Agresszivitás az iskolákban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A kutatásban közreműködtek: Kiss Judit, Simon Mária, Singer Péter, Vágó Irén,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szakképzés jelene és jövője
Advertisements

Egy innováció nyomában
Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Az iskola pedagógusainak válaszai a kérdőíves felmérésre.
Rész számítás összetett
arányosság.
Napfényen a „rejtőzködő szavazók” Mérők klubja április 24.
Hotel Eger Park Konferenciaközpont október
Fény és hőmérséklet az iskolában Készítette: Kiss Marina 8.c, Tóth Eszter 8.c, Imeli Áron 11.c.
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
1 A fiatalok művelődési szokásai. 2 A vizsgált korosztály korévenként, 2000-ben és 2004-ben (fő)
Mit olvas az utca embere – Mit olvasunk mi?. Bevezetés  Az én személyes kíváncsiságom  Szövegértési kompetencia fejlesztése az 5-8. évfolyamokon (TÁMOP.
A tanári munka sikerességének vizsgálata a pedagógiai attitűdök, a tanár-diák viszony és az iskolai élmények összefüggésrendszerében Indoklás.
Az iskolai szociálismunka
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
Európai Lányok prezentációja Révai Miklós Gimnázium és Kollégium Győr,
A dunaújvárosi fiatalok szabadidő eltöltési szokásai
2003. január Tanulói munkaterhek. A kutatás módszere  Válaszadók: 2700 tanuló és szüleik (elsősorban az édesanya)  Kérdezés módja: személyes interjúk.
Félévi értekezlet a Than Károly Gimnázium és Szakközépiskolában
Készítette: Galán Anita Debreceni Egyetem Szociálpolitika MA, I. évf.
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2011/2012-es tanévben Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet Győr, augusztus 24. Készítette: Széles.
Integrált oktatás az 50 éves Trefort SZKI-ban
Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Galacz Adri
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
ISKOLÁK Az iskolai oktatásban 48 olyan intézmény vesz részt, ahol a komi- permják nyelvet anyanyelvként lehet tanulni. Ez 38,1%-a az iskolák összes számának.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Budapest XIII. kerületi Cigány Kisebbségi Önkormányzat felmérése család bevonásával készített kérdőív kiértékelése.
Statisztika Érettségi feladatok
Középfokú képzés Magyarországon Nagy Mária szerk. (2003): Mindenki középiskolája. Országos Közoktatási Intézet, Bp.
 2 egér  Sorozat feladatok: 80 pénz érme 4 mérés  Egymásután következő számok és csak a szembelévőét látja 5-ször mondják, hogy nem tudom utána tudom.
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Növeli-e a középiskolai erőszak esélyét a televízió, a számítógépes játékok használata, valamint a vallásosság hiánya ? A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat.
H OGYAN KÁROS AZ INTERNET ? E LEMZÉS VII. OSZTÁLYOS TANULÓK KÖRÉBEN Ozsváth Berényi Hajnal KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Központja.
Egy posztmodern regény: Ottlik Géza: Iskola a határon
Alvás Világnapja, március 13. Kiss Katalin, kutatás vezető Szinapszis Kft. Így alszanak a magyarok - Egy piackutatás tanulságai -
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
4 Négyzet probléma Készen vagy? B A
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
TANULÓI KÉRDŐÍV Az intézményi minőségfejlesztés keretében án kitöltött tanulói kérdőívek kiértékelése.
1 Mégis, kinek az érdeke? Szakvélemények, tantárgyi felmentések a nevelési tanácsadó, a szakértői bizottság és az iskolák szemszögéből Fehérvári Katalin.
Egészségi állapot és öngyilkosság kapcsolata serdülőkorúaknál 2001/2, OKTK pályázat dr. Hajnal Ágnes, Susánszky Éva.
A Számvitel Didaktikája
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
XVII. Hajnal Imre Matematika Tesztverseny
Pedagógus-továbbképzések hasznosulása
KIÉGETTSÉG VIZSGÁLAT 2011/12.
Információáramlás és kommunikáció 2010/2012. Ön szerint az információ-átadás mely formáját helyezi előtérbe az intézményvezető? (fő) (fő)
Tanulói elégedettségvizsgálat ismertetése HJK
A szociális képességek fejlesztése módszertana
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
Fenntartók a 18 évre emelt tankötelezettségről Készítette: Bodacz-Nagy Boróka Budapest 2012.január 27.
Esélyegyenlőség az oktatásban Ifi István ügyosztályvezető október 28.
Hogyan válasszunk iskolát, tudnivalók iskolaválasztás előtt! 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek tartandó értekezletre 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek.
TIOK IKT – összefoglaló Nagy Regina Sulinet Programiroda tartalomfejlesztési szakértő.
Internet a családban Székely Levente –
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
Élet az Ságvári Bence eszközökben VIII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 29. A fiatalok internet- és médiahasználati szokásairól.
Az általános iskolából kilépő SNI tanulók pályaválasztását segítő ÁTVEZETÉSI terv Jálics Ernő Közoktatási Intézmény Kadarkút Mecsárné Jády Geraldine.
ÁRPÁD SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM, SZÉKESFEHÉRVÁR Tóth Ágnes MÉCS vezető.
Picasso: Festival Mondial HUNGART © LEGE ARTIS Felnőttképzési Intézmény E – /2014 A „rossz osztály” Iskolai mediációs eset bemutatása 2015 október.
A szakiskola jelene és jövője
SZFP II. Mérés-értékelés Fejlesztési Szakterület
Móricz Zsigmond Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
Agresszív magatartásformák a közoktatási intézményekben
Közbiztonság Budapesten Budapesti adatok
Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola Budapest

Előadás másolata:

Agresszivitás az iskolákban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A kutatásban közreműködtek: Kiss Judit, Simon Mária, Singer Péter, Vágó Irén, Vígh Sára

Előzmények Fiatalok agresszív magatartása az iskolában és iskolán kívül „tanárverések” Blaha Lujza tér c. A rendőrség által készített „problématérkép” d. Az iskolai integrációval összefüggő problémák (lásd: pl. Kerepes) Vegyük figyelembe a média hatását! Számos adat van arra, hogy az iskolákban mindig is voltak agresszív magatartású tanulók, vagy lehetett számolni másfajta agresszivitással! Kosztolányi Dezső: Aranysárkány, Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig! Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk, Balla Borisz: Niczky növendék, W. Golding: A legyek ura, Gajdar: Timur és csapata, M. V. Llosa: A város és a kutyák, Ottlik Géza: Iskola a határon, Takami Kósun: Battle Royale, H. Mann: Ronda tanár úr,

A kutatás módszertana A kutatás célja: problémafeltárás egy intézkedési cselekvési terv megalapozásához A minta: a fővárosi fenntartású középfokú intézmények vezetői és tanulói számára készült on-line kérdőív Válaszadás: az utóbbi években tapasztalható legmagasabb válaszadási hajlandóság Vezetők: 85 fő Tanulók: 1822 fő A rendőrségi problématérkép alapján kiválasztott intézményekben vezetői interjúk és tanulói fókuszcsoportos beszélgetések (18) Fókuszcsoportos beszélgetés fővárosi intézményvezetőkkel és gyermekvédelmi felelősökkel

A kérdés így hangzott: Hány gyereket érintenek, és az összes tanulóhoz viszonyítva milyen arányban az Önök iskolájában az alábbi megoldások? (A táblázatban a minta átlagadatai szerepelnek!)

Iskolatípusok és tanulói problémák

Problémát jelentő tanulói magatartások

A problémát jelentő tanulói magatartásformák változása az elmúlt 5 évben

Honnan, kitől szereznek leggyakrabban tudomást a tanulók viselkedési problémáiról?

Milyen gyakran fordulnak elő az alábbi viselkedésformák az osztályban Milyen gyakran fordulnak elő az alábbi viselkedésformák az osztályban? , hogy soronként, viselkedésformánként osztályozzon! 1= soha, 2= ritkán, 3= közepesen, 4=gyakran, 5=rendszeresen

Problémát jelentő tanulói magatartásformák a tanulók szemszögéből

Osztálytársai kb. hány százalékát jellemezné úgy, hogy…

Ha igen, mihez kötődik ez a baráti kör? (fő)

Mennyire tartja a tanulók számára biztonságot nyújtó helynek az Önök iskoláját?

A tanulók szabadidő-felhasználásáról Tanári-vezetői vélemények: „Biztos, hogy sok helyre járnak, de ezt mi nem tudjuk.” „Nekem úgy tűnik, hogy a szabadidejük eltöltése nagyon sivár módon történik. Rendkívül szegényes az érzelemviláguk.” „A szabadidejüket alvással töltik., evéssel, aztán bekapcsolják a tévét. Hétvégén diszkóznak, de azt, hogy hol, nem tudom.”

Problémák, amelyek agresszivitáshoz vezet(het)nek (vezetők) Hiányzás mértéke magas, 30-35 fős osztályok mellet ezt nehéz kezelni 24 fő a maximális létszám 9-10. évfolyamon, de 15-tel van probléma”. „Kevés eszköz van a pedagógusok körében, sőt, gyakorlatilag semmi.” „Tanárok idősek, a fiatalok nem tudnak bánni a tanulókkal” „nincs motiváció a tanulók előtt”, „nincs a tanuláshoz affinitás „18 éves korhatár nehezíti a munkát, mert addig az iskolában kell tartani a gyereket.” „18 éves korhatár nehezíti a munkát, mert addig az iskolában kell tartani a gyereket.” „Volt olyan társaság egy-egy osztályban, amelyek kaptak drogokat. Itt a Belváros, sajnos, veszélyforrás is lehet.”

Diák – tanár közötti konfliktusokról Nálunk többször volt már ilyen … az órán a gyerek csak fütyült, a tanár meg a tarkójára adott egy taslit.. és az osztálytársam is fenyegetőzött azzal, hogy a szülei ezért elintézik a tanárt.. Az, hogy simán letegezik a tanárt, elküldik a kurva anyjába a tanárt, meg ehhez hasonlók. az eseteket a tanárok nagy része eltussolja, mert attól félnek, hogy elfogynak a diákok, vagy nem tudom. A probléma az volt, hogy egy iskolán kívüli banda konfliktusba keveredett az iskolán belüli bandával – ezt egy tanárnő megpróbálta megbeszélni velük, hogy valami jó süljön ki az egészből. A válasz az volt, hogy a külső banda megfenyegette a tanárt, hogy agyon lesz verve, megölik, meg hasonlók. Utána a tanárt mindig kísérte valamelyik kollégája kísérte haza heteken át, mert félt a tanár. A fenyegetés miatt, nem is tudtak tenni semmit a tanárok Hasonló jelenet volt tavaly is, amikor a tanárnő adott neki egy hármast, és a csajszi felállt az asztalra ordított, hogy te nem tudsz osztályozni A graffitisekkel is baj van, őket nem könnyű kezelni. Ha beagresszívóskodik, akkor a 300 ablakot is összefirkálja

Diák – diák közötti konfliktusokról nekem te csak törölköző vagy…. Csapkodja a padot, leszúrat minket disznóölő késsel, hívja a barátait, hogy leszúrjanak minket disznóölő késsel. bekurvaanyázik, akkor odamegyek és kitöröm a nyakát !

A kutatási eredmények összegzése További feladatok A kutatási eredmények összegzése A szakértői bizottság által összeállított anyag + a kutatási eredményre támaszkodva javaslatok készítése az intézkedési terv számára Az elkészült anyag publikálása

Köszönöm munkatársaim és a szakértői bizottság nevében a figyelmüket!