Készítette: Felkészítő tanár: Iskola:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógép műszaki, fizikai része
Advertisements

Hardver ismeretek Háttértárolók
Memóriák típusai, jellemzői
A számítógép felépítése
BIOS A BIOS mozaikszó, a Basic Input/Output System rövidítése, magyar fordításban alapvető ki- és bemeneti rendszerként szokták emlegetni.
timor Domini principium scientiæ 1 A hardver 1. rész.
A memória.
Memória.
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
A számítógépes memória jellemzői
Belső memóriák tipusai
Alaplapra integrált csatlakozók
Háttértárak.
A számítógép felépítése
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
A memória.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
A D INAMIKUS RAM ÚJDONSÁGAI. D INAMIKUS RAM  DDR  DDR2  DDR3  DDR4  DDR 5.
Memóriák.
A memória.
Számítógép memória jellemzői
Számítógép memória jellemzői
Memóriák típusai, jellemzői
A memóriák típusai Ahogy én tanítanám….
Memóriák típusai, jellemzői
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
Napjaink háttértárolói
Memóriák típusai, jellemzői
Készítette: Bodor Béla Tanár: Szabó Dániel Iskola: Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola Iskola címe: 1149 Budapest, Egressy út 71. MEMÓRIÁK.
Készítette : Szente Szilvia Spek Krisztina Felkészítő tanár : Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.
A memóriák típusai, jellemzői
Tematikus fogalomtár FÉLVEZETŐS TÁRAK
MIÉRTEK A SZÁMÍTÁSTECHNIKÁBAN
MI A MEMÓRIA? A memória tulajdonképpen egy logikai áramkör, ami adatok megőrzésére alkalmas. Az adat számunkra most azt jelenti, hogy van-e jel vagy nincs.
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
A Memória.
A mikroszámítógép felépítése
A számítógép teljesítménye
Mikrokontroller (MCU, mikroC)
A személyi számítógép részei:
A számítógép elvi felépítése
A számítógép tárolóeszközei
Számítógép memória jellemzői
A ROM és a BIOS Készítette: Tóth Dominik. A ROM A ROM (Read Only Memory) egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható memória. Fizikailag az.
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
A számítógép felépítése
Háttértárak.
Az adatok/programok külső tárolása és kezelése
Alaplapra integrált csatlakozók
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Memóriák.
A Számítógép memória jellemzői Készítette: Döbrei Péter DOPSAAI.
2015. július július július 22. Készítette: Gráf Tímea Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek III.
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
A számítógép feladatai és felépítése
Készítette:Mohamed Ahmed Azmi 9.A. Random Access Memory Alap tudnivalók a RAM -ról: Írható és olvasható memória. Feladata ideiglenes adatok tárolása,
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
1 A számítógépek felépítése jellemzői, működése. 2 A számítógép feladata Az adatok Bevitele Tárolása Feldolgozása Kivitele (eredmény megjelenítése)
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
Sz&p prof.
CPU (Processzor) A CPU (Central Processing Unit – Központi Feldolgozó Egység) a számítógép azon egysége, amely értelmezi az utasításokat és vezérli.
RAM (Random Access Memory)
Memória áramkörök Név: Vígh Balázs
Információtechnológiai alapismeretek
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
A számítógép tárolóeszközei
A számítógép feladatai és felépítése
Előadás másolata:

Készítette: Felkészítő tanár: Iskola: Memóriák Készítette: Felkészítő tanár: Iskola: Zsombori Balázs Czigléczky Gábor Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola (Budapest) Fülemüle Országos Informatika Tehetségkutató Verseny 2011/2012 Kép forrása: http://khaymalatha.blogspot.com/2011/04/nightingale-nights.html

Mi az a memória? A Neumann-elvű számítógép elemi része. Beviteli eszközök Háttértár Memória CPU Vezérlő egység Aritmetikai és logikai Kiviteli eszközök Memória A Neumann-elvű számítógép elemi része. Neumann elve: „tároljuk a programokat és az adatokat ugyanabban a memóriában!”

Az elefánt sosem felejt… Kép forrása:http://www.freakingnews.com/images/app_images/elephant-family.jpg http://zona.hu/article/2194/miert-mondjuk-azt-hogy-az-elefant-nem-felejt.html Tudományosan bizonyított tény, hogy az elefánt kiemelkedő memóriával rendelkezik. Fiatal korában megszerzett információkat több évtized múltán is hasznosítani tudja. Például aszály idején az idősebb falkavezér elvezeti társait olyan vízforrásokhoz, amelyeket még borjú korában ismert meg.

ROM ROM = Read Only Memory Csak olvasható memória Digitális, általános értékű tároló Az adatok nem törölhetőek Kikapcsolás után is megmarad az adat Képek forrásai: http://img.ehowcdn.com/article-page-main/ehow/images/a04/u6/91/update-bios-rom-800x800.jpg http://ewandoo.com/wp-content/uploads/2010/06/EPROM.gif

ROM típusok PROM EPROM EEPROM Programmable ROM Programozható Erasable Programable ROM UV fénnyel törölhető, programozható Electrically Erasable Programmable ROM elektromossággal törölhető, újraírható minden adatát csak egyszerre lehet tárolni Képek forrásai: http://img.ehowcdn.com/article-page-main/ehow/images/a04/u6/91/update-bios-rom-800x800.jpg

Az EEPROM alkalmazása A RAM-ba töltődött operációs rendszer egyik fő feladata a hardverek kezelése. Mivel a RAM tartalma számítógép kikapcsoláskor elvész, ezért a bekapcsoláskor valaminek kezelnie kell a lemezeket. Erre szolgál a BIOS (Basic Input Output System). Képek forrásai: http://motherboards-reviews.com/MSI/socket_1156/P55-GD80/MSI_P55-GD80_BIOS_system_overview.jpg Minden indításkor végrehajt egy öndiagnosztikai tesztet (POST = Power-On Self Test) és, ha minden rendben, akkor kezdődhet az op. rendszer betöltése.

Az EEPROM alkalmazása Firmware Elektronikai eszközök bonyolultabb funkcióit működtető programok A gyártók rendszeresen adnak ki hibajavításokat Fontos, hogy a tároló memória tartalma frissíthető legyen Képek forrásai: http://www.motherwell.net.au/Uploads/Images/iologik-e2000%281%29.jpg http://static.trustedreviews.com/94|c7df84|d797_4252-122KyoceraMitaFS4000DN.jpg http://www.tavszabalyzo.hu/images/5657881.jpg

Az EEPROM alkalmazása Flash memória Az EEPROM speciális alkalmazása Áram hiányában is megőrzi az a adatot Háttértárolók: Pendrive Memóriakártyák (Micro SD) SSD = Solid State Drive Nincs mozgó alkatrész: könnyebb, gyorsabb, halkabb, kisebb energiafogyasztású, mint a hagyományos merevlemez Napjainkban még drága Képek forrásai: http://netpedia.hu/media/image/pendrive1gb.jpg http://diszkontgsm.hu/images/Micro-SD.jpg

„Én sose álmodom…” Kép forrása:http://www.hirado.hu/Hirek/2009/08/~/media/News/Hirado/Hirek/2008/12/16/13/sleep.jpg.ashx Minden ember álmodik az alvás REM (Rapid Eye Movement) szakaszában. Felébredéskor azonban a legtöbb álom elfelejtődik.

RAM RAM = Random Acces Memory Véletlen hozzáférésű memória Minden pozícióból ugyanolyan gyorsan olvas és ír ( random: véletlen hozzáférés) Csak azokat az adatokat kell olvasni vagy írni, amiket használ Ha elmegy az áram, minden adat elvész Kép forrása: http://www.eteknix.com/wp-content/uploads/2011/11/2GBDDR3.jpg

RAM típusok SRAM DRAM statikus előny: hátrány: dinamikus előny: tartalma megmarad kiolvasás után is gyors (alkalmazás: cache memória) hátrány: drága dinamikus előny: olcsó egyszerű hátrány: lassú kóbor áram esetén elvész az adat másodpercenként több ezerszer frissíteni kell Kép forrása: http://www.eteknix.com/wp-content/uploads/2011/11/2GBDDR3.jpg

A RAM fejlődése DRAM: 90-es évek elejéig SDRAM: FPM-RAM EDO-RAM 133 MHz-ig (észrevehető teljesítménynövekedés) jelölésük órajel szerint (PC66) 128-256-512 MB Csekély sebességnövekedés 8-16-32 MB Kép forrása: http://images03.olx.pt/ui/5/61/88/1272028786_89525388_1-COMPRO-RAM-MAC-1GB-DDR-SDRAM-PC2700-Matosinhos-1272028786.jpg

A RAM napjainkban DDR (Double Data Rate) kétszeres adatátvitel  órajelenként 2 bitet szállít DDR2 előnyei: alacsonyabb energiafogyasztás / hőmérséklet magasabb órajel órajelenként 4 bit DDR3 viszonylag olcsó 2000 MHz-ig http://1.bp.blogspot.com/-niaReyaYesQ/TdvtUsyWiFI/AAAAAAAAAKk/Pk1WUFiVdiI/s1600/ram.jpg

A DDR RAM jellemzői Gyártó Memória méret Buszsebesség Hibajavítás Pl. Kingston, KingMax, Samsung, Geil Memória méret csak, akkor befolyásolja a gép teljesítményét, ha kevés Pl. 256-512 MB; 1-2-4-8 GB Buszsebesség a processzor és a memória kommunikációjának sebessége Pl. 333-667-1066-1333-1600-1800-2000 MHz Hibajavítás ECC = Error Checking and Correcting Kép forrása: http://www.eteknix.com/wp-content/uploads/2011/11/2GBDDR3.jpg

A RAM speciális fajtája – a cache Cache = GYORSÍTÓTÁR Alapja az SRAM (statikus RAM) Feladata: a gyors processzor és lassabb eszközök (háttértár, memória) közti sebességkülönbségek kompenzálása A cache működési elve: Ha egy adatra szüksége van a számítógépnek, akkor valószínűleg ismételten használni akarja majd, vélhetően a környezetében lévő adatokat is használná. http://www.vatgia.com/raovat_pictures/1/ttb1303480023.jpg

Párosítsd! Megoldás ROM RAM Képek forrásai: http://www.life123.com/sports/cycling-running/bike-riding/kids-bikes-how-to-choose-one-for-your-child.shtml http://www.getactivetampa.com/Swimmer%20competitive.jpg http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/images/kickstart-rom-4070.jpg http://www.pcparts.hu/shop/images/20080603102542__ingston_ram.jpg http://oviszulo.hu/wp-content/uploads/2011/07/cipokotes.jpg www.csokidoktor.hu/images/L-Ascorbic_acid.png

Kérdések Válaszok Milyen memóriatípus a cache? Mi a hátránya a DRAM-nak? Mi a BIOS feladata? Melyik memória érzékeny a napfényre? Mit takar a Double Data Rate kifejezés? RAM lassú, folyamatos frissítést igényel számítógép hardvereit kezeli az op. rendszer előtt EPROM a memória órajelenként 2 bitet szállít Kép forrása: http://www.adleraphasiacenter.org/information/?id=3

Melyik a kakukktojás? Megoldás Cache  EDO-RAM PROM SSD  HDD  Micro SD Flash  BIOS  Firmware Képek forrásai:http://www.dunatv.hu/print/kultura/husvet_csokoladefogyasztas_2009.html http://www.bumm.sk/images/32311/kep.jpg

Irodalomjegyzék Holczer József: Informatika szóbeli érettségi közép- és emelt szinten  Képek forrásai: a diák alattI jegyzetekben