Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A gamma-sugárzás nagyfrekvenciájú elektromágneses hullámokból (1019 Hz) álló sugárzás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A gamma-sugárzás nagyfrekvenciájú elektromágneses hullámokból (1019 Hz) álló sugárzás."— Előadás másolata:

1

2 A gamma-sugárzás nagyfrekvenciájú elektromágneses hullámokból (1019 Hz) álló sugárzás.

3 A gamma-sugarakat 1900-ban Paul Ulrich Villard fedezte fel. Sokáig részecskéknek hitték őket, míg 1910-ben William Henry Bragg be nem bizonyította, hogy elektromágneses hullámokról van szó.

4 A gamma-sugárzás annyiban különleges az alfa- és béta-sugárzáshoz képest, hogy nem változtatja meg az atommag összetételét, csak annak állapotát. A radioaktív gamma-sugárzás mindig alfa- vagy béta-bomlás után, illetve azzal egy időben következik be. Sok esetben ugyanis a bomlás után a keletkezett új mag gerjesztett állapotban marad. A gerjesztett állapot energiatöbbletét aztán azonnal, vagy hosszabb idő után elektromágneses sugárzás formájában adja le. Ez a sugárzás a gamma- sugárzás.

5 Sokféleképpen használják fel a gamma sugárzást. Pl.: Konzerviparban sterilizálásra, Rákos daganatok kezelésére, reptereken a csomagok átvilágítására, stb…

6 A gamma sugárzás egy radioaktív anyag által kibocsátott elektromágneses hullám. Ha valaki meghalja azt a szót, hogy radioaktivitás, vagy gamma sugárzás, elsőre valószínűleg Csernobil ugrik be neki. Ennek az az oka, hogy urán (ami radioaktív) szükséges az atomerőművek működéséhez1986-ban a Csernobili atomerőmű egy teszt során megsérült, és felrobbant. Pripjaty (az erőműben dolgozók lakótelepe) minden lakóját kitelepítették, és a várost lezárták.

7 Önkénteseket vettek föl, hogy segítsék megszüntetni az erőműben termelődő sugárzás szivárgását. Rengeteg ember ólomruhába öltöztetve indult neki, és segített ahol tudott. Mindannyian meghaltak a sugárzás miatt. Volt aki ott helyben, és volt aki hónapokkal, vagy évekkel később. Végül egy hatalmas betonburkot építettek az erőmű köré, és ezzel sikerült megszüntetni a sugárzás terjedését. A fényképek, és filmek nagy részét tönkre tette a sugárzás, ezért nincs túl sok kézzel fogható emlék arról az eseményről.

8 Máig az egyik legnagyobb tragédiának tartják ezt, az emberiség történetében.

9 A gamma sugárzást nagyon sok hasznos, jó dologra lehet felhasználni, azonban rettentő nagy kárt tud okozni, ha kiszabadul a kezünk közül.

10


Letölteni ppt "A gamma-sugárzás nagyfrekvenciájú elektromágneses hullámokból (1019 Hz) álló sugárzás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések