Üzleti Etikus Cégek Fóruma

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Advertisements

ÚMFT Gazdaságfejlesztési programok sajtóbeszélgetés július 9., Budapest Burány Sándor, államtitkár Kocsis Magdolna, IH vezető GfP sajtóbeszélgetés.
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Etikai Kódex.
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
MLBKT Konferenica 2012.
Kisvállalkozások fejlesztése a MagNet Magyar Közösségi Bank finanszírozásával Dakó Andrea Piac&Profit Konferencia_BKIK.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
A menedzsment tanácsadás egy tapasztalt ügyfél szemével November 17. Kapus István Senior Tanácsadó– Nestlé Hungária Kft. Üdvözöljük a világában!
• országos program vállalatok és intézmények energiahatékonyságának növelésére • védnökök, műszaki tudományos partnerek, gazdasági-társadalmi partnerek.
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Hogyan és miért vállalkozzunk?
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Pénzintézetek társadalmi felelősségvállalása és a Green Banking koncepció KOVÁCS Sándor Zsolt tudományos segédmunkatárs.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ
Cegléd 2012 Anyagvizsgáló laboratóriumi tevékenység a gyakorlatban Dr. Kovács Károly –Szemán László ügyvezető általános igazgató METALCONTROL Kft.
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
Social label – társadalmilag felelős munkáltató minősítés Garadnay Tea
CSR Magyarországon Szigeti Cecília.
A személyes részvétel előnyei Legyünk jelen! Piac & Profit Demcsák Mária alapító főszerkesztő.
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
Hogyan válhatnak a cégértékek a teljesítmény katalizátorává? A Cegos üzleti reggelije március 3.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Családi vállalkozás.
MagNet Magyar Közösségi Bank Magyarország első újbankja Homolka Éva Piac & Profit konferencia „Pénz,de honnan? Pénzszerzés és pénzgazdálkodás”
MagNet Magyar Közösségi Bank Magyarország első újbankja „Túlélés és fejlődés a közösség részeként” Dakó Andrea Piac & Profit konferencia.
Etikusság. Létezik-e a pénzügyekben avagy mi az a közösségi bank?
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
Környezeti kontrolling
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Sajtótájékoztató, november 14. AmCham - Egészséges Munkahely Program 1 Az Amerikai Kereskedelmi Kamara AmCham Egészséges munkahely programja Dr.
Falusi szálláshelyek Napraforgós Nemzeti Tanúsító Védjegy rendszere
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Hol a határ a pr és a valódi felelősségvállalás között?
Minőségdíjak.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
Fogyasztói igényérvényesítés – közérdekű keresetek
A MINŐSÉG FOGALMA A minőség az egység (az egyedileg leírható és vizsgálható folyamat, termék, szervezet, illetve ezek kombinációja) azon jellemzőinek összessége,
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
Kotulyák Tamás, Get Energy Magyarország Kft.
1. előadás A vállalkozások indítása és működtetése
Minőség menedzsment 6.előadás
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
A vállalatok szerepe környezetük fenntartható fejlődésében
2009. február 24. Holcim, mint felelős munkáltató.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
CSR ALAPÚ MOTIVÁCIÓ ÉS BÉREZÉS I.A CSR FOGALMÁRÓL II.CSR ALAPÚ BÉREZÉS III.CSR ALAPÚ MOTIVÁCIÓ IV.CSR ALAPÚ GLOBÁLIS BÉRPOLITIKA MULTINACIONÁLIS VÁLLALATOKNÁL.
Társadalmi Felelősségvállalás Napja szeptember 24.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
Mikroszintű versenyk é pess é g. Az üzleti szervezetek versenyképességének elemzése, a versenyképesség növelése Egy, a magyar közgazdászok által 1995-ben.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Az etika szükségessége a gazdaságban Magyar „Fenntarthatósági Csúcs” November 19.
Gazdasági és pénzügyi ismeretek a köznevelés rendszerében
Dr. Fülöp Gyula Új stratégiai kihívások
A KOMOLYZENEI CSR TRENDJEINEK HAZAI ÉS NEMZETKÖZI ÖSSZEHASONLÍTÁSA Ásványi Katalin PhD Egyetemi adjunktus.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.
„Az Év Családbarát Vállalata 2016” pályázat Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom
„A vállalati társadalmi felelősségvállalásban rejlő lehetőségek kis- és középvállalkozások számára” Konferencia november 10. Hotel Mercure Buda.
A vállalatok társadalmi felelősségvállalása, mint a fenntarthatóságot támogató szemlélet - Berkesné Rodek Nóra -
Vállalati felelősségvállalás
Vállalati fenntarthatóság
Vállalati felelősségvállalás
Előadás másolata:

Üzleti Etikus Cégek Fóruma Üzleti Etika Üzleti Etikus Cégek Fóruma Budapest, 2013 június 13.   Demcsák Mária az Üzleti Etikai Díj alapítója

Mi a különbség a fogalmak között: CSR-társadalmi felelősségvállalás Környezettudatosság, zöldgazdaság Fenntartható fejlődés Adományozás Transzparencia Üzleti tisztesség Korrupciómentesség Etikus jelenlét, viselkedés, gondolkodásmód, magatartásmód: Etikus cég

Szoros összefüggésben a két fogalom A fenntartható fejlődés fogalma: „A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedék esélyeit arra, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket.” Go Harlem Brundtland   Etikus gazdasági tevékenység meghatározása: Etikus az a gazdasági tevékenység, amely nem káros az egyénre, a társadalomra és a természeti környezetre. Tehát mindhárom területen a jól-lét növekedéséhez járul hozzá. Szoros összefüggésben a két fogalom

A fenntartható fejlődés a következő problémapontokat tartalmazza: Klímaváltozás Környezetszennyezés Fosszilis kontra alternatív, megújuló energia Az egyes egyén felelőssége Az üzleti szektor felelőssége, a felelős profit A társadalmi, gazdasági egyenlőtlenségek növekedése A gazdaság profitnövelő, növekedésorientált szemlélete A paradigmaváltás szükségessége a gondolkodásmód- és értékrend-váltásban. Az egészségügy, oktatás szemléletváltása

Az etikus cég jelzőjével illethető gazdasági egységre jellemző: a fenntartható fejlődésért érzett felelősség megléte, s annak a mindennapi cselekvésében megmutatkozása.

Üzleti Etikai Díj „Etikus vállalatnak nevezhető: 1. A vállalat felelős gondolkodásmódról tesz cselekedetein keresztül tanúbizonyságot. Tehát felelősséget vállal a munkatársaiért, a szűkebb és tágabb környezetének jólétéért, a társadalom fejlődéséért, a klímaváltozás negatív folyamatainak visszafordításáért, az esélyegyenlőség javulásáért.   2. Ha tetteit nem elsősorban a mindenáron haszonszerzés irányítja, hanem a másokról gondoskodás, a más érdekeinek, jól-létének figyelembe vétele is. 3. Ha a környezet (szűkebb tágabb, emberi, természeti, üzleti) érdekei miatt képes átértékelni a várható üzleti hasznát, illetve át tudja változtatni cselekedetinek célrendszerét magasabb rendű célok érdekében. Már 2000-ben leírtuk, de…..

2000-ben alapított Üzleti Etikai Díj szempontrendszere: I 2000-ben alapított Üzleti Etikai Díj szempontrendszere: I. A CÉG ETIKAI MAGATARTÁSA ALKALMAZOTTAI FELÉ   II. A CÉG TULAJDONOSAINAK ETIKAI MAGATARTÁSA TULAJDONOSI JOGOSÍTVÁNYAIK GYAKORLÁSA KÖZBEN   III. ÜGYFELEKKEL, ÜZLETI PARTNEREKKEL SZEMBENI ETIKUS ÜZLETI MAGATARTÁS   IV. TÁRSADALMI FELELÔSSÉGVÁLLALÁS   V. A KÖRNYEZETTEL SZEMBENI FELELŐS MAGATARTÁS SZEMPONTJAI  

2000 2013 A díjat 2000-ben alapították: 2000 2013 A díjat 2000-ben alapították: László Ervin filozófus professzor, mint a Budapest Klub alapítója Demcsák Mária Piac és Profit üzleti magazin főszerkesztője   A díjazottak: magyarországi székhelyű cégek (legalább három éve működő vállalat, vállalkozás) A pályáztatást és a díjátadást szervezi és lebonyolítja: a Piac és Profit üzleti magazin A díjat odaítéli: az alapítókból, valamint a korábbi években díjat kapott cégek első számú vezetőiből álló zsűri A díjazás gyakorisága: évente egyszer, legalább három hazai vállalatnak, vállalkozásnak.

Az első két évben számon kérhető volt a díjazottaktól: 2000, 2001 Az első két évben számon kérhető volt a díjazottaktól: 1. Az összes érintett (alkalmazott, tulajdonos, üzleti partnerek, környezet, társadalom) jólétét szem előtt tartó gazdálkodás. 2. A felelősen gondolkodó, cselekvő döntéshozatalában figyelemmel van a döntések várható következményeire, másokra gyakorolt hatására. Kevesen vállalták fel az etikus jelző viselését. 2000-ben nyertesek: Ericsson Magyarország Kft., Tiszai Vegyi Kombinát Rt., Compaq Computer Magyarország Kft. 2001-ben nyertesek: Westel Mobil Távközlési Rt., Alcoa-Köfém Kft., Styl Ruhagyár Rt.

Megjelent a kategorizálás és a kisvállalatok. 2002 Harmadik évben már tetten érhető volt a tudatosodás, hangsúlyváltások, az etika szó tartalmának gazdagodása. Igény: rangot, elismertséget kapjon a tisztességes üzleti magatartás, követendő példává váljon egymás érdekeinek kölcsönös figyelembe vétele. Esélyesek azok a cégek voltak, amelyek üzleti filozófiáját a minden áron való piaci versenyelőny megszerzése helyett az optimális haszonra törekvés jellemzett. Megjelent a kategorizálás és a kisvállalatok. Elegendő számú jelöltből még mindig kevesen vállalkoznak a pályázatra. Félelem a nyilvánosságtól, a meghurcolástól.   2002-ben nyertesek: Kürt Computer Rt., Pannonplast Rt., Siemens Rt.

Az a jó üzlet hosszú távon, amelyben a másik fél is jól jár. 2003, 2004 Hangsúlyt kapott: Az a jó üzlet hosszú távon, amelyben a másik fél is jól jár. Figyelem a Földön egyre romló életesélyekre, a természet és az emberek életfeltételeinek kilátástalanságára. Az alapítók kérték az üzleti élet döntéshozóit, hogy döntéseikben tudatosítsák: minden tettük, cselekedetük hatással van a földgolyó állapotára, környezetünk, életünk jövőjére. Egyre nagyobb presztízzsé vált a nagyvállalatok körében a díjat megkapni.   2003-ban nyertesek: Richter Gedeon Rt., Telvill Kft., Flextronics International Ltd. 2004-ben nyertesek: Főber Nemzetközi Ingatlanfejlesztő Mérnöki Rt., MOL Rt., National Investment Europe Kft.

2005, 2006 A klímaváltozás ijesztő ténye tudatosult László Ervin és Láng István felhívta a figyelmet, hogy már csak tettekre van idő. Földi életünk fenntarthatósága érdekében mindenkinek meg kell mozdulnia. Üzleti etika ebben az értelemben: belülről fakadó, magas szintű kötelességtudás a társadalom, a másik ember, a környezetünk iránt. Számon kérhetővé vált: az etikus vállalat tudja, hogy felelős magatartásán, tudatos teremtésén is múlik holnapunk, élhető életünk feltételeinek megmaradása kis közösségeinkben és a Földön. Elterjedt és divatossá vált a CSR. Megjelent a fenntartható fejlődés fogalma. A felelősségvállalás kiterjesztődött, globálissá vált. Kimondtuk: a gazdasági döntéshozóknak kiemelten nagy a felelőssége a klímaváltozás folyamatainak visszafordításában, megállításában. Etikájuknak kell változni, hogy világunk egyensúlya helyreálljon.   Díjazásban változások: Elválasztottuk a kis- és közepes méretű vállalatokat. Megjelentek, mégpedig nagy számban a kisvállalatok. Hirtelen hatalmas mértékben megnőtt a pályázók létszáma. 2005-ben nyertesek: Debreceni Vízmű Rt., MAM Hungaria Kft., OKI Systems (Magyarország) Kft. 2006-ban nyertesek: Béres Gyógyszergyár Zrt., Pannon GSM Távközlési Zrt., Gravoform Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., Biopetrol Környezettechnikai Kft.

A nyolcadik díjátadó hangsúlyai: 2007 A nyolcadik díjátadó hangsúlyai: A budapesti gálahelyszín vállalása, az eddigieknél erősebb publicitás. A díjtámogatók erősebb elköteleződésének megjelenése. Pozitív gondolatok, ébredő felelősség észlelése. A klímaváltozás alapján az alternatív energia, a visszafordítható folyamatok elemzése, az ökoszisztéma védelme. A szempontrendszer hangsúlyosan kibővült a klímaváltozásokért tettek számonkérésével. Megjelent a Zsűri különdíja.   A 21. században elengedhetetlen etikai elvárások számonkérése megkezdődött. 2007-ben nyertesek : Magyar Telekom Nyrt., Vill-Kor Hungária Kft., Hajtás Pajtás Futárszolgálat, Számalk Zrt.

A kilencedik díjátadó hangsúlyai: 2008, 2009 A kilencedik díjátadó hangsúlyai: - Beérett az üzleti szereplők körében a felelős gondolkodásmód. - A díjátadó gálát rangos üzleti szereplők tisztelik meg. - Magas rangú, büszkén vállalható elismeréssé vált a díj. - A CSR mindennapos gyakorlattá, a fenntartható fejlődésért tettek kötelességgé, a klímatudatosság a vállalati gondolkodásba beépült tudatossággá vált széles körben.   A 10. évben kimondhatóvá vált: - Csak azt a vállalatot illeti meg az üzleti etikai jelző viselése, amelyik szervezetét, munkatársait, vezetői gondolkodását mélyen, igazán áthatja a tudatosság és a felelősség. - Tisztában van azzal, mi múlik rajta. - Elkötelezett a fenntartható világ megvalósulásában. 2008-ban nyertesek: Alföldi Nyomda Zrt., Sándor Vendéglő, Nav N Go Kft., Electrolux Lehel Kft., Philips Magyarország Kft. 2009-ben nyertesek: Fővárosi Csatornázási Művek Zrt., Vodafone Magyarország Zrt., Gödöllő Coop Zrt., Virusbuster Kft., TEVA Gyógyszergyár Zrt.

Az utolsó három év jellemzői: - Rengeteg pályázó 2010, 2011, 2012 Az utolsó három év jellemzői: - Rengeteg pályázó - A középvállalatok erős mezőnye - A kisvállalatok felelősségre ébredése - Részvételi igény a többi gazdasági szereplő tudatosodásának erősítésében.   2010-ben: Dreher Sörgyárak Zrt., Hajdu Hajdúsági Ipari Zrt., Ronix Szervező és Szolgáltató Kft., Zalavíz Zrt., Debreceni Hőszolgáltató Zrt. 2011-ben: Bakosfa Kft., SZ+C Stúdió Kft., Nyírségvíz Zrt., Tisza Volán Zrt., E.ON Hungária Zrt. 2012-ben: Borsod Volán Zrt., Csomiép Kft., Hatos és Társa Nyelviskola, Hódagro Zrt., 77 Elektronika Műszeripari Kft.