A szemét útja Készítette: Tyukody Anita Felkészítő tanár: PaedDr. Spek Krisztina Iskola: Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta, Szlovákia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hulladékok újrahasznosítási célja
Advertisements

A szemét útja Készítette: Musicz Tünde Bianka
Mi a CO2 lábnyom? Az CO2 lábnyom az ökológiai lábnyom részeként egy személy, szervezet, termék vagy rendezvény üvegházhatású gáz kibocsátását jelenti.
Környezetvédelem Tanuló: Ursinyi Krisztián 1/9 élelmiszer eladó osztály (1/9 E2) Felkészítő tanár: Fülöp Márta Marianna Iskola neve: Terézvárosi Kereskedelmi.
A Hulladék Torma Sándor Szabolcs XI.B.. Megváltozott fogyasztói szokásaink, de főleg az ipar fejlődése következtében egyre több olyan anyaggal találkozunk.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
A Főváros települési szilárd hulladék
A HULLADÉKOKRÓL.
HULLADÉKOK A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEMEN
A Szelektív Hulladékgyűjtés
Honnan hova tart a hulladék? A szemét útja…...…..
Zöld Híd Hulladékgazdálkodási
A hulladék szerepe az ember életében
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
A szemét útja, ártalmatlanítása, illetve újrahasznosítása
NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Hulladékkezelés.
E-hulladék Zöldikék. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni? A régi, megunt elektronikai.
Kartondoboz Környezetvédelmi Egyesület
hulladék, szemét, újrahasznosítás…
A szemét útja Granilla László Jakab Géza Beregszászi Magyar Gimnázium
A szemét útja Készítette: Rain Tamara
Fülemüle informatika verseny
ÖKOLÁBNYOM Név:Fazekas Réka Bettina
A szemét útja Hipszki Viktória munkája
Újrahasznosítása, ártalmatlanítása vagy szemét hegyek
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
A szemét útja Készítette: Kovács Dávid Felkészítő tanárom: Papp Attila
A környezet-szennyezés
A szemét útja Diák:Ricz Emese Tanár: Csekéné Molnár Erika
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
Készítette : Szente Szilvia Felkészítő tanár : Mgr. Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.
A szemét útja Készítette: Mohos Bálint
Készítette: Néveri Mercédesz Felkészítő tanár: PaedDr. Spek Krisztina Iskola: Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta, Szlovákia.
Mi is az a hulladék? Egyes megfogalmazás szerint hulladéknak vagy szemétnek azokat a tárgyakat nevezzük, amelyek az ember mindennapi élete során keletkeznek.
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
A hulladék körforgása - hasznosítás
E-hulladék Bokszos csapat. Használhatatlan elektronikus berendezés a háztartási hulladékban? Az elektronikus berendezések veszélyes anyagokat tartalmaznak.
„E-hulladék” Készítette: „El nem veszünk, csak átalakulunk” csapat Veszprém, 2012.
E-hulladék Öko-Öku boglárkák.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Szelektív hulladékgyűjtés
Civil Kezdeményezések Programja
Szelektív hulladékgyűjtés az iskolában „Polgár az Európai Demokráciában” OTV 2007/2008 Készítette: Mókus örs.
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Hulladékos terepgyakorlat Beregszászi Pál Szakközépiskola és Szakiskola Törzsök Dávid.
Hulladékkezelés, hulladékgazdálkodás.
Hulladékgyűjtés a Délép Ipari Park Kft.-nél
Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina
Mérő László egyetemi tanár ELTE Gazdaságpszichológiai Szakcsoport Az üzleti gondolkodó tudománya február 25.
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program „Legyél te is válogatós!” 6. Előzd meg a hulladékképződést!
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program „Legyél te is válogatós!” 3. Mi történik a válogatott hulladékkal?
Mit lehet és mit kellene tenni?
Az elektronikai hulladékok hasznosítása
Szelektív hulladékgyűjtés
Csökkentsük együtt a hulladékot!
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés)
Szelektív hulladékgyűjtés
Hatékony házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési kampány indul Bátaszéken és környékén lévő 10 településen! Akommunális hulladékgyűjtő edény mellé kell.
Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.. Magyarország egyik legnagyobb hulladékgazdálkodással és köztisztasággal foglalkozó vállalata, amely mintegy két millió.
Csökkentsük együtt a hulladékot! Az Európai Hulladékcsökkentési Hét bemutatja.
Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék Kezelési Rendszer közvélemény-kutatás az általános és középiskolások körében.
Csökkentsük együtt a hulladékot!
Szelektív hulladékgyűjtés
Papírtakarékos megoldások
a logger-használat kérdései
A háztartási hulladékok csökkentése Újrahasználat és újrahasznosítás Összeállította: az Ökológai Stúdió Alapítvány, Győr A projektet támogatta:
A 10 éves pécsi szelektív hulladékgyűjtés története és eredményei
Előadás másolata:

A szemét útja Készítette: Tyukody Anita Felkészítő tanár: PaedDr. Spek Krisztina Iskola: Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta, Szlovákia

Pl.: energiaszektor, bányászat és feldolgozóipar Általában, egy átlagos szemetes tartalmát hisszük hulladéknak, azonban az ipari eredetű hulladék mellett eltörpül az emberiség által termelt háztartási szemét. Pl.: energiaszektor, bányászat és feldolgozóipar

A Science tudományos folyóirat segítségével ábrázolható, mennyi a szemét világszerte.

Minden országban más alkotja a hulladékmennyiséget. Pl.: Csehország építőipar Finnország víztisztítás Japán feldolgozóipar

Változó hulladéktípusok aránya  Ahogyan a divat változik, úgy a háztartási hulladékban is cserélődnek az anyagok. Változó hulladéktípusok aránya 

A lakosság 2,5 millió tonna szilárd hulladékért felelős, ebből 860 ezer tonna a csomagolóanyag. kb 75% szilárd hulladék kerül a lerakókba, 10% -a pedig az égetőművekbe vegyes szemét a legveszélyesebb hulladék, mivel használt pelenkáktól a fém üdítősdobozokig mindent tartalmaz. nehezen ( vagy egyáltalán ) nem bomlik le, és költséges a szétválogatása.

Hogyan lesz a szemétből újra kész termék ?

A következőkön halad keresztül a hulladék, miután a kukásautó megszabadít minket tőle.. a válogatóból a komposztálóba , vagy a lerakóba kerül.. ez után az újrahasznosítás folyamatát készítik elő, majd válogatják, amire az oda nem tartozó szemét miatt van szükség a műanyagot és a papír hulladékot bálákba préselve üzemekbe szállítják, ahol a kész termékeket állítják elő.

ez után előállítható belőle a kész termék. A bálákat előtisztítják, mossák, aprítják.. a bálákba préselt dobozokat megtisztítják a festéktől, majd megolvasztják és formákba öntik.. ez után előállítható belőle a kész termék.

Ésszerű Hulladékfelhasználás

A hulladéküveg hasznosítása

Az újrahasznosított termékek 6 hét alatt készülnek el a szigetelt hulladéklerakók esetében a hulladék nem érintkezik a talajjal, ezáltal nem szennyezi azt.

A hulladéklerakók megtelése ellen elsősorban környezettudatos vásárlással, megelőzéssel, szelektív hulladékgyűjtéssel tudunk tenni.

Az újrahasznosítás fontossága Napjainkban és ebben a korban egyszerűen nincs más lehetőség, az újrafeldolgozásé a jövő. Mindannyian tudjuk, hogy a háztartási szemét, amit nap mint nap termelünk, hatalmas mértékben szennyezi környezetünket Igenis nézzünk utána az újrahasznosítás lehetőségeinek, garantáltan meg fog változni az életünk. Így a gyerekünk, az ő gyerekei és az unokái egyaránt tudják majd használni a Földet!

Újrahasznosítható Termékek műanyag alumínium üveg műanyag zacskó műanyag evőeszköz hungarocell polisztirol tejes és üdítős dobozok újságok, magazinok szórólapok papír karton

Ritka Újrahasznosítás A háztartási hulladék egy kis részét azonban nem tudjuk az újrahasznosító üzemnek odaadni. De ez nem azt jelenti, hogy az első kukába, amit találunk bele kell dobni, mert léteznek speciális hulladékot újrahasznosító üzemek is. Sőt, sok jótékonysági intézmény szívesen fogadja ezeket! szemüveg asztali számítógép billentyűzetek laptopok és elemek mobilok és akkumlátorok televíziók autók

Ritka újrahasznosítás A háztartási hulladék egy kis részét csak speciális hulladékot  újrahasznosító üzemeknek tudjuk összegyűjteni pl.: elemek, mobilok stb.

Kreatív újrahasznosítás Lámpa a lépcsőfordulóban Strandlabdából készült lámpa

Olvasólámpa, csillár és Macskaágy - retro bőröndből

Hogyan, milyen módszerrel szelektáljunk? Hogyan történik a háztartási hulladék elszállítása? Hogyan, milyen módszerrel szelektáljunk? Önök hogyan oldanák meg ezt a  "problémát"?

A F Gy L E Ü I M K T E

Felhasznált irodalom http://www.hajduszoboszlo.eu/digitalcity/projects/szoboszlo/ boxedNewsEvent.jsp?dom=BAAFKGQA&prt=BAAFKAPH&fi rt=AAABCFDM&men=BAAFKAUV&smen=BAAFKMAQ&fm n=BAAFKAUR http://utajovobe.eu/hirek/hulladek/1479-honnan-hova-tart- a-hulladek-a-szemet-utja http://www.szimpatika.hu/cikkek/3391/a_szemet_utja/ http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/zoldovezet/732/ujrahasz nositas http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/hulladek/hulla dekfajtak/muanyaghulladek/