Bioélelmiszerek Készítette: Csalló Rebeka Felkészítő tanár : Kulicsné Takács Erzsébet Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8400,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A bio élelmiszerek olyan növényi vagy állati eredetű élelmiszerek, amelyeket az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő.
Advertisements

Egészséges táplálkozás
Becslések szerint a felnőttek 70%-a nem fogyasztja a napi gyümölcs és zöldség mennyiséget, és a gyerekek 90% szintén nem fogyasztja el az ajánlott napi.
Allergia.
Mire jó a tojás? Tények a tojásról
Táplálékok, tápanyagok
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
Öltözködés és kozmetikumok
„Szívünk – lelkünk” egészsége Élelmiszerink minőségi előállítása és ami mögötte van! Készítette Budai Tibor Felkészítő Tanár Csaláné Böngyik Edit Corvin.
Mit v/tegyünk, hogy jól mossunk…
Flavon max termékcsalád
A környezetbarát növénytermesztés
A burgonya.
Szántóföldi növénytermesztés környezettudatosan
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Mese a tejről.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Klikkelj az egérrel a következő képért... (A saját életed értékeli)
A szervezetünk megfelelő működéséhez létfontosságú folyamat
Reformtáplálkozás.
Bioélelmiszerek Készítette: Simon Elizabet
Természetes Színezékek
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
Készítette: Mezei Anna Iskola: Ihász Gábor Általános Iskola 8542 Vaszar, Fő u. 9. Felkészítő tanár: Szakács Attiláné.
Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola
Allergia Tacsi Korpácsi Tamás 10.b.
A közömbösségi görbék rendszere
A helyes táplálkozás.
Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei.
Možnosti a prax doplnenia živín v rastlinnej výrobe A növényi tápelempótlás gyakorlata és lehetőségei Mosonmagyaróvár november 25. Projekt : HUSK/0901/1.2.1/0010.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Biopeszticidek Készítette: Pásztor András március 22.
Egészséges Táplálkozás
A vérkeringés szerepe.
A degu Tentamen prezentáció Szentendre, november Készítette: Kovács Eszter Anna (6.a) Szentendrei Református Gimnázium.
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Kereskedelemtan 7 Biotermékek
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
Mosonmagyaróvár november 25.
Az éghajlatváltozás hatása a mezőgazdaságra (Európa)
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Egészségkultúra 9. évfolyam
Készítették: Kun Vivien Retkes Vanessza Urbán Ibolya 8.a.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Dr. Seregi János állatorvos, egyetemi tanár
Az éhezés.
10. rész :Táplálékunk összetevői
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Oláh Liliána Kiss Liliána
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Bioélelmiszerek Készítette: Csalló Rebeka Felkészítő tanár : Kulicsné Takács Erzsébet Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8400, Ajka , Bródy Imre u. 4.

Fogalma A gazdálkodók nem használhatnak műtrágyát, mérgező permetszert, génmalipulált szaporítanyagot, tartósítószert, adalékanyagot stb. A táplálék csak természetes alapanyagokat tartalmazhat. A kártevőket természetes eredetű szerrel permetezik,kézzel szedik össze.

Fogalma A biohúst produkáló állattenyésztés során az állatot az előbbi elveknek megfelelő biotakarmánnyal etetik, és kerülik az antibiotikumok rutinszerű használatát. Az 1990-es évek óta a bioélelmiszerek termelése évi 20%-kal nő, ma már az összélelmiszer 1-2%-a organikus termesztésből származik.

Jobb a bio mint a hagyományos? Fontos volt ,hogy bebizonyítsák: a bioélelmiszerek egészségesebbek a hagyományos élelmiszereknél.A legutóbbi időkig mégis csak ellentmondó kutatások álltak rendelkezésünkre. Az utóbbi időben sok kutatás hasonlította össze a kétféle élelmiszer rost-, fehérje-, ásványi anyag- vagy vitamintartalmát, rákellenes és érvédő hatású antioxidáns-szintjét, valamint a bennük lévő káros nitrát, műtrágyamaradvány mennyiségét. Az eredmény viszont nem teljesen igaz,mivel eltérő hőmérsékletű és talajú helyeken termesztik őket.

Jobb a bio mint a hagyományos? Az amerikai Organic Center eredményei szerint a hagyományos élelmiszerekben magasabb volt a kálium-, foszfor- és fehérjetartalom, mint a bioélelmiszerekben, a bioélelmiszerekben viszont sokkal több volt a hagyományos élelmiszerekhez képest az összes többi hasznos anyagból, és kevesebb a nitrátból. Szerintük a bioélelmiszerek összességében 25%-kal magasabb táplálkozási értéket képviselnek, mint a hagyományosak.

Kutatások eredményei Az organikus táplálékot fogyasztó anyák tejében 50%-kal magasabb a hasznos linolsav (telítetlen zsírsav) szintje. Az organikus tejet fogyasztó gyermekek között alacsonyabb az ekcéma előfordulása. Az organikus paradicsomból készült ketchupban kétszeres az antioxidáns (likopén)-szint, főleg a sötétebb színűekben; a biokiwi antioxidáns- és C-vitamin-szintje is magasabb, az organikus alma édesebb. A növényvédőszer-maradvány tartalmú ételt fogyasztó kismamák esetén magasabb a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázata, és gyermekeik nagyobb eséllyel szenvednek idegrendszeri zavarokban. Az organikus borban másfélszeres az antioxidánsok szintje, és talán ez az oka, hogy alacsonyabb benne a rákkeltő penészgomba-toxin mennyisége. A hagyományos élelmiszerekben 60-szoros a növényvédőszer-maradvány mennyisége (bioélelmiszerbe is kerülhet vegyi anyag a termesztési területtel szomszédos, hagyományos művelésű földekről). Organikus módszerekkel is biztosítható a Föld lakosságának táplálékigénye.

Független kutatások  Az Európai Unió 12 millió fonttal támogatott egy négyéves kutatást, amely 2007 végén ért véget. Eredménye szerint a biogyümölcs és -zöldség 40%-kal, az organikus körülmények között tartott tehenek teje pedig 90%-kal több antioxidánst tartalmaz, és 60%-kal magasabb a hasznos omega3-zsírsav-tartalma. Ezek az anyagok hasznosak az Európában gyakori betegségek: a rák, az érelmeszesedés, agyvérzés és infarktus elleni harcban. Bebizonyosodott az organikus táplálék magasabb vitamintartalma, valamint az is, hogy a megfelelően tartott állatok húsa egészségesebb: a boldog állat ad jó minőségű táplálékot.

A bio csirketenyésztés

„Ketreces” csirketenyésztés

Eredménye Házi Ketreces Bio

Igaz- hamis A bioélelmiszer bizonyítottan egészségesebb a hagyományosnál. Az USA támogatta az egyéni kutatásokat 12 millió dollárral. Ketreces csirketenyésztésnél szabadon mozoghatnak a csirkék. A bionövények termesztése közben bármilyen permetezőszert lehet használni. A hagyományos élelmiszerekben kisebb a vitamintartalom. Hamis Igaz Hamis Igaz Hamis Igaz Hamis Igaz Hamis Igaz

Szöveg kiegészítés organikus ; Európában ; 12 millió; vitamintartalma; jó minőségű ; 40% Az Európai Unió …………fonttal támogatott egy négyéves kutatást, amely 2007 végén ért véget. Eredménye szerint a biogyümölcs és -zöldség ……..-kal, az ……….körülmények között tartott tehenek teje pedig 90%-kal több antioxidánst tartalmaz, és 60%-kal magasabb a hasznos omega3-zsírsav-tartalma. Ezek az anyagok hasznosak az ……….gyakori betegségek: a rák, az érelmeszesedés, agyvérzés és infarktus elleni harcban. Bebizonyosodott az organikus táplálék magasabb…….., valamint az is, hogy a megfelelően tartott állatok húsa egészségesebb: a boldog állat ad …………..táplálékot.

Fejezd be a mondatot! A bioélelmiszerek ___________________. A bio csirketenyésztés közben ______________. Az amerikai Organic Center _______________________. Biotakarmányt kapnak ____________________. Az egyéb kutatások eredményei bebizonyították,hogy __________________________.

Kérdések Mi a bio növénytermesztés lényege? Mennyivel nő a bioélelmiszerek termelése? Milyen értékekben tér el egymástól a hagyományos és a bio élelmiszer? Hányéves kutatást támogatott az Európai Unió? Mik az Európában gyakori betegségek?

VÉGE

Források http://www.globalplaza.hu/hir/bio-vagy-nem-bio- http://www.szantal.hu/index.php?link=news%2Fnews.php&parentid=389&topic=5 http://tudatosvasarlo.hu/cikk/valoban-megeri-draga-bioelelmiszert-vasarolni http://www.femcafe.hu/cikkek/egeszseg/ervek-es-ellenervek-a-bioelelmiszerek-kapcsan