Katéteres beteg HD kezelésének indítása, zárása protokoll

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Big Data Korszerű adatbázisok 2014.
Advertisements

A Várhegy gyomrában kialakított Sziklakórházat (ma múzeum) a főváros működtette 1939-től 1944-ig. Az építmény több szintből áll, váltakozó belmagasságú,
Bevezetés a pénzügyi fogyasztóvédelembe
ÉRZELMI FELSZABADULÁS TECHNIKA RÖVIDEN, KÉPEKBEN.
Vénabiztosítás Súlyos állapotú, főleg gyors volumenpótlást igénylő betegeknél, shockban, reanimátiónál az ún. „nyitott véna” biztosítása nem nélkülözhető!
Förhénci Viziközmű Társulás és Förhéncért Egyesület éves beszámolója
Egy tudós álláspontja (1998): A becslés célja –mint ahogy általában az adóellenőrzéseké – nem önmagában az adóhiányok „termelése”, hanem az a terelő hatás,
Az otthoni hemodialízis feltételrendszere, technológiája
A víz oxigéntartalmának meghatározása
Az új közétkeztetési rendelet
„D” modul: Mikrosebészet Célok
HANGRÉST KITÖLTŐ LARYNGEALIS CYSTA ESETE ÉS FONIÁTRIAI VONATKOZÁSAI
HARTMANN-RICO HUNGÁRIA KFT.
Az ulcus cruris hydrochirurgiai kezelésének lehetősége
Szakmai kártérítési felelősség magán- egészségügyi sajátosságai A felelősség bárkit levetkőztet.
Kis- és középvállalkozások energiaköltségeinek csökkentése
Az Új Munka Törvénykönyve, Teendők július 1.-jéig
AGRESSZÍV KEZELÉSEK v. EMBERHEZ MÉLTÓ HALÁL
Energetikai gazdaságtan
A jól működő AV fisztula feltételeiről és fenntartásáról
Képes bemutató.
Gráf Szélességi bejárás
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Fuzzy logika Fuzzy következtetési rendszerek 7/20/20141.
Sterilizálás Dr. Dézsi Anna Júlia.
Az önkormányzat szerepe a logisztikai központ létrehozásában II. CEBC Logisztikai Konferencia Budapest, II. 3. Nagy Sándor Városfejlesztési alpolgármestere.
MŰSZAKI MEGHIBÁSODÁS? - Avagy mi okozhat műszaki meghibásodást
Presentation Title Mozdonyvezetők információs rendszerének bővítése a Rail Cargo Hungaria Zrt-nél Készítette: Dányi Attila
A nephrológiai ápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek
A PD ápoló perioperatív teendői és szerepe a Tenckhoff katéter
Az otthoni hemodialízis ércsatlakozása AV-fisztula vagy kanül
Nephrológiai ápolók és dializált betegek
Nehezen gyógyuló fekély kezelése ezüstionos kötszerrel
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
CAPD helye és helyzete a dialízis ellátásban
ÉLELMISZEREK MINŐSÉGE ÉS ÁRUISMERETE
CT vezérelt biopsziák.
Vénás vérvétel.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Dr. Johanyák Zs. Csaba - Szoftvertechnológia
Decubitus prevenciós lépések a Szent Pantaleon Kórházban
A nephrológiai ápoló szerepe az akut vesepótló kezelések
Dr. Johanyák Zs. Csaba - Szoftvertechnológia
Az edukálás szerepe a dializált betegek együttműködésének javításában
Az alapítás, kezdeti tervek Dömölki Bálint 10/15/2014Emlékezés a MTA KKCs-ra1.
Az alapítás, kezdeti tervek Dömölki Bálint 10/15/2014Emlékezés a MTA KKCs-ra1.
A bikini helyes feladása
Akutan indított peritoneális dialízisek nephrológiai ápolása
Hatásos kommunikációs technikák – a predializált betegek edukálása
Szemantikus Web SWP A Robotok miért nem értik az internetet?
Gráf szélességi bejárása. Cél Az algoritmus célja az, hogy bejárjuk egy véges gráf összes csúcsát és kiírjuk őket a kezdőcsúcstól való távolságuk szerint.
A nemzeti programokon kívüli szakmai kihívások
Szepszis – 2012 „Atyám, kétségeim vannak…” Molnár Zsolt Aneszteziológiai és Intenzív terápiás Intézet Szegedi Tudományegyetem 2012.
Bakteriális azonosítási folyamat
Antibiogram vizsgálat baktériumtörzsön
Magyar Egészségügyi Menedzser Klub Horn Péter, B. Braun értékteremtés Aesculap Akadémia, 30 September 2009.
A B.Braun Avitum Hungary Zrt. Dialízis Hálózatának tevékenysége Magyarországon Dr. Kiss István med. habil., az orvostudomány kandidátusa Hálózati Orvosszakmai.
ASD zárás a felnőttkorban Kinek ? Mikor ? Hogyan ?
AZ ASEPSIS, ANTISEPSIS A m o d e r n s e b é s z e t a l a p j a.
Downstream Power Back Off (DPBO)
A nephrologiai ápoló és orvos együttműködésének szerepe az
A modellkörlet gyakorlati tapasztalatai a Szegedi Fegyház és Börtönben
Downstream Power Back Off (DPBO)
Hascsapolás Csapolásokról általában…
Németh Erzsébet DIAVERUM Dialízis Központ Bajcsy Kórház DNN
Mellkascsapolás Beavatkozás célja a mellhártya (PLEURA) között lévő üregben felszaporodott folyadék lecsapolása.
Szegedi Tudományegyetem
ELLÁTÁSI CSOMAGOK IMPLEMENTÁCIÓJA INTÉZMÉNYI SZINtEN
Előadás másolata:

Katéteres beteg HD kezelésének indítása, zárása protokoll Kerekes Éva1 Zajkó Eleonóra2 főnővér Operation Manager         1Szegedi Tudományegyetem Diaverum Dialízisközpont, Szeged 2Diaverum Központ, Budapest

2017.04.04. Katéteres beteg HD kezelésének indítása, zárása protokoll Kerekes Éva Zajkó Eleonóra Üdvözlöm Önöket! Ezen az előadáson egy tanulmányt szeretnék bemutatni, melyet Magyarországon, karcagi klinikánkon végeztünk el azzal a céllal, hogy megvizsgáljuk, mennyire tölti el félelemmel és szorongással a betegeket az AV fisztula kanülálás.

2017.04.04. Katéteres beteg HD kezelésének indítása, zárása protokoll a Diaverum Hungary hálózatban Cél a non touch technika tökéletes kivitelezése Steril kötszeres szettek ( katéter indító, záró és ES ápoló szettek) alkalmazása Katéter infekciók csökkentése a szettek helyes használatával Kötelezően, de könnyedén betartható folyamatok a nővérek számára

Előkészítés Kanül indító - záró szett ES ápoló szett 2017.04.04. A második fázisban a betegeket egy szubjektív önértékelő kérdőívvel láttuk el. Megkértük őket, hogy töltsék ki a kérdőívet minden kezelésre vonatkozóan egy kéthónapos periódus során. A kérdőívekhez két vizuális analóg skálát (VAS) használtunk. A fájdalom értékeléséhez a VAS skálán az 1-es jelentette, hogy nem volt fájdalom, a 10-es pedig az elviselhetetlen fájdalmat. Ezt értékelték minden tűbevezetésre vonatkozóan. A szorongás értékeléséhez a második VAS skálát használtuk, ahol a pontozás: 1 = nem volt probléma és 10 = nehezen birkózik meg vele. Ezt értékelték az egész tűbevezetési folyamatra vonatkozóan.

Alkalmazott védőfelszerelések Védőfelszerelések nővér és beteg számára Nővér – műanyag kötény, 2 pár kesztyű, arcvédő, orr- szájmaszk Beteg – orr-szájmaszk

Katéteres kezelés indítása lépésekben ES állapotának ellenőrzése Beteg katéterének előkészítése nylon kesztyűben: eltávolítjuk a katéter védő hálót, kötszert

Katéteres kezelés indítása lépésekben Aláhelyezzük a betegalátétet, ráejtjük a katéter végeket.

Katéter előkészítése a HD-hez 2017.04.04. Katéter előkészítése a HD-hez 1,Kesztyűcsere, majd katétert kézbe vesszük, lefertőtlenítjük és egy steril lapot helyezve alá, erre ráejtjük. Az előadásból levonható következtetések: Bár a betegek többsége nem számolt be problémáról sem a kanülálás alatti fájdalommal, sem pedig a szorongással kapcsolatosan, volt egy kis csoport, akik egyik vagy másik problémát észlelték már. A tanulmány következő része azt fogja vizsgálni, hogy a gomblyuk technika alkalmazása csökkentheti-e a fájdalmat és a szorongást azoknál a betegeknél, akik a mostani tanulmányban problémákról számoltak be.

Katéter előkészítése a HD-hez 2, Kezünkbe vesszük az ötös fecskendőt, lecsavarjuk a kanül dugót az artériás szárról. Ráhelyezzük a katéter végre a fecskendőt. 3, Katéter dugót eldobjuk, leszívjuk a heparint a kanül végéből. 4, Kezünkbe vesszük a 20 ml-s fecskendőt, levesszük a katéter végről az 5 ml-fecskendőt, majd felhelyezzük a 20 ml-st és eldobjuk az 5 ml-st, majd bemossuk a katétert. 5, Ugyanezen sorrendben végezzük a vénás szár előkészítését is.

Heparin leszívása 5 ml-s fecskendővel

Átmosás 20 ml-s fecskendővel

Non touch technika Cél, hogy a katéter vég sosem maradjon szabadon!!!!!

Vénás szár előkészítése hasonló sorrendben Kezelés indítása

Katéter biztonságba helyezése a kezelés alatt Cél: Látható legyen a katéter, de mégis védve a külső hatásoktól, vongálódástól, a beteggel együtt mozogjon.

Kezelés zárása Védőfelszerelések felvétele ( kötény, arcvédő, kesztyű,maszk nővérnek, betegnek) Előkészítés: 2 db 20ml-s fecskendő fiziológiás sóoldattal 2db 2ml – s fecskendő heparinnal vagy Citra-Lockkal 2 db steril katéter dugó és a kötszer szettből a steril 10x20-as lap, ramofix.

Non touch technika alkalmazása minden esetben A katéter vége sosem maradhat szabadon!!!

Katéter zárása lépésekben Szétbontjuk a fedő kötszert, fertőtlenítjük a katéter végeket Kezünkbe vesszük a 20 ml-s fecskendőt, lecsavarjuk az artériás szárat, rögtön ráhelyezzük a katéter végére a fecskendőt, bemossuk a fiziológiás sóoldattal. Az artériás szárat csatlakoztatjuk a bemosó oldathoz, és visszaadjuk a vért. A katéter szárakat mindig az alatta lévő steril kötszer segítségével fogjuk meg.

Katéter zárása lépésekben Kezünkbe vesszük a másik 20 ml-s fecskendőt, levesszük a vénás szárat és a helyére helyezzük a fecskendőt. Bemossuk a vénás szárat, rajta hagyjuk a fecskendőt. Rövidre zárjuk a vénás szereléket.

Katéter zárása lépésekben Továbbra is a katéter végek játszanak fontos szerepet. Kezünkbe vesszük a 2 ml-s fecskendőt, levesszük az artériás szárról a 20ml-st, ráhelyezzük a katéter szárra a 2ml-st és a Heparint vagy Citra-Lockot és benyomjuk. Ugyanilyen a sorrend a vénás szárral is.

Katéter zárása lépésekben A végén kezünkbe vesszük a szabályosan kibontott steril dugót, levesszük az artériás katéter szárról a 2 ml-s fecskendőt és a steril dugót ráhelyezzük. Ugyanígy járunk el a vénás szárral is.

Katéter kötszerrel történő ellátása, felkészítve az otthoni védelemre

Következtetések A szettek alkalmazásával a non touch technika alkalmazása egyszerűbbé vált a nővérek számára. A szigorú sorrend betartását a főnővérek, hálózati főnővér rendszeresen ellenőrzi. Probléma esetén újraoktatás szükséges. Az elmúlt két évben csökkent a katéterrel kapcsolatos szövődmények száma. Köszönet a Bella Hungária Kft-nek a szettek összeállításában

Köszönjük a figyelmet!