Milyen egészségbiztosítási rendszerünk lehet 10-15 év múlva? Prof. Dr. Orosz Éva Egyetemi tanár, ELTE Egészség-gazdaságtani Kutatóközpont vezetője, az.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
Advertisements

Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
A magyar egészségbiztosítási rendszer
Az egészségügy átalakítása közgazdász szemmel A tervezett reformok hatásai Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
1 VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban Bokros Lajos közgazdaságtan és közpolitika professzora vezérigazgató Közép-Európai Egyetem Budapest.
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Az egészségügyi rendszer Az egészségügy "piac" sajátosságai
A mindenkori kormányzati intézkedés kritikája mindig szimpatikusabb mint saját hibáinkkal, gondjainkkal történő szembenézés. Dr. Illés BélaGöd 2007 nov.
Majoros András GAZDASÁGPOLITIKA 2009/2010. II. Majoros András
Hogyan lehet a növekedést fenntartani adózás helyett? Előadó: Gurabi Attila
EU alapismeretek E-Learning.
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Ambrovics Andrea KEOP IH vezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
Az Európai Unió története
Egészségpolitika.
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Mit ér a forint az egészségügyben ?
Egy biztosító több pénztár modell az üzleti oldal szemében
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
EU II..
Webes változat, animáció nélkül !!!
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Összehasonlító gazdaságtan
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Szabályozási reform – az intézményrendszer és a járadékszabályozás továbbfejlesztése Szikszainé dr. Bérces Anna PM, főosztályvezető Pénztárkonferencia.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Kézdi Árpád Államháztartási Szabályozási Főosztály
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
Európa sereghajtói között Magyarországon 2007 óta 0,5%-kal csökkent a GDP-hez viszonyított díjbevétel Az európai átlag harmada, Hollandia és Nagy-Britannia.
Melyik egészségbiztosítói modell képes jobb terápiát nyújtani a magyar egészségügy fő problémáira? Készítette: Egészségbiztosítási Munkacsoport Vezetője:
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
Az Európai Unió.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
Európa regionális földrajza
Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar kórházszövetség XXVII.
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY Nagy András Ügyvezető igazgató.
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
Dr. Stubnya Gusztáv. Egészségpolitika Az egészségpolitika azon szabályok és szervezett cselekedetek összessége, amelyek az egészség (gyógyításon kívüli)
Újdonságok az NIIF VoIP szolgáltatásában
And what else?... Leszakadó gyerekek.
KORMÁNYZATI CÉLOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
Vállalati terv bemutató
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
Üzleti terv bemutatása
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
Cégnév Üzleti terv.
Az MNB szempontjai a napon belüli elszámolással kapcsolatban
Előadás másolata:

Milyen egészségbiztosítási rendszerünk lehet év múlva? Prof. Dr. Orosz Éva Egyetemi tanár, ELTE Egészség-gazdaságtani Kutatóközpont vezetője, az OECD szakértője

T/ Megválaszolandó kérdések A szabályozás hiányosságai milyen hatásokat idéznek elő az átmeneti időszakban? Működőképes lesz-e a javasolt biztosítói intézményrendszer?

T/ Megválaszolandó kérdések Eredményesebb lesz-e, mint a lehetséges alternatívák? Jobban szolgálja-e az alapvető egészségpolitikai célokat:  az egészségi állapot (minőség, hatékonyság) javítását  a betegek elvárásait (pl. szolgáltató-választás)  az esély-egyenlőtlenség csökkentését  a fenntartható finanszírozást

T/ Megválaszolandó kérdések Milyen kockázatok épülnek be a rendszerbe? (Milyen „forgatókönyvek” lehetségesek hosszabb távon?) Szükséges-e / lehetséges-e a törvénykezés jelenlegi szakaszában alapvető jellemzők módosítása?

Milyen egészségbiztosítási rendszerünk lehet év múlva? Kétséges, hogy a biztosítók közötti verseny a minőség javulására irányul-e (rövid és hosszú távon) Kockázatok:  a szolidaritási elv érvényesülésének a gyengülése (a biztosítási díj és a szolgáltatási csomag differenciálódása)  az egészségpolitikai céloknak és az üzleti biztosító (profit)érdekének az ütközése (pl. szolgáltatási csomag, finanszírozási szabályok alakításában)

Milyen egészségbiztosítási rendszerünk lehet év múlva?(2) Kockázatok (folyt.):  A kötöttségek lazítása, felszámolása -- fokozatos haladás a kötelező magánbiztosítás felé  A biztosítók versenye: magasabb működési költségek, a minőség és hatékonyság javulására gyakorolt hatás kétséges

A biztosítók közötti verseny rövid távon Milyen eszközök állnak a biztosítók rendelkezésére a tagok toborzására az induláskor?  Ígéretek a szolgáltatások minőségének javítására (számonkérhető!)  Ajándékutalvány / nyereménysorsolás típusú marketing eszközök

Egy példa a nyugdíjbiztosításból …

VárakozásokNemzetközi tapasztalat: Holland reform (a 90-es évek eleje óta lehetséges verseny a biztosítási alapok között) „ Az új szereplők új szemlélet hoznak, a köztük lévő szabályozott verseny pedig folyamatosan javuló minőséget és hatékonyságot eredményez” (T/4221, Általános indoklás) „Hosszú távon az a nagy kérdés, vajon a fokozott verseny alkalmas-e a jó minőségű, fenntartható ellátás biztosítására?. A hevesen versenyző biztosítók valóban a biztosítottak szükségletének a képviselői lesznek (ahogy azt a kormányzat feltételezi) vagy elsősorban a szolgáltatások áraira koncentrálnak…? ( Health Insurance reform in the Netherlands, Health Policy Monitor, 2006, ) Mire irányulhat a biztosítók közötti verseny hosszabb távon?

Előterjesztés a Kormány részéreMABISZ Háttértanulmány: a „kedvezőbb szcenárió”: szabadabb biztosítói verseny „A jól meghatározott fejkvóták miatt a pénztáraknak nem is áll érdekükben a szelekció” „Egyszerű, csak kor, nem és művese szerint súlyozott (fejkvóta), jelentős szerepet engedve a kockázati szelekciónak a biztosítók közötti versenyben.” A T/4221 nem tartalmaz konkrét algoritmust a fejkvóta kiszámítására

VárakozásokNemzetközi tapasztalat „A pénztárak nem szelektálhatnak a betegek között.” (T/4221, Általános indoklás) “Arra következtetésre jutottunk, hogy ha a biztosítók bevételének a kockázatok szerinti korrekciója nem tökéletes – és ez volt a helyzet mind az öt országban* 2001-ben – az egészségbiztosítási alapok számára pénzügyi ösztönző működik a kockázatszelekcióra, ami veszélyezteti a szolidaritást, hatékonyságot és minőségét, valamint a fogyasztók elégedettségét.” */Belgium, Hollandia, Izrael, Németország, Svájc Forrás: Van de Ven, W., et al:. Health Policy, 65 (2003), Kiküszöbölhető-e a jó egészségi állapotúakért folytatott verseny?

T/4221 Egészségügyi Minisztérium vitaanyaga, 2007 január A biztosítók senkit sem utasíthatnak el Jövedelemarányos, egységes mértékű járulék „Csak akkor van értelme több biztosítót működtetni, ha ez – belátható időn belül, egy rövid 1-2 éves átmeneti periódus után – együtt jár az egységes egészségbiztosítási csomag további differenciálódásával, megbontásával is. Ha (a biztosító) … semmilyen módon sem differenciálhat a biztosítottakat terhelő díjak tekintetében, akkor … a működési költségek növekedéséből származó hátrányt önmagában a verseny léte aligha fogja ellensúlyozni.” Azonos szolgáltatáscsomag Gyengülhet a kockázatközösség

Kérdéses az egészségpolitikai célok érvényesülése (a modell „logikáján” belül is) Az igazgatóságban a kisebbségi tulajdonos pénzügyi befektető rendelkezik a többséggel A Díjtétel Bizottság gyakorlatilag nem dönthet az üzleti biztosítók hozzájárulása nélkül Nincs megfelelő szabályozás a nagyértékű ellátásokra Kockázatszelekcióra ösztönző a fejkvóta; A Fejkvóta Bizottság működése nem transzparens Alapvető folyamatok szabályozása hiányzik

Egészségpolitikai célokKockázatok egészségi állapot (minőség, hatékonyság) javítása A meghatározó érdekeltség: a szolgáltatások költségeinek csökkentése (a minőség rovására is) Az új technológia jelentős része csak a kiegészítő biztosításba kerülhet be betegek elvárásaiA szolgáltatók közötti választási lehetőség szűkülhet esélyegyenlőségRomolhat: az egészséges ügyfelekért folyó verseny és a díjak és szolgáltatási csomagok differenciálódása következtében Kérdéses az egészségpolitikai célok érvényesülése (a modell alapvető jellemzői következtében)

A javasolt modell nem igazolható nemzetközi tapasztalatokkal A bővítés előtti EU tizenöt országa közül tizennégyben közszféra keretein belül, a kormányzat, a helyi önkormányzatok vagy a non- profit társadalombiztosítási alapok finanszírozzák az alapvető ellátást. A reformok nem irányultak ennek megváltoztatására. Egyedül Hollandiában váltotta fel a társadalombiztosítást a kötelező magánbiztosítás; 2006-ban a non-profit biztosítási alapokat átalakították profit-érdekeltségű biztosítókká

A javasolt modell nem igazolható nemzetközi tapasztalatokkal (2) Nincs nemzetközi példa a vegyes tulajdonra a társadalombiztosítás működtetésében Vizsgálandó hazai tapasztalatok más területen (pl. Fővárosi Vízművek)  Megfelelően érvényesülnek-e a többségi tulajdonos érdekei?

Az alapvető egészségügyi ellátás finanszírozása EU(15) országok Állami egészségügyi szolgálat vagy helyi önkormányzatok (9 ország) Dánia, Finnország, Svédország Nagy-Britannia, Írország, Görögország, Olaszország, Portugália, Spanyolország Társadalombiztosítás Nem lehetséges választás a non- profit biztosítási alapok között (3 ország) Ausztria, Franciaország, Luxemburg Társadalombiztosítás - lehetséges választás a non-profit biztosítási alapok között (2 ország) Belgium, Németország* Versenyző üzleti biztosítók (1 ország) Hollandia Németországban a lakosság kb. 10%-a */ Németországban a lakosság egy jövedelmi határ feletti kb. 10%-ára nem terjedt ki a társadalombiztosítás

A rossz döntésnek vagy a döntés elhalasztásának (alternatívák újbóli mérlegelésének) nagyobb-e a hosszú távú társadalmi költsége?