A szakértők lehetséges szerepe a helyi fejlesztésben A részvételi akciókutatásban rejlő lehetőségek Bajmócy Zoltán – Málovics György Szegedi Tudományegyetem.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Választások és döntések A közszolgálati életpályamodell
Advertisements

Döntés, kormányzat, kormányzati döntés Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán óra.
MTA Regionális Kutatások Központja Együttműködési irányok és kapcsolathálózati struktúrák a hazai kis és közepes méretű vállalkozások körében GENERÁCIÓK.
A tanácsadó képzés regionális munkaerő-piaci hatásai
Bajmócy Zoltán – Gébert Judit egyetemi docens PhD hallgató
Javaslat az erőforrások és a szabályozó eszközök összehangolására vidéken között Katonáné Kovács Judit, PhD egyetemi adjunktus DE AGTC GVK.
Lengyel Balázs, IBS Budapest Vállalkozók, spin-off cégek
„Gyakoroljuk a demokráciát!” Közösségi tervezés helyi projektekben Kuna Gábor, Cromo Közhasznú Alapítvány.
A KONVERGENCIA-FOLYAMATOK FONTOSABB KIHÍVÁSAI 2007-BEN SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Szeged, február-május (Belyó Pál) „G A Z D A.
Legyen jobb a gyermekeknek!
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
Részvételi tervezés, fejlesztés és értékelés Bodorkós Barbara és Pataki György Környezeti Társadalomkutatók (ESSRG) Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet,
AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI ÉRTÉKELÉSEI AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ÉS A VISEGRÁDI ORSZÁGOK MEGKÖZELÍTÉSÉBEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI.
Dr. Bujdosó András Imre főosztályvezető
Debrecen május 29. Prof. Dr. Szabó Ildikó Szocializáció az egyetemi csoportok és csoportkultúrák világában Egyetemi élethelyzetek. Campus-lét a Debreceni.
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Készítette: Magyar Orsolya
Rendszer és modell szeptember-december Előadó: Bornemisza Imre egyetemi adjunktus.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A regionális innovációpolitika jóléti aspektusai A differenciált innovációpolitika sablonos voltáról Bajmócy Zoltán egyetemi docens Szegedi Tudományegyetem.
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
Tudástranszfer egyetemi városokban
Regionális rugalmasság és útfüggő gazdasági változás a Dél-Alföld nagyvárosi település együtteseiben Elekes Zoltán PhD hallgató Szegedi Tudományegyetem.
A regionális innovációs rendszer, mint komplex rendszer Elekes Zoltán – Bajmócy Zoltán Phd-hallgató egyetemi docens Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi.
A határmentiség kutatása a számok tükrében Tiner Tibor Selye János Egyetem, Révkomárom MRTT évi Vándorgyűlés, Szabadka, nov
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
Pedagógiai Értékelési Konferencia
Szervezetfejlesztési Program
Döntéselőkészítés, döntéstámogatás
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Kommunikációs egyenlőtlenségek B 18. tétel A médiaelmélet fő kérdései: hatalom egyenlőtlenség.
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
Érzelmi Intelligencia, Kreativitás, Tudásmenedzsment
A hazai és a nemzetközi hadtudományi kutatások műhelyei, főbb képviselői, a legfontosabb hadtudományi kutatási témák GŐCZE ISTVÁN ZMNE, Gőcze.
Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja Civil stratégia előkészítő kerekasztal január 14. Szolnok.
A közművelődés és az egész életen át tartó tanulás Nevelésügyi Kongresszus Budapest, augusztus 26.
Kormányzati lépések a közigazgatási korrupció csökkentéséhez Horváth Viktor főosztályvezető.
Érték és etika a szociális munka gyakorlatában / F. Loewenberg-R
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Szociológia - Jogszociológia
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Szakértés és döntéshozatal az oktatáspolitikában *** Az Oktatás és Gyermekesély Kerekasztal Neumann Eszter ELTE TÁTK.
1 Mit vártunk, mit kaptunk, mit remélünk ? Összeállította: Kálóczi Katalin projektvezető december 8. EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁRI.
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
A Wlislocki Henrik Szakkollégium részvétele és tapasztalatai TÁMOP „A tudás disszeminációja.” Trendl Fanni.
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
Dr. Tóbiás László: A szociális képzők és a szociális szakma egészének hozzájárulása az inkluzív társadalom és a társadalmi részvétel fejlesztéséhez Inclusive.
Projekt azonosító: HUSRB/1203/213/155 Projekt Acronym: Cooling Cubes Integrált fürdőfejlesztési stratégia a magyar-szerb határ menti régión átmenő fő közlekedési.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Közösségi döntéshozatal komplex, bizonytalan helyzetekben Támpontok Paks 2 elemzéséhez Bajmócy Zoltán egyetemi docens Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi.
Filozófiatörténet előadások 1I.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Javaslatok a következő tanodaciklusra Szűcs Norbert Motiváció Oktatási Egyesület.
ELTE informatikus vegyész szak
A közösségi részvétel lehetőségei Elméleti modellek, gyakorlati példák Csíkszereda, november 28. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
A jólét (és a környezeti fenntarthatóság) statisztikai mérési kísérleteiből adódó tapasztalatok egy hazai empirikus vizsgálat alapján Málovics György Szegedi.
A magyar kistérségek innovációs képessége és versenyképessége
Orosz geopolitikai és geoökonómiai érdekek a Duna mentén
INNOVÁCIÓS KÉPESSÉG, VERSENYKÉPESSÉG ÉS JÓLÉT BAROSS – DA07-DA-ELEM Szeged, október 19. Prof. Dr. Lengyel Imre MTA doktora, intézetvezető.
KREATIVITÁS ÉS VERSENYKÉPESSÉG
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
A jólét mérésének elméleti alapjai és problémái
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
Jog- és állambölcselet I.
Előadás másolata:

A szakértők lehetséges szerepe a helyi fejlesztésben A részvételi akciókutatásban rejlő lehetőségek Bajmócy Zoltán – Málovics György Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Kutatóközpont MRTT XI. Vándorgyűlés ( Kaposvár)

Bevezetés Érvényesnek tekintett tudás előállítása –Pontos –Érték- és érdeksemleges –Megalapozza a politikai színtéren hozott racionális és informált döntést Politikai színtér (döntéshozatal) –Szakértői javaslatok –Értékek és érdekek –Közakarat megalkotása Előadás célja: -A helyi fejlesztéspolitikák fenti értelmezésének felülvizsgálata -A szakértők lehetséges szerepének tipizálása -Érvek a szakértői szerepek újragondolása mellett (RAK) Szakértő Politikus

Problémafelvetés Érvényes tudás előállítása (Szakértő vs. laikus) Bizonytalanság, komplexitás Érték- és érdekelköteleződés Közakarat megalkotása (Képviselő vs. állampolgár) Stabil preferenciák Aggregálás és a „nem szavazók” nem számítanak Képviselők a közérdeket képviselik A két színtér nem független Következmények „Megalapozatlan” politikai döntések Technokrata legitimáció ↓ Jelen előadás javaslata A két színtér együttes demokratizálása EZEK HELYETT

Lehetséges szakértői megközelítések Forrás: saját szerkesztés Callon et al (2011) elméleti keretét felhasználva

Részvételi akciókutatás (RAK) „nem modern” szakértői szerepre épülő megközelítés Mi is az a RAK? –kutatók és résztvevők együtt dolgoznak valamely problematikus helyzet vagy tevékenység megvizsgálása, és annak jobbra fordítása érdekében (Kindon et al. 2007) –olyan társadalomkutatás, amit kifejezetten a társadalmi változások előidézése érdekében folyik (Bodorkós 2010, Pataki et al. 2011). Alapvonásai –A résztvevők tudatosan alkalmazzák a tudományos megismerés szabályait, eszközeit. –Együttműködő  kutatók és érintettek folyamatos, rendszeres együttműködésén (a tervezéstől az eredmények felhasználásáig) alapul –Lényegi eleme (fő célja?) az akció.

Tudományos igényű aktivizmus  a kutató résztvevő egyszerre elkötelezett társadalmi aktivista és „kívülálló” szemlélő  tudáselőállítás és „politikai” aktivizmus (közügyek befolyásolása) közvetlen összekapcsolása Részvételi akciókutatás (RAK) „nem modern” szakértői szerepre épülő megközelítés

RAK és a dichotómiák meghaladása (1)Tudásteremtés a RAK-ban (szakértők és laikusok) Közös tudásteremtés a kutatási kérdések (probléma) meghatározásától az eredmények felhasználásáig Mindenki tudása számít, mindenki tudása egyenértékű  RAK és hatalmi viszonyok RAK nem passzív kiszolgálói szerep  reflexív dialógus (2)Képviselet, részvétel és RAK RAK egyik fő eleme az akció  közügyek befolyásolása Közvetlen társadalmi részvétel Síkjai  (1) ügyhöz kapcsolódó; (2) képessé tétel (empowerment)

RAK és ügyhöz kapcsolódó részvétel

RAK és képessé tétel (empowerment)

Köszönjük a megtisztelő figyelmet! Jelen előadás az OTKA K (A helyi gazdaságfejlesztés megalapozása a képességszemlélet segítségével) kutatás keretén belül készült. A kutatást az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj támogatta (Bajmócy Zoltán).

1234 ModernPoszt-modern (állampolgári részvétel) Poszt-modern (laikus részvétel) Nem modern A „nagy választóvonal” Fenntartja Nem tartja fenn Tudás-előállítás szakértői monopóliuma Fenntartja Nem tartja fenn Közakarat megalkotásának képviselői monopóliuma FenntartjaNem tartja fennFenntartja (de implicite kikezdheti) Nem tartja fenn Érték- elköteleződés ImplicitImplicit / Explicit Explicit Gyakorlati példaSzakpolitikai tanácsadó, „ellenzéki” tanácsadó Politikai színteret vizsgáló kutató Komplex problémákat vizsgáló, inter- diszciplinaritás mellett elkötelezett kutató Részvételi akciókutatás

Forrás: saját szerkesztés Cornwall-Jewkes (1995) alapján