A Pályakövetés céljai Magyarországon, kitekintés az európai országokra Hogyan hozzuk közelebb a képzést a munkaerő-piachoz? Kaszás Judit /NSZFI/ 2011.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A képzett szakemberekért A HEFOP és programok szinergikus eredményei Budapest május 20.
Advertisements

Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Szervezetfejlesztési Program
Területi együttműködések, társulások, hálózati tanulás TÁMOP-3.2.2/08/A/2 Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon.
1 A felnőttképzés aktuális jogi környezete Nagy Zsolt.
Felnőttképzési tv. és a felsőoktatás Sum István OM
A TISZK-ek fenntarthatósága 1 Budapest, január 14.
Az országos monitoring rendszer fejlesztése. Egy adott tevékenység pénzügyi és fizikai nyomon követése. Előrehaladással kapcsolatos adat és információgyűjtés.
A gyógyító megelőző intézmények és szolgálatok szakfelügyeletéről szóló 8/1993.(III.31.) NM rendelet módosítása Előkészítők: Dr. Bujdosó László Dr. Tímár.
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
Oktatási reform – 2007 Dr. Hiller István
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM A Diplomás Pályakövetési Rendszer eredményeinek beépítése az egyetemi döntési folyamatokba Dr. Szűcs Edit minőségbiztosítási.
A minőségirányítási rendszerek fejlesztésének aktuális kérdései Dr. Borda Jenő alprogramvezető.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
TAMOP /2/KMR Projekt szakmai vezető: Demeter Attila alezredes március 23. A projektek az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Az intézményi önértékelés és kapcsolódása a külső értékeléshez
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
A fejlesztések hasznosulása az ágazati tervezésben október 18.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Juhászné Víg Éva programvezető május 26.
Ágazati szakképzés változásai
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
A Nógrád TISZK nyomonkövetési és pályakövetési rendszer modelljének, ezen belül a partneri igény és elégedettség mérési rendszerének kidolgozása. Salgótarján.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: TÉNYEK ÉS TERVEK A legfontosabb teendőink 2010-ben Munkakultúra - Szakképzési Modellek Konferencia Hajdúszoboszló, Február.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
„A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése”
Szakképzési dokumentumok
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Kálózi Erika
Szakmai vizsgák az egészségügyi szakképzésekben
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
Középtávú szakképzési koncepció Borsod-Abaúj- Zemplén Megyében Egységes szerkezetű TISZK-ek létrehozásának lehetősége Előadó: Dr. Simon Csaba Ph. D. mb.
Az új típusú szakképzési rendszer főbb jellemzői MÁV konferenciasorozat 2. rendezvény április 29. Dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Horváth Zsuzsanna – Ütőné Visi Judit Az OKKR bevezetésének feltételei és szabályozási környezete a közoktatás nézőpontjából Javaslatok az Országos képesítési.
A vasúti továbbképzések lehetőségei a hazai és a nemzetközi elvárások változása kapcsán Előadó: Dr. Vincze Árpád főtanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
2004. január 27. Hallgatói szolgáltatások szerepe a felsőoktatásban Szabó Imre Diákközpont igazgató.
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Szakképzési közfeladatok a Kamarában
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
A köznevelési intézményi rendszer változása, Szakképzési Centrum és Kamara együttműködése a kamarai garanciavállalás sikeres megvalósításáért Kalmár Andrea.
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
MAGYAR AGRÁRKAMARA Dr. Laczkó András „A kompetencia alapú moduláris szerkezetű új agrár szakmastruktúra bevezetésének elősegítéséhez és meggyorsításához.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Az SZMBK Intézményi Modell
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

A Pályakövetés céljai Magyarországon, kitekintés az európai országokra Hogyan hozzuk közelebb a képzést a munkaerő-piachoz? Kaszás Judit /NSZFI/ március 1.

Pályakövetés több szempontú megközelítése Mit tekintsünk pályakövetésnek, mi legyen a célja, céljai ? milyen szintre vonatkozik ? kiknek a körére terjedjen ki ? milyen információ tartalma legyen ? Összefüggés: szakképzési rendszerrel (szakmák iránti ker./kín.,), döntéshozatali szinteknek szóló inf.tartalommal (visszacsatolás), felhasználás körével. Feladatunk: a regisztrált életpályák változásait jellemző adatokat rögzítjük, nem az egyént követjük.

Szakképzés fejlesztés környezete a fejlesztés előzményei NFT I.szakaszában elkészült az új típusú, moduláris szerkezetű szakképesítési rendszer, szakmai és vizsgakövetelmények, és a munkaerő-piaci igényekre reagáló felnőttképzésben alkalmazható tananyagok, intézményrendszer átalakítása – tiszkek, TÁMOP – foglalkoztatási bővítése az aktivitás növelésén keresztül; emberi erőforrás minőségének és alkalmazkodóképességének javítása.

Pályakövetési rendszer /PKR/ célja Sztenderd, összehasonlítható adatokat, információkat eredményező módszertan Multifunkciós adatbázis - pályakövetés adatainak összegyűjtésére, feldolgozására és info-ellátására minden szakképzésben érdekelt partner számára / benne honlap és riporting rendszer/ Több funkciós informatikai keretrendszer : közszolgálati, elemzési/kutatási/stat., szolgáltatási funkció

Pályakövetés néhány Eu-s országban Alapja: kérdőíves megkérdezés (megoldások a szakképzési rendszerhez kapcsolódnak) Olaszország – adatbázist nem üzemeltetnek, de adatbank felállítását tervezik. Görögország – pilot jellegű felmérések az egyes szakmacsoportokban végzettek pályafutásának alakulására. Hollandia – Maastrichti Egyetem kutatási kp.ja évenként reprezentatív mintán országos szinten a szakmai végzettséget szerzettekre – iskolarendszerben, kérdőíves, %-a az iskolát befejezetteknek /files/Szakmai_anyag_15EUorsz_palyakov.pdf

Pályakövetés néhány Eu-s országban Németország – duális képzés /iskola+munkáltató által biztosított gyakorlati képzőhely/ ; szakképzés jelentés pályakövetési eszköz, 81 db kamara: szakmai vizsgáztatás+gyakorlati képzés minőségellenőrzését országosan, 2005 óta külön szakminisztérium szakképzési reformra „Szakképzési Innovációs Kör” Dánia – végzettség megszerzése után fiatalok p.követése nincs <> létezik sokféle nyomonkövetés az oktatásban, képzésben (nyilvántartják a kiképzendők elm.+gyak. teljesítményét) Egyesült Királyság – modellértékű szakképzési r., ker/kín. mechanizmuson alapul.

Országos pályakövetés Intézményi tanulói nyomonkövetés Hatókör, összehasonlíthatóság /gyűjtött adatok és felhasználásuk/ ? - Többféle szint, ill. csak az adott intézmény vonatkozásában. Kiknek a szempontjából elemezzük a rendszerből származó visszajelzéseket? Milyen a beválás mérése? Intézményi: egymástól függetlenek, egymásnak nem adnak át adatokat, más-más célcsoportra irányulnak és eltérő felépítésűek. Országos: egységes elveken alapuló, rendszeresen gyűjthető, összehasonlítható, szolgáltatásokat nyújtó és lekérdezhető rendszer. Fontos: a rendszer felhasználói ugyanazt lássák adott időpontban – jogosultsági szintjüknek megfelelően.

Tervezett országos PKR Széleskörű tájékozódást segítse elő: országos, regionális, helyi szinten > képzésekben részt vevők, munkavállalók /egyének/, iskolák és iskolarendszeren kívüli képzők, munkáltatók, tanárok és szülők, szakmapolitikai döntéshozók Naprakész információk képzések színvonaláról, képzés „piaci értékéről”, munkáltatói elvárásokról. Hatás: közpénzek hatékonyabb felhasználása, szakképzett munkaerő ker/kín. Többszempontú elemzése.

Elvégzett tevékenységek Jogszabályi környezet vizsgálata október 24-i 95/46/EK irányelv évi LXXIX. törvény a közoktatásról évi CI. törvény a felnőttképzésről évi LXXIII. törvény az „adatvédelemről” évi CI. törvény az „adatok hozzáférhetőségéről” 20/2007.(V.21.) SzMM rendelet ………….. Korm. Rendelet a pályakövetésről További 9 db. törvény, 8 db. miniszteri rendelet, 6 db. kormány rendelet, 4 db. kormány határozat, valamint 4 db. Európai Parlament és Tanács irányelv figyelembe vétele szükséges.

Elvégzett tevékenységek 4-féle változatban előkészített jogszabály módosítások. Informatikai keretrendszer fejlesztése. Munkáltatói igényfelmérés – 3-részből álló kutatássorozat a lehetséges felhasználói igények feltérképezése, a rendszer koherenciájának biztosítása érdekében / foglalkoztatók és a szakképző intézmények kapcsolatát, véleményüket a szakképzés minőségéről, a legfontosabbnak tartott kompetenciák felmérése, minőségéről, munkáltatók pályakövetésre vonatkozó véleményéről /.

Felhasználók ….

… és véleményeik

Riportok, jelentések előkészítése

Jelen és a várható helyzet Várakozás a kormányrendeletre /PKR működtetésének részletes szabályozására, adatgyűjtést végző szerv kompetenciáinak meghatározására. Nincs még döntés. Valószínűbb irány: évi CI. Törvény alkalmazása ; törvényben meghatározott szerv végzi el az adatkérő és adatgazda közötti időszakos adatátadást. Projekt következő 2 évének folytatásában pontosabban kimunkálódik a rendszer.

Képző intézmény tanulói nyomonkövetéséről külső értékelés formája, kapcsolódik a minőségirányításhoz, megkérdezések adataiból létrehozandó számítógépes adatbázis lehetővé teszi a hosszabb távú biztonságos működtetést, amelyből szakmai szintű intézményi elemzések végezhetők el, növekszik a tudás megosztás lehetősége az intézmény tantestületében, vezetésében, problémás a válaszadási hajlandóság.

Lehetőségek a követés hatékonyságának emelésére Pályaorientációs foglalkozások, projekt napok iskolai gyakorlattá válása diákok portfoliói /po.-s anyagokból, gyűjtésekből, felmérésekből, egyénileg készített bemutatkozó munkáikból/ az intézményektől érkező munkáltatói információk „közös kosár”-ba helyezése és gyarapítása, a végzett diákok regisztrációja és beleegyezése alapján egymás elérhetőségének biztosítása, a kérdőív kitöltés megfelelő, szigorúan szabályozott előkészítése (jó gyakorlat DASZK-ban), Hírlevél emlékeztetőként a válaszadásra, Honlapon regisztrációs lehetőség szolgáltatás nyújtással.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!