Emelkedünk és ereszkedünk

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az akadálymentesítés szakmai háttere, indokoltsága Horváth Péter SZMM Országos Fogyatékosügyi Tanács titkára Budapest, június 7.
Advertisements

Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
Az építési termékekre vonatkozó európai szabályozás és az új építési termék rendelet CPD CPR Az építésügyi szabályozás változása a CPR tükrében Soltész.
Az új épületenergetikai szabályozás
Felvonók méretezése Összhang az épülettel Hlatky Endre.
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
Jogszabályváltozások, amelyek mindenkit érintenek: Építési termékek
Agrárgazdaságtan II. Előadás
Tudatos lépések a költséghatékony épületüzemeltetés felé Tóth Nelli energetikai tanácsadó MN6 Energiaügynökség EHÖSZ Konferencia Tatabánya.
A helyszínrajz és annak műszaki tartalma
Önkormányzat építésügyi feladatai 1.településfejlesztés 2.Településrendezés (területek felhasználásának meghatározása és módja) 3.Helyi építészeti értékvédelem.
GÉPKIVÁLASZTÁS.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Minőségbiztosítás és megfelelőség az ingatlanfejlesztésben
VÁLTOZÓ SEBESSÉGŰ ÜZEM
A hazai építési termék szabályozás tartalma és összefüggései
Önkéntesség, mint a vállalati felelősségvállalás eszköze az E.ON-nál
Egri Líceum, új, „Infotórium” épületrész kivitelezésének organizációja
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
A tanulók társas helyzete az iskolában
VÁLTOZÓ SEBESSÉGŰ ÜZEM
Új törekvések a logisztikai közreműködésben
Bevezetés az épülettervezésbe Előadó: Dr. Tiderenczl Gábor Felhasznált irodalom: Dr. Bitó János: Lakóházak Tervezése Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály.
Előadó: Dr. Bánky Tamás PTE Pécs, május 20. Az építési termékek megfelelőség-igazolása, a CE-jelölés alkalmazásának szabályai.
Üzemi viszonyok (villamos felvonók)
Üzemi viszonyok (hidraulikus felvonók)
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
Épületek gazdasági életciklusai július 23.ÉPÍTÉSZET A GYÓGYULÁSÉRT Horváth Zsolt építészmérnök, szakértő HORBER Mérnökiroda Kft. Építéstudományi.
KÖNYVTÁR ÉPÜLETE ÉS BERENDEZÉSEI. Az épület feladatai ÁLLOMÁNY –MEGŐRZÉSE –VÉDELME –HASZNÁLATA REPREZENTÁCIÓ SZELLEM TISZTELETE.
KÖNYVTÁR ÉPÜLETE ÉS BERENDEZÉSEI. Az épület feladatai ÁLLOMÁNY –MEGŐRZÉSE –VÉDELME –HASZNÁLATA REPREZENTÁCIÓ SZELLEM TISZTELETE.
Átalakítások körében mértékében – Vonatkozó tűzvédelmi jogszabályok előadó: Csuba Bendegúz tű. ezredes II. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia 2011.
tűzvédelmi tapasztalatai
Ingatlanértékelés II..
Ingatlanértékelési módszerek
Akadálymentesítés.
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
II. Logisztikai tervezés
Karbantarthatóság, megközelíthetőség Ajánlati felhívás, műszaki specifikáció BME: ELŐADÁSSOROZAT Veszely Károly Mobil: ; +
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
Baumann Mihály PTE PMMFK Épületgépészeti Tanszék
Perjésiné Hámori Ildikó
8. Előadás Szervezetek és szervezeti formák
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
A VÁROSREHABILITÁCIÓS KERET FELHASZNÁLÁSA ÉPÜLET KÖZTÉR 2013 előtt 2013 évben kifizetés: 12 milliárd Ft 8 támogatott kerület; 3 nyereséges. keret: 5 milliárd.
PRÓBATERVEZÉSI TAPASZTALATOK
Wagner Károly tű. alezredes
Önkormányzati fejlesztések Sárospatakon Közoktatási infrastruktúra fejlesztése (II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola főépületének bővítése,
Türje Község Önkormányzata az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív Program keretén belül a „Türje Községben az egészségügyi alapellátás.
Alapvető jogszabályok A évi LXIV. kulturális örökségvédelmi törvény (2005. évi LXXXIX. törvénnyel módosított, hatályos január 1-től) alapján.
Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv
BME.-KJK. MTK Második előadás Épületek, építmények munkabiztonsági- és akadálymentességi követelményei I. FÉLÉV 2015.
Egyéb műszaki jellemzők
Az önkormányzatok településfejlesztési
ÉMOP – Üzleti infrastruktúra fejlesztése. Keretösszeg: „1” részcél: Ipari Parkok millió Ft „2” részcél: Ipari területek millió Ft „3” részcél:
Az „Autókereskedelem” jövő képe. Szabó Zoltán © 2013.
Akadálymentesítés az ÚMFT ROP humán-infrastruktúra fejlesztés prioritás konstrukcióiban.
Vidékfejlesztési Program Kovács Melinda Projektmenedzser Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
A külterületi kármentesítést meghatározó feltételrendszer és a kivitelezés összehangolása, együttműködés az irányító szervekkel.
A Z ÖSSZEVONT TELEPÍTÉSI ELJÁRÁS. Sajátos jogintézmény alkalmas több önálló – építési engedélyezést megelőző – hatósági engedélyezés kiváltására és.
BUDAÖRS 2020! TEMPLOM TÉR ELŐZETES AKCIÓTERÜLETI TERV VITAFÓRUM.
Fontosabb építésügyi jogszabályok évi LXXVIII. törvény az épített környezet alakításáról és védelméről (Étv.)
Úthálózat fejlesztés, úthierarchia, úttípusok
A szabályozás hatása az építési minőségre
Az eredmény keletkezése, eredménykimutatás
Energetikai gazdaságtan
Műszaki ismeretek/Műszaki szemlélet Készítette: Jakab Gabriella, településmérnök, ingatlan értékbecslő Kinek-mit jelent? Mi köze az értékbecsléshez, ingatlanközvetítéshez?
ÉPÍTÉSI TŰZVÉDELEM Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
fogalma, módszerei – vezetési elméletek
A forgalomszámitás és ami mögötte van
Előadás másolata:

Emelkedünk és ereszkedünk (majdnem) Gyakran olyan hallgatóságnak kell szakmai előadást tartani, amely nem ismeri a témát vagy a szakszavakat. Az anyag esetleg összetett és rengeteg adatot tartalmaz. A hatékony előadáshoz alkalmazzuk a Dale Carnegie Training® által kialakított irányelveket.   Vegyük figyelembe a rendelkezésre álló időt és rendszerezzük megfelelően a tananyagot. Szűkítsük le a témakört. Osszuk fel a bemutatót világosan elkülönített részekre. Állítsunk fel logikus sorrendet. Végig egy témára összpontosítsunk. A bemutatót összefoglalással zárjuk, ismételjük meg a fontos lépéseket vagy vonjunk le következtetést. Ne feledkezzünk el a hallgatóságról. Fontos például, hogy az adatok érthetőek és lényegesek legyenek a téma szempontjából. Az adatok és a szakszavak mennyiségét igazítsuk a hallgatósághoz. A fontosabb pontok és lépések magyarázatához használjunk szemléltetőeszközöket. Mindig tartsuk szem előtt a hallgatóság igényeit, és akkor képesebbek lesznek az elhangzottak befogadására. kívánság szerint

Miről és miért? - felvonó kell! –de mennyi és milyen? (forgalmi viszonyok) - fantázia és lehetőség (beépítési lehetőségek és korlátok) A bevezető mondatokban ismertessük a téma fontosságát a hallgatóság számára. Nyújtsunk rövid betekintést a bemutatóba és érzékeltessük a hallgatósággal az értékét. Vegyük figyelembe a hallgatóság érdeklődését és a témával kapcsolatos szaktudását a nyelvezet, a példák és a szemléltetés megválasztásában. Összpontosítsunk arra, hogy mennyire fontos a téma a hallgatóság számára, és akkor jobban oda fognak figyelni. - hogy később is jó legyen (összhang az épület, a használók, ill. a felvonó között)

Miről és miért? A követelmény és teljesítése: eredmény megfelelő Az új épületek építése és a korábban épültek felújítása/átalakítása során általában felvonót is kell a létesítményben elhelyezni a függőleges személy- és/vagy anyagmozgatás megoldására. OTÉK [(253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről] A követelmény és teljesítése: A bevezető mondatokban ismertessük a téma fontosságát a hallgatóság számára. Nyújtsunk rövid betekintést a bemutatóba és érzékeltessük a hallgatósággal az értékét. Vegyük figyelembe a hallgatóság érdeklődését és a témával kapcsolatos szaktudását a nyelvezet, a példák és a szemléltetés megválasztásában. Összpontosítsunk arra, hogy mennyire fontos a téma a hallgatóság számára, és akkor jobban oda fognak figyelni. Igényli az épület és a felvonó tervezője közötti konstruktív párbeszédet. eredmény megfelelő együttműködés

Forgalmi viszonyok Milyen és mennyi felvonó kell? Teherbírás, sebesség, stb. Meghatározó: az épület jellege, adatai. Az épület funkciója, szállítandó létszám, emelőmagasság, szintek száma. Két jellemző szám: Ha több pontot, lépést vagy ötletet tárgyalunk, használjunk több diát. Döntsük el, hogy mi a hallgatóság feladata: egy új ötlet megismerése, egy folyamat megértése vagy nagyobb elmélyedés egy ismerős témában. Lássuk el megfelelő magyarázattal az egyes pontokat. A bemutatót támaszuk alá szakmai adatokkal, amely lehet könyv, vagy lemezen tárolt anyag, elektronikus üzenet vagy Interneten található adatok. Az egyes pontokat a hallgatósággal folytatott beszélgetés és visszajelzések mellett fejtsünk ki. - fajlagos szállítási teljesítmény [%/5min.] nagyobb kisebb - várakozási idő [sec]

Forgalmi viszonyok Számítás: - valószínűségszámítási alapokon - felirányú csúcsforgalom feltételezésével - több, megfelelő eredményt adó változat Megfelelő eredmény (forgalmi szempontból): Az épület jellege szerint megkívánt fajlagos szállítási teljesítmény és várakozási idő elérése

Forgalmi viszonyok beírandó alapadat épülettől függő érték felvonót jellemző értékek

Forgalmi viszonyok Az eredmények értékelése: A változatok gazdasági összehasonlítása - döntés néhány kérdésben: - kisebb teherbírású, de több, - kisebb teherbírású, de nagyobb sebességű, - kevesebb, de nagyobb sebességű felvonó készüljön-e. befolyásoló tényezők: (építészeti szempontok) - létrehozható-e elegendő tér a felvonó(k) számára, - van-e speciális igény (pl. mozgássérült szállítás), - közös vezérléssel csoportba foghatók-e a felvonók, - nincs-e korlátozva a felvehető villamos teljesítmény, Más megoldás: Szimulációs program futtatása

Fantázia és lehetőség (beépítési lehetőségek ………) A felvonó - funkcionális elem, függőleges -normál személyforgalom, -akadálymentesítés, -teherszállítás - látványelem Ha több pontot, lépést vagy ötletet tárgyalunk, használjunk több diát. Döntsük el, hogy mi a hallgatóság feladata: egy új ötlet megismerése, egy folyamat megértése vagy nagyobb elmélyedés egy ismerős témában. Lássuk el megfelelő magyarázattal az egyes pontokat. A bemutatót támaszuk alá szakmai adatokkal, amely lehet könyv, vagy lemezen tárolt anyag, elektronikus üzenet vagy Interneten található adatok. Az egyes pontokat a hallgatósággal folytatott beszélgetés és visszajelzések mellett fejtsünk ki. -belső térben, -külső térben

Fantázia és lehetőség ……… és korlátok) térigény: Határozzuk meg a legjobb lezárási módot mind a hallgatóság, mind a bemutató szempontjából. Fejezzük be összefoglalással; ajánlunk fel egyéb lehetőségeket; javasoljunk egy stratégiát; javasoljunk egy tervet; tűzzünk ki egy célt. Tartsuk magunkat végig a bemutatóban kitűzött célunkhoz, és akkor valószínűleg elérjük azt.

aknafej süllyeszték