dr. Jakobi Ákos egyetemi adjunktus

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az egyszerűsített foglalkoztatás (EF) új szabályai – 21 pontban
Advertisements

Az InfoRádió 95.8 hallgatottságának alakulása május, országos és budapesti hallgatottság -
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
MTA Regionális Kutatások Központja Vidéki alternatívák – segély és/vagy munka? Dr. Balcsók István tudományos munkatárs MTA RKK ATI Debreceni Osztály.
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
Munkaerő-felmérés (MEF) Labour force survey (LFS)
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest Magyarság az információs társadalomban Szövetség a Közös Célokért társulás, Felvidék  Az.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
FIP képzés - menetrend 01. – Bevezetés – Általános információk a FIP-ekről 02. – Közfeladatot ellátó szervek, közérdekű adatok közzététele 03. – ÁFSZ és.
TÁMOP „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” c. kiemelt projekt dél-dunántúli regionális alprojektjének.
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
„A SZLOVÁK- MAGYAR HATÁRON ÁTNYÚLÓ FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MOTORJÁNAK BEINDÍTÁSA” című projekt eredményei című projekt eredményei Előadó: dr. Iváncsics.
VPOP Jövedéki Igazgatóság
A Pécsi Tudományegyetem eredményei a Diplomás Pályakövetési Rendszer első évében DPR Szakmai fórum Pécsi Tudományegyetem április 12. Veroszta Zsuzsanna.
MARTON MELINDA – PAKU ÁRON TÉRSÉGTIPOLÓGIA KOMPLEX TÁRSADALMI MUTATÓK ALAPJÁN.
Határon átnyúló munkaerőpiac Komárom térségében
Modern Üzleti Tudományok Főiskolája, Tatabánya
A határmentiség kutatása a számok tükrében Tiner Tibor Selye János Egyetem, Révkomárom MRTT évi Vándorgyűlés, Szabadka, nov
BESZÁMOLÓ A ÉVRŐL Horváth Gyula MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
Kompetencia alapú közvetítés Borbély Tibor Bors ÁFSZ- FSZH szakmai tanácsadó, Ph.D. jelölt Kutatási Zárókonferencia, Budapest 2008.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat és az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány közötti években indított munkaerő-piaci programjairól, valamint.
Munkaerő-közvetítés recesszió idején Munkaerő-piaci ismeretek EURES hazai tréning 2009 Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH.
Borbély Tibor Bors szakmai tanácsadó Budapest, március HEF OP „Képződj, hogy segíthess” Foglalkoztatás és szociális.
Pályaválasztási Kiállítás Győr, november 11. Munkaerőpiaci képzéseink.
A munkaerőpiaci képzési és átképzési programok eredményességének vizsgálata regionális és kistérségi vetületekben MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi.
Munkaerőmigránsok és hazatérők - kísérlet a válság hatásának mérésére
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
NETre Kész – IT-mentor roadshow, Pécs A célcsoport munkaerő-piaci helyzetét és életminőségét javító információk az Interneten és azok használata Czanik.
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
Dél-dunántúli Munkaügyi Központ MUNKAERŐ-KERESLETIÉS KÍNÁLATI ELŐREJELZÉSEK HEFOP 1.2. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése kutatási alkomponens.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató december 4.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
AZ ALKALMI MUNKAVÁLLALÓI KÖNYVVEL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁS GYAKORLATA március 26.
Vucskó Bernadett Fővárosi Esélyegyenlőség Módszertani Iroda „ HÉTRŐL ÉVRE A MUNKÁBAN ” NONPROFIT MUNKAKÖZVETÍTŐI RENDSZER BEMUTATÁSA március 26.
1 Tájékoztató munkahelybővítést és megőrzést elősegítő központi és decentralizált pályázatokról, lehetőségekről Kisbér, április 8.
Szektorok közötti együttműködések
Az igénybevevői nyilvántartás
Idegenforgalmi és Kulturális Vidéki-falusi Ernyőhálózat (IKUVÉH) kialakítása (TÁMOP /07/1) Pályázat FATOSZ-Tourinform.
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
A Közép-Dunántúli Régió ipara
Kutatási eredmények és fehér foltok a migránsok munkaerő-piaci beilleszkedésének kutatásában Kováts András MTAKI.
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
Megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató akkreditált szervezetek vizsgálata.
A évi népszámlálás és a külföldiek integrációja Gödri Irén Transznacionalizmus és integráció c. konferencia Budapest, május 17.
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
A GAZDASÁGI VÁLSÁG HATÁSA A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MUNKAERŐPIACÁRA Kőszeg, december 14.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
K OVÁCS ANDRÁS, Ph D. E GYETEMI ADJUNKTUS S ELYE J ÁNOS E GYETEM november 25. IX. MRTT Vándorgyűlés, Révkomárom Selye János Egyetem Gazdaságtudományi.
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
A magán-munkaközvetítők évi tevékenysége Foglalkoztatási és Szociális Hivatal augusztus 2.
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
Munkaerő- piaci helyzetkép a Nyugat- dunántúli régióban Kleizerné Tamás Györgyi szakreferens Nyugat- dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
A magán munka-közvetítők és munkaerő kölcsönzők évi tevékenysége
Vállalati háttérfelmérés eredményeinek összefoglalása
A külföldi állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának főbb jellemzői I. félév szeptember 12.
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város munkaerőpiaci helyzete
Készítette: Farkasné Veres Edina
Munkaerő- piaci helyzetkép a Nyugat- dunántúli régióban
„Út a munkához”program
Előadás másolata:

dr. Jakobi Ákos egyetemi adjunktus MRTT VII. VÁNDORGYŰLÉS Szabadka, 2009. november 12-13. Határon átnyúló munkaerő-áramlás: román, szlovák és ukrán állampolgárságú munkavállalók Magyarországon dr. Jakobi Ákos egyetemi adjunktus Eötvös Loránd Tudományegyetem Regionális Tudományi Tanszék Budapest

Áttekintés Bevezetés, a kutatás bemutatása A kutatási adatbázis A munkavállalói adatok értékelése, a határon átnyúló munkaerő-áramlás kirajzolódó jellegzetességei A munkavállalói adatok földrajzi értékelése A romániai, szlovákiai és ukrajnai munkavállalók adatainak összehasonlítása Összegzés

Bevezetés, a kutatás bemutatása Országos Foglalkoztatási Közalapítvány: „Román állampolgárságú munkavállalók magyarországi jelenlétének vizsgálata” A kutatás résztvevői: MTA Közgazdaságtudományi Intézet Kecskeméti Genius Loci Közhasznú Alapítvány Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) saját központi nyilvántartása alapján Magyarországon legálisan munkát vállaló és e célból legalább munkaügyi regisztrációs kötelezettséggel rendelkező személyek adatainak feldolgozása

Bevezetés, a kutatás bemutatása Magyarország munkaerőpiacán 2007. őszén kb. 67 ezer külföldi állampolgár rendelkezett érvényes munkavállalási engedéllyel, illetve tett eleget munkaügyi regisztrációs kötelezettségének 28 ezren román állampolgár (43%) A román állampolgárok aránya a Magyarországon legálisan munkát vállalók között (ÁFSZ)

Bevezetés, a kutatás bemutatása Munkavállalók csoportjai akik szabadon vállalhatnak munkát akiknek a munkavállaláshoz engedélyre van szükségük 2007 előtt engedélymentességi kategóriában: EU tagállamok, melyek megnyitották munkaerőpiacukat a magyar munkavállalók előtt, ezért viszonossági alapon engedélymentes a Mo-i munkavállalás 2007 számos foglalkozás esetén megszűnik a román állampolgárok engedély-kötelezettsége (pl. eü., mérnökök, élelmiszeripar) 2008 nincs szükség engedélyre, ha 2007-től megszakítás nélkül már legalább 12 hónapig jogszerűen foglalkoztatták a munkavállalót 2009 mindenfajta engedélyezési kötelezettség megszűnt a román állampolgárok számára, ma már szabadon vállalhatnak munkát Magyarországon (a munkáltatónak csak csoportos regisztrációs kötelezettsége van)

Bevezetés, a kutatás bemutatása Minden olyan személy, aki szabadon vállalhat munkát Magyarországon, a statisztika számára láthatatlan A liberalizáció magas foka miatt a legálisan Magyarországon dolgozó külföldiek száma több tízezer fővel lehet nagyobb, mint az elmúlt években nyilvántartott 50-60 ezer fő Magyarországon a román állampolgárok adják a legnagyobb külföldi munkavállalói csoportot (őket követik a szlovák és az ukrán állampolgárok) 2009 után a romániai munkavállalók egyéni adatai már nem ismerhetők meg, így ez az utolsó lehetőség ilyen jellegű feldolgozásra

Áttekintés Bevezetés, a kutatás bemutatása A kutatási adatbázis A munkavállalói adatok értékelése, a határon átnyúló munkaerő-áramlás kirajzolódó jellegzetességei A munkavállalói adatok földrajzi értékelése A romániai, szlovákiai és ukrajnai munkavállalók adatainak összehasonlítása Összegzés

A kutatási adatbázis ÁFSZ adatbázis A regisztrációs adatbázis a munkavállalók egyéni, személyes adatait tartalmazza a foglalkoztatás helye szerint illetékes munkaügyi központok gyűjtik minden munkavállaló egyéni azonosítóval került a rendszerbe nem publikus adatok (csak negyedéves régiószintű jelentések) elemzési célra, anonimizált egyéni adatok nem valódi adatbázis

Adattartalom

A kutatási adatbázis

A kutatási adatbázis

A kutatási adatbázis vizsgált időszak: 2000.01.01. - 2009.03.01. események száma az adatbázisban

A kutatási adatbázis Kérelmet benyújtók száma az adatbázisban szereplő események száma szerint

Helytadó döntések a kérelem kezdő dátumának éve szerint A kutatási adatbázis Helytadó döntések a kérelem kezdő dátumának éve szerint (események száma) A 186342 helytadó döntés valójában 181537 személyhez köthető, mivel néhány munkavállalónál több döntési esemény is regisztrálásra került (pl. a helytadó határozatot követően a regisztrált személy újabb kérelmet nyújt be)

Helytadó döntések a kérelem kezdő dátumának éve szerint A kutatási adatbázis Helytadó döntések a kérelem kezdő dátumának éve szerint (személyek száma)

Áttekintés Bevezetés, a kutatás bemutatása A kutatási adatbázis A munkavállalói adatok értékelése, a határon átnyúló munkaerő-áramlás kirajzolódó jellegzetességei A munkavállalói adatok földrajzi értékelése A romániai, szlovákiai és ukrajnai munkavállalók adatainak összehasonlítása Összegzés

Vizsgált témakörök Munkakör Iskolai végzettség Foglalkozási ág (FEOR) Foglalkoztatónak a munkavállaló által végzett munkakörhöz kapcsolódó tevékenysége (TEÁOR) Heti munkaidő Egyedülálló státusz

Munkavállalói jellemzők Munkavállalók száma munkakörök szerint (nyílt válaszos adatfelvétel) (továbbiak pl. kőműves, ápoló, varrómunkás vagy varrónő, üvegfúvó, vájár)

Munkavállalói jellemzők A munkavállalók száma és aránya a legmagasabb iskolai végzettség és a határozati döntések kimenetele szerint (a munkavállalók többsége szakismeretet nem igénylő munkaköröket céloz meg)

Munkavállalói jellemzők Munkavállalók száma foglalkozási csoportok (FEOR-2) szerint 9190 Egyéb segédmunkások (pl. alkalmi munkás) 9210 Egyszerű mezőgazdasági foglalkozások (pl. napszámos, mezőőr) 9131 Kézi anyagmozgató, csomagoló

Munkavállalói jellemzők Munkavállalók száma a munkakör tevékenységi kódja (TEÁOR-2) szerint 45.21 Épület, híd, alagút, közmű, vezeték építése 45.11 Épületbontás, földmunka 01.12 Zöldség, dísznövény termelése

Áttekintés Bevezetés, a kutatás bemutatása A kutatási adatbázis A munkavállalói adatok értékelése, a határon átnyúló munkaerő-áramlás kirajzolódó jellegzetességei A munkavállalói adatok földrajzi értékelése A romániai, szlovákiai és ukrajnai munkavállalók adatainak összehasonlítása Összegzés

A munkavállalói adatbázis földrajzi értékelése Földrajzi tartalmú információk: munkavégzés helye foglalkoztató székhelye munkavállaló származási települése r = 0.9

A munkavállalók száma és aránya megyénként

A munkavállalók száma a foglalkoztató székhelye és a munkavégzés helye szerint

A munkavállalók száma a foglalkoztató székhelye és a munkavégzés helye szerint

91 EGYSZERU SZOLGÁLTATÁSI JELLEGU FOGLALKOZÁSOK, 92 EGYSZERU MG-i ÉS ERDOGAZD. FOGL. 73 KÖNNYUIPARI FOGLALKOZÁSOK, 51 KERESKEDELMI, VENDÉGLÁTÓIPARI FOGLALKOZÁSOK…

területi koncentráltsága Az 1000 főnél több munkavállalói létszámot mutató foglalkozási csoportok (FEOR-2) területi koncentráltsága

Munkavállalók száma megyénként a foglalkozási főcsoportok (FEOR-1) és a munkavégzés helye szerint Jellegzetességek: Budapest, Pest, Közép-Dunántúl, Békés…

A munkavállalók száma a munkavégzés helye szerint településenként Jellegzetességek: Bp., Érd, Budaörs, Biatorbágy, Dánszentmiklós, Oroszlány…

Áttekintés Bevezetés, a kutatás bemutatása A kutatási adatbázis A munkavállalói adatok értékelése, a határon átnyúló munkaerő-áramlás kirajzolódó jellegzetességei A munkavállalói adatok földrajzi értékelése A romániai, szlovákiai és ukrajnai munkavállalók adatainak összehasonlítása Összegzés

Szlovákiai és ukrajnai munkavállalók Szlovákia: 2004-től EU tag - Ukrajna: jelenleg sem EU tag

Szlovákiai és ukrajnai munkavállalók Regisztrált munkavállalók száma a kérelem kezdő dátumának éve szerint (adatbázisban 66781 szlovákiai és 56080 ukrajnai munkavállaló)

Munkavállalói jellemzők Szlovákiai munkavállalók száma foglalkozási csoportok (FEOR-2) szerint 8193 Gyártósori összeszerelő 9131 Kézi anyagmozgató, csomagoló 9190 Egyéb segédmunkások (pl. alkalmi munkás)

Munkavállalói jellemzők Ukrajnai munkavállalók száma foglalkozási csoportok (FEOR-2) szerint 9190 Egyéb segédmunkások (pl. alkalmi munkás) 7321 Szabó, varrónő, modellkészítő 7611 Kőműves

Munkavállalói jellemzők A munkavállalók száma és aránya a legmagasabb iskolai végzettség szerint

A munkavállalók száma a munkavégzés helye szerint

Jellegzetességek: Komárom, Esztergom, Tatabánya, Budapest, Győr A szlovákiai munkavállalók száma a munkavégzés helye szerint településenként Jellegzetességek: Komárom, Esztergom, Tatabánya, Budapest, Győr

Jellegzetességek: Budapest, Nyíregyháza, Cegléd Az ukrajnai munkavállalók száma a munkavégzés helye szerint településenként Jellegzetességek: Budapest, Nyíregyháza, Cegléd

Összegzés a határon átnyúló munkaerő-áramlás jellegzetes foglalkozási, képzettségi és területi szerkezetű szignifikáns eltérés a romániai és szlovákiai munkavállalók adatai között számos hasonlóság a romániai és ukrajnai munkavállalók adatai között a magyar munkaerő-piac nagy jelentőségű csoportját képviselik továbbra is a határon túli munkavállalók

A kutatócsoport tagjai Németh Nándor (kutatásvezető, MTA KTI) Csite András Csurgó Bernadett Jakobi Ákos Megyesi G. Boldizsár Réti Tamás Szécsi Árpád

Köszönöm a figyelmet! dr. Jakobi Ákos ELTE Regionális Tudományi Tanszék E-mail: soka@ludens.elte.hu