Napjaink háttértárolói

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Külső memóriák.
Advertisements

OPTIKAI LEMEZEK JELLEMZŐI, TÍPUSAI
Háttértárak ismertetése
A számítógép műszaki, fizikai része
Hardver eszközök II. rész
Hardver ismeretek Háttértárolók
Napjaink háttértárolói
Adattárolási technológiák
Napjaink háttértárolói
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Készítette: Ferenczi Krisztián (FEKSAAI.ELTE). Optikai lemezek jellemzői Az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tároló felületén az adatok.
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
Napjaink háttértárolói
DISZKréten az adathordozókról
Készítette: Diczházi Attila
Mai számítógép perifériák
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
A lyukkártyától a Blu-Ray-ig…
Mai Számítógép perifériák
Készítette: Sebestyén Dávid SEDRAAI.ELTE. Az adathordozók Ha nincs hálózatban a két számítógép, amik között adatot szeretnénk átvinni Vagy a digitálisan.
Háttértárak.
Régen és most. Háttértárolók.
12. Óra Háttértárak.
a számítógép kézzelfogható részei.
Készítette: Simon Anett 9.c
Készítette: Verebélyi Balázs Informatikus Könyvtáros szak, 1. évfolyam Neptun kód: VX46VV.
A pendrive.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell!
Amit az adathordozókról tudni kell
Készítette: Solymosi Roland EHA-Kód: SORSSAI.ELTE
Háttértárak Informatika tananyag.
Major Márk, Liska József Erősáramú Szakközépiskola, Jászberény
Napjaink háttértárolói
Készítette: Feszt Bernadett 8/a Napjaink háttértárolói Salamon Róza felkészítő tanár Dr. Török Béla Óvoda Általános Iskola és Diákotthon 1142, Budapest.
Napjaink háttértárolói Készítette: Asztalos Péter Felkészítő tanár: Ing. Mezei Adrianna Iskola: Stredná priemyselná škola - Ipari Szakközépiskola Komárno.
Damjanich János Általános Iskola
Memóriák típusai, jellemzői
Napjaink Háttértárolói
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
Napjaink háttértárolói Király Erik Péter Felkészítő tanár:Sári Éva Türr István Gazdasági Szakközépiskola 6500 Baja, Bácska tér 1.
„Én így tanítanám az informatikát”
Háttértárolók Ki és beviteli periféria. A számítógép kikapcsolása után is hosszú ideig képesek megőrizni az adatokat.
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Háttértárak.
Háttértárak és adathordozók
A háttértárak felépítése és működése
A merevlemez(winchester)
A számítógép felépítése
Háttértárak.
Mai számítógép perifériák
5. osztály Háttértárolók
Hang anyagok tárolása Magnószalag Magnókazetta Bakelitlemez CD
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Optikai lemezek Készítette: Tóth Gábor TOGSABI.ELTE.
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Készítette: Szabó Richárd SZRSAAI.ELTE Merevlemezek tegnap, ma, holnap.
Mai számítógépes perifériák
MINDEN, AMIT AZ ADATHORDOZÓKRÓL TUDNI KELL
A számítógép felépítése
Kialakulásuk  1960-as évek közepétől több cég egymástól függetlenül fejleszti  Katonai célokra készül  Létrehozás célja: A mágneses tárolóknál nagyobb.
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
Napjaink háttértárolói
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
Háttértárak.
Tároló perifériák.
Előadás másolata:

Napjaink háttértárolói Készítette: Aulechla Adrián Felkészítő tanár: Dr. Geráné Aradi Éva Corvin Mátyás Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola Tovább

Mi is az a háttértár ? Háttértár: Olyan hardware, amely nagy mennyiségű adatot képes tárolni, és azokat a számítógép kikapcsolása után is megőrzi. A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk. A háttértárak a központi memóriához hasonlóan adatokat és programokat tárolnak, de: - stabilan (az információtartalmukat a gép kikapcsolása után is megőrzik), - sokat (manapság több száz GByte adatot), azonban - lassabban hozzáférhetően (az íráshoz és olvasáshoz összehasonlíthatatlanul több idő szükséges, mint a központi memóriánál). Tovább

Háttértárak csoportosítása Kapacitás szerint: - Kis kapacitású (pár bájt) pld. Regiszterek - Közepes kapacitású (1-2 GB) pld Központi memória - Nagy kapacitású (GB-TB) pld. Tipikus háttértárolók Tárolás elve: - Elektronikus (pld. Regiszterek) - Mágneses (pld. Merevlemez) - Optikai (pld. CD;DVD) Sebesség szerint: - Gyors (pld. Regiszterek) - Közepes (pld. Központi memória) - Lassú (pld. Háttértár) Tovább

Legismertebb háttértárolók napjainkban : Merevlemez Winchester, HDD (Hard Disc Drive) Adattárolás: Az adatokat kettes számrendszerben mágnesezhető réteggel bevont, forgó lemezeken tárolja. Tárolókapacitás: Kezdetekben csak pár megabájt volt, manapság már 40 GB – 2 TB között mozog. Működési elve: A forgó lemez fölött mozgó író/olvasó fej ír, vagy olvas. Tovább

Egy példa napjainkból Típus: Samsung Tárolókapacitás: 1 TB Fordulatszám: 5400 rpm Ára (átlagosan): 25000 FT Tovább

Pendrive Felépítése: A pendrive egy parányi nyomtatott áramkört tartalmaz. A ráerősített fémcsatlakozóval (USB) általában egy műanyag tokba van elhelyezve. Tárolókapacitás: A mai világban kb. 256MB-tól 256GB-ig terjednek a pendrive-ok. Áramforrás: Önálló áramforrásuk csak akkor van, ha egyéb szolgáltatással is rendelkeznek, például MP3-zenelejátszás, diktafon funkció stb. Tovább

Egy példa napjainkból Típus: Kingston DataTraveler Tárolókapacitás: 32 GB Olvasási sebesség: 10 MB/s Írási sebesség: 10 MB/s Ára (átlagosan): 13000 FT Tovább

CD ; DVD Adattárolás: -CD: Főként hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos. -DVD: Főként mozgókép és jó minőségű hang, valamint adat tárolására használatos. Tárolókapacitás: CD (Compact Disc) általában 700MB DVD (Digital Versatile Disc) [egyrétegű] körülbelül 4,7 GB  Irás/Újraírás: A lemezeket általában csak egyszer lehet írni, azaz a ráírt adatot nem lehet felülírni. Az újraírható CD vagy DVD-n bármennyiszer felülírhatjuk az adatokat. Tovább

Egy példa napjainkból Típus: Sony DVD-RW Tárolókapacitás: 4,7 GB DVD írási sebesség: 2x DVD-RW Ára (átlagosan): 3500 FT/csomag (10db) Tovább

Blu-ray Technológia: A Blu-ray lemezt a DVD utódjának tartják. A technológia lényege, hogy a lemezt nem vörös lézerrel írják, hanem kék lézerrel (sokkal kisseb az átmérője mint a vörös lézernek) viszik fel az adatot a lemezre, ezáltal több adatot tudnak tárolni egy méretben ugyanakkora lemezen. Tárolókapacitás: Sima : több mint 25 GB adat Duplarétegű : majdnem 50 GB adat Tovább

Egy példa napjainkból Típus: TDK BD-RE Blu-ray Tárolókapacitás: 50 GB Ára (átlagosan): 8500FT Tovább

Források : Internet: www.google.hu/ www.google.hu/képek www.argep.hu www.hu.wikipedia.org Tovább

Köszönöm a figyelmet !