A becslési eljárás módszerei az ellenőrzési gyakorlatban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Adózási alapismeretek 2
Advertisements

Reklámállítások megítélése Balogh Virág május 5.
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
Készítette: Matukovics Gábor,1 Honlap:
Szja célja adókötelezettség jellemzői hatály illetőség teljes körű és korlátozott adókötelezettség adókötelezettség keletkezése belföldi illetőségűek.
Az adóeljárás jogi szabályai
Kardos Sándor István r. alezredes ORFK Humánigazgatási Szolgálat
Szolgáltató adóhatóság 2009’ Bevallások egyszerűsítése Elektronikus szolgáltatások bővítése TEÁOR és szakmakód konverzió Sajtótájékoztató február.
A HELYI IPARŰZÉSI ADÓVAL KAPCSOLATOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK JANUÁR 1. NAPJÁT KÖVETŐ VÁLTOZÁSAI.
Magánszemélyek vagyongyarapodási vizsgálata Dr. Juhász István szakmai elnökhelyettes, APEH.
Sajtótájékoztató július 25. Dr. Szikora János elnök, APEH.
1 Elvégzett vagyonosodási vizsgálatok év vizsgálatok száma megállapítással zárult vizsgálatok megállapított nettó adókülönbözet átlagos megállapítás db.
Sajtótájékoztató Az APEH I. - VIII. havi ellenőrzési tevékenységéről szeptember.
Filkey Klára Ellenőrzési Igazgatóhelyettes
Büntetőeljárás-jog.
EU KÖLTSÉGVETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS SZERKEZETE. IDŐZÍTÉS Április 1-ig: tervezett összegek Július 1-ig: becslések Szeptember 1-ig: előzetes költségvetési.
Pénzügyi jog Adóeljárás 2..
Adójog 1. Az adójog alapjai.
Áfa Várható változások 2012  Közhatalmi tevékenység fogalma  ig: feltétel az, hogy a tevékenység során az államigazgatási jogkörben.
HOGYAN KÉSZÜLJÜNK FEL ÉS MIRE FIGYELJÜNK AZ ADÓHATÓSÁGI VIZSGÁLAT ALATT Mazars – Piac és profit Titre de la présentation 1.
Az adózás rendje törvény évi XCII. törvény
Felsőfokú szakképzés Csorba László
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Hogyan segíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a vállalkozások gazdálkodását Dr. Varga Árpád Elnökhelyettes, NAV szeptember 30.
A transzferár ellenőrzés adóhatósági tapasztalatai
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
Adórendszer és feketegazdaság – évi intézkedések december 5-6. Karácsony Imréné szakállamtitkár Pénzügyminisztérium.
A jogerős ítélet kikényszeríthetősége
Sajtótájékoztató január 4. Dr. Szikora János elnök, APEH.
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
A vagyonosodási vizsgálatok és a büntetőjog
Önkormányzati adóigazgatás aktualitásai március 4.
Vállalati tanácsadás pályázatainak értékelése
A környezetvédelmi termékdíj évi változásai Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága Tájékoztatási Osztály.
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
2010. December Dudás Katalin
Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal évi ellenőrzési irányelve február 18.
CMMI 1.3 – Verifikáció Készítette: Kis Gergely. Bevezetés A specifikációt, követelményt vetjük össze a kész/készülő termékkel Itt nem vizsgáljuk, hogy.
Budapesti Ügyvédi Kamara
Adózási alapismeretek
Copyright Menedzser Praxis Kft Minden jog fenntartva.
INVESTMONT KFT Horváth Kund ÉVOSZ május 29..
Közösségi ügyletek és számlakorrekciók NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság Jogi, Tájékoztatási és Törvényességi Főosztály Tájékoztatási.
Az online pénztárgépek ellenőrzésének eddigi tapasztalatai. Az online pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő adatszolgáltatása. A kötelezettek.
1 Gazdasági válság és könyvvizsgálat Lázár Juli. 2 Fő változás a BIZONYTALANSÁG.
Tájékoztató az adózás rendjéről szóló törvény 2007-től hatályos változásairól.
Társasági adó 2011, évi változások  Adókulcsváltozás 10% 500 M Ft-ig 19% 500 M Ft felett  Megszűnik a külföldi szervezet társasági adó-kötelezettsége.
Adózás rendjéről szóló törvény módosításai Feltételes adómegállapítás iránti kérelem  Csak a kérelmet benyújtó adózó vonatkozásában állapíthatja.
Sajtótájékoztató Sajtótájékoztató Az elektronikus ügyintézés lehetőségei az APEH ügyfélkapcsolati rendszerében Miskolc, szeptember 2.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
Az adóeljárás és a büntetőeljárás kapcsolata június 5.
Ellenőrzések számvitele. Ellenőrzés célja az általa képviselt érdekek alapján: - k ülső ellenőrzés (adóhatósági, hitelezők..) - belső ellenőrzés - önellenőrzés.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
2014. I. negyedév munkaügyi ellenőrzési tapasztalatai!
Amit a vállalkozások vezetőinek is tudnia kell!
Az első házasok kedvezménye
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
Közigazgatási eljárás III.
a költségvetési tervek teljesítésében
Pénzügyi jog Adóeljárás 2..
Elektronikus aláírás és iratkezelés
E-ügyintézés az adózásban 2006.
A hallgató neve A szak megnevezése Konzulens tanár: XY ÉV
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Dr. Sutyinszki Petra Jogi tanácsadó
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Az adóeljárás 2018.
Készítette: Farkasné Veres Edina
2015. évi tapasztalatok, évi ellenőrzési irányelvek
2019. január 11. Adóeljárás Dr. Szabó Ildikó PhD.
Előadás másolata:

A becslési eljárás módszerei az ellenőrzési gyakorlatban Készítette: Beke Krisztián

A prezentáció felépítése: A szakdolgozat célkitűzései. A becslés fogalma. A becslés funkciói. A becslés alkalmazása. A becslés módszerei. Következtetések, javaslatok. A bírálók kérdései. Az összehasonlító becslés. A klasszikus becslés. Az átlagadó. Az áfa becslése. A járulékalap becslése. Statisztika az ellenőrzésekről. A vagyonosodási vizsgálat. Statisztika a vizsgálatokról.

Miért a becslés? Helyezzük el a becslést az adózásban (lokalizálás). ↓ Szélesítsük az adózó látókörét a becslés globális ismertetésével (tájékoztatás). A megfelelő tájékoztatással segítsük a helyes adózói magatartás kialakítását (terelés).

A becslés fogalma. Az adóalap valószínűsítésére irányul: → amennyiben az egyértelműen nem állapítható meg! Rendkívül szabályozott, speciális adóztatási technika. A becslés kulcselemei: a hitelt érdemlő adat, bizonyítás, a bizonyítási teher megfordulása, és a valószínűsítés. Csak akkor, ha az alkalmazhatóság feltételei fennállnak, és más módszer már nem jöhet szóba!

A becslés funkciói. Meghatározott esetekben alkalmazható. A valós adóalap megállapítására - más megfelelő információ híján - alkalmazott bizonyítási módszer. Nem hátrányos jogkövetkezmény, de ha kell, szankció jellegű. Terelő hatással bír.

A becslés alkalmazása. Az Art. alkalmazható ellenőrzési eszközként definiálja: → vagyis általánosságban nem kötelező! Az adóalapot nem lehet megállapítani (bizonyíték hiánya): → nincs mérlegelés! A bejelentési kötelezettség eltitkolása: → mérlegelés kizárólag az összegszerűségben! A nyilatkozattétel megtagadásakor: → és a kétségbe vont nyilatkozatok?

Az összehasonlító becslés. Kézzel fogható bizonyíték hiányában az adóhatóságnak becsülnie kell, tekintettel: → az azonos időszakra, → a hasonló körülményekre, és → a hasonló tevékenységre. Nagy segítséget nyújtanak a megfelelő adatbázisok. A hatóság számára rugalmasabb becslési mód. A probléma vele, hogy csak a „kis halak” akadnak horogra.

A klasszikus becslés. Alapmódszer. A becslésre okot adnak: → a kétségbe vont gazdasági események, → a nem megfelelő iratok, és → a hiányos bevallás, nyilatkozat. A választott módszer attól függ, hogy milyen adatok állnak a hatóság rendelkezésére! Vizsgálati módszerei: nyilatkozat, helyszíni szemle, próbagyártás, leltár, egyéb módszerek.

Az átlagadó. Az összehasonlító becslés speciális változata. Megállapítása két ellenőrzésből áll össze: → az operatív vizsgálatból, és → az utólagos adónem vizsgálatból. Szankció jellegű, ezért: → adóbírságnak, késedelmi pótléknak helye nincs! Az adóalaptól való eltérést az adózó bizonyítja: → újabb példa a bizonyítási teher megfordulására!

Az áfa becslése. „Közkedvelt” adóelkerülési cselekmény az áfa csalás: → az itt realizált nyereség a jogtalanul visszaigényelt áfa. Különösen jellemző: → a kereskedelemre (számítástechnika, gépjárművek), és → az építőiparra. A bevallás, visszaigénylés alapját képező bizonylatok hiánya: → jogalapot teremt a becslés alkalmazásához! A becslésre az előzetesen felszámított és a fizetendő adó tekintetében alkalom nyílik!

A járulékalap becslése. A „legnépszerűbb” ellenőrzési terület: → célja a feketefoglalkoztatás visszaszorítása. A valós adó alapjának megállapítása meghiúsul - be nem jelentett foglalkoztatás. Két dolog vizsgálandó: → a keresetnek megfelelő bejelentés, → a foglalkoztatási minőségnek megfelelő bejelentés. A feketefoglalkoztatásban leginkább érintett az építőipar!

Statisztika az ellenőrzésekről. Munkáltatók: Munkavállalók: A feketén alkalmazottak számának alakulása: négy év alatt megduplázódott (26 ezerről 56 ezerre)!

A vagyonosodási vizsgálat. Speciális becslési eljárás. A bevételek és az életvitel vagy a vagyongyarapodás között aránytalanság áll fenn. A vizsgálat két részből áll: a felkészülésből, és az ellenőrzésből. A vizsgálat megindítását számtalan ok eredményezheti. Eljárási cselekmények: a bizonyítás, az adatgyűjtés, elemzés, értékelés, kronologikus mérlegmódszer, és a megállapítások írásba foglalása (jegyzőkönyv, észrevétel, határozat).

Statisztika a vizsgálatokról. A vizsgálatok hozadéka: A feltárt adókülönbözet: A vagyonosodási vizsgálatok számának alakulása: a vizsgált időszakban több, mint 75 %-os visszaesés (11 000-ről 2500-ra)!

Következtetések, javaslatok. Körülményesen alkalmazható, bizonyos tényezők tovább nehezítik. A nyilatkozatok értékelése sokat számít. Folyamatosan javul az adatbázisokhoz való hozzáférés. Növelni kellene az információcsere hatékonyságát. Továbbra is problémát jelentenek az offshore cégek. A határidők különös jelentőséggel bírnak. Megváltoztak az „erőviszonyok”. Az elévülésnek is nagy szerepe van.

A bírálók kérdései. Mennyiben egyszerűsödhet a becslési eljárás bizonyos adónemek megszűnésével?

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!