Közigazgatás és a (köz-)gazdaság KöziGazdaság Előadó: Révi Zsolt, főépítész/GyőrMJV AMIRŐL SZÓ LESZ (tartalomjegyzék) AMIRŐL SZÓ LESZ (tartalomjegyzék)§/Eur/m2/§

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Advertisements

Logisztikai kutatás-fejlesztés és oktatás kölcsönhatása
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
Kortárs városfejlesztési modellek
Projektciklus- menedzsment (PCM)
A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE. Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA.
KNOLL 1 Prof.Dr.,Dr.hc. Knoll Imre c.egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben BKF-HFF Kar Logisztika Szakirány II. Budapest,
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
A TELEPÜLÉSFEJLESZTÉS ÉS A VÁLTOZÓ KÖZIGAZGATÁS A TELEPÜLÉS, A JÁRÁS, A MEGYE ÉS A RÉGIÓ ÁTALAKULÓ SZEREPE II.PLAN-NET.HU TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONFERENCIA.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Budaörs Kistérség Többcélú Társulása Bemutatkozik: HERCEGHALOM Január 26.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
A stratégiai tervezés történeti háttere
Településmarketing Értékaudit.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Családi vállalkozás.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Közigazgatás és(köz-)gazdaság KöziGazdaság
A középvárosi dzsentrifikáció várospolitikai dilemmái
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Integrált területi beruházás és Közösségvezérelt helyi fejlesztés a as programozási időszakban Zsolt SZOKOLAI C.2 Urban development, territorial.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
2009. december Előadó: Farkas Krisztina december
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Genfi Egyetem, Európai Tanulmányok Intézete A vidékfejlesztés területi és közigazgatási aspektusai a magyar és a.
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Kérdések a második zh-hoz
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Minőség menedzsment 6.előadás
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
A KTI az EU és a hazai közlekedéspolitika irányelveit követve a fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe véve folyamatosan fejlődő,
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
„Sombereki Caritas Központ kialakítása” elnevezésű ROP mintaprojekt zárókonferenciája Somberek, június 12. Marketing szemlélet nonprofit szervezeteknél.
A városmegújítás, mint a helyi gazdaság hajtómotorja Határmenti régió fejlesztésének lehetőségei Június 24. Brunda Gusztáv, Inno-nivo Kft., Salgótarján.
A befektetőbarát önkormányzat 2011 szeptember 23. Lunk Tamás.
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
i.e. SMART üzleti ötletek versenye SWOT analízis workshop
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
AZ ÖTLET Mit termeljek, mit gyártsak?. Hogyan hozzunk létre, hogyan működtessünk fenntartható szociális vállalkozást ?
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Vállalkozásmenedzsment I.
Az önkormányzatok településfejlesztési
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
A történelmi városszerkezet megújításának súlyponti kérdései – a belvárosok, az örökségelemek potenciáljának növelése az akciótervezés eszközeivel XX.
A BGF Salgótarjáni Intézetének aktivitásai a helyi vállalkozások fejlesztése érdekében Összeállította:Paróczai Péter adjunktus SALGÓTARJÁNI INTÉZET.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
Ongjerth Richárd Egy TAK, és más semmi?
Szakértő: Prof. Dr. László Dinya - EKE
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989
Előadás másolata:

Közigazgatás és a (köz-)gazdaság KöziGazdaság Előadó: Révi Zsolt, főépítész/GyőrMJV AMIRŐL SZÓ LESZ (tartalomjegyzék) AMIRŐL SZÓ LESZ (tartalomjegyzék)§/Eur/m2/§  Alapok, alapelvek, elmélet (1.)  Önkormányzatiság és versenyképesség (2.1)  Településfejlesztés és piaci szemlélet (2.2)  A település, mint gazdasági egység (2.3)  A VÁROS - szerkezet és piaci alapú tervezés (3.)  GYŐR és a közigazdaság (3.2 – r.4.)

§ - Eur/m2 - § Közigazgatás és a (köz-)gazdaság KöziGazdaság 1.: AZ ALAPOK KI - MI - SZABÁLYOZ ? MI - MIT - Igazgatás- szabályozás Igazgatás- jogalkalmazás PIAC- GAZDASÁG

§ - Eur/m2 - § Közigazgatás és a (köz-)gazdaság KöziGazdaság 1.: AZ ALAPOK Minden jogi-, igazgatási-, szabályozási döntés = = egyben gazdasági döntés is Minden gazdasági döntés - - társadalmi-, igazgatási-, jogi következményekkel (is) jár!

§ - Eur/m2 - § Közigazgatás és a (köz-)gazdaság KöziGazdaság 1.: AZ ALAPOK Ajánlott irodalom: - Mérő László: AZ ÉLŐ PÉNZ (A gazdasági vállalkozások eredete és az evolúció logikája) - Mérő László: MINDENKI MÁSKÉPP EGYFORMA (A játékelmélet racionalitása és pszichológiája)

MOTTO „Itt láthatják a táblán a nevezetes Schrödinger- féle hullámegyenletet. Ezt az egyenletet Önök persze nem értik. Én sem értem. Schrödinger úr sem értette, de ez ne zavarja Önöket. Én ezt majd minden óra elején felírom a táblára, és elmagyarázom, mire lehet használni. Önök pedig majd lassan hozzászoknak.” (Marx Gy.)

A piaci viszonyok között a környezetalakítás minősége, megjelenése nem egyéb, mint reklámfilm egy előre jól megtervezett hozamgépezethez reklámfilm egy előre jól megtervezett hozamgépezethez (Nagy B.)MOTTO

A Köz - !?

TÁRSADALMI ELVÁRÁSOK KÖRNYEZETI ÁLLAPOT ÚJ KÖRNYEZETI ÁLLAPOT MEGVALÓSÍTÁS KONFLIKTUS JÖVŐKÉP HELYZET-FELTÁRÁS CÉLOK PRIORITÁSOK ESZKÖZÖK, FORRÁSOK FELADATOK ÚJABB TÁRSADALMI ELVÁRÁSOK i- Gazdaság i- Gazdaság A Köz -

i- Gazdaság i- Gazdaság A Köz - áldás vs. átok - oltári szentség vs. ördögtől való P u b l i c P r i v a t e P a r t n e r s

i- Gazdaság i- Gazdaság A Köz - P u b l i c P r i v a t e P a r t n e r s P áldás vs. átok - oltári szentség vs. ördögtől való

Partnerség WIN-LOOSE LOOSE-LOOSE (WIN-WIN-WIN) „ARANYHÁROMSZÖG” i- Gazdaság i- Gazdaság A Köz - magyar (?) átok WIN-WIN WIN-LOOSE

i- Gazdaság i- Gazdaság A Köz - „ARANYHÁROMSZÖG” Partnerség KÖZSZFÉRA LAKOSSÁG MAGÁNSZFÉRA Önkorm.igazg. Közigazgatás Vállalkozások „VOICE” áldás vs. átok - oltári szentség vs. ördögtől való (közmenedzsment) WIN-LOOSE WIN-WIN-WIN Erre még visszatérünk! WIN-LOOSE

EVOLÚCIÓ*: A folyamatok törvényszerűségeken alapulnak, akkor is bekövetkeznek, ha nem akarjuk - Az élővilág evolúciója /Darwin/ - Az élővilág evolúciója /Darwin/ - A gazdaság/pénz evolúciója /Mérő. L./ - A gazdaság/pénz evolúciója /Mérő. L./ - A környezet** evolúciója / Doxiadis - A környezet** evolúciója / Doxiadis / Megjegyzések * „Evolúció” eretnek nézet /-tan/, lényege: A deviancia (egyedi,kivétel) uralkodóvá válásaALAPPARADIGMÁK ** A „Környezet” itt az élő-, és mesterséges egyaránt (külön-külön, és együtt is)

EVOLÚCIÓ - Az élővilág evolúciója /Darwin/ - Az élővilág evolúciója /Darwin/ - A gazdaság/pénz evolúciója /Mérő. L./ - A gazdaság/pénz evolúciója /Mérő. L./ - A környezet evolúciója / Doxiadis - A környezet evolúciója / Doxiadis / GÉNEK - MÉMEK – MÓNOK a FENNTARTHATÓSÁG… … (és) a KÖZLEGELŐK (dilemmája) … ALAPPARADIGMÁK

EVOLÚCIÓ* - Az élővilág evolúciója /Darwin/ - Az élővilág evolúciója /Darwin/ - A gazdaság/pénz evolúciója /Mérő. L./ - A gazdaság/pénz evolúciója /Mérő. L./ - A környezet evolúciója / Doxiadis - A környezet evolúciója / Doxiadis / GÉNEK – MÉMEK - MÓNOK * GÉNEK – MÉMEK - MÓNOKALAPPARADIGMÁK A gazdasági-, környezeti folyamatok (is) törvényszerűségeken alapulnak, akkor is bekövetkeznek, ha nem akarjuk

EVOLÚCIÓ - Az élővilág evolúciója /Darwin/ - Az élővilág evolúciója /Darwin/ - A gazdaság/pénz evolúciója /Mérő. L./ - A gazdaság/pénz evolúciója /Mérő. L./ - A környezet evolúciója / Doxiadis - A környezet evolúciója / Doxiadis /ALAPPARADIGMÁK Doxiadis* - (és a ) „Prognosztizálható evolúció” GÉNEK – MÉMEK - MÓNOK */C.A. Doxiadis görög építész ( )/

TELEPÜLÉS-EVOLÚCIÓ*: Doxiadis modellje /EKISZTIKA/ - „prognosztizálható evolúció”:   cél a környezet és a társadalom problémáira előrelátóan reagálni, mint megvalósítani az ideális környezetről szőtt utópiákat  cél a folyamatok irányítása kell legyen, még pedig úgy, hogy a környezet elkerülje a visszafordíthatatlan negatív változásokat és lehetőleg szervesen folytatódhasson a települések élete = ALAPPARADIGMÁK A gazdasági folyamatok (is) törvényszerűségeken alapulnak,( rep.-rem.): A gazdasági folyamatok (is) törvényszerűségeken alapulnak, és akkor is bekövetkeznek, ha nem akarjuk! és akkor is bekövetkeznek, ha nem akarjuk! GÉNEK – MÉMEK - MÓNOK = FENNTARTHATÓSÁG -- gazdArchimedes -- infrastruktura közlegelők -- közlekedés – (ld. még majd 3. ea.: Urbanisztikai trendek és a VÁROS)

a FENNTARTHATÓSÁG… és … § - Eur/m2 - §

a FENNTARTHATÓSÁG… és … és/vagy/de Fejlődés = ? NÖVEKEDÉS = ? fejlődés (ld. még majd urbanisztikai trendek és a VÁROS) a KÖRNYEZET VÉDELME A KÖRNYEZETVÉDELEM IS LEHET ÜZLET Piaci /ALAPÚ/ szabályozás: bonus/malus (és szervezés/lobby!—ld. majd még később!) érdek/ösztönzés/támogatási rendszerek-struktúrák a környezet védelme, mint üzlet: - energetikai programok - korszerűsítési programok - emisszió business - stb. § - $ - §

a FENNTARTHATÓSÁG… és … (ld. még majd urbanisztikai trendek és a VÁROS) a TELEPÜLÉSFEJLESZTÉS A TELEPÜLÉSFEJLESZTÉS FENNTARTHATÓ és/de MEGTÉRÜLŐ ÜZLET KELL LEGYEN Telephely lehetőség = = munkahely lehetőség = ingatlanpiaci TERMÉK == haszon/profit = szolgáltatás (- bővülés), - minőség, - színvonal == GAZDASÁGI KÖRNYEZET == haszon/profit - ráta Minden településfejlesztési döntés = = gazdasági döntés és/vagy/de Fejlődés = ? NÖVEKEDÉS = ? fejlődés Erre még visszatérünk! Ld. majd ÖNKORMÁNYZATISÁG Minden településfejlesztési döntés = = gazdasági döntés

A KöziGazdaság alapjai KÖZIGAZGATÁS v. = ÖNKORMÁNYZATISÁG ÖNKORMÁNYZATISÁG:   Tervezés (Politika : Jövőkép – Stratégia – Taktika - ): - stratégiai tervezés (!??!)   Végrehajtás, lebonyolítás: - Együttműködés, partnerség, szervezés, társadalmi tőke, visszacsatolások - stake–holderek fokozott figyelembevétele és alapos elemzése KÖZIGAZGATÁS:  - Szabályozás  - Szervezés  - Regionalizmus, Subsidiaritás, Fenntarthatóság  - Tervez(tet)és (Szakma-politika : Jövőkép – Stratégia) Erre is visszatérünk majd!

A KöziGazdaság alapjai KÖZIGAZGATÁS v. = ÖNKORMÁNYZATISÁG KÖZIGAZGATÁS:  - Szabályozás  - Szervezés / lobby PÉLDA: KÖRNYEZETVÉDELEM (rem. előbb!)

A KöziGazdaság alapjai Szervezés / lobby (Pl.) KÖRNYEZETVÉDELEM

A KöziGazdaság alapjai Szervezés / lobby ! KORMÁNYZAT ÖNKORMÁNYZATOK KÖZMANEGEMENT (külön téma)

AZ ÖNKORMÁNYZATOK Helye, helyzete, szerepe és lehetőségei (a 2. fejezet előkészítéseként) A KöziGazdaság alapjai AZ ÖNKORMÁNYZAT SZEREPE és LEHETŐSÉGEI PROAKTIVITÁS = Aktív irányítás Tulajdonos – Befektető/Fejlesztő - Önkormányzat viszonyrendszer -- megközelítések:  Tulajdonos -- promition  Fejlesztő -- initiation  Önkormányzat: -- catalization -- coordination -- proaction !?! -- catalization -- coordination -- proaction !?! Önkormányzat: Tulajdonos-befektető-fejlesztő (!?!) (vö. „ARANYHÁROMSZÖG” – ld. előbb és később /2. e.a.!) (vö. „ARANYHÁROMSZÖG” – ld. előbb és később /2. e.a.!)

STRATÉGIAI FELADATOK:   Piac -tervezés,- generálás, - befolyásolás   Városmarketing, város brand   Célcsoportok szempontjainak-, preferenciáinak mérlegelése   Településpolitika, marketing stratégiák   /piaci-/ településstratégiai modellezés* *: A modellezés alapján a városi terület értékének meghatározása:   Stratégiai tervezés A KöziGazdaság alapjai AZ ÖNKORMÁNYZAT SZEREPE és LEHETŐSÉGEI PROAKTIVITÁS = Aktív irányítás FOKOZOTT ÖNKORMÁNYZATI SZEREPVÁLLALÁS Presztizs Vége az 1. résznekFolytatás következik!