Készítette: Vér Krisztina SZIE-GTK-GM-BA Levelező képzés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
Advertisements

Alsónémedi A falu bemutatása
Felsőregmec.
Szigetszentmiklós Készítette: Aszódi Anita. Története Szigetszentmiklós több, mint 700 éves település, január 1. óta város. Ásatások alapján valószínűsíthető,
Szigetszentmiklós Készítette:Haász Valter.
Értény.
A DUNAKANYAR DIÁKSZEMMEL Szentendre
DÉVAVÁNYA.
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
2010. III. 29. Fülöpszállás. Fülöpszállás község (Bács-Kiskun megye) Egyenesen álló, csücskös talpú pajzsban - kék mez ő ben zöld halmon álló, szembeforduló,
Kőröstetétlen.
Budapest mint világváros
Budapest Mint Világváros
Kalotaszentkirály.
Káloz.
Réde Készítette: Bárány Dorián gazdálkodás és menedzsment I. évfolyam I. csoport.
Óbarok Forrás: Saját képek.
Szendrő nevezetességei
Kölcse.
Bácsszentgyörgy Adatok: Rang: község Terület: 1473 hektár Lakosság: 190 fő Telefonkörzet:76 Irányítószám: 6511 Régió: Dél-Alföld Megye: Bács- Kiskun.
Milota.
Kétsoprony.
Körösszegapáti Körösszegapáti.
Márok A falu bemutatása.
Bihartorda.
Somogybükkösd.
Fekvése ♦ Zalaegerszegtől 13 km-re északnyugatra, a Zala folyó, a Szévíz és a Foglár patak által határolt területen fekszik.
Pórszombat A falu bemutatása. Előadás áttekintése Fekvése Megközelítése A falu nevezetességei I A falu nevezetességei II A falu nevezetességei III Nevének.
Az eldugott paradicsom
Készítette: Kleri Dzsenifer
Készítette: Greges Dániel
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
HAJDÚNÁNÁS HAJDÚNÁNÁS HAJDÚ- BIHAR MEGYE ÉSZAKI RÉSZÉN FEKSZIK. A LELKET SZÁMLÁLÓ VÁROS A HAJDÚVÁROSOKRA JELLEMZŐ TISZTA GYŰRŰS, SUGARAS SZERKEZETE.
Királyhelmec Iván Evelin Projekt.
Fejlesztési Programiroda – Közutak V. Projektiroda
Felvidék.
Napkor A mi településünk.
Heves megye történelmi térképe az emlékhelyekkel
BUDAPEST Készítette: Bugyinszki Fruzsi. A közel egy hónapig tartó vásár évente több mint fél millió látogatót vonz Magyarország és Európa minden tájáról.
Készítette: Bujdosó Villő
Bőcs Község Készítette: Csege Kornélia.
DEBRECEN I. RÉSZ.
Kötcse.
Készítette: Keresztes Balázs Naszály.
Szigetszentmiklós Készítette: Bárány Lilla.
Zselickislak.
Kávás.
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
Történelmi vonatkozások
HAJDÚDOROG RÉGÉSZETI LELETEK TANÚSÁGA SZERINT MÁR A RÉZKORBAN IS LAKOTT HELY VOLT. ERRE UTAL A VÁROS HATÁRÁBAN TALÁLT RÉZBALTA, AMI KR.E
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter.
Bér bemutatása.
Készítette: Dóbiás Kinga
Zemplénagárd.
Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,
Tevel (Bonyhádi kistérség).
Medgyesegyháza. Fekvése Békés-megye dél-keleti részén fekszik. Békéscsabától kb. 30 km-re. Itt található Medgyesegyháza!
Füzérkomlós. Fekvése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90 kilométerre északkeletre fekszik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90.
Dömsöd Készítette: Moór Zsanett. Fekvése Dömsöd nagyközség Budapesttõl délre helyezkedik el a Ráckevei Duna - ág bal partján. n Fekvése következtében.
KAPOSMÉRŐ Készítette: Diarráné Kiss Enikő SZIE-GTK Gazdálkodási és Menedzsment Szak Levelező Tagozat I.évf.
KAMOND.
Nagykároly Készítette:
Sárrétudvari.
ÉCS Község. A község adatai (2001-ben) Település rangja:Község Lakosok száma:1762 Fő Telefon körzetszám:96 Irányítószám:9083 Népsűrűség:88,86 Fő/Km 2.
Veresegyház.
románul Odorheiu Secuiesc,
Székelykeresztúr Fekvése:
Kolozsvár.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

Készítette: Vér Krisztina SZIE-GTK-GM-BA Levelező képzés Püspökladány Címer forrás: http://natloz.znet.hu/Magyarorszag/hajdu/hajdu4.htm címer Készítette: Vér Krisztina SZIE-GTK-GM-BA Levelező képzés

Fekvése Általános adatok Püspökladány 3 nagy tájegység a Hortobágy, a Nagykunság és a Nagysárrét találkozási pontján jött létre. A Tiszántúl középső részén, Hajdú-Bihar megye nyugati határán Debrecentől 45- km-re fekszik. Lakosainak száma 16.813 fő (2001-es népszámlálás), a népsűrűség 85,79 fő/km2, területe 186,95 km2. A település rangja város. Forrás: http://www.e-tarsulas.hu/telportal/(cprh3yzwh1t3gt45spjcpzj4)/app/startlap.aspx?ascx=_Controls/koszonto.ascx&tel_id=1290 http://www.puspokladany.hu/index1.html

Megközelíthető A város vasúton vagy közúton az ország bármelyik pontjából könnyen megközelíthető. A várostól Budapest 180 km-re, Debrecen 45 km-re, az ukrán határ 180 km-re, a román határ pedig 60 km-re található. Püspökladányból a buszjárat segítségével a térség minden települése elérhető. Vasúti közlekedés Itt halad át a Budapest-Záhony, a Budapest-Nagyvárad és a Püspökladány-Békéscsaba vasútvonal, így Budapestről indulva a Keleti és Nyugati Pályaudvarról is indulhatunk. Közúti közlekedés Püspökladányon keresztül halad át a 4-es és a 42-es számú főközlekedési út. Forrás:: http://www.e-tarsulas.hu/telportal/(cprh3yzwh1t3gt45spjcpzj4)/app/startlap.aspx?ascx=_Controls/koszonto.ascx&tel_id=1290

Történet Püspökladány már lakott hely volt időszámításunk előtt. Erről tanúskodnak a város közelében lévő Kincses-dombon végzett ásatások, ahol körülbelül 4000 éves katakomba sírokat tártak fel, melyek Európa szerte egyedülállóak. Különböző leletek bizonyítják a hely lakottságát a népvándorlás, a honfoglalás és az Árpád-ház korából is. Viszont a település keletkezésének ideje nem határozható meg pontosan. Ez feltehetően a X-XI. századra tehető. Az első írásos emlék a városról a Váradi Konvent 1351-ből származó oklevele, mely LADAN formában említi a mai név utótagját. A település a Rákócziak birtoka is volt. Rákóczi György idejéből származik a református templomban levő úgynevezett Rákóczi-harang. A szabadságharc bukása után Püspökladány kincstári birtok lett, majd a XIX. század elején az udvar József nádornak adományozta. A város fejlődése a XIX. század második feléig igen lassú volt, hiszen a település többször elpusztult és benépesült. Az első lakott részek 1554-ben a tatárok betelepülésekor elpusztultak. Ennek ellenére 1558-ban már dél-Szabolcs vármegye legnépesebb települése volt. Ám ismét elpusztult, és csak az 1660-as évek elején népesült be újra.

Történet A XVII. század végétől a források Ladányt oppidumnak, azaz mezővárosnak nevezik. A vásártartási engedélyt és a mezővárosi rangot hivatalosan 1847-ben kapta meg. A város fejlődésének további lendületet adott a Széchenyi és Vásárhelyi által kezdeményezett nagy folyó- és vízszabályozási munka, amely a múlt század utolsó évtizedeiben hozta meg eredményét, ugyanis 1892-ben készült el a Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megye határán épült Hortobágy-Berettyó főcsatorna püspökladányi szakasza. Szintén a XIX. század második felében következett be a közlekedés jelentős fejlesztése. A városon halad át a Budapest-Debrecen, illetve a Budapest-Nagyvárad közötti vasútvonal (1857-58), és 1872-ben a nyugat-keleti országos közúti főútvonal szintén ezt az irányt követi. Így Püspökladány a XIX. századra közlekedési csomóponttá vált, bekerülve az ország vérkeringésébe. Mindezek ellenére a település agrárjellegű maradt. A két világháborúban a város emberveszteségei igen súlyosak voltak, maga a város azonban nem szenvedett anyagi kárt. A termelőszövetkezetek az 1960-as évek végére megerősödtek, szerényebb mértékben az ipar is fejlődött. Kiépült a városi típusú intézményrendszer. A hajdan volt mezővárost 1986. január 1-jén várossá nyilvánították.

A város nevének eredete A város nevének eredetét homály fedi. Elméletek születtek besenyő, szláv, alán és ősmagyar eredetre, melyek közül legelfogadhatóbb az a tézis, mely Ladányt egy ősi magyar személynévként azonosítja. (Vorovszky tézis). A mai név feltehetően birtoktestet jelöl, mégpedig a kisnemesi Bajomi család Ladány nevű birtokát, melyet a váradi püspöknek zálogosított el. A település nevét 1543-ban Pispek Ladan formában említik. A települést 1901-ig Püspök-Ladányként említik, a mai név használata ezen időponttól él.

Nevezetességek Karacs Ferenc Múzeum, mely 1959-ben iskolamúzeumként indult. Karacs ferenc térkép és rézmetsző illusztrátorról nevezték el. Évente 4-5 alkalommal tartanak időszaki kiállítást, az állandó kiállításon a bihari Nagy-Sárrét története tekinthető meg. A múzeum fotóarchívummal és könyvtárral is rendelkezik. Római katolikus templom, melyet a Szent Imre szobrával díszített park vesz körül és előtte a II. világháború áldozatainak emlékműve áll. Református templom, ami a város jelképévé vált műemlék jellegű épület.

Kikapcsolódás, szórakozás Szoborpark, melyből a városban kettő is található. Itt hazai alkotók mellett külföldi művészek alkotásai is megtalálhatók. Püspökladányi Gyógyfürdő, amely négy évtizede közkedvelt pihenőhely a környék lakosai és a távolabbról érkezők számára. 1987-ben a termálvizet gyógyvízzé minősítették.

Térképe