Bekezdésformázás Tepszis Barbara 8.a Salamon Róza (felkészítő tanár)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BPS Web 2.0 Felhasználói kézikönyv. A szerkesztő főoldala A bejelentkezett felhasználóA szerkesztő főmenürendszere Stílusformázások Nyelv- és nézetváltás.
Advertisements

Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Bekezdésformázás Név: Szarvas Nóra 8/a Felkészítő tanár: Salamon Róza
Türr István Gimnázium és Kollégium 8500 Pápa, Fő u. 10.
Mire jók a tabulátorok? Lehetőséget nyújtanak
Szövegszerkesztés Alapfogalmak Szövegbevitel Parancskiválasztás
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Szövegszerkesztés.
Szövegszerkesztési szabályok
Címsor menüsor ikonsor munkaterület (ikonsor) állapotsor.
Bekezdésformázás.
Dokumentum.
Szöveg egységei, gépelés
Microsoft Office WORD 2007 Formázás
Szövegszerkesztés az MS Word 2007-ig
TARTALOMJEGYZÉK LÉTREHOZÁSA
Tartalomjegyzék és tárgymutató
1 Tabulátor és használata. 2 A tabulátor olyan eszköz, amellyel egy soron vagy bekezdésen belül a szöveget megadott pozícióba tudjuk igazítani. A szöveget.
Szövegszerkesztés.
Táblázat módosítása.
Bekezdésformázás Felkészítő tanár: Tóth Attila Diák: Lábszki Anna
Bekezdésformázás Készítette: Kiss Ádám Felkészítő tanár: Salamon Róza Dr. Török Béla Általános Iskola 1142 Bp. Rákospatak u. 101.
Salamon Róza felkészítő tanár
HTML oldal felépítése Készítette: Pataki Arnold
Cellák és tartalmak formázása táblázatkezelő programokban Készítette: Péter Tünde Felkészítő tanár: András Izabella Iskola: Gábor Áron Iskolaközpont,
A táblázatok formázása Készítette: Gombkötő Alexandra Felkészítő tanár: Györe Mihály József Attila Gimnázium, 6900 Makó Csanád vezér tér 6.
 1. dia: Bemutakozó  2. dia: Tartalom  3. dia: Fogalmak  4. dia: Mi a hasznosság??  5. dia: Általános I.  6. dia: Általános II. táblázat  7. dia:
Bekezdésformázás Név:Horváth Bence
Bekezdésformázás Nevem: Berkes András Speciális kategória
Bekezdésformázás Fűrész Attila Salamon Róza (felkészítő tanár) 8.A
Táblázatok beillesztése, formázása dokumentumokban
Zsombori Balázs Neumann János Számítástechnikai SZKI
Képek beillesztése,formázása dokumentumokban Tóth Anita 8
,,Én így tanítanám az informatikát”
Táblázatok beillesztése, formázása dokumentumokba
Képek beillesztése, formázása dokumentumokban
Így tanítanám a tabulátorok használatát
OpenOffice OpenOffice Bekezdésformázás Szabó-Péter Vivien János Zsigmond Kollégium 1989 December 21 sugárút, 9 szám Felkészítő tanár: Kaupert Melinda.
1 Microsoft Excel 4. óra Előadó: Jánosik Tamás. 2 Formai beállítások Oszlopszélességek beállítása  Egyszerűen: az adott oszlop oszlopcímének jobb szélénél.
Az Excel táblázatkezelő
Prezentáció a prezentációról
Szövegszerkesztés Alapfogalmak.
SZÖVEGSZERKESZTÉSI ALAPISMERETEK Formázások összefoglalás
Az NVU webszerkesztő program
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Hosszú dokumentumok kezelése.
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
Táblázatok.
SZÖVEGSZERKESZTÉSI ALAPISMERETEK
Készítette: Kiscsatári Nóra
Bekezdések formázása 1..
SZÖVEGSZERKESZTÉS III. ~ KARAKTERFORMÁZÁS ~
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 HasábokHasábok.
Táblázatkezelés.
Dokumentum formázása.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 3.
SZÖVEGSZERKESZTÉS IV. ~ BEKEZDÉSFORMÁZÁS ~
Bekezdések formázása 2..
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 2.
Bekezdések formázása 1..
A Mozilla magyar nyelvű szerkesztőjének használata
Másolás és automatikus kitöltés
Szövegszerkesztés összefoglalás.
Formázási műveletek.
Így tanítanám a tabulátorok használatát
MS Office Word 2010 Szövegszerkesztés.
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Adatfeldolgozási ismeretek 15. ML osztály részére 2017.
téma közlemény SmartArt-ábra piros hátterű képekkel (Haladó)
MS Office Word 2010 Szövegszerkesztés.
Előadás másolata:

Bekezdésformázás Tepszis Barbara 8.a Salamon Róza (felkészítő tanár) Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Diákotthon és gyermekotthon

Igazítás: A bekezdés lehet jobbra zárt, balra zárt, középre igazított, sorkizárt. Az Igazítás fülön az alábbi fontos beállításokat tehetjük meg: A cellán belül igazíthatjuk az adatokat függőleges és vízszintesen. A szöveget igazítás felirat alatt tehetjük meg. Sortöréssel, ilyenkor a szöveget egymás alá tördelve helyezi el a program a cellán belül. Több cellát egy cellává alakíthatunk. A szövegben a betűméret automatikusan csökken a beállítás után. Ezeket a beállításokat a szöveg elhelyezése felirat alatt tehetjük meg, ahol csak rá kell kattintani a formázási lehetőség mellett található négyzetre. Az ablakban beállítható a szöveg elforgatásának mértéke, ha szükséges?!

Sortávolság: A szöveg bekezdésen sorainak egymástól való távolságát határozza meg. Lehet: szimpla, 1,5 sor, dupla, pontosan meghatározott érték, legalább, többszörös. Sorműveletek Sorok kijelölése táblázatban: A kijelölés elvégezhető a sorazonosító számra kattintva, amelynek következtében az egész sor kijelölt állapotba kerül,ha több összefüggő sort szeretnénk egyszerre kijelölni, akkor az egér segítségével az első sorazonosítóra kattintva, majd az egeret a kijelölés irányába mozgatva a kívánt jelölés megoldható! A CTRL billentyű lenyomása mellett végezhetjük el a kijelölést! Sormagasság állítása: A sorazonosítón jobb gombbal kattintva, a megjelenő helyi menüből a Sormagasság menüpontot választva egy ablakban megadható a sormagasság. A kívánt magasságot írjuk be az ablak megfelelő helyére, ha több sornak szeretnénk ugyanazt a magasságot adni, akkor jelöljük ki őket egyszerre, és használjuk a sormagasság állítása műveletsort!

Bekezdésköz: A bekezdés térköze a bekezdés előtti vagy utáni távolságot határozza meg, ha meg akarjuk változtatni a bekezdések közötti térközt, akkor növelhetjük a távolságot a bekezdés előtt, mögött vagy két bekezdés között is. Bekezdés behúzása: A bekezdés bal, illetve jobb szélét a beállított jobb és bal margókhoz helyezhetjük el. A bekezdés egyik sorát megkülönböztetésképpen külön is behúzhatjuk. Elterjedt szokás az első sor behúzása, amely a bekezdés első sorát egy adott hosszon behúzza, miközben a többi sort változatlanul a helyén hagyja.  

Szövegbeosztás: Az opció megadása esetén nem fordulhat elő, hogy a bekezdés utolsó sora, vagy a bekezdés első sora a bekezdés többi sorától külön oldalra kerüljön. A bekezdés teljes terjedelmében az oldalra kerül. Új oldalra: A bekezdés új oldalon kezdődik. Együtt a következővel: A bekezdés a következő bekezdéssel egy oldalon kezdődik. Nincs elválasztás: Nem teszi lehetővé az automatikus elválasztást a bekezdésben. Az előző formai jellemzők a Formátum/Bekezdés menüpontban beállíthatók. A bekezdés behúzásához használhatjuk a vízszintes vonalzón elhelyezett segédeszközöket is!

Tabulátorok: A tabulátorok a szöveg egyes sorainak megformázására alkalmasak! Tabulátorokat leggyakrabban akkor alkalmazunk, ha a következő karakter az előzőhöz viszonyítva távolabb kezdődik, és nemcsak 1 szóköz választja el őket, hanem ennél nagyobb távolság van köztük. Beállíthatjuk, hogy a következő szövegrész a soron belül hol kezdődjön tabulátorpozíció és milyen igazítást kapjon. Az igazítás lehet: balra-, középre-, jobbra zárt (olyan, mint a bekezdés igazításhoz), decimális (a tizedesvessző kerül a tabulátorpozíció alá kerül), vonal (függőleges vonalat szúr be a tabulátorhelynél!) A tabulátorjellel távolabb karaktersorozat előtt keletkezett üres szakaszt kitöltő karakterrel tölthetjük fel, amely lehet folytonos, pontozott, vagy szaggatott vonal.

Szegély: A szegély és az oldalszegély esetében beállíthatjuk, hogy melyik oldalon, milyen típusú, milyen vastagságú, milyen színű keretet megjelenjen. Természetesen elkészíthetők olyan keretek is, amelyek nem zártak, szükséges mind a négy határoló oldalt kerettel ellátni. A Beállítások között találjuk a szöveg és a keret közti távolság beállításának lehetőségét. Mintázat: A mintázat megadásakor állíthatjuk be a kitöltés színét, a mintázat stílusát és színét.  FONTOS! A keret jobb és bal oldalának helyét oldalszegély esetén a margóbeállítás, bekezdéskeret esetén a bekezdés margótól való távolságát meghatározza. A szegélyek és hátterek kialakítására és formázására vonatkozó lehetőségeket a Formátum/Szegély és mintázat menüpontja foglalja össze.

Felsorolások és számozások: A felsorolásra és a sorszámozásra együttesen jellemző beállítási lehetőségek: Mindkét típus esetében beállíthatjuk a szöveg behúzását (jobbra, vagy balra és milyen mértékben). A felsorolásra és a sorszámozásra külön-külön jellemző speciális beállítási lehetőségek: Felsorolás: Felsorolás esetén a bekezdés első sora elé szimbólumot helyezhetünk el. Amennyiben a kívánt szimbólumot nem találjuk meg a Word által felkínált lehetőségek között. Ugyanúgy beállíthatjuk a felsorolásjel helyzetét is. Sorszámozás: Ezeket a beállítási lehetőségeket a Testreszabás opción belül találjuk meg.

Hasábok: Hasábok készítése: Ha a dokumentumban különféle hasábszámú szövegrészek fordulnak elő, akkor a hasábok elkészítéséhez szakaszokra kell osztanunk a dokumentum szövegét. A szakasztöréseket azon pontokra kell beillesztenünk, ahol változik a hasábszám. A szakasztörések beszúrásához válasszuk a Beszúrás/Töréspont Szakasztörés Folyamatos menüpontját. A szakaszok elkészítése után adhatjuk meg a hasábok kívánt darabszámát,utána állíthatjuk be a szélességüket, és függőleges vonalakat helyezhetünk el a hasábok között. A hasábok beállításait tartalmazó párbeszédablak a Formátum menüben található meg.

Iniciálé: A dokumentumunkat díszíthetjük a kódexekből és újságcikkekből ismerős iniciáléval. Kijelöljük az iniciálénak szánt betűt vagy betűket a bekezdés elején, aztán válasszuk ki a Formátum menü Iniciálé menüpontját. A megjelenő párbeszédablakban beállítható Kétféle iniciálétípus van Az iniciálé betűtípusa Az iniciálé által elfoglalt sorok számok vannak Az iniciálé távolsága a szövegtől  

Stílus alkalmazása Az egyetlen bekezdéshez szeretnénk eltérő bekezdésstílust rendelni, vigyük a kurzort a bekezdésbe, ha több bekezdésre, akkor kijelöljük azokat. Egy bekezdésstílus karakterjellemzőinek kijelöljük a módosítani kívánt szövegrészt. Ha egyetlen szóra szeretnénk más karakterstílust alkalmazni, akkor kattintsunk a szóra, ha több szót szeretnénk módosítani, ki lehet jelölni azokat. Kattintsunk az alkalmazni kívánt stílusra, majd az Alkalmaz gombra. Ha a keresett stílus nem látható a Stílusok mezőben, akkor válasszunk másik stíluscsoportot a Lista mezőben. A bekezdés- vagy a karakterstílus egyszerűen és gyorsan kiválasztható a Formázás eszköztár Stílus mezőjében. Stílus készítése Új bekezdésstílus létrehozásának leggyorsabb módja az, hogy először egy kijelölt bekezdést megformázunk, és elvégezzük rajta a kívánt beállításokat.

A vonalzó használata: Nagyon sok bekezdés formázási művelet végrehajtható a vonalzón található elemek segítségével is. Az alábbi ábrán látható az egyes vonalzó elemek funkciója. Ezeket az elemeket kell az egér segítségével a megfelelő helyre állítani, és így elkerülhető a párbeszédablak használata. A vonalzó használata különösen a tabulátorpozíciók elhelyezésénél megkönnyíti a munkánkat. Ezen a képen benne vannak a behúzások, tabulátorok,margók és igazítások.

Forrás http://szt1.szt.vein.hu/~bolecz/wordoktseg/bekezdes.htm