Protokoll ismeretek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nemzetközi Protokoll Ülés/Ültetési rend.
Advertisements

Készítette: Ötvös Zsolt 13DK. Oktober.6.án indultunk 6-an Németországba gyakorlatra Márton Zsuzsanna tanárnővel. Hosszú út után megérkeztünk észak-németországba.
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
GLOBÁLIS FALU Ha a föld lakosságát egy 100 lelket számláló faluba redukálnánk a jelenlegi arányok megtartásával, akkor ebben a faluban lakna: 57 ázsiai.
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
Diplomáciai protokoll és etikett 10.
Miért érdemes francia nyelvi képzést választani? Franciául a világ minden részén beszélnek: az öt földrészen összesen több mint 200 millió ember beszél.
Készítette: Bátori Béla 12.k
Egy történet, amelyről érdemes elgondolkozni!
Diplomáciai protokoll és etikett 6.
Protokolláris vendéglátás
1. szabály: A játéktér Alapfokú játékvezetői tanfolyam 2013/14.
2006. február 3. Telefonos feladat Egy egyenlő szárú háromszög alapon fekvő szögei A szárak szöge Mekkorák a háromszög szögei ?
DREAM-HOME Agency & Consulting Értékbecslés eladástechnika.
A KÖZSZEREPLÉS PROTOKOLLJA Európaiság – hitelesség - protokoll
FRAME-k (keretek). FRAME-k A frame-ek (keretek) segítségével a képernyőt felosztva egyszerre jeleníthetünk meg több webes dokumentumot a képernyőn. Fejlec.html.
Menedzser Lecke - 1 Hirtelen feltűnt egy tigris, ráugrott a nyúlra
LEHETŐSÉGEK ÉS VESZÉLYEK A CÉGEK KÖZÖTTI SZEMÉLYES ÖSSZEFONÓDÁSOKBAN FEKETE BÁRÁNYOK A MAGYAR GAZDASÁGBAN LEHETŐSÉGEK ÉS VESZÉLYEK A CÉGEK KÖZÖTTI SZEMÉLYES.
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
Programfejlesztési Központ
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
Karácsonyi óhaj.
Elektronikus adóbevallás
Eseményalgebra, kombinatorika
1. Szabály A játéktér. 1. Szabály – A játéktér A játéktér borítása A versenyA játéktér felületének simának, egyenletesnek kell lennie, érdes felület nem.
IMA MAGYARORSZÁGÉRT. KEDVES SZERETETREMÉLTÓ EMBEREK!
Mi a Szeretet… Zene: Je pense à toi Elôadja: Richard Abel Kattints.
RENDEZVÉNYSZERVEZÉS TÖRTÉNETE
Objektumok. Az objektum információt tárol, és kérésre feladatokat hajt végre. Az objektum adatok (attribútumok) és metódusok (operációk,műveletek) összessége,
Vírus típusú csaj: Észre sem veszed, és beköltözött a lakásodba, mindent kisajátít. Internet típusú csaj: Fizetned kell, hogy hozzáférjél.
FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban Október 24. Észak-alföldi regionális szakmai műhelymunka A KézenFogva Alapítvány megjegyzései a kerekasztal.
Ki is az elemző közgazdász?
Diplomáciai protokoll és etikett 7.
Diplomáciai protokoll és etikett 8.
Diplomáciai etikett és protokoll
Hálózati réteg.
Olvasd lassan és csendben!.
Scenáriók készítése Dr. Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Asztal- és életközösség Jézussal
Ültetési rend Jelzések:
Viselkedéskultúra.
Számítógép-hálózatok
A FÉRFIAKról Zene: „Az igazi férfi”.
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
A képernyő kezelése: kiíratások
Könyvtári protokoll Fodor Péter előadása október 6.
Névnapi Köszöntö - néhány humoros bölcsességgel és nosztalgia zenével.
Zene: Je pense à toi Elôadja: Richard Abel Kattints Mi a Szerete t…
3. Szoftver-ergonómiai alapismeretek
XVII. Hajnal Imre Matematika Tesztverseny
Olvasd lassan és csendben!
„Igazságok”.
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
GLOBÁLIS FALU A Globális Falut, úgy kell elképzelni , hogy az ott élő 100 ember arányosan reprezentálja a Földünk teljes népességét, amely az alábbi populációs.
Bölcsességek, aforizmák
Rendezvényszervezés II.
Arabok Németh Anna. Az arab étkezési szokások befolyásoló eleme a Korán.
Felvételi eljárás 2014/2015.
A világ legjobb és legkönnyebb pénzkereseti lehetősége ! SOHA vissza nem térő alkalom ! Volt már lehetősége egy olyan üzletben részt venni, ami nem rég.
SZIPORKÁK.
A Francia Tanszék 50 kredites képzési formái az alapképzésben (BA)
Pályázatok értékelésének tapasztalatai Hoffmann Miklós független szakértő.
Az eszközök áttekintése 5/15. Előkészület – tanár A kérdőív kiértékelése Jegyzetlapok a nevekkel a játékhoz Készítette: Sági Lajos2.
Ételkészítő technológiák
G8 – Heiligendamm, Heiligendamm, a konferencia helyszíne.
E-HÓD HÓDítsd meg a biteket!.
„Mi így csináltuk, Ti hogy folytatjátok ?”
Előadó: Horváth Attila alezredes szeptember 15.
Előadó: Horváth Attila alezredes szeptember 15.
Számrendszerek.
Előadás másolata:

Protokoll ismeretek

Protokoll A Magyar Nyelv Értelmező Szótára szerint: 1. „Nemzetközi tárgyalásokról felvett jegyzőkönyv.” 2. „Azoknak a szabályoknak az összessége, amelyek megszabják a diplomáciai képviselők egymással való hivatalos érintkezésének módját.”

Protokoll 3. a)„Valamely állam külügyminisztériumának ezzel foglalkozó osztálya.” b)„A hivatalos érintkezésre, különösen a hivatalos rendezvényekre, meghívásokra, megbeszélésekre vonatkozó íratlan szabályok, érvényben lévő szokásoknak az összessége.”

Protokoll A protokoll kifejezés új tartalmi megfogalmazást nyer a számítástechnikában: „Számítógépek kommunikációs szabályait leíró eljárás vagy eljárások gyűjteménye.” Egy széles körben elfogadott, szabványos, de esetleg különböző típusú gépek vagy különböző szoftverek együttműködését teszi lehetővé meghatározott feltételek esetén.

Protokoll A protokoll valamilyen szempont szerint egységesen szabályozott mozgásforma. Pl. diplomáciai protokoll, egyházi protokoll, katonai protokoll, üzleti protokoll.

Az ültetési rendekről Alapelvek H – házigazda V – vendég Tárgyalásnál egyik oldalon ülnek a házigazdák, a másikon a vendégek. Étkezésnél össze kell keveredni.

Az ültetési rendekről

Az ültetési rendekről A protokollban mindig a jobb oldal a főhely. Pl: ha egy épületen egyszerre kint van a magyar és az EU zászló, a magyar zászló jobbján kell lennie az EU zászlónak.

Tárgyalóasztalnál Protokoll szerint egy hivatalos tárgyaláson egymással szemben ülnek a tárgyaló felek. A vendégeket mindig úgy kell leültetni, hogy a terem nagyobbik oldalát, az ablakot lássák.

Tárgyalóasztalnál Ha a tárgyalás tolmáccsal zajlik, a tolmács minidig annak a baljára ül, aki őt felkérte, legtöbbször a H1 mellett.

Tárgyalóasztalnál Nem baj, ha a két oldal nem egyforma létszámú, a V1 és H1 mindig egymással szemben ül. A kerek vagy ovális asztal azért jó, mert nem tűnik ki, ha eltérő a létszám. Az egyik szék közepétől a másik szék közepéig 65-70 cm-t kell hagyni.

Ülőgarnitúránál A bejárattal szemben lévő fotelben ül a szoba gazdája. A kanapén csak két ember ülhet, bármekkora is, ugyanis két vége van. A kanapén a H1-hez közelebb ültetjük a fővendéget. Maximum 40 percig tarthat a tárgyalás, mert egy ilyen tárgyaláson döntő kérdések nem hangzanak el.

Ülőgarnitúránál

Ülőgarnitúránál Ha először vagyunk valakinél a lakásán, ki lehet találni, melyik az ő helye, pl: tévével szemben, jobban ki van ülve a fotel, kispárna benne stb. Vendégként oda ne üljünk le. A legjobb, ha megkérdezzük, hogy hova szabad leülni.

Prezidenciális ültetési rend Kizárólag ebben az esetben balra indul a számozás. A protokollban mindig a jobb oldal a főhely, kivéve a prezidenciális, vagyis elnöki ültetési rendet.

Prezidenciális ültetési rend Ennek eredete Arthur király kerekasztala, ahol Arthurtól balra, a szíve felől ült az első lovagja, Lancelot. Ezt az ültetési rendet használjuk, ha valaki összehívja a munkatársait, vagy ha a konferenciákon helyet foglal egy elnökség és körben asztaloknál U-alakban ülnek a konferencia országai.

Karám asztal Ez az asztalforma csak akkor használható, ha prezidenciális ültetésről beszélünk. (Az asztalok közötti üres tér eltávolítja a tárgyaló feleket egymástól, nem születik döntés.)

Az étkezési ültetési rendekről 1. A házigazdákat és a vendégeket felváltva kell ültetni. 2. Jobbra – balra – jobbra – balra 3. Cimbalom elv – egyik oldalon leültetünk jobbra egyet, balra egyet, a másik oldalra szintén jobbra egyet, balra egyet. A székek között 75-80 cm-t illik hagyni.

Az étkezési ültetési rendekről Ahhoz, hogy korrekt ültetési rendet csináljunk, szükségünk van pontos rangsor szerinti listára mind a házigazda, mind a vendég-oldal részéről. Tudnunk kell, hogy hol van a házastárs helye a rangsorban.

Az étkezési ültetési rendekről

Angol ültetési rend Ezt az ültetési rendet Nagy-Britanniában, volt brit gyarmatokon használják, felső körökben és többnyire csak lakáson. Az angol asztalon nincs terítő, vagy ha igen, az egy semleges fehér vászon. Mindenki előtt külön szetten van a teríték. Az angol inas balról kínálja mindenkinek a tálat.

Angol ültetési rend Az angol ültetési rend különbséget tesz férfi és nő között. Igen bonyolult ültetési rend, nagyon ritkán használjuk, viszont ebből alakult ki annak a szabálya, hogy két házaspár hogyan üljön le egy étteremben.

Angol ültetési rend

Boxban A box-ba úgy illik beülni, hogy a két nő belül van, a két férfi kívül, de az ellentétes férfi ül a nő mellé:

A francia ültetési rend Az egész világon ezt az ültetési rendet használják, bármilyen hivatalos rendezvényről van is szó. A francia asztalon a terítő körbe földig leér. A francia kínálásnál mindenki adagokban kapja az ételt jobboldalról. Senki sem ül a saját házastársa mellett.

A francia ültetési rend

Ültetés elnökségben Az elnökségtől az első sor legalább 2,5 méterre legyen (társadalmi zóna). Az elnökségi asztalt a földig le kell takarni, nem szabad látszódnia a kint ülők lábának. Az elnökségi asztal lapjára semmi nem kerülhet az ásványvízen és mikrofonon kívül. A virágdísz is nagyon lapos kell, hogy legyen.

Ültetés elnökségben

Ültetés elnökségben