat állítmányát. Kérdezzünk rá! Mit állítunk? Legelnek. Tehát a legelnek szó lesz a mondat állítmánya. Húzzuk alá dupla vonallal!

A hatalmas zsiráfok Afrikában lombot legelnek. Most pedig keressük meg a mondat alanyát! Kérdezzünk rá! Kik legelnek? Zsiráfok. Vagyis a zsiráfok szó lesz a mondat alanya. Húzzuk alá egy vonallal!  

A hatalmas zsiráfok Afrikában lombot legelnek. Ezután tovább kell kérdeznünk. Mit legelnek (a zsiráfok)? lombot. Ez a szó lesz a mondat tárgya, amit szaggatott vonallal jelölünk.

A hatalmas zsiráfok Afrikában lombot legelnek. Ezután tovább kell kérdeznünk. Hol legelnek (a zsiráfok)? Afrikában. Ez a szó lesz a mondat helyhatározója, amit hullámos vonallal jelölünk, és elé írunk egy kis h-t.

A hatalmas zsiráfok Afrikában lombot legelnek. Végül pedig a jelzőt kell megkeresni. Kérdezzünk rá! Milyen zsiráfok (legelnek)? Hatalmas zsiráfok. Ez lesz tehát a mondat jelzője, azon belül is a minőségjelzője. Ezt pontozott vonallal kell jelölni, és elé kell írnunk azt, hogy mi. (minőségjelző).

A hatalmas zsiráfok Afrikában lombot legelnek. ÁGRAJZ: