AMINOSAVAK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AMINOK.
Advertisements

 oxigéntartalmú szerves vegyületek egyik csoportját alkotják  molekulájukban egy vagy több karboxilcsoportot tartalmaznak  egy karbonilcsoportból és.
A fehérjék.
Inhibitorok Írta: Rauscher Ádám Bemutató: Kutsán György
Fehérjék biológiai jelentősége és az enzimek
Rézcsoport.
Biokémia fontolva haladóknak II.
A muraminsav (muramic acid) Készítette: Bolla Zsuzsanna Környezetmérnök MSc.
Aminosavak bioszintézise
Mikronalalitikai kurzus elválasztástechnika
Mikronalalitikai kurzus aminosav analízis
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
Tropán vázas alkaloidok
Szerves kémia Szacharidok.
Fehérjeszintézis Szakaszai Transzkripció (átírás)
Kémiai BSc Szerves kémiai alapok
Az élő szervezeteket felépítő anyagok
A fehérjék világa.
AMINOSAVAK LEBONTÁSA.
Heterogén kémiai egyensúly
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
A takarmányok összetétele
Aminosavak, peptidek, fehérjék
A sejt kémiája MOLEKULA C, H, N, O – tartalmú vegyületek (96,5 %).
Új irányzatok a biológiában Fehérjék szerkezete, felosztása
Fehérjék biológiai jelentősége
Kéntartalmú szerves vegyületek, Nitrogéntartalmú szerves vegyületek
Az intermedier anyagcsere alapjai 4.
CITRÁTKÖR = TRIKARBONSAV-CIKLUS
Nem esszenciális aminosavak szintézise
ENZIMEK Def: katalizátorok, a reakciók (biokémiai) sebességét növelik
Szerves kémia Alifás telítetlen szénhidrogének
EGYÉB HATÁSOK AZ ENZIMAKTIVITÁSRA BIM SB 2001 Ionerősség pH Hőmérséklet Nyírás Nyomás (hidrosztatikai) Felületi feszültség Kémiai szerek (alkohol, urea,
Géntechnikák Laboratórium
Poszttranszlációs módosítások Készítette: Cseh Márton
Reakciók vizes közegben, vizes oldatokban
Peptidszintézis BIM SB 2001 SZINTÉZIS PROTE(IN)ÁZ BONTÁS -CO-NH- (1901)
Egészségügyi Mérnököknek 2010
MOLEKULÁRIS BIOLÓGIA tavaszi szemeszter
EGYÉB HATÁSOK AZ ENZIMAKTIVITÁSRA BIM BSc 2007 Ionerősség pH Hőmérséklet Nyírás Nyomás (hidrosztatikai) Felületi feszültség Kémiai szerek (alkohol, urea,
A lipidek.
Aminosavak és fehérjék
33. Tojásfehérje vizsgálata
Szükséges Anyagok: rézforgács, 60-65%-os salétromsavoldat,
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
Előzmények Peptidkémia Analitikai kémia Protein kémia 1923
porfin – hem-proteinek
Savak és bázisok.
A sósav és a kloridok 8. osztály.
Kémiai kötések Kémiai kötések.
Oxigéntartalmú szénvegyületek csoportosítása
A foszfát csoport az S, T és Y oldalláncok hidroxil- csoportjához kapcsolódik.
Fehérjék.
Tagozat, 10. évfolyam, kémia, 16/1
Fehérjeszekvenálás Mikronalalitikai kurzus fehérjeszekvenálás.
A fehérjék. az élőlények legfontosabb anyagai (görög név: protein) a sejtek szárazanyag-tartalmának %-át adják monomereik: aminosavak (C, H, O,
A fehérjék biológiai jelentősége, felépítése, tulajdonságai Amiláz molekula három dimenziós ábrája.
Fehérjék Az élő szervezetek anyagai. Aminosavak kapcsolódása Az aminosavak egymással való összekapcsolódása: peptidkötéssel dipeptid = két aminosav kapcsolódott,
Vizes oldatok kémhatása. A vizes oldatok fontos jellemzőjük a kémhatás (tapasztalati úton régtől fogva ismert tulajdonság) A kémhatás lehet: Savas, lúgos,
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Biomérnököknek, Vegyészmérnököknek
Proteázok Osztályozás hatásmechanizmus szerint:
Ki tud többet kémiából?.
Proteomika, avagy a fehérjék „játéka”
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
A fehérjék.
Fehérjék funkciói.
Szakmai kémia a 13. GL osztály részére 2016/2017.
Fehérjék.
nitrogéntartalmú szénvegyületek
Előadás másolata:

AMINOSAVAK

az aminosavak az R-oldallánc szerkezetében különböznek egymástól a fehérjéket -aminosavak építik fel, az aminocsoport a karboxilcsoport melletti szénatomhoz kapcsolódik az aminosavak az R-oldallánc szerkezetében különböznek egymástól KARBOXILCSOPORT AMINOCSOPORT -szénatom oldallánc

Az aminosavak rövidítései (hárombetűs ill. egybetűs) Alanin: Ala; A Izoleucin: Ile; I Arginin: Arg; R Leucin: Leu; L Aszparagin: Asn; N Lizin: Lys; K Aszparaginsav (aszpartát): Asp; D Metionin: Met; M Cisztein: Cys; C Prolin: Pro; P Szerin: Ser; S Fenilalanin: Phe; F Treonin: Thr; T Glutamin: Gln; Q Triptofán: Trp; W Glutaminsav (glutamát): Glu; E Tirozin: Tyr; Y Glicin: Gly; G Valin: Val; V Hisztidin: His; H

Apoláris, hidrofób oldalláncú aminosavak

Poláris oldalláncú, töltéssel nem rendelkező aminosavak A glicinben található hidrogénatom nem befolyásolja lényegesen a molekula töltéseloszlását, ezért az apoláris oldalláncú aminosavak közé is besorolható.

Savas oldalláncú, negatív töltésű aminosavak Bázikus oldalláncú, pozitív töltésű aminosavak

Néhány ritka aminosav N-metil-lizin N-metil-hisztidin 4-hidroxi-prolin 5-hidroxi-lizin -karboxi-glutamát

Az aminosavak optikai sajátságai az aminosavak optikailag aktívak két enantiomer formájuk fordulhat elő: jobbra és balra forgató módosulat

Az aromás oldalláncú aminosavak abszorpciós spektruma

A treonin és az izoleucin két királis szénatomot tartalmaz 4-4 optikailag aktív módosulat

Az aminosavak sav-bázis jellege Mindkét funkciós csoport reverzíbilisen protonálódhat, ill. deprotonálódhat az aminosavak amfoter tulajdonsága alakítja ki az ikerionos szerkezetet

azt a pH-értéket, ahol az aminosav teljes mennyisége ikerion formában van jelen izoelektromos pontnak nevezzük a Henderson-Hasselbach egyenlet segítségével kiszámíthatók az amino- és karboxilcsoportra jellemző savi disszociációs állandók:

Az izoelektromos pontot (IP) a pKCOOH és pKNH2 értéke határozza meg:

Az aminosavak kémiai reakciói Alkilezés: betainok állíthatók elő

Arilezés: aromás oldallánc kapcsolódik az aminosavak aminocsoportjához A folyamat lépései: amino-terminális aminosav jelölése peptid vagy fehérje hidrolízise dinitro-fenil-aminosav azonosítása

(SÁRGA)

A dabzil-klorid is specifikusan jelöli az -NH2 csoportokat A danzil-klorid fluoreszcens szulfonsav-származék, tovább növeli az aminosav-kimutatás érzékenységét:

Az N-terminális aminosavak meghatározásának főbb lépései fluoreszcens származék segítségével: amino-terminális aminosav jelölése peptid vagy fehérje hidrolízise a módosított aminosav fotometriás vagy fluorimetriás azonosítása

Reakció ninhidrinnel: színes termék

Reakció salétromossavval Reakció aldehidekkel : Schiff-bázis képződés Oxidatív dezaminálás : oxidálószerek jelenlétében

Transzaminálás + + AMINOSAV1 -KETOSAV2 -KETOSAV1 AMINOSAV2

A karboxilcsoport reakciói a karboxilcsoport átalakítható karbonsav-származékokká hevítés hatására dekarboxilezhetők nehézfémekkel komplexeket alkotnak

Aminosavelegyek analízise Elektroforézis Ioncserélő kromatográfia HPLC (High Performance Liquid Chromatograpy)

PEPTIDEK ÉS FEHÉRJÉK

Az aminosavak -amino és -karboxil-csoportja vízkilépés közben peptidkötést alakít ki

A peptidek és fehérjék aminosavsorrendjét a szabad -aminocsoporttól a szabad -karboxilcsoportot tartalmazó rész felé haladva írjuk le. N-terminális C-terminális

A peptidkötés térszerkezete A C-N kötés távolsága 0,132 nm; az egyszeres és kettős kötéstávolság közé esik a peptidkötés hat atomja egy síkban helyezkedik el

Transz- és cisz-peptidkötés

Természetben előforduló peptidek karnozin: izomban található dipeptid glutation: redukált és oxidált glutation a sejtekben redoxi-rendszerként működik

Oxitocin, vazopresszin, bradikinin:

Inzulin: két polipeptid-láncból épül fel, amelyeket két diszulfidhíd köt össze fémionok (pl.Zn2+) stabilizálják a szerkezetét

Glukagon a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek -sejtjeiben termelődik a biológiailag aktív hormon 29 aminosav-maradékból áll

Fehérjék (proteinek) makromolekulák az egyszerű fehérjék összetett fehérjék (proteidek)

Csoportosítás Biológiai funkció alapján: Alak szerint: Enzimek (tripszin) Transzportfehérjék (hemoglobin) Kontraktilis fehérjék (miozin) Vázfehérjék (kollagén) Tartalékfehérje (kazein) Védőfehérjék (ellenanyagok) Hormonok (inzulin) Alak szerint: globuláris fehérjék pl. enzimek fibrilláris fehérjék pl. kollagén

Fizikai és kémiai tulajdonságok: a molekulatömeg széles határok között változik elválasztásukra és kimutatásukra gyakran alkalmazzák a fehérjék kicsapási reakcióit a kicsapás reverzíbilis és irreverzíbilis lehet reverzíbilis: kisózás neutrális sókkal, kicsapás szerves oldószerekkel irreverzíbilis: melegítéssel, tömény ásványi savakkal, lúgokkal, nehézfémsókkal, rázással

A fehérjék kimutatása színreakciókkal: Xantoprotein-reakció: aromás aminosavakat tartalmazó fehérjék tömény salétromsav hatására kicsapódnak. Sárga színreakció. Millon-reakció: tirozint tartalmazó fehérjék Millon-reagens hatására vörös csapadékot képeznek. Adamkiewicz-próba: a triptofán tartalmú fehérjék tömény kénsav és glioxilsav jelenlétében ibolyaszínű kondenzációs terméket képeznek. Kéntartalom kimutatása: ólom-acetáttal és nátrium-hidroxiddal melegítve fekete csapadék képződik. Ninhidrin: pozitív reakció esetén kékesibolya elszíneződés. Biuret-reakció: lúgos közegben réz-szulfát oldat hatására ibolyaszín elszíneződés.

Fehérjék térszerkezete Elsődleges szerkezet: aminosavsorrend Másodlagos szerkezet: a polipeptidlánc periodikus rendezettsége -hélix: a polipeptidlánc csavarmenetszerűen rendeződik -szerkezet: két vagy több polipeptidlánc , polipeptidlánc-szakasz között kialakuló redőzött lemez, lehet paralel és antiparalel

A másodlagos szerkezet fontos elemei a hajtűkanyarok vagy -kanyarok, melyek lehetővé teszik a polipeptidlánc visszahajlását

Harmadlagos szerkezet: a polipeptidlánc periodikusan rendezett és periodikus rendezettséget nem mutató szakaszai egymás közelébe kerülnek és háromdimenziós globuláris térszerkezetet hoznak létre a térszerkezet kialakításában szerepet játszanak: diszulfidhidak, hirdrogénkötések, elektrosztatikus kölcsönhatások, és hidrofób kölcsönhatások

Mioglobin: Immunglobulin:

Negyedleges szerkezet: kialakulása a fehérjék önrendező tulajdonságával függ össze a láncok kapcsolódó felületei komplementerek, szerkezeti tulajdonságaik egymást kiegészítik