Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kihívások Baranya gazdasága előtt

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kihívások Baranya gazdasága előtt"— Előadás másolata:

1 Kihívások Baranya gazdasága előtt
Dr. Síkfői Tamás

2 III. világháború már folyik – egyelőre gazdasági eszközökkel
„A jövő közelebb van a jelenhez, mint a múlt.” Globális kihívások III. világháború már folyik – egyelőre gazdasági eszközökkel A centrum térségek harca a világ erőforrásaiért A centrumokba egyre gyorsabb és egyre erősebb a jövedelemkoncentráció a perifériák rovására A centrum térségek egyre erőszakosabban avatkoznak be a perifériákon az erőforrások biztosítására Európa gyengülése, térvesztése A perifériák stratégiája, az utolérési effektus már illúzió kapcsolódj a leggyorsabb mozdonyhoz – már ha hagyják… Centrum és az iszlám periféria stratégiája Európa a célkeresztben A Föld nevű bolygó – rohamosan változó környezet A globális hatalomért folyó küzdelem felnagyítja az ökológiai lábnyomunkat… Következmények

3 Uniós kihívások Demográfiai trendek, munkaerő hiány, brain drain
„Aki irányítja a múltat, az irányítja a jövőt; aki irányítja a jelent, az irányítja a múltat.” George Orwell Demográfiai trendek, munkaerő hiány, brain drain Nyugat kontra Kelet. Juncker: véget kell vetni a keleti tagállamok gazdasági kihasználásának, a béreket uniós szinten belátható időn belül ki kell egyenlíteni. Kelet-Európa globális funkciója: munkaerő bázis, periférikus piac Az euro problémája Egységes Európa vagy nemzetállamok laza közössége TTIP - Malmström, a titkos TTIP tárgyalásokért felelős uniós biztos: “Én nem az európai emberektől kapom a felhatalmazást…I do not take my mandate from the European people…” Népvándorlás, iszlamizáció és következményei. A duális társadalomtól az enklávékig.

4 Hazai kihívások „Megmaradni” vagy integrálódni? Van-e más út, mint a gyengülő periféria? Lehet-e decentrumot képezni Kelet-Európában „Két pogány közt”? Duális gazdaság, bérmunka ország Demográfia Újraelosztási rendszerek elmaradt reformja Erős állam kontra olcsó állam Központosítás, centrális erőforrás allokáció, Van-e érdemi alternatíva a radikalizálódó világban?

5 Megyei kihívások Az elsők közül az utolsók közé, negyed század krónikája Demográfia Hanyatló gazdaság felett virágoztatott kultúra Partnerség elemi hiánya Negyedszázados egyetemi stratégia: gazdaság nélkül

6 14 évesek 14 évesek Az általános iskolába lépőkben évről évre nő a roma gyerekek aránya. Többségben vannak.

7

8

9

10

11

12 K+F kutatóhelyek megoszlása
régiók szerint

13

14

15

16

17 A határidőben fizetett számlák arányában legrosszabb státuszú megyék
A határidőben fizetett számlák arányában legrosszabb státuszú megyék. Dél-Dunántúl kiemelten. Míg a fővárosban ez a fővállalkozók kapitalizációját segíti, addig ez a régióban ellentétes előjelű.

18 Pólus program és a kreatív ipar

19 A Pécs Pólus pillérei

20

21 Köszönöm a figyelmet.


Letölteni ppt "Kihívások Baranya gazdasága előtt"

Hasonló előadás


Google Hirdetések