KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vállalkozás vagyona A vállalkozások vagyonának vizsgálata
Advertisements

1 Nem fizethető ki az osztalék előleg devizában,
Mérleg, eredménykimutatás
Számvitel alapjai:lényege, fogalma, feladata
SZÁMVITEL.
Számviteli alapelvek Számviteli politika
- 2. SZÁMVITELI ALAPOK –.
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Egyes pénz- és tőkepiaci szolgáltatásokat is végző egyéb vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
NYUGAT-MAGYORSZÁGI EGYETEM GEOINFORMATIKAI FŐISKOLAI KAR Általános Jogi Tanszék ÜZLETI JOG (Igazgatásszervező szak, nappali és levelező.
Számviteli alapok.
A számviteli információs rendszer Jellemzők Modellje
10. Készletrendszer.
Számvitel alapjai 3. előadás.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
15. TÉTEL Egy vendége számlát kér Öntől
Éves beszámoló 4„4„Tartalmaznia kell minden eszközt, a saját tőkét, a céltartalékot és minden kötelezettséget (figyelembe véve az időbeli elhatárolások.
Vállalati pénzügyek.
Vállalkozások elemzése
A mérlegelmezés.
Könyvviteli alapismeretek
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A VÁLLALKOZÁSOK VAGYONA
„Gyengélkedőn” a leltár. Mi működik és mi nem?
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Könyvvezetési feladatok
KÖNYVELÉSI TÉTELEK SZERKESZTÉSE, A SZÁMLAKERET
SZÁMVITEL B.Sc. képzés. Cél: információigény kielégítése  külső és belső érintettek Tulajdonosok, befektetők Hitelezők KözvéleményHatóságok Kormányzati.
MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar
Mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló január elsejétől Sajátos egyszerűsített éves beszámoló megszűnik! Könyvvizsgálatra nem kötelezett,
Számviteli törvényváltozások évi várható változások (1/4) USA $-ban könyvvezetés, USA $-ban könyvvezetés, ( vállalkozó döntését Számviteli Politikájában.
EGYES PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK SAJÁTOSSÁGAI Készítette: Szabó Gabriella.
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Készítette: Szűcs Krisztina.
Költségvetési szervezetek évi beszámolója. Vonatkozó jogszabályok: (1/2) évi XXXVIII. törvény az államháztartásról - 292/2009. (XII. 19.)
Adózói fórum – A végelszámolás számvitele „röviden” Kovács Lajos
Számvitel S ZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól.
1 Készletek. 2 Előadás anyaga Fogalmak, Csoportosítás, megjelenés a mérlegben, Értékelés Bekerülési érték, Mérlegérték (értékvesztés, visszaírás) Könyvviteli.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
1 Számvitel- pénzkezelés, vagyon elszámolás 2 Bevezetés Számviteli törvény változásai Indoka.
Az államháztartási számvitel évi változása.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
SZÁMVITELI POLITIKA II.. 2© Deák István A lényegesség és a költség-haszon összevetése elvével összefüggő számvitelpolitikai döntések Mit tekint.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Az eredmény keletkezése, eredménykimutatás
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
A SZÁMVITELRŐL SZÓLÓ ÉVI C. TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
2013. évi zárás kiemelt kérdései, dokumentumai
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
285 Eredmény 1000 Tulajdonos Eszköz Forrás 500 Bankhitel
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Mikrogazdálkodói beszámoló magyar számviteli standard
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Pénzügyi jog 2. Számviteli alapok 2019.
Előadás másolata:

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Mérleg, leltár 47. lecke

Mérleg, eredménykimutatás A mérleg: egy olyan vagyonkimutatás, amely tartalmazza a vállalkozás eszközeit és forrásait egy adott időpontra (adott napra az ún. fordulónapra) vonatkozóan, összevontan (eszköz- és forráscsoportonként) és csak értékben. A mérleg jellemzői: - A mérleg a vállalkozás vagyonát kettős vetületben mutatja be  eszközoldalról és forrásoldalról. - A vagyoni helyzetet egy adott napra vonatkozóan mutatja be  a fordulónap általában december 31-e. - A mérlegben az eszközök és a források összesen értékének mindig meg kell egyeznie. Ezt nevezzük a mérlegegyezőség elvének. Az eszközök illetve források összesen értéke a mérlegfőösszeg! - A mérlegnek teljes körűnek kell lennie, vagyis mindet eszközt illetve forrást tartalmaznia kell.

Mérleg, eredménykimutatás - Az eszközöket és forrásokat összevontan, a Számviteli törvény által meghatározott kötött sorrendben tartalmazza. - Mérésmódja: érték. Az értékadatokat ezer forintra, illetve millió forintra kerekítve tartalmazza. (Millió forintra kerekítés, ha a mérlegfőösszeg meghaladja a 100 milliárd forintot.) - Hitelesítő okmányai: a leltár és a könyvvezetés. - A hitelességét a vállalkozó képviseletére jogosult személy aláírásával igazolja. - Az adatokat független könyvvizsgáló hitelesíti. - Formája lehet: ~ kétoldalas ~ lépcsőzetes. - Az eszköz és a forrás oldalon két vagy három értékoszlop található.

Mérlegfajták csoportosítása: a./ a mérlegkészítésének célja alapján: - statikus vagyonmérleg: napi aktuális piaci árakon értékeli a vagyont - dinamikus vagyonmérleg: múltbeli árakon értékeli a vagyont - organikus mérleg: a kettő előnyei alapján b./ készítésük gyakorisága alapján: - rendszeresen készített mérlegek - eseti mérlegek c./ beszámolási időszakhoz való kapcsolata alapján: - nyitómérleg - zárómérleg - közbenső mérleg - közbenső felszámolási mérleg d./ a számviteli törvény alapján készítendő: - egyszeres könyvvitelre épül az egyszerűsített mérleg, ami pénzforgalmi szemléletű - kettős könyvvitelre épül a mérleg amely teljesítés szemléletű, amely realizációs elvre épül.

A mérleg tagolása: - mérlegfőcsoportok  jelölésük: abc nagybetűi - mérlegcsoportok  jelölésük: római számok - mérlegtételek (mérlegsorok)  jelölésük: arab számok A törvény lehetővé teszi a mérleg sorainak összevonását, de legfeljebb a római számos sorokig, illetve a sorok igényszerinti további bontását is. Az üres sorok, ahol a mérlegtétel értéke 0, elhagyhatóak! Az éves beszámoló mérlege részletes (főcsoport, csoport, tételek), az egyszerűsített éves beszámoló mérlege összevontabb (főcsoport, csoport).

A Számviteli törvény előírása szerint a mérleg két változatban készíthető el: - „A” változat: hagyományos mérlegforma - „B” változat: új típusú mérleg A „B” változat eltérései az „A” változathoz képest: A források sorrendje eltérő, azokat lejárati idő (esedékesség) szerinti sorrendben sorolja fel. Elől vannak a kötelezettségek, azon belül a rövid majd a hosszú lejáratúak, ezt követően a céltartalékok találhatóak illetve a végén a lejárat nélküli saját tőke. Nincs eszközök illetve források összesen, vagyis nem tartalmaz mérlegfőösszeget. Helyette speciális összegzések vannak, melyek az elemző számításokhoz lehetnek szükségesek. A bankok a hitelkérelmek benyújtásakor általában ezt a mérlegformát kérik a vállalkozásoktól.

A másik vagyonkimutatás a leltár. A leltár: egy olyan vagyonkimutatás, amely az eszközök és források, vagy egy-egy csoportjuk valóságban meglévő állományának mennyiségét és értékét tartalmazza tételesen (eszköz és forrás fajtánként) felsorolva egy adott időpontra vonatkozóan. A leltározási tevékenység: A leltározás az a tevékenység, amelynek során a vállalkozó a tulajdonában lévő, használatába adott eszközök és forrásaik valóságban meglévő mennyiségét megszámlálással, méréssel illetve a nem mérhetőknél egyeztetéssel megállapítja. A leltározás módja lehet: - mennyiségi felvétel majd értékelés (mennyiségi adat x egységár = érték) - egyeztetés. A mennyiségi felvétel a tényleges megszámlálást, mérést jelenti. Például így leltározhatóak a raktári készletek (anyagok, áruk, göngyölegek, termékek, állatok), a tárgyi eszközök, értékpapírok stb.

Az egyeztetés a nyilvántartásokban szereplő vagyonadatok ellenőrzését, különböző okmányokban szereplő adatokkal való összehasonlítását jelenti. Például így leltározható - bankszámlák egyenleg adatai  bankszámlakivonattal történő egyeztetés - vevői követelések ill. szállítói tartozások adatai  az üzleti partnerrel történő egyeztetés útján. A számviteli törvény csak a leltárkészítési kötelezettséget írja elő kötelezően a vállalkozó számára, a leltározási kötelezettséget nem. Ez azt jelenti, hogy a leltár adott esetben összeállítható leltározási tevékenység nélkül is.

Mikor kötelező leltározni és mikor nem? 1. Ha a vállalkozás eszközeiről évközben folyamatosan mennyiségi és értékbeni nyilvántartást nem vezet  kötelező leltározni! 2. Ha vállalkozás eszközeiről év közben folyamatosan mennyiségi és értékbeni nyilvántartást vezet, akkor dönthet úgy, hogy: a./ nem leltároz, és ilyenkor a leltárt a nyilvántartásokban szereplő adatok alapján állítja össze b./ leltároz, és ilyenkor lehetősége van arra, hogy a leltár szerinti tényleges vagyonadatokat összehasonlítsa a nyilvántartásokban szereplő ún. könyv szerinti adatokkal. Ha a két adat között eltérés van, akkor leltári különbözetről beszélünk. A leltári különbözet kétféle lehet: többlet, ha a leltár szerinti mennyiségi illetve érték adat > mint a könyv szerinti mennyiségi ill. érték hiány, ha a leltár szerinti mennyiségi illetve érték adat < mint a könyv szerinti mennyiség illetve érték Ilyenkor a nyilvántartásokban szereplő adatokat módosítják a leltári adatoknak megfelelően.

A leltározás végrehajtásához a vállalkozások leltározási szabályzatot készítenek. Ez alapvetően meghatározza a leltározás módját, a leltárértékelés szabályait, a leltári különbözetek elszámolásának módját, a leltári adatok rögzítését (leltárfelvételi jegyeken, leltárfelvételi íveken) stb. Ezenkívül el kell készíteni a leltározási ütemtervet, amely meghatározza a - a leltározást végzőket, a leltárellenőröket, a leltározásért felelős személyeket - a leltározási helyeket (leltározási körzeteket) - a leltározás megkezdésének, befejezésének időpontját stb. A leltár fajtái: Tartalma szerint: részleges és teljes leltár Célja szerint: vagyonmegállapító és elszámoltató leltár I időpontja szerint: nyitó, záró, évközi leltár. A leltár a mérleg alapdokumentuma. A mérlegben szereplő vagyonadatokat leltárral kell alátámasztani.

A leltár és a mérleg összehasonlítása: Egyezőségek: - Mindkettő vagyonkimutatás, a vállalkozás eszközeit és az eszközök forrásait tartalmazzák. - Fordulónapra vonatkozóan készülnek. - Felelős személyek aláírásukkal hitelesítik őket. Különbségek: - A mérleg mindig teljes körű, a leltárnál léteznek ún. részleltárak, amelyek csak egy-egy eszköz- vagy forráscsoportot tartalmaznak. (Pl. anyagleltár, tárgyi eszközök leltára stb.) - A mérleg összevont (eszköz- és forráscsoportok) a leltár részletes (eszközök és források fajtánként). - A mérleg kötött formában, sorrendben tartalmazza a vagyonelemeket, a leltár formája és sorrendje kötetlen. - A mérleg csak összevont értékadatokat tartalmaz, a leltár pedig mennyiségi és érték adatokat is. (A leltárban nem kerekítünk, forintra pontosan tartalmazza a vagyonelemek értékét!)

Köszönöm a figyelmet!