Darcsi Karolina Közigazgatási reformtörekvések és az önkormányzatok működése Ukrajnában.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

Területi államigazgatási szervek
ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
A járási rendszer megújítása
A védelmi bizottság elnökének katasztrófavédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
Az Alaptörvény és a közpénzügyek az önkormányzatok szemszögéből
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
A környezetvédelem intézményrendszere
Közigazgatási alapismeretek
HAT – Oktatáspolitikai kerekasztal március 8. Feladat- és felelősségmegosztás a közoktatásban.
A civil lakosság kapcsolódási, önkéntes szerepvállalásának lehetőségei
Baranya Megyei Önkormányzat
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, II.
12.4 A választási rendszer. A helyi önkormányzatok feladatai, szervezetei és működésük. Középszint A választójog: az általános, egyenlő, közvetlen és titkos.
Közigazgatási alapismeretek
Az évi LXV. törvény a helyi önkormányzatokról
Az évi XCII. törvény (az évi XXI. törvény módosítása)
A közigazgatás felépítése és működése
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
Államszervezet és közigazgatás
Irányváltások a területfejlesztés intézményrendszerében 1Területfejlesztők Napja Balatonkenese.
Működőképes-e a területfejlesztés új rendszere Nagyházi György PhD hallgató RGDI - Győr.
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Dr. Lamperth Mónika Budapest október 18.
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Jogszabályi háttér Alaptörvény Alaptörvény átmeneti rendelkezései
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Dr. Csonka Ernő helyettes államtitkár
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Nyugat-dunántúli Régió
Katasztrófavédelem a védelmi igazgatás rendszerében
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
Távmunka a területfejlesztésben
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Konszolidációs törvény a megyei intézmények
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Régió, megye, járás (kistérség): múlt- jelen- jövő Pálné Kovács Ilona MTA KRTK, Regionális Kutatások Intézete Pécs,
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
Területközi együttműködés: Ukrajna – Magyarország Dr. Panov Alen, PhD, a történelemtudományok kandidátusa Ukrajna Nyíregyházi Konzulja VÁZLAT 1. Ukrajna.
Készítette:Makra Betti Dátum:
felépítése és működése Ügykezelői alapvizsga
A Regionális Munkaügyi Tanáccsal szembeni elvárások a munkaadói oldal szemével nézve Készítette: ÉMRMT munkaadói oldal november 12.
Az új típusú szakképzési rendszer főbb jellemzői MÁV konferenciasorozat 2. rendezvény április 29. Dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
Eger Város Önkormányzata gazdálkodásáról. A városi intézményrendszer Oktatási intézmények Óvodák (13) Nevelési Tanácsadó és Logopédia Általános iskolák.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
felépítése és működése Ügykezelői alapvizsga
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
Dr. Czepek Gábor Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Magánjogi és Igazságügyi Kodifikációs Főosztály főosztályvezető.
Területi és helyi államigazgatási szervek október október 3.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
A járási rendszer megújítása
Önkormányzat és állam.
Minisztériumok, központi közigazgatás
Önkormányzati képviselők és feladataik Szerbiában
Az EU intézményrendszere
Németország közigazgatása
a Mágocsi Közös Önkormányzati Hivatal
A magyar kormányzati rendszer
Franciaország közigazgatása
A politikai rendszerek tipológiája I.
Előadás másolata:

Darcsi Karolina Közigazgatási reformtörekvések és az önkormányzatok működése Ukrajnában

Ukrajna 1991 óta független állam Területe: 603 700 km2 Lakossága: 47 millió Államberendezkedése: Elnöki-parlamentáris Törvényhozó hatalom: Legfelsőbb Tanács (parlament) Végrehajtó hatalom: Államelnök+ Miniszteri Kabinet élén a miniszterelnökkel (+a Krím Autonóm Köztársaság elnöke és a krími minisztertanács) Választási rendszere: 1994-ig többségi, 1998-2002 között vegyes, jelenleg listás.

A közigazgatás szerkezete: Négy szintű (Választott testület) Legfelsőbb (állami) szint Megyei szint (24 megye + Krím Autonóm Köztársaság, Kijev és Szevasztopol) Járási szint (+járási jogú városok) Helyi önkormányzatok (falvak, települések, városi típusú települések, illetve a városok) /1999-es önkormányzati törvény/ Mellette működik (kinevezett adminisztrációk) Elnöki adminisztrácó Megyei adminisztráció elnöke Járási adminisztráció elnöke

/1999-es önkormányzati törvény/ Választások Elnök – kétfordulós választáson a nép által választják 5 évre. Miniszterelnök – a parlament hagyja jóvá, az elnök javaslata alapján. Miniszterek – az elnök nevezi ki a miniszterelnök javaslatára. Megyei Tanács – egyfordulós választáson a nép által, a parlamenti választásokkal egyszerre,4 évre, járásonként ugyanannyi főt, méretüktől függetlenül. Elnököt választ saját soraiból. Járási Tanács – egyfordulós választáson a nép által, a parlamenti választásokkal egyszerre, 4 évre. Településenként ugyanannyi főt, méretüktől függetlenül. Elnököt választ saját soraiból. Helyi Tanács – egyfordulós választáson a település lakossága választja, 4 évre a polgármesterrel együtt. /1999-es önkormányzati törvény/

Lehetséges megoldások: Adminisztráció Jelenlegi működése Az adminisztráció elnökét (kormányzót) Ukrajna elnöke nevezi ki és váltja le. A megyei tanács 2/3-os többséggel az elnök elé utalhatja az adminisztráció elnökének a leváltását (feles szavazás esetén az elnök nem köteles figyelembe venni a képviselőtestület javaslatát) Lehetséges megoldások: Ha a kormányzót nem kineveznék, hanem a nép választaná meg. (1994-ig választották) Ha teljesen megszűntetnék ezt a tisztséget, a jogköröket pedig a tanács hatáskörébe utalnák.

Önkormányzati szintek Megyei szint: regionális irányító központnak számít, dönt a megye költségvetéséről. Járási szint: az alapszintek irányítását a végzi; meghatározza a helyi önkormányzatok költségvetését a járási költségvetésből nem normatív-, hanem klientúra rendszer alapján. Az alapszinten lévő szociális szféra – az esetek túlnyomó többségében az oktatási és egészségügyi szféra– teljes mértékben a járás által van irányítva. Helyi önkormányzat: nincs kinevezett adminisztráció-elnök, a végrehajtó hatalmat a polgármester gyakorolja; a megválasztott testület dönt a település költségvetéséről; helyi szinten azonban pénzeszközök és hatáskörök nemigen vannak. Járási jogú városok: nincs kinevezett adminisztráció-elnök, nagyobbak a hatáskörök és pénzeszközök is vannak.

Problémák és lehetséges megoldások A járás egy közbeiktatott elem a rendszerben. Feladata alsóbb szintre lebontva megegyezik a megyei tanács feladataival. A járások többnyire történelmileg alakultak ki, így nagymértékűek a járások közötti méretbeli és egyéb különbségek is. Megoldás lehet: Ha a járásokat megnagyobbítanák összevonással Ha megszüntetnék a járásokat teljesen

Önkormányzatok működése A helyi önkormányzatok működése nem megfelelő. A jelenlegi ukrán közigazgatási rendszert, Ukrajna a Szovjetunótól örökölte meg és vette át. A rendszer mostani formájában erősen centralizált, ahol nem lehet kielégíteni az emberek jogos igényeit, és nem felel meg az Ukrajna által is aláírt és 1997-ben ratifikált „Helyi önkormányzatok európai chartájának”. Helyi szinten nincsenek megfelelő döntési hatáskörök és pénzeszközök. A települések teljesen ki vannak szolgáltatva a felettük elhelyezkedő szinteknek, elsősorban a járásoknak. A helyi önkormányzatok nem tudják ellátni maradéktalanul feladatukat és a rendszer irányítási mechanizmusai sem hatékonyak. A civil szervezetek bevonása és részvétele az önkormányzati döntés-előkészítésbe, önkormányzati munkába pedig, teljes hiányossága a rendszernek.

Reformtörekvések 2004-ben az új elnök és a kormány meghirdette a közigazgatási reformot. Létrehozta a kormányban az adminisztratív reformért felelős miniszterelnök-helyettesi posztot Roman Bezszmertnij vezetésével. Megalkotásra került a közigazgatási reformról szóló törvénytervezet, melynek vitája jelenleg is folyik. A törvénytervezet lényege, hogy megvalósítanák a reform által a decentralizáció és a szubszidiaritás elvein alapuló valódi, helyi önkormányzatiságot, melyben a községek valóban jogokat kapnának arra, hogy az ügyeiket maguk intézzék.

Lengyel mintára készült. A tervezet Lengyel mintára készült. Három szintet különítenének el: a közösséget, a járást és a régiót. Közösség - a területi beosztás legalsó szintje, amelyet egy- vagy több település társulása alkotna, és minimális lélekszáma 5000 fő. Járás - a közösségek egyesüléseiből jönne létre, a közös érdekek megvalósítása céljából, lakosságuk létszáma nem lehet kevesebb, mint 70 000 fő. Régió - a járások és a járási jogú városok egyesüléseiből jönne létre a közös érdekek megvalósítása és a terület kiegyenlített fejlődése céljából. Itt is azok a városok, amelyek lakosságszáma eléri a 750 000 főt, megkaphatják a régió jogú város státuszt mely nem képezné részét a régiónak.

Hatáskörök Közösség - általános iskolák, óvodák, szociális és gyámügyek, egészségügy, tervezés, földügyek, környezetvédelem, területrendezés, utak karbantartása, helyi közlekedés, kulturális élet, helyi infrastruktúra és a Köjál-ügyek tartoznának ide. Ezeknek az ügyeknek a nagy része jelenleg járási szinten vannak felgyűjtve, a helyi szintek csupán végrehajtanak.

Hatáskörök Járási szint - kiterjedne a kórházi ellátásra, nővérképzésre, szakközépiskolákra, helyi rendőrségre, járási szintű utak karbantartására, közlekedésre, kulturális életre. A jelenleg működő járási adminisztrációk megszűnnének az új rendszerben, helyettük a közigazgatási egység irányítására a járási tanács végrehajtó bizottságot választana meg.

Hatáskörök Régió - a törvényesség, az állampolgári jogok betartásának felügyelete, az állami szervek regionális kirendeltségei munkáinak koordinálása, a költségvetés kontrollja. Mellettük működnének a megyei, vagyis regionális tanácsok, melyek hatásköre a regionális fejlesztési programokra, a felsőoktatásra, a regionális tudományos kutatásra, a regionális jelentőségű utak karbantartására, a megyei közlekedési hálózatra, speciális egészségügyi hálózatra, katasztrófavédelemre, a helyi rendőrség tevékenységének koordinációjára, kultúrára terjedne ki.

Előnyök és hátrányok Előnyök Hátrányok az adminisztrációk megszüntetése jelentős hatásköröket és forrásokat csoportosítanának át helyi szintre megjelenhetne a valódi önkormányzatiság Hátrányok ugyanúgy megmarad a négy szint (közösség, járás, régió és központi szint), csak a méretek változnak egyes települések elveszíthetik adminisztratív önállóságukat és leépülhetnek.

„Köszönöm megtisztelő figyelmüket!” Darcsi Karolina