Vörösmarty Mihály munkássága

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Arany János élete és munkássága
Advertisements

Kölcsey Ferenc Élete és Művei.
Erkel Ferenc, Operaház, Bánk Bán
Arany János
Tarczy Lajos Alapiskola Hetény
Petőfi Sándor Életrajz-életmű.
REFORMKOR (1830 körül – 1848).
József Attila / / Tóth Márta.
Petőfi Sándor
A NEMZET KÖLTŐJE PETŐFI SÁNDOR ÉLETE.
Csongor és Tünde Készítette: Piele Klaudia Réka 10/b.
Készítette: Kosztolányi Anna és Bódai Eszter
Klauzál Gábor és kora.
Arany János ( ).
A romantika Magyarországon
Arany János Élete és munkássága Csapatnév: Toldimiklos
Az es forradalom és szabadságharc a magyar irodalomban
ZICHY MIHÁLY.
Szózat Hazádnak rendületlenül Légy híve, oh magyar,
Kölcsey Ferenc Készítette: Bakay Bea.
Magyar sajtótörténet Irodalmi, művészeti és kulturális lapok Magyarországon a kezdetektől napjainkig.
Készítette: Sziráki Dániel, 7.c
Automatikus diaváltás A hangszórókat kérem bekapcsolni.
Magyarország a reformkorban
Vörösmarty Mihály Érettségi tételminta.
Forradalmi költészete
Kölcsey és Vörösmarty (Összefoglalás)
A reformkor
Festészet, szobrászat Biedermeier
A klasszicizmus építészete I. Egyházi épületek
Petőfi Sándor Élete és műve.
Vörösmarty Mihály élete
Petőfi Sándor élete ( ).
Magyar nyelvészek,nyelvművelők
Fekete István január 25. – június 23..
Honoré de Balzac ( ). Ifjúkora A család eredeti neve Balssa volt. Apja, Bernard-François a császárság idején, mint hadsereg-élelmezési tiszt,
Liszt Ferenc 26/C.
Vörösmarty Mihály 19/A.
Székács József ( ) orosházi születésű evangélikus püspök,
Élete december 1. született Pusztanyéken, elszegényedett katolikus nemesei családban től Székesfehérváron, 1816-tól Pesten tanult. 16 éves.
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
Klauzál Gábor Pest, november 18. – Kalocsa, augusztus 3
KLAUZÁL GÁBOR ÉS KORA ARADI RENÁTA és PALÓCZ SÁNDOR SZEGVÁR-MÁRTÉLY ÁMK MÁRTÉLYI ÁLTALÁNOS ISKOLA.
Készítették H.T.K.T. Klauzál Gábor Általános Iskola tanulói: Jurcsisin Martin 7. c Jakabfi László 8. c.
Készítették: Szendi-Horváth Fanni 8/b Török Hanna 7/b
Klauzál Gábor és kora Készítette: Domján Andrea és Hízó Ildikó
MAGYAR IRODALOM 7. OSZTÁLY.
A reformkori romantika Magyarországon
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeinek bemutatása
Készítette:Hagymási Réka 11.P
SZÉCHENYI ALKOTÁSAI.
Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon
Készítette: Bakos Vanessza, 9.a
Vörösmarty szerepe a reformkorban
A magyar klasszicizmus szobrászata
Író, költő, politikus, államférfi
ERZSÉBET KIRÁLYNÉ
Eötvös Lóránd: Gravitáció
Magyar nyelvészek, nyelvművelők Készítette:Vizy Amália.
Szerző : Vörösmarty Mihály Mű címe: Csongor és Tünde Előadás helye: Budapest Nemzeti Színház Bemutató dátuma : 1941 Rendező: Németh Antal CsongorésTünde.
CSOKONAI ÉS PETŐFI KÖZÖTT VERSENYTÁRS NÉLKÜL A LEGKIMAGASLÓBB KÖLTŐI EGYÉNISÉG KÉSZÍTETTE: MÓCSÁNNÉ NAGY ÁGNES Vörösmarty Mihály
G team. Vörösmarty Mihály :  Született: Nyék, december 1.  Armális nemesi család  Székesfehérvári Gimnázium  1816 pesti piarista gimnázium 
Vörösmarty Mihály Készítette: Koch Sámuel, Kalmár Alex Leon, Zsák Ármin, Szula Milán.
Arany János.
Készítette: Banyó Enikő
/Paulay Ede rendezésében/
Paulay Ede rendezésében
PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna. GYERMEK- ÉS IFJÚKORA január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros.
Az ’50-es évek válságlírája
BABITS MIHÁLY KÉSZÍTETTE: BODOR BETTI 8.C. BABITS MIHÁLY Teljes nevén: Babits Mihály László Ákos nov. 26. született Szekszárdon Költő, író, irodalomtörténész,
Előadás másolata:

Vörösmarty Mihály munkássága Készítette: Kiss Vilmos 7/A osztály

Arcképe

Életrajza 1800. december 01-jén született Kápolnásnyéken. Édesapja idősebb Vörösmarty Mihály, édesanyja Csáty Anna. Az elemi iskolát Puszta-Nyéken (1807-11), a középiskolát a székesfehérvári ciszterci (1811-16) és a pesti piarista gimnáziumban (1816-17) végezte. 1817-1821-ben a pesti egyetem joghallgatója volt. 1822-től 1823-ig joggyakornok volt Csehfalvi Ferenc alispán mellett Görbőn. 1824. december 20-án letette az ügyvédi vizsgát. 1828-1832-ben a kor legjelentékenyebb tudományos folyóiratát, a Tudományos Gyűjteményt és szépirodalmi mellékletét, a Koszorút szerkesztette. A Magyar Tudományos Akadémia 1830. november 17-i alakuló ülésén Vörösmartyt rendes tagjává választotta. 1837-től 1843-ig Bajza Józseffel és Toldy Ferenccel szerkesztette az Athenaeumot. 1842-től a Nemzeti Kör elnöke, 1847-től az Ellenzéki Kör alelnöke.

Életrajza 1843. május 9-én feleségül vette a nála 26 évvel fiatalabb Csajághy Laurát (1826-1882); négy gyermekük született: Béla, Ilona, Erzsébet és Mihály, aki kisgyermekként meghalt. 1848. július 10-én a bácsalmási választókerület országgyűlési képviselővé választotta. 1849 júniusában a kegyelmi törvényszék közbírájává nevezik ki. A világosi fegyverletétel után hosszabb ideig bujdosnia kellett. Közben egyik lánya meghalt, egészségi állapota megromlott. 1850-ben Pesten följelentette magát a katonai törvényszéken. Májusban házat és földet vásárolt a Fejér megyei Baracskán, 1853 tavaszán Kápolnásnyéken. Betegsége 1853 őszén fordult komolyabbra. 1855 novemberében az egész család Pestre költözött, hogy állandó orvosi felügyelet alatt lehessen. 1855. november 19-én meghalt. November 21-én temették el a Kerepesi temetőben.

Sírja a Kerepesi temetőben

Munkássága 20-as évek: az útkeresés időszaka. Az epika területén az elbeszélő költemények (Cserhalom, Tündérvölgy, Délsziget, A rom) jellemzik. Megjelennek a nemzeti történelem eseményeit feldolgozó, felidéző balladák (A Buvár Kund). A dalok között megjelennek a népies dalok (A gyászkendő), a helyzetdalok (Laboda kedve). A ’20-as évek legnagyobb költői teljesítménye a Zalán futása.

Munkássága 30-as évek: a költői kiteljesedés időszaka. A Csongor és Tünde (1830) a legszebb és legzeneibb hangzású magyar mesejáték. Ebben az időszakban írja a Szózat című művet. (1836.) Hazafias epigrammák: Magyarország címere (1832.), A Guttenberg-albumba (1838.) 40-es évek: Liszt Ferenchez (1840.), Keserű pohár (1843.), Gondolatok a könyvtárban (1844.), Az emberek (1846.)

Munkássága 4. Költészete a forradalom és szabadságharc időszakában: Nem igazán jelentős művészi szempontból. Néhány meggyőző, a napi problémákhoz igazodó vers jellemzi csak. Szabadsajtó (1848. március 15–16.) 5. Költészete a szabadságharc bukása után: Emlékkönyvbe (1849), Előszó (1850–51 tele), A vén cigány (1854.)

Költészetének általános jellemzői Vörösmartyt egyszerre foglalkoztatták a nemzeti és az egyetemes emberi létezés problémái. Ez utóbbiban XIX. századi irodalmunkban szinte egyedül áll. Érdekelték az emberi létezés végső kérdései, egyik fő kérdése: van-e fejlődés a történelemben, vagy pedig az emberiség visszatér a kiindulópontjához. Töprengő, kételkedő alkatú ember volt. Vörösmarty a magyar irodalom egyik nagy mítoszteremtője, önálló szimbólumrendszert teremtett.

Vörösmarty Mihály: EMLÉKKÖNYVBE „Szólj, gondolj, tégy jót s minden szó, gondolat és tett Tiszta tükörként fog visszamosolygani rád.” 1839. május 9. előtt

Köszönöm a figyelmet!