Az internet használata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Fodorné Varkoly Mária. Amit ma feltölt valaki, az több év múlva is elérhető lesz a világhálón! Ezért érdemes vigyázni milyen tartalmakat teszünk.
Advertisements

Digitális világ A tudatos mobilhasználat Adatvédelem.
Vírusok, kémek és egyéb kártevők
Hálózati és Internet ismeretek
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
Az internet veszélyei KÉSZÍTETTE: Román Róbert
avagy a hálózatok hálózata
Közösségi portálok használata
Az internet és a web A HTML alapjai.  „Úgy gondoljuk, hogy a világpiacon talán öt darab számítógépet tudnánk eladni.” (Thomas Watson, az IBM elnöke,
A TCP/IP hivatkozási modell
INTERNET.
Digitális világ Irány a világháló!
Készítette: Kotymán Arnold PS ÁMK Társulás Cserkeszőlő
Közösségi portálok használata (Etikett, veszélyek..)
Készítette : Szente Szilvia Felkészítő tanár : Mgr. Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelv ű Magán Szakközépiskola, Gúta.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
Elektronikus levelezés
Információ és kommunikáció
Távoli online adatbázisok használata és FTP
Mi is az az Internet?.
A TCP/IP cím.
Jelszavak helyes megválasztása, szótáras törés
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Közösségi portálok használata
Kereskedelmi és Vendéglátóipari Tagintézménye
Közösségi portálok használata
Memóriák típusai, jellemzői
Közösségi portálok használata, avagy útmutató a helyes alkalmazáshoz
Közösségi oldalak Készítette: Tóth Petra Felkészítő tanár:
A közösségi portálok használata. (Etikett,veszélyek…)
Így tanítanám a tabulátorok használatát
Közösségi portálok használata
Közösségi portálok használata
Vezeték nélküli hálózatok
Közösségi portálok használata
Szűcs Norbert A SIP oktatási tapasztalatai Magyarországon.
Levelezés, és a többiek Takács Béla Irodalom Bodnár –Magyari: Az Internet használata I. (Kiskapu) Bodnár –Magyari: Az Internet használata.
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
A protokollok határozzák meg a kapcsolattartás módját.
INTERNET.
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
, levelezés … kérdések - válaszok Takács Béla 2008.
Az internetről.
Számítógép-hálózatok
A protokoll A protokoll fogalma.
Az Internet Bozsér Kíra 9.E.
Internet Az internet olyan globális számítógépes hálózatok hálózata, ami az internet protokoll (IP) révén felhasználók milliárdjait kapcsolja össze és.
Hálózati alapismeretek
Eu-háló Partnerszervezeti Kommunikációs Center január 17.
A regisztráció megkezdése: Kattints a SIGN UP NOW gombra
Közösségi portálok használata
A N emzetközi Gy ermekmentő Sz olgálat Magyar Egyesület pápai számítógépes klubjának Safer Internet tevékenysége és megvalósulási formái Készítette: Nagy.
Hálózatok.
Ingyenes,Multi funkcionális tűzfal szoftver
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 10 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
DNS. Az interneten használt osztott név adatbázis, a DNS (Domain Name Service) folyton használatos: –minden web lap letöltésnél, –levél közvetítésnél.
Internet története Nagy Sándor. Előzmények : A Szovjetunió október 4-én fellövi az első mesterséges holdat, a Szputnyikot. Válaszul Amerika.
TANULNI AZ INTERNETET - TANULNI AZ INTERNETEN Sulyok Tamás.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Készítette: Somorjai Kristóf.  Az internet olyan globális számítógépes hálózat, ami az internet protokoll révén felhasználók milliárdjait kapcsolja össze.
Internethasználat  Minden jog fenntartva. Az internet kialakulása Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. Az internetet kezdetben.
Webszerkesztés. IP cím pl: Domain cím - DNS pl: ország nevehttp:// számítógép címe World Wide Web Webszerverre.
Tanuló neve:Faragó Dominik János Felkészítő tanár:Győri Tamás
A HTML alapjai Az internet és a web.
Erre használom az internetet
Fülemüle informatika tehetségkutató verseny
Internet és kommunikáció
Az internet veszélyei Készítette:Lőrincz Mercedes
Előadás másolata:

Az internet használata Felkészítő tanár: Horváth Betti Az internet használata Nevem: Hetrovicz Máté Osztály: 11/b Iskolám: Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola Iskolám címe: 1144. Budapest Kerepesi út 124

Tartalom Mi az internet? Az internet története Az internet ma Mire kell vigyázni az internet használata közben??? Jó tudni a 10 leggyakrabban használt a jelszó Mit nem szabad csinálni az interneten? Az internet veszélyei Mivel lehet védekezni a gyereket az internet előtt? 1. kérdések 2. kérdések Források Vége

Mi az internet? Az Internet egy, az egész világra kiterjedő rendszer, melyet sokezer számítógéphálózat együttesen alkot. Az alkotó (helyi vagy lokális) hálózatok egységes szabvány alapján (az ún. IP - Internet protokoll alapján) kommunikálnak. Az internetet kezdetben a katonai szervezetek, majd tudósok, diákok használták.  Az internet által összekapcsolt gépek kommunikációs nyelve a TCP/IP protokoll. A TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) protokollt 1983-ban vezették be, ma is a világháló alapprotokollja. Legfontosabb alkalmazás rétegei: a HTTP, az FTP, az SMTP, a DNS.

Az internet története Az Internet az USA Védelmi Minisztériuma ARPAnet (Advanced Research Projects Agency Network) nevű hálózatából alakult ki (1969) és néhány éve terjedt el az egész világon. A helyi hálózatok hivatalokban, kutatóintézetekben, bankokban idehaza korábban is ismertek voltak, a világot átfogó, mára több mint 15 millió (Forrás és friss adatok: Network Wizards) számítógépet összekapcsoló Internet azonban csak 1990 után kezdte meg magyarországi terjeszkedését, ugyanis a COCOM-lista megszűnésével akkor már lehetővé vált korszerű számítógépek beszerzése is.

Az internet ma Manapság az internetes technológiákat körülbelül 4 milliárdan használják személyes, illetve üzleti célokra, például információkeresésre, szolgáltatások és áruk megrendelésére, kapcsolattartásra, szórakozásra, stb. Több eset is felhívta rá a figyelmet, hogy az internet – elosztott jellege dacára – nem olyan stabil, mint amilyennek tervezték és amilyennek általában vélik.

Mire kell vigyázni az internet használata közben???

Az Interneten hatalmas mennyiségű adat megtalálható Az Interneten hatalmas mennyiségű adat megtalálható. Nagyon sok ember munkálkodik azon, hogy hasznos és értelmes dolgokat tegyen fel a világhálóra. E mellett azonban olyanok is megtalálhatók itt, akik rosszindulatúan veszélyeztetik adatainkat. A következő tanácsokat érdemes megfogadni, hogy adatainkat minél nagyobb biztonságban tudhassuk: 1. Csak olyanokba szabad megbízni, akiket Ön már régóta ismer. 2. Célszerű legalább két vírusellenőrző programot beszerezni, és legalább hetente egyszer a vírusellenőrzést elvégezni. 3. Mindig számítson arra, hogy a gépén levő iratokat, képeket, leveleket az Internet segítségével akár tudta nélkül is mások is láthatják. 4. Ha valamilyen felhasználáshoz jelszót kell választania, ne a legkézenfekvőbbet válassza, hanem próbáljon meg olyan jelszót kitalálni, ami mások számára nem található ki egyszerűen.

Jó tudni: a 10 leggyakrabban használt a jelszó „Jelszó", vagy „password„ Jellegzetes számsorok, mint „123456" vagy „654321” „qwertz", „yxcv" és „wasd” Az „abc123" kombináció Monkey, sunshine és társaik „Engedjbe" jelszó Sportegyesületek, csapatok neve „Beszédes" jelszavak Saját, ismerős, vagy házi kedvencek nevei Születésnapi dátumok Ezeket a jelszókat könnyebb feltörni valamibe.

Mit nem szabad csinálni az interneten? Nem szabad kiírni a közösségi portálon (pl.: Jún. 1-tól Jún. 10-ig nem leszek itthon, elutazok családommal a Balatonba). Mert könnyebb betörni a házba. Nem szabad elmondani mindenkinek a jelszót, mert könnyebb feltörni valamibe. Nem szabad fölrakni a közösségi portálon a meztelen képeket, mert könnyebb ellopni a képeket, vagy sok pedofil van. Nem szabad vásárolni az árukat, először meg kell egyezni a szüleikkel, mert sok csalás/átverés vannak a honlapokon. Nem szabad letölteni a programokat, először kell ellenőrizni, hogy vírus-e.

Az internet veszélyei Sok öngyilkosságot követő Veszekedés, vita, botrány Pedofília Vírusos programok Csalók, átverések Kamu honlapok, hírek, programok

Mivel lehet védekezni a gyereket az internet előtt? Szülők gyerek internetezés előtt figyelnek. A gyerek befejezi az internetezést, aztán szülők megnéznek az előzményeket, hogy gyerek mit csinált az interneten. Szülők beállítanak az időt.( pl. 1órát, aztán magától kikapcsolja a számítógépet) Ha gyerek véletlenül letölti a vírusos programot, akkor ezzel a vírus ellen programmal védekezhet.( pl. NOD32, AVG, Ccleaner stb.)

1. Kérdések (Kattintson rá a mondatot!) Mi az internet? gépház sokezer számítógéphálózat együttesen alkot játék Mikor alakult ki az internet? Kr.u. 1-ben 2000-ben 1969-ben Mikor kezdett meg Magyarországon az internet? 1990-ben 1985-ben Hányan használják az internetet? Kb. 4 milliárd 1 500.000 Következő

2. Kérdések (Kattintson rá a mondatot!) Melyik jelszót be kell írni, aki senki nem tud a jelszót? 2000Morzsakutyam16bp password abc123 Mit nem szabad csinálni a közösség portálon? információt megosztani beszélgetni barátokkal kiírni (pl. Holnaptól vasárnapig nem leszek itthon) Milyen képeket lehet fölrakni a közösség portálon? undorító képeket természet képeket meztelen képeket Milyen programmal védekezni az internetet? vírus ellen programmal(pl. NOD32, AVG stb.) gyógyszerrel vírusos programmal Vége

JÓ VÁLASZ Vissza a kérdésre

ROSSZ VÁLASZ Vissza a kérdésre

Források http://informatika.gtportal.eu/index.php?f0=intrenet_bev_01 http://kation.elte.hu/koala/miaz.htm http://internetalapjai.uw.hu/internet.html http://www.lafox.eu/index.php?menu=44&film=3 http://www.technet.hu/teszt/20120424/jo_tudni_a_10_leggyakrabban_hasznalt_jelszo/

Köszönjük a figyelmet!  Ha szeretné még egyszer megnézni, akkor kattintson rá 