A fogyatékosságot érintő szabályozás az Európai Unióban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapesti Esélyegyenlőségi Koordinációs Iroda –
Advertisements

Mit lehet tudni a célcsoportról?
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Budapest, március 30.
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Életkor és diszkrimináció
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
A Lisszaboni Szerződés nemzeti parlamenteket érintő rendelkezései Sinka László OGY KH EU Budapest, February 10 & 11, 2009.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Alapjogvédelem az Európai Unióban
általános főig. helyettes
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
Szociális ügyek és foglalkoztatás Készítette: Gombos Erik III. évf. Történelem.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A gondnoksággal kapcsolatos szemléletváltás az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi szabályaiban Kovács Melinda Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik.
ZÖLD KÖNYV A MUNKAJOG JÖVŐJÉRŐL
Gyermekszegénység – uniós prioritások és a magyar elnökség lehetőségei.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
EU alapismeretek E-Learning.
TÁMOP /A – RÉV projekt ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT III. ORSZÁGOS HÁLÓZATI TALÁLKOZÓ Budapest
A Bizottság közleménye A Szociálpolitikai Menetrendről Készítette: Tőgyi Ildikó, Szociálpolitika, IV. évfolyam.
Előadó: Dr. Talyigás Katalin Szociális Innováció Alapítvány
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
K ÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM T ÁRSADALMI F ELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG romagov.kormany.hu A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
AZ EU SZOCIÁLPOLITIKÁJA Gyulavári Tamás
Az EU-s hálózati munka tapasztalatai a hajléktalan- ellátásban FEANTSA
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
„Méltóképpen Időskorban” Az országgyűlési biztos idősügyi projektje Dr. Borza Beáta projektvezető.
Nyíregyháza, december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Pécs Telep-programok Tenczer tamás EMMI SZÜTFFÁT.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Salgótarján május 8.. Mit értünk érdekvédelem alatt? Milyen feladatokat jelenthet? Kik védenek érdeket? Hogyan lehet érdeket védeni? Alkossuk.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Európai Uniós ismeretek
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
Esélyegyenlőség a Szent István Egyetemen
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Jogharmonizáció az Európai Unióban Dr
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
A foglalkoztatás tervezése a kiváltási Programban
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Jogharmonizáció az Európai Unióban
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

A fogyatékosságot érintő szabályozás az Európai Unióban

A fogyatékos emberek a társadalom egyenlő méltóságú, egyenrangú tagjai, akik a mindenkit megillető jogokkal és lehetőségekkel csak jelentős nehézségek árán vagy egyáltalán nem képesek élni. Az Európai Unió a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok és az alapvető szabadságok tiszteletben tartása és a jogállamiság elvein alapul, amely alapelvek közösek a tagállamokban.

Az Európai Unió szakpolitikáinak kulcsfontosságú eleme a hátrányos helyzetű embercsoportok teljes integrációja és a munkaerőpiacba való bevonásának előmozdítása Az integráció a jogalkotás és a tagállamoknak nyújtott támogatásokkal segíthető elő.

Az EU szociálpolitikájának kialakulása, főbb irányvonalai Római Szerződés 1957 A szociális kérdéseket csupán a gazdasági együttműködés előrehaladtával összefüggésben kívánták rendezni Szociális Akcióprogram 1974 Az 1972-es párizsi csúcson meghozó, a szociális terület megerősítését célzó program. Céljai: - a foglalkoztatási helyzet, - az élet- és munkakörülmények javítása, - a közösségi döntéshozatal során egy szélesebb körű párbeszéd kialakítása

Egységes Európai Okmány 1986 Egységes belső piac megteremtése 4 lépésben: – az Európai Közösség 11 tagállama (Egyesült Királyság kivételével) elfogadta a Közösségi Charta a Munkavállalók Alapvető Szociális Jogairól szóló dokumentumot (a szabad mozgás, a szociális védelem megteremtésére, a nemek közötti megkülönböztetés tilalmára, az élet-és munkakörülmények javítására vonatkozó célokat) – az Európai Unióról szóló Szerződés (Maastrichti Szerződés) elfogadása; az EK elutasítása miatt a 14. számú Szociálpolitikai Jegyzőkönyv és a Szociálpolitikai Megállapodás külön dokumentumként rendelkezik a szociális jogról – Amszterdami Szerződés (Római Szerződés módosítása) A Szociálpolitikai Megállapodás szövege bekerült a Szerződés szociálpolitikai fejezetébe. A módosítás során bevezetésre került a diszkrimináció tilalmának tágabb értelmezése és nyilatkozat formájában már foglalkozott a fogyatékos személyek jogaival is.

Egységes Európai Okmány 1986 Egységes belső piac megteremtése 4 lépésben: – Nizzai Szerződés (szintén a Római Szerződés módosítása) valamint a Közösség öt évre ( ) szóló első szociálpolitikai programjának, az úgynevezett Európai Szociálpolitikai Menetrend az elfogadása (intézményi reformokat elfogadása, átalakították a közösségi szociális jogalkotás hatásköri szabályait, megteremtette az úgynevezett nyitott koordinációs mechanizmus jogi alapját). Néhány célja: a szociális párbeszéd megteremtése, az esélyegyenlőség biztosítása, a szegénység és társadalmi kirekesztődés elleni küzdelem, a szociálpolitika koordinációjának erősítése. Szintén a Nizzai találkozón került elfogadásra az EU Alapvető Jogok Chartája, melynek IV. fejezete rendelkezik a gazdasági és szociális jogokról. (a Charta szövegét az EU Alkotmány – tervezete is tartalmazza.

A közösségi szociálpolitikát alkotó szakpolitikák Fokozatosan alakultak ki az integráció során. Területei: - szociális biztonsági rendszerek koordinációja, - egyenlő bánásmód és esélyegyenlőség megteremtése, - az úgynevezett nyitott koordinációs mechanizmus alkalmazása a szociális védelem területén, - a társadalmi kihívások kezelése (az elöregedő társadalom) - a szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem és a vállalatok társadalmi felelősségvállalása, - az európai szociális párbeszéd, - a személyek szabad mozgása, - a közösségi munkajog, valamint a munkahelyi egészség- és biztonságvédelem területe

Európai Unió Tanácsa november 27. Új Európai Uniós Irányelv (Council Directive 2000/78/EC) -megteremtette az egyenlő elbánás általános keretét a foglalkoztatásban és a munkahelyeken -törvényen kívül helyezte a vallás, hit, fogyatékosság és szexuális beállítottság alapján történő hátrányos megkülönböztetést Két koncepciót megfogalmazása: 1.Esélyegyenlőség 2.Eredményegyenlőség

Esélyegyenlőség Hangsúly az egyéni érdemen Célja az egyéneknek számára egyenlő esélyek biztosítása a munkához és a képességeinek megfelelő fizetéshez. A koncepció azoknak a fogyatékos személyeknek előnyös, akiknek a termelékenysége sértetlen és az esélyei a megbélyegzés és a sztereotípiák következtében korlátozottak. Eredményegyenlőség Re-disztributív elemeket, pozitív cselekvést tartalmazó lényegi korlátozottságokkal rendelkezőknek előnyős felfogás.

Az Európai Unió tagországaiban többféle megközelítéssel találkozhatunk az egyenlőség értelmezésével kapcsolatban. A szociális igazságosság értelmében a társadalomnak biztosítania kell a fogyatékkal élők akkomodációját. Az egészségi állapot és fogyatékosság alapján történő diszkrimináció tilalma.

Európai Unió Alapjogi Chartája (26. Cikk) Elismeri a fogyatékkal élő személyek jogát - az önállóságuk, - a társadalmi és foglalkozási beilleszkedésük, - a közösség életében való részvételük tekintetében A fogyatékkal élők jelenleg a Európai Közösség lakosságának 15% ‑ át képviselik, minden olyan joggal rendelkeznek, mint minden más európai polgár.

Európai Unió Alapjogi Chartája (26. Cikk) A fogyatékkal élők jogainak biztosítása csak úgy lehetséges, ha kiemelt figyelemmel kezeljük az őket érintő sokrétű problémákat. Az elsődleges cél: - a fogyatékkal élők betölthessék állampolgári szerepüket, - elláthassák az ehhez kapcsolódó feladatokat - a döntési lehetőségeikben, életük irányításában élvezhessék a szabadságot a nem fogyatékos társaikhoz hasonlóan. További célkitűzések: - hozzáférés a lehetőségekhez, - a társadalmi befogadás és - az egyenlő bánásmód biztosítása - minden rászoruló számára rendelkezésre álljon a tartós ápolás, - a támogató szolgáltatások igénybevételének lehetősége - a fogyatékosság jelentette terhek csökkentése, - a habilitáció és rehabilitáció biztosítása, - a fogyatékosság szociális és gazdasági következményeinek enyhítése, - az egészségügyi egyenlőtlenségek kiküszöbölése A kiemelt feladatokat e területen a társadalmi kirekesztés csökkentése, az akadályok és korlátok megszüntetése, a mobilitás elősegítése, valamint az információs technológia nyújtotta lehetőségek kiaknázása jelenti.

“Időt kell szakítanod embertársaidra, tégy valamit másokért, ha még oly apróságot is — valamit, amiért fizetséget nem kapsz, csupán a kitüntető érzést, hogy megtehetted.” (Albert Schweitzer)

Források: 1.Horváth Zoltán: Kézikönyv az Európai Unióról (2011) 2.Uniós rendelkezések a szociális biztonságról – Az Európai Bizottság kiadványa (2010) 3.Gyulavári Tamás: Az Európai Unió szociális dimenziója, OFA Kht., 4.Lucas J. S. Haack: A nyitott koordináció módszere az Európai Unióban (2004) 5. ( ) 6. ( ) 7.Albert Schweitzer