Bioélelmiszerek Ravasz Melinda Gréta

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kis történet kedves embereknek!.
Advertisements

A Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Nagy Melinda 8. c
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Tanulók fejlődésének nyomon követése
Ezt szavazták meg az év legjobb jének Ha úgy gondolod, hogy boldogtalan vagy, nézd meg őket!
Bioélelmiszerek Készítette:Győri Dorina Felkészítő tanár: Mécsei Dániel Iskola: Zsigmondy Vilmos Gimnázium és Informatikai szakközépiskola, Dorog.
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Ki hajtogatja össze ejtőernyőidet?
Tanyapedagógia Gazdálkodási gyakorlat a magyar iskolai oktatásban.
Szeretteim! Nemsokára elérkezik a születésnapom. Nagyon sok ember vásárol ilyenkor és készülnek már külön erre az alkalomra szóló rádió- és TV-műsorok,
A bio élelmiszerek olyan növényi vagy állati eredetű élelmiszerek, amelyeket az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő.
Mountain of China Jól tudjuk…. és mégsem teszünk semmit.
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA.
Fogyasztói magatartás, attitűdök a funkcionális élelmiszerek piacán
Nemzetközi körkép az Élelmiszer Önrendelkezésről
Helyes táplálkozás.
Interaktív óvodai és iskolai fogmo-show
Megújuló energiaforrások
Öltözködés és kozmetikumok
Tűnödtem… wondered: " Kik az én számítógépes barátaim ? "
Napocska Napköziotthon
„A barátság egy lélek, amely két testben lakozik.”
Kis történet kedves és kedvetlen embereknek!. Két utazó angyal megállt, hogy az éjszakát egy tehetős család házában töltse el. A család udvariatlan volt,
Lecke a vad- ludaktól Ismertelen szerző Kattintással válts ♫ Turn on your speakers! ♫ Turn on your speakers!
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Klikkelj az egérrel a következő képért... (A saját életed értékeli)
Mezők és dombok vannak ott a mi kis barátainknak. a mi kis barátainknak. Ahol futkározhatnak és játszhatnak együtt a kis játszhatnak együtt a kis.
Bioélelmiszerek Készítette: Simon Elizabet
Nevem: Tóth Nándor Témám: Közösségi portálok használata
Bioélelmiszerek Név: Román Róbert
Bioélelmiszerek Készítette: Csalló Rebeka Felkészítő tanár : Kulicsné Takács Erzsébet Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8400,
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
Készítette: Mezei Anna Iskola: Ihász Gábor Általános Iskola 8542 Vaszar, Fő u. 9. Felkészítő tanár: Szakács Attiláné.
Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola
Kis történet kedves embereknek! Space- billentyűvel tovább…
Kis történet kedves embereknek!. Két utazó angyal megállt, hogy az éjszakát egy tehetős család házában töltse el. A család udvariatlan volt, és megtagadta.
Az értékrend szerepe egy szilágysági falu magyar lakosainak migrációs stratégiáiban Készítette: Keresztury Ágnes Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális.
mindenki másként reagál a változásokra.
Nyitnikék Óvoda 3533 Miskolc, Andrássy út 53/a /fax: 46/
Névnapodra Szeretettel!
Napra Valentin.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Álmaimból, lelkembõl, Két kezembõl, szívembõl,
Lecke a vadludaktól.
Az iskola az én szememmel Iskolánk diákjai a fent említett pályázatra készítettek diafilmeket, melyek közül a következőt véltük a legjobbnak.
Lecke a vad-ludaktól.
Vilmos, a kis futóbicikli
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
VIII. Nemzetközi Táplálkozásmarketing Konferencia Az egészség dimenziói a táplálkozásmarketingben május Zamárdi.
Barát Müller Péter.
Az én kedves barátimnak
Környezet- és egészségvédelem a mindennapjainkban
Kis történet kedves embereknek!.
Bioélelmiszerek Készítette: Bodó Eszter
A helyes táplálkozás.
Hát én lennék, és Botond!! 
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Mountain of China Tudjuk…. - miért nem teszünk róla ?
Testi - lelki egyensúly
Német étkezési szokások
Rövid ellátási láncok a fenntarthatóság alapjai Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Laszlovszky Gábor főosztályvezető
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
Az éhezés.
10. rész :Táplálékunk összetevői
Gazdálkodási gyakorlat a magyar iskolai oktatásban
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

Bioélelmiszerek Ravasz Melinda Gréta Felkészítő tanár: Bereznainé Ihász Ildikó Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskola Orosháza, Táncsics utca. 2-4.

Mi is az a bioélelmiszer? Az az élelmiszer, amelynek előállítása során tilos vegyszereket, növényvédő szereket, műtrágyát használni. Továbbá tilos a feldolgozás során mesterséges adalékanyagokat alkalmazni. Mesterséges adalékanyagok lehetnek például: tartósító szerek, színezékek, ízfokozók

A probléma a rohanó világ, amiben élünk. Biogazdálkodás eredete „Az ember által űzött mezőgazdaság évezredeken keresztül biogazdálkodás volt, csupán az ipari forradalom megindulása után jött létre a modern mezőgazdaság.” Miért? A probléma a rohanó világ, amiben élünk. Az emberek saját maguknak generálták az egészségtelen életmódot. Manapság többek életében foglal helyet a bio életmód, és az egészséges táplálkozás.

Miről ismerhető fel a bioélelmiszer? A csomagoláson található „bio” felirat sok esetben ügyes reklámfogás, s megtéveszti a fogyasztót. Az ellenőrzött élelmiszerek csomagolásán megtalálható az: Ellenőrző szervezet neve, a HU-ÖKO-01 vagy a HU-ÖKO-02 kódszáma, ellenőrzött gazdálkodás kódszáma. 

„Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból”

Hogyan hat az emberekre a bioélelmiszer? Józan paraszti ésszel nyilvánvaló, hogy a vegyszermentesen termelt élelmiszerek fogyasztása jótékony hatással van egészségünkre.

A fiatalok körében számos olyan 5-6 évessel találkoztam, akik még csak körülírni sem tudják, hogy milyenek a bioételek.

„Bioételeket kóstolhatnak az óvodások” Nagyon fontos, már ilyen fiatalon is megismertetni a gyerekekkel az egészséges ételeket. Tudatosítani, hogy nekik is kézzel foghatóbb lehet olykor-olykor egy alma, mint egy tábla csokoládé. Budapesten, a Mackós óvodában…A legkisebbektől a legnagyobbakig, mindenki kipróbálta a bio-t.

Kellő igyekezettel meg lehet akadályozni az újabb generációk, egyre egészségtelenebb étkezési szokásait. „…biotermékeket, valamint a bioalapanyagok felhasználási módjait bemutató programok, amelyek a kerület tizenhárom óvodájába jutnak el.” Hozzájárulhatnak: megismerjék az egészséges táplálkozás alapjait, megszokott ételeken kívül mást is megkóstoljanak, kicsit változatosabban étkezzenek, hozzájussanak a szükséges tápanyagokhoz

A bioételek hatása már idősebb korban is észlelhetőek. „Kimentem az udvarra, hogy teletöltsem tüdőm, a friss, reggeli kipufogógáztól szennyes levegővel és adagoljak hozzá egy kis szivarfüstöt… …ám furcsa érzés kerített hatalmába, fáztam… …nem rázott a hideg, csak úgy simán reszkettem… …kilötyögtetve egy kis kávét a csészéből és ez megijesztett, mert azt gondoltam… …ez a végelgyengülés első jele.”

„Gyorsan végigszaladtak előttem, a létező energia források, de hagytam futni őket, mert vagy túl drágák voltak, vagy túl veszélyesek. Ám, amikor a bioenergia masírozott volna el a lelkem szemei előtt, azt úgy elkaptam mint a pisztráng a műlegyet.” A bioételek:

„Sokkal energiadúsabban kelek fel reggelente az ágyból.” „Minden eltöltött percet az életemből hiánytalanul kihasználok.” „Kevésbé vagyok fáradékony, és a bőröm is kisimult.” „Már a családom és a barátaim is megjegyezték: én is úgy érzem, mintha 5 évvel fiatalabb lennék.”

Érvek mellette…még több -tápanyagokban gazdagabbak, mint a hagyományos úton termelt élelmiszerek -a bio életmód kiegyensúlyozza mindennapjainkat -fizikailag is többet tudunk teljesíteni, mint ha minden nap ugyan azokat az ételeket ennénk

Egy kis személyes… Körülbelül 1 éve én magam is átváltottam egészségtelenből - bio életmódba. Tényleg nagyon kevés ellene, viszont annál több érv mellette szól.

Milyen gondolkodás alapján érdemes bio életmódot kezdeni? Vajon lehet-e csökkenteni a fiatalok egészségtelenségét? Érdemes-e megállni, és egy teljesen új dolgot elkezdeni, a kiegyensúlyozottság reményében?

Források: www.egeszseges-taplalkozas.com www.wikipedia.org www.hegyvidekujsag.eu Köszönöm a figyelmet!