KINEMATIKAI FELADATOK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energia, Munka, Teljesítmény Hatásfok
Advertisements

II. Fejezet A testek mozgása
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Pitagorasz tétel A háromszög ismeretlen oldalának, területének és kerületének kiszámítása (gyakorlás)
VÁLTOZÓ MOZGÁS.
Gyakorló feladatok A testek mozgása.
Környezeti és Műszaki Áramlástan I.
Az egyenes vonalú egyenletes mozgás
Mozgások I Newton - törvényei
EMLEKEZTETO ENERGIA , MUNKA.
Testek egyenes vonalú egyenletesen változó mozgása
EGYENLETES MOZGÁS.
A PONTSZERŰ ÉS KITERJEDT TESTEK MOZGÁSA
ÖSSZETETT MOZGÁSOK.
KINEMATIKAI FELADATOK
A mozgások leírásával foglalkozik a mozgás okának keresése nélkül
A feladatokat az április 21-i Repeta-matek adásában fogjuk megoldani
Hegyesszögek szögfüggvényei
A hasonlóság alkalmazása
Newton törvényei.
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
1.feladat. Egy nyugalomban lévő m=3 kg tömegű, r=20 cm sugarú gömböt a súlypontjában (középpontjában) I=0,1 kgm/s impulzus éri t=0,1 ms idő alatt. Az.
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
1. Feladat Két gyerek ül egy 4,5m hosszú súlytalan mérleghinta két végén. Határozzuk meg azt az alátámasztási pontot, mely a hinta egyensúlyát biztosítja,
Fizika 2. Mozgások Mozgások.
1 Szimmetriával rendelkező mechanikai rendszerek Horváth Ákos ELTE Atomfizikai Tanszék Október 18.
(tömegpontok mozgása)
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
A PONTSZERŰ ÉS KITERJED TESTEK MOZGÁSA
A PONTSZERŰ ÉS KITERJEDT TESTEK MOZGÁSA
Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
Fm, vekt, int, der Kr, mozg, seb, gyors Ütközések vizsgálata, tömeg, imp. imp. megm vált ok másik test, kh Erő F=ma erő, ellenerő erőtörvények több kh:
Hogyan mozognak a testek? X_vekt Y_vekt Z_vekt Origó: vonatkoztatási test Helyvektor: r_vekt: r_x, r_y, r_z Nagysága: A test távolsága az origótól, 1m,
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Hasonlósággal kapcsolatos szerkesztések
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
1. feladat Makó és Veszprém között a távolság 270 km. Reggel 8-kor elindult egy vonat Makóról 60 km/h sebességgel. 9-kor Veszprémből indult egy gyorsvonat.
Telefonos feladat A-ból B-n keresztül C-be utaztunk egyenletes sebességgel. Indulás után 10 perccel megtettük az AB távolság harmadát. B után 24 km-rel.
Paradoxon perdületre TÉTEL: Zárt rendszer perdülete állandó. A Fizikai Szemle júliusi számában jelent meg Radnai Gyula és Tichy Géza hasonló című.
Az egyenes vonalú egyenletes mozgás
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Geometriai transzformációk
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
XVII. Hajnal Imre Matematika Tesztverseny
TÉMAZÁRÓ ÖSSZEFOGLALÁS
Haladó mozgások A hely és a mozgás viszonylagos. A testek helyét, mozgását valamilyen vonatkoztatási ponthoz, vonatkoztatási rendszerhez képest adjuk meg,
Munka.
Egyenes vonalú mozgások
2. előadás.
Haladó mozgások Alapfogalmak:
Fizika összefoglaló Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
PPKE-ITK I.Házi Feladat Megoldásai Matyi Gábor Október 9.
Energia, munka, teljesítmény
Gyorsulás, lassulás. Fékút, féktávolság, reakció idő alatt megtett út
Amikor egy test helye, vagy helyzete egy vonatkoztatási rendszerben megváltozik, akkor ez a test ebben a vonatkoztatási rendszerben mozog. Körmozgás Összetett.
Függvénykapcsolatok szerepe a feladatmegoldások során Radnóti Katalin ELTE TTK.
A testek mozgása. 1)Milyen mozgást végez az a jármű, amelyik egyenlő idők alatt egyenlő utakat tesz meg? egyenlő idők alatt egyre nagyobb utakat tesz.
Hely, idő, haladó mozgások (sebesség, gyorsulás) Térben és időben élünk. A tér és idő végtelen, nincs kezdete és vége. Minden tárgy, esemény, vagy jelenség.
Rezgések Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
TRIGONOMETRIA.
Mechanika Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
óra Algebra
FIZIKA Gyakorló feladatok mechanikához
A gömb.
121. óra Algebra
Készítette: -Pribék Barnabás -Gombi-Nagy Máté
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Geometria 9. évfolyam Ismétlés.
Egyetemes tömegvonzás, körmozgás, feladatok 9. osztály
Előadás másolata:

KINEMATIKAI FELADATOK

Egyenesvonalú egyenletes mozgás Elmozdulás x= x2- x1 Átlagsebesség va= x/t Pillanatnyi sebesség v(t) =dx/dt

1.feladat Egy vízmelegítő percenként10 liter vizet enged át. Hány m/s sebességgel folyik ki a víz a 2 cm2 keresztmetszetű csapból?

2.)feladat Egy kerékpáros dimbes-dombos vidéken közlekedik. Valahányszor felfelé halad sebessége 10km/h, lefelé menetben pedig 40km/h. Mekkora az átlagsebessége, ha a felfelé és a lefelé megtett utak összege pontosan ugyanannyi? Adatok: fel és lefele az út azonos: s1= s2= s emelkedőn a sebesség: v1=10 km/h lejtőn lefele a sebesség: v2=40 km/h Megoldás:

Az átlagsebesség

3.feladat Egy tehervonat 36 km/ h sebességgel halad. Egy lőfegyverrel átlőnek a vagon oldalán A kimeneti nyílás 5 cm-rel van eltolódva a menetiránnyal ellentétes bemeneti oldalhoz képest és a vagon szélessége 2,5m. Mekkora sebességgel repült a lövedék?. vvonat=36 km/h= 10 m/s nyílás távolság l=5 cm kocsi oldalfalának távolsága s= 2,5 m Kérdés: mekkora a lövedék sebessége?

4.)feladat Egy expressz vonat 162 km/h nagyságú sebességgel halad egy hosszú fallal párhuzamosan. Egy utas elsüt egy pisztolyt, és a visszhangot 3s-mal később hallja. A hang sebessége 340 m/s. Milyen távol van a fal a síntől? (338,7 m) Adatok: A vonat sebessége vv= 162 km/h =45 m/s A hang sebessége h =340 m/s A kiáltás és az észlelés közötti idő t= 3 s. Megoldás: 3s alatt a vonat által megtett út a hang által megtett út A hang és a vonat útja egyenlő oldalú háromszöget alkot, mely felbontható derékszögű háromszögekre, melynek egyik befogója a vonat által megtett út fele (h/2), az átfogója a vonattól a falig megtett hangút (l, természetesen a falról visszaverődve ugyanolyan utat tesz meg), a másik befogó a sín és fal távolsága (s).

A derékszögű háromszögre alkalmazva a Pythagoras tételt, a sín és a fal távolsága meghatározható.

5.feladat Egy pont az s=10t2 függvény szerint mozog. Határozza meg az átlagsebességet a 2-3 s közötti időtartamra, a 2- 2,1 s közötti időtartamra, valamint a jellegzetes pontok pillanatnyi sebességét. Adott: Kérdés: s=10t2 t1=2 s t2=2,1 s t3=3 s Megoldás: Az első pontig megtett út A további távosságok: s2= 44,1 m, s3= 90 m.

Pillanatnyi sebesség:

Változó mozgás (gyorsulás) Átlag gyorsulás Pillanatnyi gyorsulás

Kinematikai egyenletek a= konstans gyorsulásnál

(Űrhajós, toll)

Szabadesés: g= 9,81 m/s 1. példa Kezdősebesség nélkül leejtünk egy labdát. Hol lesz a labda, amikor a sebessége 4,9 m/s lesz. (lefele mutató koordináta rendszert alkalmazunk.) v0 x Adott: v0= 0m/s v1 =4,9 m/s g= 9,81 m/s2 Kérdés: y1= ? v1 y1 g y MEGOLDÁS

2. példa Egy labdát függőlegesen v0= 20 m/s kezdősebességgel felfele dobunk. Milyen magasra emelkedik a labda? Mennyi idő múlva lesz a kezdeti helyzete alatt 25 m-rel és mennyi lesz a sebessége? v1=0 m/s y1= ? m y g =-9,81 m/s2 v0=20 m/s y0=0 m x Kérdés: a) y1= ? b) t2= ? v2= ? Adott: y0 = 0 m v0 = 20 m/s y2 = -25 m y2 = -25 m v2 =? m/s t2 = ? s

Megoldás: a) b/1)

b/2)

Hajítások 1)Példa Egy lövedéket 330 m/s vízszintes irányú kezdősebességgel egy 80 m magas sziklatetejéről lőnek ki. a.) Mennyi ideig tart amíg a lövedék a föld felszínére érkezik? b.)A szikla aljától milye távolságra fúródik a földbe? Mekkora a becsapódás sebessége?

3.)Egy h=20 m magas torony tetejéről vízszintes irányba vx=3m/s kezdősebességgel eldobunk egy m=1,2 kg tömegű tömegpontot

a). A torony tövétől milyen messze csapódik be a tömegpont. b) a) A torony tövétől milyen messze csapódik be a tömegpont? b) Mennyi idő múlva csapódik be a tömegpont? c) Mekkora lesz a tömegpont mozgási energiája?

2) példa Egy lövedéket a vízszinteshez képest φ=550 szögben v0= 50 m/s sebességgel lövünk ki. A lövedék leszálló ágában a kilövés helyétől 60 m-rel magasabban csapódik be. Mennyi ideig repült a lövedék? Mennyi a kilövés helyétől a becsapódás távossága ? Mennyi a becsapódás sebessége ? y x

Adott: v0= 50 m/s v0x= v0 cosα= állandó v0y= v0 sinα α= 550 x0= 0 y0= 0 y3= 60 m g= 9,81 m/s2 Kérdés: t3= ? x3= ? v3= ? φ= ? Megoldás: a) Repülési idő:

t4-1=1,89s hamis, mert a felszálló ág 60m magasságának időtartamát jelzi. b) x3 vízszintes repülési távolság

c) Becsapódási sebesség