Az egészségügy reformja Dr. Rapi Katalin egészségpolitikai szakállamtitkár II. Konszenzus az Egészségügyért 2006. szeptember 7. - Göd.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kistérségek. A kistérségek jellemzői • Abaúj-Hegyköz (legfejletlenebb)  Budaörs (legfejlettebb) *3,4 (komplex mutatóban) (1998-ban *2,7 volt) • 1996.
Advertisements

Szervezeti hatékonyság javítása a megyei közszolgáltatásban. Szervezeti hatékonyság javítása a megyei közszolgáltatásban. „Változtatni nehéz, a közigazgatást.
Nyiri Lajos, ZINNIA Group
GKV - kötelező egészségbiztosítás (előre meghatározott szolgáltatások előre meghatározott önrésszel) A kötelező egészségbiztosítás alapelve: minden biztosítottnak.
A felzárkózás keretei Bauer Tamás. Konvergencia? Felzárkózás? •A konvergenciaprogram felzárkózási program •Leszakadás vagy felzárkózás? A helyes pályára.
Rugalmas nyugdíjkorhatár tervezése
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Kornai János: VITAINDÍTÓ ELŐADÁS Egészségbiztosítási reform konferencia január
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
Az egészségügy átalakítása Holló Imre Pénzügyi csúcstalálkozó II szeptember 16.
Az egészségügy átalakítása közgazdász szemmel A tervezett reformok hatásai Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
A magyar egészségügy reformja június Dr. Kincses Gyula ESKI Főigazgató.
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
Egészségügy Betegjogok.
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
1 VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban Bokros Lajos közgazdaságtan és közpolitika professzora vezérigazgató Közép-Európai Egyetem Budapest.
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
„ Nyílt Pályán – Nemzeti Vasúti Kerekasztal” HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesülés szeptember 15. Orosz Balázs.
Az egészségügyi rendszer Az egészségügy "piac" sajátosságai
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
Rogán Antal sajtótájékoztatója április 4.. Kórházprivatizációs tervek A Medgyessy-kormány, aminek Gyurcsány Ferenc a minisztere volt, kórházprivatizációs.
A gazdasági fejlettség mutatói
A mindenkori kormányzati intézkedés kritikája mindig szimpatikusabb mint saját hibáinkkal, gondjainkkal történő szembenézés. Dr. Illés BélaGöd 2007 nov.
Majoros András GAZDASÁGPOLITIKA 2009/2010. II. Majoros András
FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS RENDSZERE MAGYARORSZÁGON
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Egészségpolitika.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Mit ér a forint az egészségügyben ?
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
EGÉSZSÉGÜGY-EGÉSZSÉGIPAR TÉNYEK ÉS TERVEK DR. RÁCZ JENŐ BUDAPEST, 2OO3.O5.29.
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
Segélyezési rendszer átalakítása
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
Kormányszóvivői tájékoztató Újabb elfogadott reformtörvények 4/5.
. 1/12 Az egészségügy átalakításának új szakaszáról Budapest, Január 22. Dr. Kökény Mihály.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
A felzárkózás keretei Bauer Tamás. Konvergencia? Felzárkózás? A konvergenciaprogram felzárkózási program Leszakadás vagy felzárkózás? A helyes pályára.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Európa sereghajtói között Magyarországon 2007 óta 0,5%-kal csökkent a GDP-hez viszonyított díjbevétel Az európai átlag harmada, Hollandia és Nagy-Britannia.
A kiinduló pont – a jövő egészségpolitikájának reális megközelítése Az egészségügy fenntartható fejődésének alap- feltétele, hogy összhangba kell hozni.
A hippokratészi eskü értelmezése
Placebó vagy védőoltás? Tartós megoldást jelentenek-e a reformlépések, vagy csak hiszünk bennük? november 14. Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató.
www.reformazdravotnictva.sk Az Szlovák egészségügyi reform első lépései Peter Pažitný.
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
21 a 100-ból: egészségügy Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft. Hova jutunk 100 lépéssel? GKI Rt. Ützleti konferencia Június 24.
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
Szükségletek és igények lehetséges értelmezése … Nemzeti Drogmegelőzési Intézet és az Országos Addiktológiai Intézet „Határ – Helyzetek” Konferencia Budapest,
Megbecsülés az idős embereknek
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
Előadás másolata:

Az egészségügy reformja Dr. Rapi Katalin egészségpolitikai szakállamtitkár II. Konszenzus az Egészségügyért szeptember 7. - Göd

I. A kiigazítás programja - Kornai János közgazdászprofesszor cikke Népszabadság Kornai János június 28.Kornai János II. A társadalom átalakításáról - Kornai János közgazdászprofesszor cikke Népszabadság Kornai János június 29.Kornai János Egyensúly, növekedés és reform

A Reform általános elvei Kornai János : Az egészségügy reformjáról I.Etikai posztulátumok 1.elv: Az egyén szuverenitása 2.elv: Szolidaritás II. Az intézmények és a koordinációs mechanizmusok kívánatos tulajdonságai 3.elv: Verseny 4.elv: Ösztönzés 5.elv: Az állam új szerepköre 6.elv: Átláthatóság 7.elv: A program új időigénye III. Az allokáció kívánatos arányai 8.Harmonikus növekedés 9.Fenntartható finanszírozás

1.ELV: Az egyén szuverenitása Cél: Olyan átalakítás előmozdítása, amely megnöveli az egyén és szűkebbre szorítja az állam döntési jogkörét a jóléti szolgáltatások szférájában! -Az egyénnek joga van választani, de felelős a választásáért! -Ha rosszul dönt, maga viseli annak következményeit! 2. ELV: Szolidaritás Cél: Segíteni kell a szenvedőket, a bajban lévőket, a hátrányos helyzetűeket! -Nem elég az egyéni és kollektív karitatív tevékenység, a közösségnek állami redisztribúció útján is segítenie kell -Rászorultak: önerejükből nem képesek kielégíteni alapvető szükségleteiket sem Etikai posztulátumok

3. ELV: Verseny Cél: Az állami tulajdonnak és szabályozásnak ne legyen monopóliuma! Legyen verseny különböző tulajdonformák és koordinációs mechanizmusok között! -Verseny szükségessége  állampolgár választhasson, mit kíván maga és családja egészségére fordítani -A választás függetlenítheti az egyént az aktuális politikai hatalomtól, azaz: a korábban pártérdekek, lobbik és bürokratacsoportok helyett immár az egyén kezébe kerül a döntés a gyógyításra jutó erőforrásról illetve az öregkor jövedelméről -Üzleti biztosító intézetek tevékenységének kiterjesztése a nyugdíj és egészségbiztosításra -Senki ne legyen kiszolgáltatva egyetlen monopol szervezetnek! Az intézmények és a koordinációs mechanizmusok kívánatos tulajdonságai

4. ELV: Ösztönzés Cél: Olyan tulajdon és szabályozási formák létrehozása, melyek hatékonyságra ösztönöznek! Keresleti oldal: -Állampolgár: -Szolgáltatás ne legyen ingyenes, bizonyos szintű önrész vállalása -Állami támogatás eljuttatása oda, ahol az indokolt -Biztosítók: -ahol nincs verseny, nem elég erős a hatékonyságra és takarékosságra való ösztönzés Kínálati oldal: -Szolgáltatók: -fontos, hogy a költségcsökkentés ne a betegek kárára történjen Az intézmények és a koordinációs mechanizmusok kívánatos tulajdonságai

5. ELV: Az állam új szerepköre Cél: Az állam fő funkció a jóléti szektorban a következők kell, hogy legyenek: -Törvényes keretek előírása -Nem állami intézmények felügyelete -„Végső” biztosítás és segítségnyújtás 6. ELV: Átláthatóság Cél: Világossá váljék az állampolgár szemében a kapcsolat az állami jóléti szolgáltatás és annak adóterhei között! -A reform gyakorlati intézkedéseit előzze meg nyílt és jól informált vita Az intézmények és a koordinációs mechanizmusok kívánatos tulajdonságai

7. ELV: A program időigénye Cél: Időt kell engedni a jóléti szektor új intézményeinek evolúciójára és az állampolgárok adaptációjára! -Az intézményi átalakulás evolúciós folyamatában a spontán változásoknak jelentős szerepe lesz, de nem helyes a reform előrehaladását kizárólag spontán változásoktól várni -A megreformált jóléti szektorban számos új, eddig ismeretlen intézmény működik majd  ezek létrehozása, illetve a régiek átalakítása új szabályok előkészítését kívánják meg Az intézmények és a koordinációs mechanizmusok kívánatos tulajdonságai

8. ELV: Harmonikus növekedés Cél: Legyenek harmonikus arányok a gyors növekedést közvetlenül szolgáló beruházásokra és a jóléti szektor működtetésére és fejlesztésére felhasznált erőforrások között! 9. ELV: Fenntartható finanszírozás Cél: Az állami költségvetés legyen képes folyamatosan finanszírozni az állami kötelezettségvállalások teljesítését! -Sok országban számottevő a költségvetési deficit -Az országok törvénybe iktatott jóléti elkötelezettségei előbb-utóbb tarthatatlanok lesznek  egészségügyi rendszerek finanszírozhatatlanná válnak  az állam a jóléti kiadások csökkentésére kényszerül! Az allokáció kívánatos arányai

Egészségügyi reform - Franciaország „A világ legjobb egészségügyi rendszere” (WHO,2002.) Euro Health Comsumer Index : 1. hely (HCP, 2006.) Betegelégedettség : 2. hely, 78% (1.: Ausztria, 83%) A GDP arányos egészségügyi kiadás :10,1 % (2003.)

Egészségügyi reform - Franciaország 2004: Reformjavaslat a bevételek növelésére, költségvetés terheinek csökkentésére –1 € vizitdíj –CSG megemelése nyugdíjasok esetén –Munkáltatók egészségügyi hozzájárulásának növelése –Indokolatlan igénybevétel illetve fokozott gyógyszerfogyasztás miatti kiadások csökkentése –Gyógyszerkiadások térítésének mérséklése –Számítógépes orvosi dokumentáció bevezetése –Kapuőri szerep megteremtése az alapellátásban 2006: -január: előírás a háziorvos választás, illetve a koordinált betegút követése (vagy csökkentett térítés) -június: elektronikus orvosi dokumentációs rendszer kísérleti bevezetése („Carte Vitale” e-kártya)

Egészségügyi reform - Ausztria 2005: Receptdíj emelése (10 centtel) Dohányadó emelése (18 cent/csomag) Betegbiztosítási járulék 0,1 %-os emelése  120 millió eurós többletbevétel a kórházaknak Legmagasabb járulékalap emelése (2006:3750 €)  30 milliós többletbevétel Kórházi co-payment (napidíj) emelése 8 euróról 10-re  15 millió euró többletbevétel Látást javító eszközök költségtéritésének újraszabályozása  minimum költségtérítés összege 23 euróról 72,6 euróra növekszik  35 millió euró költségmegtakarítás a biztosítóknak

Egészségügyi reform