Fukusimai atomerőmű-baleset

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Új utak a földtudományban március 17. • • Január 20. Nyersanyag- és energiakincs – a fenntartható fejlődés felé • Március 17. Természeti veszélyforrások.
Advertisements

Hurrikánok, tájfunok, trópusi ciklonok
TERMÉSZETISMERETI TÚRÁK BUDAPEST VÉDETT TERÜLETEIN avagy nyitott szemmel és szívvel a természetben, a fővárosban. Zene: Fonográf. Menjünk gyerekek /részlet/
Erőforrások a Földön: Jut is marad is!!!!!
Avagy néhány szó Magyarország 3. legnagyobb folyójáról
Természet Szerintem a természet nagyon jó dolog és igenis nagyon fontos .pl. mi lenne velünk növények nélkül? Vagy álatok nélkül ?Hát egyszerűen nem lennénk.
Természetismeret 6. A Föld
Szinte lehetetlen??? DWIGHT D. EISENHOWER generálisnak igaza volt akkor, amikor megparancsolta, hogy minél több képeket és filmeket készítsenek a holokausztról.
katasztrófa-veszélyeztetettsége Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok
Pearl Harbor a korabeli magyar sajtóban
Indonézia, 2004 CUNAMI.
VIII.A.3. 3./ 5. óra Programfejlesztési Központ FELSZÍNI VIZEK: ÓCEÁNOK, FOLYÓVIZEK, TAVAK.
Az Atomenergia.
Szemerszki Csilla Csernobil
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár (általános összefoglaló)
Velence Magyarország egyik leggyorsabban, leglátványosabban fejlődő kisvárosa, mely a Velencei-tóval a Velencei- hegység lankás dombjaival, hazánk egyik.
ATOMENERGIA, NUKLEÁRIS HULLADÉKOK. AZ ATOMENERGIA-HASZNOSÍTÁS TERÜLETI MEGOSZLÁSA Kb. 30 országban 480 atomerőmű blokk.
Stromboli (felszínalaktan)
A lemezmozgások következményei
FÖLDRÉSZEK.
A SZEPTEMBER 7-ÉN BP.KELETI PÁLYAUDVARON TÖRTÉNT KISIKLÁSOS BALESET VIZSGÁLATA Két hasonló kisiklás Európában KBSZ SZAKMAI NAPOK Budapest, 2007.
1 A REPÜLÉSBIZTONSÁGI HELYZET NEMZETKÖZI ÉS HAZAI ÁTTEKINTÉSE KBSZ SZAKMAI NAPOK- REPÜLÉS Budapest, november 29. Bíró Ottó Balesetvizsgáló.
A MÁV Zrt. helyzete és szerepe a vasúti közlekedés biztonságában
ANGOL-AMERIKAI HETEK május II. Rákóczi Ferenc Általános és Művészeti Iskola, Óvoda, Könyvtár Készítette a 7. osztály kiscsoportja.
Készítette: Horváth Mónika
1. Egy széler ő m ű park építése a tenger közepén A XXI. század néhány mérnöki csodája.
Katasztrófavédelem válaszai a globális klímaváltozás
A veszélyhelyzet kihirdetésének körülményei és tartalma Jogszabályi háttér: § §1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya § §1996. évi XXXVII.
Készítette Ferenci Brúnó és Kondor Máté
Katasztrófák Földrengések. Milyen katasztrófa okozott legtöbb halálos áldozatot?
HAITI Képek az internetről A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából. A 2010-es haiti földrengés az Richter-skála szerinti 7,0 erősségű, pusztító földrengés.
SZÖUL 서울 특별시.
A csernobili katasztrófa és annak következményei
[origo] rovatok közönség összetétele (origo.hu/… domain)
A gamma-sugárzás nagyfrekvenciájú elektromágneses hullámokból (1019 Hz) álló sugárzás.
MECHANIKAI HULLÁMOK - FÖLDRENGÉS
A Föld és Magyarország erdőgaz-dálkodása, ill. fagazdálkodása
Az Alcatraz-sziget Bernát Péter. Az előadás tartalma Földrajza és élővilága Történelme –Világítótorony –Erőd –Börtön Érdekességek.
 A világ 20 legnagyobb légikikötője közül 14 itt található (Chicago,New York, Dallas, Los Angeles, Atlanta, STB....).
Olaszország.
Fizika Földrengèsek.
A nukleáris fegyverek elleni harc világnapja Március 1.
Rezonancia katasztrófák világunkban
Furcsa jelenségek jég golyók a parton Egy természeti ritkaság, amelyre nincs határozott meteorológiai magyarázat. Ilyen akkor történhet, ha erősen.
Krízisinterventio mentálhigiénés szempontból
Vörösiszap katasztrófa!!!
A FÖLDRENGÉS A földrengés a földfelszín egy darabjának hirtelen bekövetkező és néha katasztrofális következményekkel járó mozgása.
Földrengés.
Földrengések.
Földrajza és élővilága Sziget a San Francisco-öbölben területe: km 2 Növényvilága gyér tündérrózsa, eukaliptusz, ciprusfa Állatvilága különleges.
Magyar expedíció Csernobilban – A csernobili lezárt zóna felé vezető út.
Földrengések.
Atomerőmű. Működése A reaktor térben maghasadást idéznek elő amely, magas hő leadással jár. Ezzel az energiával vizet melegítenek fel melynek gőzével.
Lemezmozgások kísérőjelenségei. Szerkezeti mozgások 1. Gyűrődés Nagy nyomáson, magas hőmérsékleten, nagy mélységben, oldal irányú erők hatására KÉPLÉKENY.
A földrengések a szilárd kéregben történő, nagyon rövid ideig tartó elmozdulásokból fakadnak.
2010. november 17. Farkasné Ökrös Marianna EKF Földrajz MA.
A vízi erőművek Készítette: Szilágyi Ákos Csatlós Bendegúz
A demográfiai robbanás, a migráció és a terrorizmus
Indonézia, 2004 CUNAMI.
KAPRUN.
Tartalom A lemezmozgások A Föld szerkezete A lemeztektonika alapjai
Katasztrófák, a világ körül A KATASZTRÓFA TERMÉSZETI VAGY EMBERI OKOKBÓL BEKÖVETKEZŐ OLYAN ESEMÉNY, AMI ÉLŐLÉNYEK NAGY LÉTSZÁMÚ CSOPORTJÁNAK ÉLETKÖRÜLMÉNYEIT.
Nagybányai ciánszennyezés
Lemezmozgások kísérőjelenségei
Ázsia természetföldrajzi képe
9. TELEPÜLÉSEK.
Velünk élő középkor Forrás:
Szökőár Délkelet-Ázsiában (2004)
KAPRUN.
Előadás másolata:

Fukusimai atomerőmű-baleset Pataki Boglárka Petra Tankör: MF13F1

A Fukusimai atomerőmű vége? Az atomerőműben 2011. március 11-én, helyi idő szerint 14 óra 46 (közép-európai idő szerint 6 óra 46) perckor bekövetkezett tóhokui földrengés És az azt követő szökőár romboló hatásai Súlyos nukleáris üzemzavarok és -balesetek sorozatát indították el.

Tóhokui földrengés A Richter- skála szerinti 9,0-s erősségű 2011-es tóhokui földrengés és szökőár Japán keleti partvidékén, Tóhoku régió csendes-óceáni partjainál történt földrengés a régióbeli Szendai várostól nem messze következett be. A japán meteorológiai intézet szerint ez volt a Japánban valaha bekövetkezett legnagyobb földrengés.

Tóhokui földrengést követő szökőár A szökőár vagy cunami (szó szerinti jelentése: „cu”: kikötő, „nami”: hullám, vagyis kikötői hullám) japán eredetű kifejezés, magyarul óriáshullámnak is hívják. Néha helytelenül: árhullámnak nevezik. Az egyik legpusztítóbb természeti katasztrófa, ám igen ritkán fordul elő, és még ritkábban szed áldozatokat, bár ha magas szökőár éri el a partokat, hatalmas pusztításra képes. A 2001-es indiai-óceáni szökőár és a 2011-es tóhokui földrengés és szökőár egészen kivételes események.

A katasztrófa következtében… …több mint tizenkétezren meghaltak, sok a sebesült és több mint tizenötezer ember eltűnt. Japán fővárosában,Tokióban egy nagyobb tűz keletkezett, füst gomolygott az egyik épületből. A városban és környékén 4 millió háztartásban nincs áram. A szökőár autókat, hajókat és raktárépületeket sodort el. Fukusimában összedőlt egy épület.

Eredmény képekben

Az anyagi kár is igen hatalmas, utak és vasutak mentek tönkre, több helyen tűz ütött ki és gátak is átszakadtak. Észak-Japánban mintegy 4,4 millió háztartás maradt áram, és 1,4 millió víz nélkül. Több generátor leállt, és legalább két atomerőmű komolyabban károsodott, amely a környező vidékek kitelepítéséhez vezetett.

A rengés gazdasági következményei A tokiói tőzsdén estek a részvényárak a rengést követően. A katasztrófa sújtotta Tóhoku régió Japán GDP-jének 8%-át adja, a gyárbezárások, energiaszolgáltatás akadozása hónapokig hatással lehet a japán GDP-re.

Epicentrum, hipocentrum és utórengések A rengés epicentruma a japán partoktól 125 kilométerre, a hipocentruma 24 kilométeres mélységben volt. A földrengés után folyamatosan utórengések következtek be. Az utórengés-aktivitásra jellemző, hogy a főrengést követő másfél nap során kilenc M>=7 méretű eseményt figyeltünk meg, a M>=6 méretűek még május közepén sem voltak ritkák.

Köszönöm a figyelmet!