Célok és feladatok a hazai ellátórendszer hatékonyságának és gazdaságosságának kialakításához ÉPÍTÉSZET A GYÓGYULÁSÉRT 2010 – EURÓPAI UNIÓS TÁMOGATÁSSAL,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Advertisements

Új Magyarország Fejlesztési Terv „Foglalkoztatás és növekedés” Cél: Felzárkózni a fejlett országokhoz a foglalkoztatás növelésével és a gazdasági.
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
ÉMOP 1.Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése A turisztikai pályázatok gazdaságélénkítő hatása az Észak-Magyarországi régióban.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
BEVEZETÉS. Magyarország között 15 operatív program megvalósításáért felelős Összesen mintegy 22,4 milliárd euró fejlesztési forrást tudunk felhasználni.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
NFT I NFT II Hosszú távú cél: az életminőség javítása Általános cél: Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése specifikus.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Az NFÜ által megfogalmazott célok, azok összhangja az ágazati célkitűzésekkel „Építészet a gyógyulásért 2010” konferencia Budapest, NEFMI december.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A Dél-Dunántúli régió gazdaságában rejlő potenciál – a KKV-k szerepe a gazdaságfejlesztésben.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az operatív programok rendszere CIVILIÁDA 2006 Budapest, október 18. Kelemen Balázs, főosztályvezető-helyettes.
Nem mondunk le senkiről – a Sárospataki kistérségben sem! Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP /B.
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Közösségi internet-hozzáférési pontok hálózata, mint a digitális Kárpát-medence alapinfrastruktúrája Molnár Szilárd program-koordinációs referens Nemzetstratégiai.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Pályázati lehetőségek önkormányzatok számára.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
egyetemi tanár, főigazgató
Merre tovább…? Dr. Horváth Ágnes államtitkár november 15.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
G YŐR M EGYEI J OGÚ V ÁROS adó- és gazdaságpolitikája Nagy Tamás Gazdálkodási Főosztályvezető Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Győr, 2016.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi fejlesztési lehetőségek Gál Ilona közgazdasági szakállamtitkár Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Kórházátalakítási pályázat
Lorem ipsum.
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
Előadás másolata:

Célok és feladatok a hazai ellátórendszer hatékonyságának és gazdaságosságának kialakításához ÉPÍTÉSZET A GYÓGYULÁSÉRT 2010 – EURÓPAI UNIÓS TÁMOGATÁSSAL, december 7.

Bevezetés – a tervezési környezet

Korszerű népegészségügyi szakmapolitika Alap-, Járó- és Fekvőbeteg- ellátás, valamint beszállítók Orvos-, Környezeti-, Agrár- Biotechnológia Anyag- tudomány Mezőgazdaság, élelmiszeripar Gyógy- és wellness- turizmus Graduális képzések, hiánymérséklés, menedzsment Idegenforgalom, turisztika (betegmobilitás) InformatikaVállalkozás-fejlesztés Rosszul hasznosuló anyagi és humán erőforrás Kevés energia jut a K+F projektekre Nincs fejlesztésre fordítható bevétel Az egészségügy problémái Kedvezőtlen, elavult struktúra Korszerű népegészségügyi szakmapolitika Rosszul hasznosuló anyagi és humán erőforrás Kevés energia jut a K+F projektekre Nincs fejlesztésre fordítható bevétel Alap-, Járó- és Fekvőbeteg- ellátás, valamint beszállítók Orvos-, Környezeti-, Agrár- Biotechnológia Anyag- tudomány Mezőgazdaság, élelmiszeripar Gyógy- és wellness- turizmus Graduális képzések, hiánymérséklés, menedzsment Idegenforgalom, turisztika (betegmobilitás) InformatikaVállalkozás-fejlesztés Az egészségügy problémái Kedvezőtlen, elavult struktúra Rosszul hasznosuló anyagi és humán erőforrás Kevés energia jut a K+F projektekre Nincs fejlesztésre fordítható bevétel Az egészségügy alapproblémái Kedvezőtlen, elavult struktúra Egészséges Társadalom Komplex Program 1. Prioritás: Struktúraváltás az egészségügyi ellátásban és a területi különbségek mérséklése Humánerőforrás fejlesztése képzésekkel, az oktatási rendszer átalakításával, bővítésével Egészségkárosító tényezők kiküszöbölése, fogysztóvédelem 3. Prioritás 4. Prioritás 2. Prioritás Versenyképesség fokozása az egészségügyi ellátórendszerben, innováció, információtechnológia, egészségipar Komplex problémák – komplex programok

Versenyképesség fokozására a közösségi támogatások felhasználása Foglalkoztatás előmozdítására Előfeltételként: Makroökonómiai stabilitásra Strukturális reformokra (pl.: eü.) Közösségi Stratégiai Iránymutatások (CSG) A strukturális reformok tehát nem is önmagukban, hanem csak a versenyképességhez és a foglalkoztatáshoz való hozzájárulásuk függvényében támogathatók ! A korszerűbb, hatékonyabb ellátórendszer (struktúra-átalakítás): A humánerőforrás fejlesztése: Több embert kell a foglalkoztatásba vonzani Fokozni kell a m.vók és a m.tók alkalmazkodóképességét Jobb oktatást és szakképzést kell biztosítani (+ erősíteni kell az egyetemek, kutatóhelyek és a vállalkozások kapcsolatát) csak a következő prioritásokkal összhangban Egészségügyi infrastruktúra fejlesztése Egészségügyre csak az alábbi elvek mentén lehet ráfordításokat eszközölni: ezekben az esetekben is csak akkor lehet beruházni az egészségügyi infrastruktúra fejlesztésébe, ha a beruházások elmaradása (vagy nem kielégítő mértéke) a gazdasági fejlődést akadályozná a munkában egészségesen eltöltött évek számának növelése érdekében, a munkavállalók társadalomban való aktív részvételének támogatása (függőségének csökkentése, gazdasági hozzájárulásuk fenntartása) érdekében, régiók közötti különbségek mérséklése (egészségi állapot, hozzáférés), és megelőzés a munkában egészségesen eltöltött évek számának növelése érdekében kevesebb egészségügyi ellátásra fordított kiadás érdekében Komplex tervezési környezet

Egészséges Társadalom Komplex Program Európai Szociális Alap Európai Regionális Fejlesztési Alap NFTOPIntézkedésKomponens Fenntarthatóság Esélyegyenlőség A kreativ Magyarország megteremtése: Befektetés a növekedés és a foglalkoztatás-bővités hajóerőibe GOPKÖZOP KMOPROPTIOPTÁMOP területfejl esztés Elérhetőség fejlesztése Verseny- képesség javitása Emberi erőforrások fejlesztése Megújuló társadalom Versenykép esség Területi kohézió Élhető környezet KEOP Környezet fejlesztése ÁROP EKOP Átfogó célok Területi és Tematikus prioritások Operativ Programok Kormányzati hatékonyság növelése, információs társadalom kiteljesitése

Konvergencia és beruházások

A kapacitások várt alakulása (2006) A fenti ábráról leolvasható, az időszak végén elért 280 Mrd forint felszabaduló forrás a 2013-as becsült GDP 0,75%-a, másképp kifejezve: a fejlesztések elmaradása esetén jelentkező aktív fekvőbeteg- ellátási finanszírozási igény 36%-a. A felszabaduló forrás egy részét az ETKP-ban megfogalmazott prioritások, fejlesztendő területek működési finanszírozására kell fordítani, az ezek után fennmaradó rész viszont megtakarításként jelentkezik.

Elkerülhetetlen struktúraváltás Az intézkedések eredményeképpen az egészségügyi ellátás struktúrájának is változnia kell, ami a kapacitások mellett a finanszírozási kiadások szerkezetében is megmutatkozik (2006. áprilisi terv):

A struktúraváltás orvos-szakmai tartalma Jelen helyzet Aktív ellátás Kuráció Célállapot Prevenció Kuráció Rehabilitáció Az egészséghez szükséges feltételek biztosítása Prevenció Krónikus ellátás, ápolás Rehabilitáció A rendszer külső határai változatlanok !

Lakosságközeli rendszerek alap-, háziorvosi és járóbeteg- szakellátás Integrált regionális ellátórendszer /megyei, városi kórházak, egyetemi klinikák/ A struktúraváltás: koncentráció és specializáció is egyben Rehabilitáció Prevenciós ellátás Krónikus ellátás Szociális szféra

Struktúraváltozás intézményi szinten I Jelen: 3 telephely, 10 épület, 1280 aktív ágy év: 3 telephely, 6 épület, 970 aktív ágy év: 1 telephely, 4 épület, 580 aktív ágy Hight-tech központi blokk 500 ágyas hotel Hight-tech központi blokk 500 ágyas hotel 40 Értékesíthető telekrészek Krónikus ellátás, ápolás, hospice Sürgősségi centrum, központi műtőblokk intenzív, diagnosztika

Struktúraváltozás intézményi szinten II. Ez a TIOP konstrukció célja

A szűkös er ő források tervszer ű felhasználása nem tervutasítás, hanem a jó és gondos gazda elvárható magatartása

Miért m ű ködjünk tervszer ű en? Mert az ellátórendszer mérete, a nyújtható szolgáltatások köre és a rendelkezésre álló beruházási + működési források között évről évre összhangot kell teremteni.

1) Egészségügyi ellátási szerződés helyi önkormányzat köti fenntartóval 2) Feladatátadási szerződés - fenntartó a szolgáltatóval - egyéb fenntartó a helyi, ill. nem helyi önkormányzat fenntartóval Miért m ű ködjünk tervszer ű en? Az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló évi CXXXII. törvény és végrehajtásáról szóló 337/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet hatályos rendelkezései alapján struktúra-módosítási lehetőségek megfelelő eljárásrend kiválasztása pályázó Előzetes többletkapacitás befogadási eljárás megindítása RET, EÜM, PM, Korm. Éves kapacitás- felosztás módosítási eljárás keretében OEP, RET, Reg. ÁNTSZ Szerződés megkötése a feladatátadás-átvételről. fenntartó Pályázati felhívás Megvalósítás módjának, módjainak kiválasztása Választott eljárás rend szerint A pályázat benyújtása Döntés a választott eljárásrend alapján A kiválasztott megvalósítási mód/módok eljárásrendjének megindítása A) Kérelem benyújtása B) Szerzödés megkötése Kiértesítés illetve szerződés csatolása a pályázathoz Idősor A pályázat megvalósítása kapacitás többletet igényel. A pályázat megvalósítása kapacitások intézmények közötti átadását igényli. 1) meglévő szakmák között, illetve meglévő szakmáról új szakmára 2) fekvőbeteg intézmények aktív kapacitásaiból krónikus, járóbeteg, illetve egynapos ellátási forma létrehozásával /bővítésével Átcsoportosítás Az 1) átcsoportosítás során - a kapacitáscsökkentés mértéke adott szakma kapacitásának 20%-át - a kapacitásnövelés mértéke adott szakma kapacitásának 30%-át - a létrehozandó új szakma ellátási területe alapján számolt 10 ezer főre jutó kapacitás az adott szakma országos átlagát A 2) átcsoportosítás során - az aktív kapacitások 10%-át A pályázat megvalósítása kapacitások intézményen belüli átszervezését igényli. Nem haladja megMeghaladja Kapacitás átcsop. regionális ÁNTSZ Mert az ellátórendszer mérete, szolgáltatásai és forrásai közötti összhang megteremtéséhez bonyolult és időigényes eljárásokon keresztül vezet az út – akkor is, ha pontosan tudjuk, hogy mit akarunk, akkor meg még inkább, ha nem.

Miért m ű ködjünk tervszer ű en? Mert a beruházási – akár Uniós, akár hazai – források felhasználására csak létező tervekkel összhangban kerülhet sor. A tervkészítés tehát kötelező, akár tetszik, akár nem. Csak abban dönthetünk, hogy jól, vagy rosszul csináljuk.

Köszönöm a figyelmet, várom kérdéseiket! Dr. Balogh Tamás, főosztályvezető, Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Egészségügyi Fejlesztéspolitikai Főosztály, Tel.: ,