2010 közel van! Dehogy, már régen elhagytuk. Miért merészelek „csillagközi” témákról beszélni? Öregszem Sok mindennel foglalkozunk és nem szektor- specifikus.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Advertisements

ITE az innovatív Tudás Egyeteme az Innováció Innovációja Innovatív kérdések és válaszok a fenntartható gazdasági, társadalmi, környezeti-ökológiai, kulturális.
Nyiri Lajos, ZINNIA Group
ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
E.ON – Versenyben Önökért!
A menedzsment tanácsadás egy tapasztalt ügyfél szemével November 17. Kapus István Senior Tanácsadó– Nestlé Hungária Kft. Üdvözöljük a világában!
A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE. Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Trend vagy evolúció? üzleti döntésfolyamatok átalakulása a túlélés és fejlődés érdekében Dr. Csorbai Hajnalka Opten Informatikai Kft. Opten - Céginformáció.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
ELHELYEZKEDÉS Szentgotthárd/A: 270km Rédics/SLO: 220 km
2013. október 10. Bogsch Erik A gyógyszeripar válasz a kihívásra.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Vállalatfinanszírozás
Köszöntünk a Siker Programban A VILÁG LEGNAGYOBB É S LEGPROFITÁBILISABB N EMZETKÖZI HÁLÓZATÁT ÉPÍTJÜK FEL !! Dolgozd ki magad az állásodból a siker program.
Hegyi Csilla osztályvezető Innovációs és K+F Főosztály
A cigányság integrációja Magyarországon
Péczeli Katalin előadása
Családi vállalkozás.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Mennyiben egyformák, miben különböznek a pályázatok? dr. Rácz Jenő Budapest december 7.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Tájékoztató a Vidékfejlesztési Albizottság i üléséről Finta István Ph.D.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
Az Új Széchenyi Terv kiindulópontjai Szepesi Balázs, NGM parlamenti és gazdaság-stratégiai államtitkár kabinetfőnöke.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
professional coach, motivációs előadó
A BESZÁLLÍTÓI BEFEKTETŐ RT. TEVÉKENYSÉGÉNEK BEMUTATÁSA
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
A vidéki tér sikertényezői
Baj Gabriella Jánossomorja − a jövőt építő kisváros.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
“A Matáv hozzáad” A Matáv társadalmi szerepvállalása.
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Az EEM helye a menedzsmentben
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
eMagyarország Program
A fenntartható minőségi turizmus, mint a Centurio program egyik kulcsterülete Hargita megyében Centurio Disszeminációs Szeminárium Szolnok, szeptember.
A kiinduló pont – a jövő egészségpolitikájának reális megközelítése Az egészségügy fenntartható fejődésének alap- feltétele, hogy összhangba kell hozni.
A városmegújítás, mint a helyi gazdaság hajtómotorja Határmenti régió fejlesztésének lehetőségei Június 24. Brunda Gusztáv, Inno-nivo Kft., Salgótarján.
1 Hogyan tovább minőségügy? XIV. Magyar Minőség Hét november 07.
Civil szervezetek kapcsolatai Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001.
Családbarát munkahelyek és települések kialakításának támogatása Milyen értéket kínál a pályázónak a program?
Újraiparosítási folyamatok a Dél-Dunántúlon Feldolgozó ipari helyzetkép a Dél-Dunántúli régióban Kovács Szilárd PhD-hallgató PTE KTK Regionális Politika.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Vállalati stratégia március március március 28.
Innovatív induló kisvállalkozások izraeli fejlesztési modellje, ennek adaptálása Magyarországon Dr. Turi Márta – Korányi László szeptember.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
9. Partnerség, érdekérvényesítés, kormányzati-közösségi kapcsolatok.
Külpiacra lépés az Európai Unióban – Gyurácz Németh Iván.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Aktuális pályázati lehetőségek Okos Jövő Innovációs Klaszter O KOS J ÖVŐ I NNOVÁCIÓS K LASZTER K LUBEST június 16. NOS Kft.
Dr. Göndöcs István Pécs Mj. V. Hosszú és Középtávú Stratégia végrehajtása Javaslat a Pólus program fejlesztési irányainak kiegészítésére.
A BGF Salgótarjáni Intézetének aktivitásai a helyi vállalkozások fejlesztése érdekében Összeállította:Paróczai Péter adjunktus SALGÓTARJÁNI INTÉZET.
Út az etikus bank felé – az Ökobank projekt Kapitány Ákos Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért.
2005. VERSENYKÉPES CÉGMÉRET Előadó: Karsai Béla Július 1. BÉT.
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
Kihívások Baranya gazdasága előtt
VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK
Dr. Beck György Compaq Computer Mo. Kft. Vezérigazgató
Javaslat a konszenzust igénylő alapkérdésekre
Előadás másolata:

2010 közel van! Dehogy, már régen elhagytuk

Miért merészelek „csillagközi” témákról beszélni? Öregszem Sok mindennel foglalkozunk és nem szektor- specifikus az érdekeltségünk 20+ éves konzisztens működés „Nagyobb a baj” annál, hogy marketing-, vagy lobbiprezentációt tartsak Azt gondoljuk, hogy a fő problémáink szorosan kapcsolódnak az országéihoz

Saját termék CMODM ‘92‘93‘94‘95‘96‘97‘98‘99‘00‘01‘02‘03‘04‘05‘06‘07 Privatizáció1. LBO2. LBOIPO?IT korszerűsítésBulgáriaMerge? Hadi elektronika Számítógép gy. Ipari park szolgáltatások Gyártási szolgáltatások Subcontracting Ipari el. Informatika és telekom. Akvizíciók és VC befektetések Szórakoztató elektronika Autóipar Háztartási elektronika Szórakoztató elektronika

„Az új” Videoton számokban BeruházásNyereség Fő, mFt Árbevétel mFt SzakképzettOperátorKölcsönzöttDZU

VIDEOTON Elektronikai és Végszerelés Alkatrészgyártás Mérnöki Szolgáltatások Szolgáltatási portfolió HOLDING KÖZPONT HOLOGRAFIKA IPARI PARK VÁLLALAT PQS PANNON Kft. HPA VEAS VÁLLALAT INFORMATIKA Kft. AUTÓELEKTRONIKA Kft. ELEKTRO-PLAST DZU - BULGÁRIA METAL Kft. PRECÍZIÓS Kft. VTCD Kft. SOFT Kft. ARTRANS Kft. TRANSMAN Kft. PANNONJOB Kft. SZERVÍZ Kft. PANNON FACILITY Kft. PLASTIC Kft/Váll. MÉRNÖKI FEJL. Kft. RHINOLIGHT Kft. HILASE RENDSZERTECH. Kft.VTH INGATLANHASZNOSÍTÁS KVJ TÖRÖKSZENTMIKLÓS

Műszertechnika Holding okt-től InfoCom CsoportGyártás és FejlesztésIngatlanPénzügyi szolg. RendszerházAjka ElektronikaRóna u.Pesti Hitel EuroOneIK MetálThököly út MobiltelIK JárműtechnikaAjka ProcompHost-WareKaposvár Construct-telSzfvár  Eladva Bravogroup Holdingnak Faktoring

OfficeMobil / TelecomComputer Hravatska Kellékház Kft.

Amikkel szembesülünk (VT) Nincsenek történelmi kompetenciáink Költségszintünk és hatékonyságunk változása nincs összhangban Orientációs hiányérzet Nem pezseg a hazai piacunk Nincs elég akvizíciós célpont, értékelés a transzparencia és a stabilitás miatt nehéz Ahol és amire lehetőség van arra ember nincs és fordítva (szakmunkások, mérnökök, multikultik) Nem az állam, hanem az ország „segítségét” hiányoljuk („buy hungarian”), MNC környezet Egyetemi, kutatóintézeti témákból kicsi a felhozatal

Amikkel szembesülünk (BG) Még a jelentős piaci súly is sokszor a kritikus tömeg alatt van Regionális terjeszkedés racionalitása sokszor kérdéses Számos területtel csak „pincecégek” foglalkozhatnak Nehéz a lét az MNC erőtérben Beállt a piac (kevés a paradigmaváltás)

Minden párhuzam sánta, de: Stratégia Emberi erőforrás Megvalósítás (Execution)Megvalósítás Demográfia, kompetenciák Kik mit?Demográfiakompetenciák Értékek, oktatási rendszerÉrtékekoktatási rendszer Reformok

Az időhorizont azért különbözik…. Stratégia Emberi erőforrás Végrehajtás (Execution) Demográfia, kompetenciák Értékek, oktatási rendszer Reformok 6 hónap10 év2 év3 év5 év50 év MegvalósításEredmény, hatás 4 év15 év80 év8 év30 év VÁLLALATVÁLLALAT ORSZÁGORSZÁG

Időhorizont II.: Mit 2010, 2030 ! André Kostolányi: „mit 20, 80!!!” A 2010-ig belátható ügyeket az értelmes apparátus szintjén kell megoldani. (Konszenzus nélkül dadogós) A demográfia, a társadalmi struktúra, a hangulat, az emberi attitüd, a nemzeti szintű specializálódás és kompetencia-építés az alapvető vitát igénylő témák

Demográfia Gyereket csinálunk, vagy eltartókat importálunk? Éhen halni nem akarunk!!! Már ma is az emberekért versenyezünk, nem a befektetésekért

Munkaképes lakosság aránya a népességben (15-60 év közöttiek) Teljes népesség %-ban Forrás: Goldman Sachs

Munkaképes korú populáció az egyes régiókban millió Forrás: Goldman Sachs

Kompetenciák A kis országoknak egyszerre esély és túlélési stratégia a „specializálódás” (vízipóló+kajak) Döntések mellett hosszú távon kitartani (vitorlázás) A konszenzussal elfogadott preferenciákat el is kell magyaráznikonszenzussal Sokszor a lustaság és/vagy a butaság bújik a verseny-semlegesség álarcába „Magyar? tőke”? Szerepe?

Kompetencia árazása Az üzleti lehetőségek legnagyobb része ráépülő és szokványtermék (commodity) Árazásuk a globális piacon nem ad lehetőséget a múlt zsíros amortizálásába Ha nincs a költségfaktorokban határozott előnyünk, az indulás jelentős tőkevesztéseel jár

Oktatási, képzési rendszer Az oktatási rendszer - Kontraszelektált tanerők (társadalmi elismertség) - Igény és képzési oldal disszonanciája - A képzés alapfeladatai nincsenek a XXI. századhoz szinkronizálva Kvantikált hosszútávú tervek és nyilvános komparálás Idegennyelvtudás bázis, nem extra

Execution first Nem a nagy ötletekre készülünk egész nap, dolgozunk Időnként jönnek csomópontok, akkor az alternatívákat „érzelem nélkül” kell számbavenni.

Értékek Normakövetés Munka becsülete (holland modell, puritanizmus) Verseny elfogadása Tényszerűség (Igazságot kell mondani, nem csupán igazat) Civil kezdeményezések

Normakövetés Következmények nélküli ország –Monstre perek –Államigazgatási határidők (perek, határozatok) –Közbeszerzések –felszámolások Készpénzbázisú működési modellek – nincs arcvesztés nélküli áttérés a normálisra Korrupciós modellek

Súrlódási veszteség A fizikában:az együtt működő (két szóban) anyagok érintkezéséből adódó energiaveszteség A társadalomban: az együttműködés, a mimimálisan kooperatív stratégiák hiánya,a parciális érdekek elfogadott dominanciája

Konszenzus! Kényszer? A két szülőnek alapkérdésekben összhangban kell lennie, még válás után is Elég tág a differenciálódás tere ahhoz, hogy sok mindenben egyet lehessen érteni

Üzenet: Nem jó a helyzet, magunknak csináltuk részben 17, részben 7 év alatt Rövid távon rendbe kell rakni a nyilvánvaló dolgokat (ezek a „reformok”) Ezzel párhuzamosan alapvető irányokról és értékekről őszintén és egybehangzón kell az embereket tájékoztatni, meggyőzni