Választott téma: Egy tetszőleges Linux változat bemutatása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Advertisements

Számítógépes operációs rendszerek
Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
Az operációs rendszer.
Videókonferencia rendszerek használata Moodle 2.x környezetben
Új online technológiák: lehetőségek és kihívások Kerese István Fejlesztési platform üzletág igazgató Microsoft Magyarország
Felhasználói felületek és üzleti logika Bollobás Dávid ASP.NET
BIOS újdonságok és érdekességek
Az OpenOffice Writer Választott téma Választott téma:Az OpenOffice Writer Név Név:Sipka Gergő Felkészítő tanár Felkészítő tanár:Balla Norbert Csaba Iskola.
Piacképes programozói tudás a középiskolában
Egy tetszőleges Linux változat bemutatása
Librarians az oktató játék. A játékról  Fejlesztők: Harmat Balázs webprogramozó Horváth Alexandra grafikus  Műfaj: labirintus játék  Környezet: Windows.
Weben publikált térképek a földrajzi kutatásokban Ádám Eszter Geográfus MSc hallgató.
Okostelefonok. A PDA gyártók egy része felismerte, hogy a piacon maradáshoz muszáj integrálni a tenyér számítógépekbe is a telefon részt. Miért van erre.
Az operációs rendszer.
Windows XP ismeretek és mappaműveletek
BE KI Perifériák Számítógép.
Ember László XUBUNTU Linux (ami majdnem UBUNTU) Ötödik nekifutás 192 MB RAM és 3 GB HDD erőforrásokkal.
Az operációs rendszerek
Felső tagozatosok programozás oktatása
Az operációs rendszer.
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
 A felhasználói felület határozza meg az operációs rendszer megjelenését, az asztal felépítését, és azt, hogyan navigálhatunk az operációs rendszer.
Egy Nao robot szimulálása a Choregraphe programmal.
A mikrovezérlők világa
A PHP (PHP: Hypertext Preprocessor) nyílt forráskódú, számítógépes szkriptnyelv, legfőbb felhasználási területe a dinamikus weboldalak készítése. Emiatt.
Operációs rendszer.
Fedezzük fel a geometria szépségeit
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
Operációs rendszerek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Operációs rendszerek feladatai és csoportosításuk.
R statisztikai program
Tanulást könnyítő segédprogramok
Tanulási útmutató Tanulási Útmutató Az Észak-magyarországi Regionális Távoktatási Központ által a TÁVHÁLÓ projektben kifejlesztett e-learning környezethez.
15. óra A Windows XP alapjai
Visual Basic 2008 Express Edition
Komoróczy Tamás 1 Java programozási nyelv A nyelv alapjai.
HIVATALOS WEBOLDAL: A BESZÉDES EMACS, AVAGY AZ EMACSPEAK BEMUTATÁSA.
Operációs rendszerek fejlődése
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Szoftverek.
IPhone 5 Ulrich Anna Csenge Zirci Reguly A. Német Nemzetiségi Nyelvoktató Ált. Isk. Felk.tanár: Földesi Katalin Ulrich Anna Csenge.
A GIMP használata Készítette: Kálmán Krisztina Erzsébethelyi
ASZTALI GÉPEK KONTRA TABLETEK Melyiket válasszam? Készítette: Kiss László IALMGR)
Készítette: Derecskei Nikolett
SZOFTVEREK (programok)
Vizuális programozás Előadó: Csapó Gábor.
REGISTRY - regisztrációs adatbázis
Az operációs rendszer.
Szoftverek csoportosítása
SZOFTVEREK (programok)
Operációs rendszer Készítette: Schäfer Benedek Felkészítő tanár: Ravasz Imréné Herendi Német Nemzetiségi és Nyelvoktató Általános Iskola Herend, Iskola.
GEOINFORMATIKA LINUX ALATT Dolleschall János. A LINUX ● A Linux operációs rendszer Linus Torvalds finn programozó nevéhez fűződik ● december 28-án.
Ubuntu: az egyik legnépszerűbb Linux Fidrich Róbert (Magyar Ubuntu Közösség)
A szoftver csoportosítása 1. A rendszerprogramok a számítógép üzemeltetéséhez szükséges programok. Ezen belül: Operációs rendszerek MS DOS Windows 95,
Szöveg beírásához kattintson ide A SCRATCH környezet bemutatása szakköri tapasztalatok alapján Gödöny Péter Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Pataky.
ELearning az oktatásban készítette: Melega Kálmán iskola: honlap: eLearning:bubo.pataky.hu.
Gondolkodásfejlesztés táblajátékokkal szakiskolás tanulók fejlesztésére 20 órás gazdagító szakköri program tapasztalatai Balatonalmádi Szabó.
Az operációs rendszer.
Erre használom az internetet
Fülemüle informatika tehetségkutató verseny
EVA 1 – 5. kurzus Kanyó Kristóf.
Hogyan írhatunk játékprogramokat?
A Linux operációs rendszer
5 tipp a munka egyszerűsítésére
CONNECTRA rendszer bevezetése
SZOFTVEREK (programok)
Raspberry Kreatív: A Raspberry és Te – mit tudtok kihozni egymásból?
Játszunk telefonon Készítette: Homlok Dávid
Vidiczki György Matematika BSc hallgató 2015
OPERÁCIÓS RENDSZEREK II.
Előadás másolata:

Választott téma: Egy tetszőleges Linux változat bemutatása Név: Gyönki Bendegúz Felkészítő tanár neve: Erki Gábor Iskola neve, címe: Neumann János Középiskola és Kollégium 3300 Eger, Rákóczi út 48.

Raspbian

Mi is az a Raspbian? A Raspbian a Raspberry Pi elnevezésű számítógépre optimalizált Linux változat. (Természetesen más eszközökön is használható megfelelő ARM processzor esetén.) A Raspbian a Debian-on alapszik.

Raspberry Pi A Raspberry Pi egy miniatűr számítógép, mely ARMv6 architektúrájú processzorral rendelkezik. Ezen kívül tartalmaz egy fejlett GPU-t is, amely akár FullHD-s videók lejátszására is képes. A GPIO portnak köszönhetően pedig hardveres projektek is létrehozhatók vele.

Raspberry Pi A Raspberry Pi hatalmas népszerűségnek örvend. 2012 februárjában az előzetesen legyártott 10 ezer darab Raspberry Pi órák alatt elfogyott. Azóta több, mint 2 millió Raspberry Pi-t adtak el világszerte. Angliában és sok országban pedig egyre több iskolában is használják oktatási eszközként.

Az én személyes történetem 2012 tavaszán olvastam először egy mindössze 35 dollárba kerülő számítógépről, a Raspberry Pi-ről. Hosszas gondolkodás után végül vásároltam egyet. Úgy érzem, hogy nem volt rossz döntés, hiszen megismertem egy új operációs rendszert, és rengeteg hasznos tapasztalatot is szereztem.

A rendszer első indítása A rendszer első indításakor a raspi-config elnevezésű segédprogram köszönt minket. Segítségével különböző beállításokat módosíthatunk. Az alapértelmezett felhasználónév és jelszó páros a következő: pi, raspberry A grafikus felületet a startx parancs begépelésével és az enter lenyomásával indíthatjuk el. A rendszert a sudo halt paranccsal állíthatjuk le.

Alkalmazások telepítése A Debianhoz hasonlóan .deb csomagokat használ a rendszer. Alapértelmezetten a sudo apt-get install program neve paranccsal telepíthetünk alkalmazásokat. A Raspbian saját csomagtárolóval rendelkezik, amely a http://archive.raspbian.org/raspbian címen érhető el. Ez a csomagtároló több, 35 ezer csomagot tartalmaz, de ezen kívül külső csomagtárolókat is használhatunk.

Programozás A Raspbian jó választás, ha programozni szeretnénk. Előre telepítve van a Python és a hozzátartozó integrált fejlesztői környezet is. Ezenkívül több fejlesztői környezet is elérhető a Raspbian-ra, mint például a Free Pascal. A Raspbian különböző könyvtárakat tartalmaz a GPIO portok programozásához is.

Grafikus kezelőfelület A Raspbian az LXDE asztali környezetet tartalmazza. Az LXDE rendkívül egyszerű, és sok erőforrásra sincs szüksége.

A Raspbian grafikus felülete az első indítás után.

Az előretelepített alkalmazások A Raspbian rengeteg előretelepített alkalmazást tartalmaz, olyanokat is, amelyeket a Debian nem. A következőkben ezek közül fogok bemutatni néhányat.

Scratch A Scratch egy kis és nagy gyerekeknek egyaránt való program, amellyel interaktív történeteket, játékokat és animációkat lehet létrehozni, miközben fejleszti a kreatív gondolkodását.

Sonic Pi A Sonic Pi egy egyszerű programozás nyelv, amely segítségével saját zeneműveket szerezhetünk. A program szlogenje: „A számítógéptudomány hallhatóvá tétele”

Wolfram Mathematica A Mathematica egy rendkívül összetett alkalmazás, amelyet különböző matematikai számításokra használhatunk. Érdekesség, hogy a Mathematica eredetileg egy fizetős szoftver, de a Raspberry Pi-re ingyenesen elérhető.

Penguin's Puzzle A Penguin's Puzzle egy egyszerű ügyességi játék, amelyben egy pingvint irányíthatunk. Célunk, hogy a különböző akadályokon átjutva eljussunk az EXIT feliratú mezőbe.

Python Games Néhány Python nyelven íródott játékot is tartalmaz a rendszer. A játékok forráskódjait átböngészve bárki meríthet ötleteket egy saját játék elkészítéséhez.

The Pi Store A Pi Store a Raspberry Pi saját alkalmazásboltja, ahonnan különböző játékokat, alkalmazásokat, és egyéb dolgokat tölthetünk le. Az alkalmazásbolt tartalmaz ingyenes és fizetős tartalmakat is.

Köszönöm a figyelmet! Kérdések Mi az a Raspberry Pi? Milyen processzorral rendelkezik a Raspberry Pi? Min alapszik a Raspbian? Milyen csomagokat használ a rendszer? Milyen asztali környezetet tartalmaz a Raspbian? Köszönöm a figyelmet!

http://raspbian.org http://raspberrypi.org Felhasznált források http://raspbian.org http://raspberrypi.org http://raspberrypi.org/phpBB3 http://store.raspberrypi.com/projects http://webgl.com http://scratch.mit.edu