A nephrológiai ápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2Gyermekegészségügyi Központ Miskolc
Advertisements

Automata kezelési módok szerepe a PD otthoni alkalmazásában
Az ápolás minősége és az ápolási dokumentáció
Az ulcus cruris hydrochirurgiai kezelésének lehetősége
dr Szabó Tamás1, dr Bakonyi Géza2 Flór Ferenc Kórház, Kistarcsa
Csökkentett hatásfokú, tartós intermittáló vesepótló kezelés
A nosocomialis fertőzések felderítésében alkalmazott
Dr. Berzéky József április 15.
Köldök újszülött korban
INFEKTÍV ENDOCARDITIS
Hipertóniagondozás folyamata és stratégiája I.
A peritoneális dialízis infektív szövődményeinek diagnosztikája és
A peritoneális dialízis a gyakorló orvos szemszögéből
A hypertonia kezelése végállapotú veseelégtelenségben és
Schwartz-Bartter szindróma ismétlődő fellépése desmopressin
Transzplantációra kerülő, krónikusan dializált betegek
A peritoneális dialízis infektív
Katéteres beteg HD kezelésének indítása, zárása protokoll
A PD ápoló perioperatív teendői és szerepe a Tenckhoff katéter
A dializáló nővér szerepe a transzplantációs várólistára
Az otthoni hemodialízis ércsatlakozása AV-fisztula vagy kanül
Krónikus vesebetegek ischaemiás szívbetegsége: a nephrologiai
Nephrológiai ápolók és dializált betegek
DIABÉTESZ LÁB AMBULANCIA
Ápolási tevékenységünk központja a beteg SE ÁOK I.sz.Sebészeti Klinika Budapest Mollnár Enikő Zina.
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
Obsitos Lászlóné – Dr. Beregvári Zoltán Jósa András Oktatókórház
Nehezen gyógyuló fekély kezelése ezüstionos kötszerrel
 A visszeresség, az alsó végtagok egyes szakaszainak a tágulata. Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak (pl. az érfal gyengesége). Az.
Analóg inzulinokkal szerzett tapasztalataink
CAPD helye és helyzete a dialízis ellátásban
Egynapos sebészet adta lehetőségek az integrált járóbeteg ellátásban
Cardiopulmonális resustitatión átesett 100 beteg nyomonkövetése osztályunk anyagában retrospektív vizsgálat útján Dr. Lévai Csilla, Dr. Katona Zsuzsa,
DIABETESES LÁB – PREVENCIÓ VAGY AMPUTÁCIÓ?
dr. Bartók Vera P.M. Flór Ferenc Kórház Onkológia
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
Dokumentációs kötelezettség
Klasszikus terápia. Dr. Domján Gyula KEZELÉS Kezelés nélkül súlyos betegség esetén 1 év alatt a betegek  80 %-a meghalt. Corticosteroid (CS) és cyclophosphamid.
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
Köröm és lábápolás.
Lágyrész, izom, ín és szalagsérülések általában
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
gyógyszerszedés legfontosabb szabályai,
Meckel-diverticulum, „meg kell” fontolni
Decubitus prevenciós lépések a Szent Pantaleon Kórházban
A nephrológiai ápoló szerepe az akut vesepótló kezelések
Szövődmények felismerése, ellátása
Az edukálás szerepe a dializált betegek együttműködésének javításában
Vese- és hasnyálmirigy transzplantáció, mint ápolási kihívás
A Szent Margit Kórház PD Központ beteganyaga
Nephrológiai ápolói kompetenciák a renális anémia új kezelési
A MŰTÉTI BEAVATKOZÁS Minden olyan tevékenység, mely a szervezet integritását direkt vagy indirekt módon megbontja vagy helyreállítja.
Akutan indított peritoneális dialízisek nephrológiai ápolása
Hatásos kommunikációs technikák – a predializált betegek edukálása
Akutan hemodialízisre került betegek PD konverziója – a nephrológiai
Dr. Ladányi Erzsébet FMC hálózati orvos-szakmai igazgató
Az antibiotikum használattal összefüggő Cl
Ambuláns betegek gondozása a kézsebészetben
Szepszis – A gondot okozó ellenség! A szepszis antibiotikum-terápiája
A mai napon elhangzott előadásaink itt érhetők el.
A "magas" exit site kialakítása, a PD nővér és a sebész együttműködésének szerepe Staudt Szilvia 1 1 B. Braun Avitum 9. sz. Dialízisközpont, Székesfehérvár.
Otthoni dialízis lehetőségek (PD, HD) evidenciái a nemzetközi elemzések tükrében Dr. Ladányi Erzsébet orvos igazgató, hálózati orvosszakmai igazgató FMC.
Polytraumatizáltak rehabilitációja
Az ápoló tanulók/ hallgatók gyakorlati oktatásának tapasztalatai
Hazai kórházi-járványügyi helyzetkép: adatok és aktualitások
A nephrologiai ápoló és orvos együttműködésének szerepe az
Műtétre nem kerülő égett beteg ellátása
Németh Erzsébet DIAVERUM Dialízis Központ Bajcsy Kórház DNN
A krónikus beteg hányattatásai
F ERTŐZÉSEK I NFEKCIÓKONTROLL AZ INTENZÍV OSZTÁLYON Sebestyén Gábor.
Előadás másolata:

A nephrológiai ápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében Juhászné Leskó Mónika FMC Nephrologiai Központ, Miskolc

A NEFROLÓGIAI ÁPOLÓ SZEREPE A PD INFEKTÍV SZÖVŐDMÉNYEINEK MEGELŐZÉSÉBEN ÉS KEZELÉSÉBEN DNN, 2013. máj. 29-jún 1. Juhászné Leskó Mónika FMC Miskolci Nefrológiai Központ

Infektív szövődmények Kimenetel: - meggyógyul - változások a peritoneum funkcióban - peritoneum felületének csökkenése - hasűri katéter elvesztése A nefrológiai szakápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében, DNN 2013.05.29-06.01.

A katéter infekciók kialakulásának okai Sebészi ok: övvonalnál/bőrredőben kialakított ES tátongó kilépési hely feszülő tunnel túl hosszú szinusz traktus felületes szubkután dakron gyűrű krónikus folyadékszivárgás (leak) Nem megfelelő rögzítés (traumatizált ES) Aszeptikus technika hiánya Irritációt okozó/ allergizáló kötszerek és oldószerek Az ES és a tunnel funkcionális egységet képez, ezért gyulladásaikat egységesen katéter infekció néven említjük. A nefrológiai szakápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében, DNN 2013.05.29-06.01.

PTIS kialakulásának okai Transzluminális (érintés, sérülés, biofilm) 30-40% , Periluminális (külső nyílás, alagútgyulladás) 20-30%, Transzmurális (béltükrözés, hasmenés, meteorizmus, székrekedés) 25-30%, Hematogén (abszcesszusz, fogászati, felső légúti infekció) 5-10% Ascendáló (genito-urinális fertőzések) 2-5% A nefrológiai szakápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében, DNN 2013.05.29-06.01.

Prevenció műtét idején potenciális góc szanálása (pl. köves cholecysta) az ES optimális helyének kijelölése antibiotikum profilaxis intraabdominális nyomás minimalizálása, műtét után 24 órás fektetés, bélpasszázs rendezése, köhögéscsillapítás a katéter vongálódásmentes rögzítés kilépési hely fedőkötésének szárazon tartása, csere csak szükség esetén! tisztítás fiziológiás sóoldattal A kilépési hely sorsát döntően a sebészi katéter behelyezés technikája és a posztoperatív szak ápolása határozza meg. A nefrológiai szakápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében, DNN 2013.05.29-06.01.

Műtét utáni kötés A nefrológiai szakápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében, DNN 2013.05.29-06.01.

Betegedukáció megfelelő körülmények kialakítása kézhigiéne, maszk megfelelő használata az oldatcsere és kötözés helyes technikájának elsajátítása a katéter megfelelő rögzítése a szövődményeket fel kell ismernie, tudásának birtokában uralnia kell A betegek edukációja nem ér véget a tréninggel, a PD időtartama alatt folyamatosan történik! A nefrológiai szakápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében, DNN 2013.05.29-06.01.

Folyamatos betegedukáció Precízen végzik a kezelést görcsösen ragaszkodnak a tanultakhoz, nem rugalmasak Fontos a pszichés vezetés! Hibákat ejtenek - régóta kezelik magukat, kiégtek, elfásultak - Túlzottan nagy a rutin, „mindent tudok” Fontos a gyakori ellenőrzés! A nefrológiai szakápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében, DNN 2013.05.29-06.01.

Prevenció a gondozásban Reguláris transzfer szett csere (biofilm!) Staphylococcus profilaxis (beteg / hozzátartozó / személyzet körében szűrés) mupirocin nazalisan, ES Profilaktikus antibiotikum (traumatizált ES, fogászati, felsőlégúti, nőgyógyászati beavatkozások, colono-, rektoszkópia, rendszer sérülése, kontamináció) A betegek időszakos ellenőrzése a hibák feltárása Beteglátogatás ES ellenőrzés minden ambuláns kontroll alkalmával! A katéter infekciók korai észlelése érdekében a kilépési hely állapotát minden orvosi vizit alkalmával ellenőrizzük. A nazális staphylococcus hordozás szűrése és a pozitív esetek kezelése rendkívül fontos (Mupirocin)! a betegek és a személyzet körében egyaránt. Biofilm A katétert kolonizáló baktériumok által termelt szekrétum a katéter belső falán A nefrológiai szakápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében, DNN 2013.05.29-06.01.

Kötszer allergia okozta dermatitis A nefrológiai szakápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében, DNN 2013.05.29-06.01.

A nefrológiai ápoló feladatai katéter szövődmények esetén kiváltó ok keresése (ES ellátás technikájának ellenőrzése/ismétlése, figyelmeztetés a megfelelő rögzítésre) ES ellátásának módosítása esetén a beteg betanítása granulációs szövet esetén ezüst-nitrátos ecsetelés (ép bőr és a katéter védelme!) mikrobiológiai leoltás (empirikus, célzott th.) kötözés a váladékozás függvényében naponta többször pontos dokumentálás (gyógyhajlam?) A nefrológiai szakápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében, DNN 2013.05.29-06.01.

Twardowski féle exit-site klasszifikáció A nefrológiai szakápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében, DNN 2013.05.29-06.01.

A nefrológiai ápoló feladatai peritonitisz esetén a beteg kikérdezése dokumentáció átnézése laboratóriumi vizsgálatok szervezése, mintavétel aszeptikus mintavétel tenyésztésre mikrobiológiai laboratóriumba juttatás rövid idő alatt, zárt dobozban a kilépési hely és a tunnel állapotának ellenőrzése A nefrológiai szakápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében, DNN 2013.05.29-06.01.

A nefrológiai ápoló feladatai peritonitisz esetén hasűri öblítések (500 NE/liter Na-heparin) kombinált empirikus kezelés korai megkezdése (előző gyulladás gyógyulási hajlama) antibiotikum megfelelő, aszeptikus adagolása - sterilitás betartása (oldás/beadás) - befolyási fázisban - 6-8 óra benntartás A nefrológiai szakápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében, DNN 2013.05.29-06.01.

Az antibiotikumok stabilitása A különböző antibiotikumokat külön fecskendővel kell oldani és beadni! ! vancomycin aminoglikozidok cefalosporinok vancomycin ceftazidim penicillin aminoglikozidok A nefrológiai szakápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében, DNN 2013.05.29-06.01.

A nefrológiai ápoló feladatai peritonitisz esetén Transzfer szett csere Fájdalomcsillapítás A dializáló oldat feltisztulásának követése/dokumentálása Folyadékegyenleg pontos követése A nefrológiai szakápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében, DNN 2013.05.29-06.01.

A kezelés körülményeinek újragondolása PTIS után Az ok feltárása a beteg felmérése - hiányosságok, hibák retréning - állapotromlás asPD/ HD - egyéb betegségek hatása, gócok PET és dializáltság ismétlése 4-6 hét múlva kezelés módosítása A nefrológiai szakápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében, DNN 2013.05.29-06.01.

PTIS kezelésének minőségi kritériumai PTIS ráta < 0,67 / betegév, 1 PTIS / 18 beteghónap negatív tenyésztés < 20 % legyen empirikusan adott antibiotikum > 80 % hatásos egyéves katéter túlélés > 80 % A nefrológiai szakápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében, DNN 2013.05.29-06.01.

Összesítés és analízis ESI/TI/PTIS gyakorisága Kórokozók fajtája Antibiotikum érzékenység változása Magasabb infekciós ráta esetén nemcsak a betegben, hanem magunkban is keresni kell a hibát! A nefrológiai szakápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek megelőzésében és kezelésében, DNN 2013.05.29-06.01.

Köszönöm a figyelmet!