Agilis szoftverkészítés (Agile software development)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Stratégiai vezetés gyakorlati kérdései
Advertisements

A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE
Projekt vezetés és kontroll – Mi történik a gépházban?
E-learning alapú távoktatásos képzés
PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
Valós idejű tesztlefedettség- monitorozás JEE környezetben Dr. Ferenc Rudolf, Szegedi Tudományegyetem Bakota Tibor, FrontEndART Szoftver Kft.
Önkormányzati informatika ASP alapokon
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
Cegléd 2012 Anyagvizsgáló laboratóriumi tevékenység a gyakorlatban Dr. Kovács Károly –Szemán László ügyvezető általános igazgató METALCONTROL Kft.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Az EU-s projektek fenntartási tapasztalata a JNSZ TISZK-ben Országos Egyházi TISZK Zárókonferencia Kazincbarcika
2 Forrás: The Standish Group International, Extreme Chaos, The Standish Group International, Inc., 2000.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Szervezetfejlesztés Töviskes Imre.
Vasné dr. Egri Magdolna Kommunikáció -marketingkommunikáció
Zalayné Kovács Éva: Minőség és könyvtár
A KÖZPONT MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA. Szabvány Ismétlődő műszaki, gazdasági és más feladatok optimális megoldásának MINTÁJA.
Szoftvertechnológiai Konferencia november 6.
A MÁTRIX SZERVEZETI FORMA
Gazdasági informatika II.
Egyéni döntések a szervezetben
Vezetői Információs Rendszer felépítése
Szoftvertechnológia Módszertanok.
Szoftvertechnológia Szoftvergyártás 2..
Az IKTA/ számú pályázat alapján: Ügyfélbarát ügyintézést támogató informatikai rendszer prototípusának kialakítása (Elektronikus Polgármesteri.
SOFTWARE.
Diplomás pályakövető rendszer TÁMOP és TÁMOP kapcsolata Educatio Kht. Horváth Tamás felsőoktatási igazgató március 4-6.
Margitay – Mérnöketika KENŐPÉNZ ÉS KORRUPCIÓ 12. óra.
Kiválasztás: érvényesség, megbízhatóság az interjú és az Assesment Center módszere esetén Barta Bea
1/10 Dr. Angster Erzsébet T-Logic Kft.
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
S S A D M ELEMZÉSI ÉS TERVEZÉSI MÓDSZERTAN
Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév 1. előadás Bevezető a számítógépen.
Rendelkezésre álló erőforrások pontos ismerete Kiosztott feladatok közel „valósidejű” követése Átláthatóság Tervezési folyamatok támogatása.
A MINŐSÉG FOGALMA A minőség az egység (az egyedileg leírható és vizsgálható folyamat, termék, szervezet, illetve ezek kombinációja) azon jellemzőinek összessége,
R.U.M. Testing KftAGY 5. Szakmai Szeminárium Vállalkozói anyagvizsgálat a szolgáltatói oldalról avagy Megrendelők a Vizsgálólaboratórium szemszögéből.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
A távmunka nem cél, hanem eszköz december 11.
Programtesztelés. Hibák keletkezésének okai nem egyértelmű vagy hiányos kommunikáció fejlesztés közben maga a szoftver bonyolultsága programozói (kódolási)
Értékelési javaslat az LB tagjai számára Bernáth Lajos.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
Miért is kell minősíteni a szoftverfejlesztő cégeket? Kinek jó ez? Az IVSZ Szoftverfejlesztési Tanúsítvány elindításának hátteréről Balatonfüred.
8. Előadás Szervezetek és szervezeti formák
Információs rendszerek tervezése
Az út………….. Gondolatok az executive coach képzés módszertana mentén
Szoftver születik Eötvös Konferencia Köllő Hanna.
Információs rendszer fejlesztése 4. előadás
Szoftver projektek Agilis
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Gyurkó György. Az OO programozás és tervezés története 1960-as évek: SIMULA (véletlen folyamatokat szimuláló programok írása) az OO nyelvek őse 1970-es.
1 Business marketing. 2 3 kevesebb, de nagyobb vevő szoros eladó-vevő kapcsolat származtatott kereslet rugalmatlan kereslet ingadozó kereslet versenytárgyalás.
Szoftvertechnológia Rendszermodellezés. Az architektúra modell – a rendszert alkotó alrendszerek absztrakt reprezentációja Tartalmazhatja – az alrendszerek.
Szoftvermenedzsment A szoftver fogalma programmodulok rendszerdokumentáció konfigurációs adatok, és ezeket tároló fájlok felhasználói dokumentáció a szoftver.
A külterületi kármentesítést meghatározó feltételrendszer és a kivitelezés összehangolása, együttműködés az irányító szervekkel.
A programozástól a rendszerfejlesztésig A kicsiben jól működő elveket magasabb szintre emelik.
S S A D M ELEMZÉSI ÉS TERVEZÉSI MÓDSZERTAN Structured Systems Analysis and Design Method.
INFORMÁCIÓMENEDZSMENT Dr. Szalay Zsigmond Gábor adjunktus, intézeti tanszékvezető VEZETÉS ÉS SZERVEZÉS MSC SZAK SZENT ISTVÁN EGYETEM.
Projektmenedzsment kompetenciák - hagyományos és agilis megközelítés
Javaslat a konszenzust igénylő alapkérdésekre
MIÉRT stabilak (jók??) a minőségrendszereik?.
BÁN KRISZTIÁN KOVÁCS ZOLTÁN
Szoftver projektek Agilis
Elvárások és a realitás egy agilis pilot projektben a tanácsadó szemszögéből agilitas.hu | Copyright © 2013 Agile Coaching Kft. |
Tevékenységünk Célunk P92rdi Kft - p92rdi.hu Kutatás (Research)
Szegedi SzC Gábor Dénes Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Szeged
Rendszerfejlesztés gyakorlat
Szoftver projektek Agilis
Nagyvállalat=Transzformátorház
A teljesítménymenedzsment stratégiai kérdései
Előadás másolata:

Agilis szoftverkészítés (Agile software development) Szoftverkészítési módszertan/konceptuális keret (Agilis: gyors, tettrekész, életrevaló)

Az Agilis módszerek alapelvei Az Agilis Manifesztum Hasznos szoftvertermékek gyors, folyamatos szállításából fakadóan elégedett megrendelők. Működő szoftver szállítása gyakran (inkább hetes, mint havi periódusban) Az előrehaladás mércéje a működő szoftver A követelményekben még a késői változásoknak is örülnek. Szoros, napi kommunikáció a fejlesztők és a megrendelő között Személyes kapcsolattartás A projekteket motivált, megbízható munkatársak vezetik Folyamatos figyelem kíséri a műszaki színvonalat és a tervet Egyszerűség Önszerveződő csapatmunka A változó körülményekhez való gyors alkalmazkodás

Az agilis módszertan és más módszertanok Iteratív fejlesztési módszerek: hasonlatosak egymásra a ciklusos és inkrementális feljesztés kérdésében. DE: itt hetekben mérnek egy ciklust Vízesés modell: túlságosan tervkövető, fegyelmezett, meghatározott Partizán/(cowboy) kódolás: tervszerűtlen, nincsenek kiértékelési és minőségbiztosítási ciklusok Agilis módszertan: NEM tervezetlen vagy fegyelmezetlen, HANEM alkalmazkodókész (adaptív) vagy előretekintő(prediktív)

Az agilis módszerek használhatósága és határai Feltételei: A szervezet támogatja a párbeszédet Az emberekben megbíznak Kevesebb, de nagyobb szaktudású munkatárs A szervezet elfogadja a fejlesztők döntéseit A gyors kommunikációt lehetővé tevő környezet Következmény: projektméret<20-40 fő (nehéz a kommunikáció)

Agilis módszerek ellenjavallatai: Nagy projektméret Szétosztott, több helyszínű fejlesztés Feladatkritikus vagy életfontosságú fejlesztések Parancsosztó vállalatvezetési stílus Agilis javallatok: Alacsony kritikussági fok Tapasztalt fejlesztők Változó követelmények Kis projektméret A káoszon virágzó fejlesztési kultúra Tervszerű javallatok: Magas kritikussági fok Pályakezdő fejlesztők Rögzített követelmények Rendre alapuló fejlesztési kultúra

Agilis módszerek: XP Extrém programkészítés Kommunikáció: megrendelők, fejlesztők között Egyszerűség: a legegyszerűbb megoldást fejlesztjük ki legelőször Visszacsatolások: A rendszertől: egységtesztekkel A megrendelőtől: elfogadási teszteket a megrendelővel együtt írják A fejlesztőktől: megrendelőkkel közösen tárgyalják az új fejlesztések igényeit Bátorság: A mának kódolunk, nem a holnapnak. Szükség esetén átírjuk a kódot (refactoring) Szükségtelen kód törlése (bármennyi munka is van benne) Tisztelet: a munkatársaink iránt

XP gyakorlata Programozás kettesben Megnövekedett fegyelemérzet Jobb kódminőség Rugalmas munkafolyamatok, megszakítástűrés Több tervező/a párok cserélődhetnek Élvezetesebb munka egyes programozók számára Közös kód-tulajdonlás Mentorszellem/tudás/tapasztalat terjesztés A munkatársak gyorsabban megismerik egymást Kevesebb megszakítás Eggyel kevesebb munkaállomás

XP gyakorlata Tervezési játék: hetenkénti gyűlés során Tesztvezérelt fejlesztés (TDD): előbb a teszteseteket írjuk meg, aztán a kódot Automatizált egységtesztek – minden teszt rendszeres futtatása Szükség szerint kódátírás (refactoring) Fejlesztési elvek: „Keep It Simple Stupid” (KISS) „You Ain’t Gonna Need It” (YAGNI) „Tesztvezérelt fejlesztési mantra”: Tesztírás Kódváz írása teszt nem sikerül, a hiba észlelése Kódátírás a hiba kiküszöbölése, a teszt sikerül

Scrum (kavarodás, csetepaté, közelharc) Priorizált lista az elkészítendő fejlesztésekről A lista egy részének elvégzése egy iteráció keretében Scrum Tervező Gyűlés Scrum napi gyűlés Scrum kiértékelés Scrum mester: a feladat végrehajtását akadályozó (elsősorban pszich- szoci-ológiai) tényezők kiküszöbölése Disznó-csirke-Ham and Eggs-Committed/Involved Max 5-9 ember

Feature Driven Development (FDD) (jegyvezérelt fejlesztés) Rövid iterációs idejű, modellvezérelt fejlesztés 5 alapvető tevékenység: Átfogó modell megalkotása: a rendszer határainak meghatározása, minden modellterületre külön modell, kiscsoportos kidolgozás, ezek valamelyike, együtt vagy egyesítve adják az átfogó modellt Jegyek listájának létrehozása: a teljes célterület lebontása tárgyakra-üzleti tevékenységekre, ezek lépései adják a jegyek listáját <tevékenység><eredmény><tárgy> formában. Jegyenkénti projekttervezés: 1 jegy1 osztály1 felelős Jegyenkénti szoftvertervezés: jegyekből fejlesztési csomagok… szekvenciadiagramok… osztálydiagramok… eljárásspecifikációlk Jegyenkénti szoftverösszeállítás (build): kódolás, egységteszt, kódszemlecélszoftver összeállítása Mérföldkövek: átfogó modell, terv, tervszemle, kód, kódszemle, végső összeállítás

Feature Driven Development gyakorlati módszerei Domain Object Modelling: szakterületi modell készítése, amihez könnyen adhatunk jegyeket Jegyenkénti fejlesztés: Ha egy jegy 2 hétnél összetettebb, akkor szét kell bontani Egyéni kód (osztály) birtoklás Jegyfejlesztő csapatok: kicsi hatékony csapat Szemlézés: hibafelderítés, minőségbiztosítás céljából Konfigurációkezelés Rendszeres összeállítás (builds): mindig van egy naprakész futtatható rendszer A folyamat és az eredmények láthatósága

Feature Driven Development és a Metamodellek A feladat leírásához legmegfelelőbb nyelv megtervezése (később használata) Metaadat modellezés – a modellezési fogalmak rendszere Metafolyamat modellezés – a modellezési folyamatok rendszere Modellátalakító nyelv létrehozása UML Eszközök: Adatmodell Aktivitásdiagram Folyamat-aktivitás diagram (tevékenységek és eredmények összerendelése)