Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
Advertisements

A környezetszennyezés forrásai
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Globális probléma Hatása minden kontinensre kiterjed
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Környezetgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS és A FÖLD ELTARTÓKÉPESSÉGE
A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI
Globális problémák Kialakulásuk okai:
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Fenntartható fejlődés
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
A társadalmi változások elmélete
Környezetértékelési módszerek
A víz globális környezeti problémái
A környezetvédelem története és alapfogalmai
Természeti erőforrások védelme
Az erdő szerepe a szénháztartásban és a klíma védelmében
TALAJSZENNYEZÉS és –PUSZTULÁS HULLADÁKGAZDÁLKODÁS
“Ha az ember eltűnik, lesz-e reménye a gorillának? Ha a gorilla eltűnik, lesz-e reménye az embernek?”
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
Globális problémák, diák szemmel
Globális problémák.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
Biomassza-óvatosság. Érvek a biomassza mellett ÜHG kibocsátás mérséklése Energiafüggőség oldása a fosszilis energiahordozóktól, azok importjától A mezőgazdasági.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Ember és környezetének viszonya
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Globalizáció és környezeti problémák
A környezetvédelmi jog története
KÖRNYEZETVÉDELEM.
A fenntartható fejlődés
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
A fenntartható fejlődés fogalma, filozófiája Készítette: Dajka Fanni, Földrajz BSc 2013.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
Agrár-környezetgazdálkodás Fenntartható fejlődés, fogyasztás.
Ökoiskola- vetélkedő március
Vállalati fenntarthatóság
Európai Uniós ismeretek
Agrár-környezetgazdálkodás
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Globalizáció.
Előadás másolata:

Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul Környezetgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI MSC TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSC

Globális környezeti problémák 1. előadás 1-4. lecke

A környezetgazdálkodás fogalma 1. lecke

A környezetgazdálkodás fogalma Környezetgazdálkodás alatt értjük a természetes és az ember alkotta környezetnek hosszabb távra szóló szabályozott hasznosítását, tervszerű fejlesztését és hatékony védelmét, a természet ökológiai egyensúlyának tartós fenntartásával és a társadalom igényeinek figyelembevételével.

A fejlődés jellemzői (II. VH után) Öngerjesztő, felgyorsult tudományos-technikai fejlődés (technoszféra) Új energiaforrások (olaj, atom) feltárása, termelésbe vonása A termelés automatizálása, szintetikus anyagok előállítása A termelékenység fokozása, szállítás, közlekedés felgyorsulás Információtovábbítás felgyorsulása

Az egyenlőtlenségek fokozódása Tóth Gergely: A valóban felelős vállalat

A főbb globális problémák Háború és béke kérdése A Föld túlnépesedése Állandósuló élelmiszerhiány Anyag- és energiaválság A környezet gyors ütemű leromlása

Háború és béke A fegyverkezési verseny (’60.) olyan hatalmas erőforrásokat kötött le, amely elegendő lett volna bármely más probléma megoldására. Az emberiség az atomháború árnyékában élt, aminek nem lehet győztese. Az atomfegyverkészletek csökkentése a ’90. évektől.

A Föld túlnépesedése http://maps.grida.no/

A népességalakulás 3 fázisa Magas a születések száma, de a rossz táplálkozási, higiéniai feltételek miatt rendkívül magas a csecsemőkori halálozás aránya és rövid az átlagos élettartam. Emiatt a népesség létszáma stagnál vagy minimális mértékben növekszik. Magas a születések száma, de a javuló élelmiszer- és egészségi ellátás hatására csökken a gyerekkori halandóság, nő az átlagos élettartam. Ennek következtében a népesség növekedése nagymértékben felgyorsul. Tudatos családtervezés válik általánossá, amelynek hatására csökken a születések száma, de a további javuló életkörülmények hatására tovább nő az átlagos élettartam és emiatt a népesség száma csak lassan növekszik, esetleg csökkenhet.

http://maps.grida.no/

A népesség alakulása Magyarországon Buday-Sántha Attila: Környezetgazdálkodás

A lakosság városokba áramlása http://maps.grida.no/

Globális problémák 2. lecke

Urbanizáció A mezőgazdaság eltartó képességének csökkenése, a termelés modernizálása miatt sokan az ipari-, szolgáltató szektorban keresnek munkát, melynek következménye a lakosság városokba áramlása. Társadalmi egyenlőtlenségek fokozódása Élettér beszűkülése Stressz (alultápláltság, betegség, fegyveres konfliktus, létszámcsökkenés)

Élelmiszerválság Élelmiszer-túltermelés a fejlett országokban Élelmiszerhiány a fejlődő államokban A mezőgazdaság egyre nagyobb területet foglal el a természettől (gazdaságtalan) A települések terjeszkedése, ipartelepek létesítése, utak építése értékes mg.-i területeket von ki a termelésből. Túlnépesedés, élelmiszertermelés, természet túlhasználata.

Az 1 főre jutó élelmiszer-termelés változása Buday-Sántha Attila: Környezetgazdálkodás

Ökológiai krízishelyzet fázisai A népesség növekedése még nem meríti ki a biológiai erőforrásokat. A népesség növekedése már meghaladja a biológiai erőforrások szintjét, a növényzet pusztulása, az erdők felélése, a növekvő vízhiány, a terméshozamok csökkenése már a válság közeledtét jelzi. A népesség tovább nő, a biológiai rendszer összeomlik, ami a népesség pusztulását okozza.

Anyag- és energiaválság 1973., 1979., 1989. energiaválság (olajárrobbanás), gazdasági visszaesés Tudatosult, hogy a Föld energia- és nyersanyagkészletei nem kimeríthetetlenek. A világ népességének ¼-e fogyasztja el a világon termelt elsődleges energia ¾-ét. Fosszilis energiahordozókra alapuló gazdaság.

A világ fosszilis üzemanyag-fogyasztása Buday-Sántha Attila: Környezetgazdálkodás

Egységnyi termékérték előállításához szükséges energiahordozó mennyisége kőszénegyenértékben Buday-Sántha Attila: Környezetgazdálkodás

Erőforrások értelmezése Erőforrás bármilyen dolog, tárgy, feltétel vagy körülmény, amely az emberi szükséglet kielégítéséhez alapul szolgálhat. Teljes erőforráskészlet: Természeti erőforrások (régebben csak a föld) Emberi erőforrások Mesterséges erőforrások (tőke) Forrás: Fogarassy Cs.: Környezetgazdaságtan

A természeti erőforrások csoportosítása a fenntartható fejlődés szempontjából Megújuló természeti erőforrások (pl. víz, biomassza, nap, szél stb.) Nem megújulók (pl. ásványok, olaj, szén, gáz) /Jelenleg az emberiség ezekkel rablógazdákodást folytat./ Részben megújulók (pl. talajtermékenység, hulladék-asszimiláló kapacitás)

Forrás: Hugyecz A: A fenntartható fejlődés értelmezése

Környezeti problémák 3. lecke

Környezeti válság Levegő Víz Talaj Élővilág Épített környezet Üvegházhatás „Ózonlyuk” Nitrózus gázok, kén-dioxid mennyiségének növekedése Szmog Víz Elszennyeződés Túlhasználat Talaj Élővilág Biodiverzitás csökkenése Fajok kihalása Épített környezet Savas eső Zaj, rezgés

Az ember és környezete Buday-Sántha Attila: Környezetgazdálkodás

A termelés környezeti problémái Az emberiség célja: javítani életfeltételeit és jólétét Egyre hatékonyabban alakította át környezetét Az ember a bioszférában (-ból) él: élettelen természeti környezet (légkör, víz, talaj) vékony rétege és a vele kölcsönhatásban lévő élő szervezetek A bioszféra regenerálódó képessége sokáig kimeríthetetlennek tűnt Az iparosodás, a mezőgazdaság korszerűsödése, az urbanizáció stb. az emberek tömörülését eredményezték, és egy másik szférát, a technoszférát hozták létre, amelynek a bioszférára gyakorolt hatásai gyakran döntőbbek, drasztikusabbak, mint a természeti erők okozta hatások. Az ember fokozódó szükségleteinek kielégítésére jelenleg már több energiát von el környezetétől, mint amennyi a fennálló egyensúly megbontása nélkül lehetséges lenne.

A termelés és a fogyasztás gyakran olyan melléktermékek képződésével jár, amelyek a természet számára idegenek, emészthetetlenek és ezáltal zavarokat, a természet denaturálódását okozzák. Az ún. "környezeti válság" igazán az utóbbi 20-25 évben tudatosult, ekkorra ismerte fel a tudomány ennek globális, az egész Földre kiterjedő voltát. Kiderült, hogy az olyan korlátlan mennyiségben rendelkezésre állónak tekintett erőforrások, mint a levegő vagy a víz megfelelő minőségben nagyon is korlátozott mennyiségben áll rendelkezésünkre.

A gazdasági növekedés és a környezetszennyezés kapcsolata A GDP (bruttó hazai termék) és a szennyezés egy bizonyos fejlettségi szintig együtt nő, még akkor is, ha a társadalom megkezdi az erőfeszítéseket a környezet védelme érdekében. Később, bizonyos fejlettségi szint után azonban a GDP növekedésével már nem jár együtt a szennyezési szint növekedése, sőt a szennyezési szint radikálisan csökken. Forrás: Kerekes S. 1998: Környezetgazdaságtan Kuznets görbe Elméleti modell

Ökolábnyom… (a környezetszennyezés mértéke) Sorra veszi az emberi tevékenységeket és a létfenntartáshoz szükséges főbb tevékenységeket, és megbecsüli azok előállításához szükséges terület igényét. http://zold.virtus.hu/user_gfx/20091031/tn_aid4598_20091031021126_487.jpeg

Egy adott népesség ökológiai lábnyoma az összes lakos által fogyasztott összes termék előállításához szükséges területtel egyenlő. A vizsgálat utolsó eleme, hogy összeveti a vizsgált népesség ökológiai lábnyomát a ténylegesen rendelkezésre álló területtel, természeti erőforrásokkal. A módszer erősen alábecsli a valós környezetterhelést, mivel csak 5 fogyasztási osztályt vizsgál (élelmiszer, lakás, közlekedés-szállítás, fogyasztási javak, szolgáltatások) és azzal a feltételezéssel él, hogy a vizsgált technológiák hosszú távon fenntarthatók.

A környezetvédelem fejlődésének fázisai Rádöbbenés korszaka (’60.) A környezetvédelem intézményesülésének, hivatalos elismerésének korszaka (’70.) A hatékony intézkedések, programok, nemzetközi együttműködések kezdetének korszaka (’80.)

Római Klub „Limits to Growth” Ekkor a világ fő problémái: A nem megújuló energiaforrások és nyersanyagok apadó készletei Energia dráguláshoz vezet Ez az áremelkedés gátolja az ipar megfelelő fejlődését Ez visszahat az iparszerűvé vált mezőgazdaságra Közben a népesség egyre növekszik Római Klub 1968 április Aurelio Peccei közgazdász vezette, az emberiség jövőjével foglalkozó tudós társaság Termelésnövekedés korlátai, globális problémák, a környezet fokozódó pusztulása. A diákhoz itt kellene beszúrni a tanári magyarázatokat. HEFOP 3.3.1

1972 Stockholm - ENSZ Konferencia az emberi környezetről Az emberi környezet megóvásával foglalkozó első világméretű program kidolgozására 1972-ben került sor Stockholmban, az ENSZ környezeti világkonferenciáján. A konferencián a résztvevők nyilatkozatot fogadtak el a környezetvédelem alapelveiről és nemzetközi feladatairól. Az együttműködés irányítására, a nemzetközi erőfeszítések összehangolására létrehozták az ENSZ Környezeti Programját (UNEP). A Stockholmi Nyilatkozat keretében első ízben fogadták el hivatalosan, nemzetközi szinten az emberhez méltó környezethez való jogot. A nyilatkozatban a kormányok ünnepélyesen kötelezettséget vállaltak, hogy megóvják és jobbá teszik az ember környezetét a mai és a jövő nemzedékek számára.

A stockholmi konferencia eredményei A stockholmi konferencián nemzetközi szinten általános elfogadást nyert a gazdasági fejlődés és a környezetvédelem közötti kölcsönhatás gondolata is. Az iparilag fejlett és a fejlődő országok felismerték annak szükségességét, hogy megértsék egymás eltérő feltételrendszerének és szemléletmódjának lényegét. A fejlődő országok számára nyilvánvalóvá vált, hogy a fejlett országok környezetvédelmi problémái igen hasonlóak az övékéhez.

A természeti erőforrások csökkenése, ember és természet viszonyában az összhang megbomlása csak globális szinten értelmezhető. A konferencia legfőbb eredménye az volt, hogy kísérletet tett a fejlett és fejlődő országok között a környezet védelme és a gazdaság fejlesztése kérdéseiben vallott szemléleti különbségek áthidalására, s általánosan elfogadtatta az ökológiailag "egészséges" fejlődés érdekében szükséges környezetvédelmi szemlélet és gazdálkodás gondolatát.

A stockholmi konferencia ajánlásai A mezőgazdaság, a halászat, az erdőgazdálkodás számára időtálló feladatokat tűztek ki. A világ talajainak jobb megismerése, A talajvédelmi eljárások továbbfejlesztése, A vízkészletek racionális használata, A természetes vizek szennyeződések elleni védelme, A halállomány megőrzése, Csökkentett növényvédőszer- és trágyaadagok használata, Növényi- és állati génbankok létrehozása, Az erdők komplex védelme, A falusi környezet hosszú távú fejlesztési terveinek kidolgozása.

A környezetvédelem intézményesülése 4. lecke

A "Brundtland Bizottság" 1984-ben az ENSZ Közgyűlés létrehozta a Környezet és Fejlődés Világbizottságot, melynek vezetésével a volt norvég miniszterelnököt, Gro Harlem Brundtland asszonyt bízták meg. A bizottság készítette el a "Közös Jövőnk" (1987) című jelentést, mely először fogalmazta meg a fenntartható fejlődés fogalmát. A jelentés főbb megállapításai egy olyan fejlődési modellt vázoltak fel, mely a mennyiségi növekedést és a minőségi fejlődés egyaránt tartalmazza, s kimondja, hogy a gazdaság csak a környezet megőrzésével növekedhet.

A jelentés – a prognosztizált népesség-, termelés- és fogyasztás-növekedésből kiindulva – ökológiai katasztrófa veszélyét jelezte. Ennek elkerüléséhez változásokra van szükség: http://www.thwink.org/sustain/deadlock/ E1_OurCommonFutureCover.gif

Az erőforrások hasznosításában, A technológiák környezeti hatásaiban, A népesség növekedési ütemében, A gazdasági élet célkitűzéseiben, Az egész társadalom értékrendjében. Elengedhetetlennek nevezte a környezet- és a gazdaságpolitika integrálását.

A fenntartható fejlődés fogalma 1987. az ENSZ Környezet és Fejlődés Világbizottsága számára készült Brundtland-jelentés (Közös jövőnk) a fenntartható fejlődés fogalmával a gazdaság és a környezet közötti harmónia lehetőségét villantotta fel. „A fenntartható fejlődés egy olyan fejlődés, amely biztosítani tudja a jelen szükségleteinek kielégítését anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generáció lehetőségeit saját szükségleteik kielégítésére.”

A fenntartható fejlődés 9 alapelve Figyelem és gondoskodás az életközösségekről Az ember életminőségének javítása A Föld életképességének és diverzitásának megőrzése A meg nem újuló erőforrások használatának minimalizálása A Föld eltartó-képessége által meghatározott kereteken belül kell maradni

Meg kell változtatni az emberek attitűdjét és magatartását Lehetővé kell tenni, hogy a közösségek gondoskodjanak saját környezetükről Biztosítani kell az integrált fejlődés és természetvédelem nemzeti kereteit Globális szövetséget kell létrehozni

1992 Rio de Janeiro Az eredeti elképzelés: az egyes országok magas szintű vezetői aláírják a „Nyilatkozat a Földről” (Föld Charta) c. dokumentumot, amely jelentős kötelezettségvállalást írt volna elő. Ehelyett megszületett a „Riói Nyilatkozat”. 5 dokumentumot írtak alá.

1. Riói nyilatkozat a környezetről és a fejlődésről 27 alapelvet fogalmazott meg a fenntartható fejlődésről, csak általános jelleggel. Az elvek közül kiemelhető a környezetért viselt kölcsönös, de megkülönböztetett felelősség elve. Mind a termelést, mind a fogyasztást és a népességpolitikát a fenntartható fejlődés követelményeinek kell alárendelni. Minden országnak jogában áll a fejlődés érdekében saját természeti erőforrásait kiaknáznia. Elővigyázatosság elve.

2. Feladatok a 21. századra (AGENDA-21) 4 részből áll: A fejlődés elősegítése és a szegénység leküzdése a fejlődő országokban, népességpolitika, a fogyasztási szokások megváltoztatása. A természeti problémák, a környezetre gyakorolt káros hatások mérséklése, kiküszöbölése. A főbb társadalmi csoportok szerepe, feladata, igényei a fenntartható fejlődés megvalósításában. A fejlődéshez szükséges eszközök, pénzügyi források, intézményrendszer, technológia transzfer, oktatás, nevelés, jogi eszközök.

3. Elvek az erdőkről Jogilag nem kötelező. Valamennyi erdőtípusra vonatkozó ajánlásokat tartalmaz. A természeti erőforrások minden ország szuverén jogát képezik.

4. Keretegyezmény az éghajlatváltozásról ÜHG-k légköri koncentrációjának stabilizálása olyan szinten, hogy elkerülhető legyen az emberi tevékenységből eredő veszélyes mértékű éghajlatváltozás kialakulása. „közös, de megkülönböztetett felelősség” Elismeri a fejlődő országok jogát a további fejlődéshez.

5. Biológiai sokféleségről szóló egyezmény A biológiai sokféleség megőrzése közös érdek. Az egyes országok területén található biológiai sokféleség az adott ország tulajdona. Az egyes országok a területükön végzett tevékenységeikkel nem okozhatnak a biológiai sokféleséget érintő károkat határaikon kívül.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!