Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

GÉPKIVÁLASZTÁS.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "GÉPKIVÁLASZTÁS."— Előadás másolata:

1 GÉPKIVÁLASZTÁS

2 A fő lépések A követelmények meghatározása
A lehetséges megoldások kiválasztása A leggazdaságosabb megoldás kiválasztása

3 A KÖVETELMÉNYEK MEGHATÁROZÁSA
Az ellenállás ill. terhelés jellegének, jelleggörbéjének a meghatározása. A kívánatos munkapont(ok) koordinátáinak meghatározása. Kiegészítő információk (a gép üzemével, beépítésével kapcsolatos különleges követelmények)

4 A LEHETSÉGES MEGOLDÁSOK KIVÁLASZTÁSA
A feladat céljának megfelelő típusú gépek jelleggörbéinek és az ellenállás jelleggörbéjének az összevetése. Szóba jöhető megoldás az, mely esetében stabil munkapont adódik és szabályozás nélkül, vagy az ellenállás jelleggörbéjének kisebb-nagyobb mértékű módosításával a kívánatos munkapont(ok) beállítható.

5 A LEGGAZDASÁGOSABB MEGOLDÁS KIVÁLASZTÁSA
A lehetséges megoldások valamennyi üzemtani jellemzőre (szabályozhatóság, hatásfok, stb.) és az egyéb jellemzőkre (a szükséges személyzet, a szükséges körülmények, egyéb különleges feltételek) kiterjedő kritikai elemzése és összevetése a várható költségekkel (beruházási költség, éves üzemeltetési költség, éves karbantartási költség).

6 KONKRÉT PÉLDA szivattyú kiválasztás

7 KIINDULÓ ADATOK szállítandó folyadék: víz mennyisége: 500 liter/min

8 Tisztázatlan kérdések (a teljesség igénye nélkül):
Honnan - hova? Minden körülmények között 500 liter/min? Mennyire szükséges pontosan tartani a térfogatáramot? Tiszta víz, vagy lehet szennyezett is? Ha szennyező anyag lehet akkor annak milyenek a tulajdonságai (korrozív, koptató, mérgező stb.)? Lehet-e üzemkiesés, kell-e tervezni tartalékot? Villamos vagy más hajtás

9 Honnan-Hova? Tételezzük fel, hogy az ellenállás jeleggörbéje
H=60+5,7·10-4·V2 300 liter/min térfogatáramnál a fajlagos energiaszükséglet 111 J/N=111 m, 650 liter/min térfogatáramnál a fajlagos energiaszükséglet 300 J/N=300 m, mindkét esetben ezekből 60 J/N=60 m nem függ a térfogatáramtól.

10 Minden körülmények között 500 l/min?
Tételezzük fel, hogy évente 2000 óra 500 l/min, 500 óra 300 l/min és 1000 óra 650 l/min térfogatáramok szükségesek.

11 Mennyire szükséges pontosan tartani a térfogatáramot?
A szabályozás szükségessége. (Tételezzük fel, hogy a megadott három térfogatáram meglehetősen pontosan betartandó, azaz előreláthatólag nincs igény szabályozásra.) Tiszta víz, vagy lehet szennyezett is? Ha szennyező anyag lehet akkor annak milyenek a tulajdonságai (korrozív, koptató, mérgező stb.)? Tételezzük fel, hogy tisztának tekinthető vízről van szó, tehát számottevő szennyeződéstől nem kell tartani. Lehet-e üzemkiesés, kell-e tervezni tartalékot? Az üzembiztonság kérdése. Tartalékot tervezni mindig kell! (Tételezzük fel, hogy 50%-os tartalékot kell tervezni, azaz vészhelyzetben a megadott térfogatáramok legalább felét kell szállítani!) Villamos vagy más hajtás? Kiegészítő információ. Leginkább arra utal, hogy vannak-e speciális igények a meghajtással szemben (robbanásveszélyes környezet, stb.). Az esetek 99%-ában a villamos hajtás megfelel.

12 A kívánatos térfogatáramok tartománya
TTA 42/12-VII TTA 50/12-VII A kívánatos térfogatáramok tartománya

13 TMF 50/20-VIII TMF 50/33-V TMF 25/16-VIII TMF 35/20-V

14 TTM 70/44-VII TTM 100/44-V TTM 50/20-VIII TTM 50/33-V TTM 70/44-III TTM 25/16-VIII

15 A jellegörbe hatásfok szempontjából legkedvezőbb szakasza
H (m) H=f(V) jelleggörbe η=f(V) jelleggörbe η NPSH=f(V) jelleggörbe NPSH (m) V (m3/h)


Letölteni ppt "GÉPKIVÁLASZTÁS."

Hasonló előadás


Google Hirdetések