NYOMTATÓK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Manapság a számítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép- képernyő vagy monitor. A monitort egy kábel köti.
Advertisements

A nyomtató.
A gép által végrehajtott feladatok eredményeit mutatják, vagyis a géptől a felhasználó felé közvetítenek információkat: • Monitor • Projektor • Nyomtató.
KIVITELI PERIFÉRIÁK Illés Anna Eszter Felkészítő tanár: Salamon Róza
Számítógép perifériák
Kimeneti egységek Készítették: Boros Gyevi Vivien Tóth Ágnes
A számítógép felépítése
Az IBM kompatibilis PC perifériák
Képalkotás Vektoros képalkotás
A Monitor A legfontosabb kimeneti eszköz a monitor. A monitoron megjelenő képek képpontokból (pixel) állnak. A jelenleg még a legelterjedtebb a katódsugárcsöves.
A 4.CSOPORT MUNKÁJA.
Nyomtató.
Gélnyomtató (Ricoh Aficio GX 3050sfn)
Kiviteli perifériák Nagy Ferenc 6.b Felkészítő tanár:Salamon Róza
Nyomtatók Nem ütő nyomtatók.
Készítette: Birkás Gábor.  Bevezetés  A periféria, mint fogalom Mit tekintünk perifériának  Perifériák csoportosítása Bemeneti eszközök Kimeneti eszközök.
Nyomtatók Kovács Nándor.
Mai Számítógép Perifériák
A nyomtató.
A számítógép felépítése
A számítástechnika története
Készítette: Nagy Emese GFLUOU MF09F2
Perifériák.
Készítette: Csintalan Viktória
Monitorok, nyomtatók Liptai Krisztina 13/D.
1. A digitális fényképezőgép felépítése
Nyomtatók A szg.által szolgáltatott adatok papíron történő megjelenítésére szolgálnak. Csoportosításuk: Mechanikus ütközéses (impact) nyomtatók: kalapács.
Mai számítógép perifériák
Számítógépes alapismeretek Beadandó 2010
Mai számítógép perifériák
Nyomtatók Takács Béla
Hardver eszközök IV. rész
Hardver eszközök III. rész
Szoftver Számítógépvírusok A nyomtató
Perifériák.
Nyomtatók.
Monitorok.
Nyomtatók A nyomtatók feladata, hogy egy számítógépről származó információt papíron vagy ritkábban más hordozón (boríték, írásvetítő fólia, stb.) megjelenítsenek.
Egerek, nyomtatók.
Nyomtatók Segédanyag 9. osztályosok számára Készítette: Dobi Attila,
Balaton Marcell Balázs
Perifériák Bemeneti: Kimeneti: Billentyűzet Egér Lapolvasó
A számítógép felépítése
Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín-megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom.
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály, Toldi Miklós 2010.
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Grafika alapfogalmak.
Bevezetés az informatikába
Minden, amit a nyomtatókról tudni érdemes
Perifériák: Monitor Nyomtató Billentyűzet Egér Hálózati kártya Háttértárak: FDD HDD CD/DVD.
IT ALAPFOGALMAK HARDVER.
Kimeneti perifériák Longera Tina, Longera Renáta, Orosz Szilvia.
Perifériák és jellemzőik
Bemeneti, kimeneti egységek
Informatika 6. osztály Nyomtató
A számítógép perifériái
A nyomtató.  A nyomtató egyike a leggyakrabban használt kiviteli egységeknek.  A legfontosabb feladatuk, hogy az információt nyomtatott, az ember által.
Nyomtatók Készítette: Papp Levente Felkészítő tan.: Őszi Katalin Iskola: Karcagi Nagykun Református Általános Iskola 5300, Karcag Kálvin utca 2.
Kiviteli perifériák  Minden jog fenntartva.
FÜLEMÜLE ORSZÁGOS INFORMATIKA VERSENY A nyomtatók Készítette: Szöllősi Anna Osztály: 6.a Felkészítő tanár: Kovács Balázs Iskola neve: Budai Városkapu iskola.
4. óra Perifériák. Ismétlés  Perifériák felsorolása, kategóriái  Hardver, szoftver fogalma.
Készítette: Ulmann Ákos Felkészítő tanár: Vargáné Gyömrei Anita Iskola neve és címe: Orosházi Vörösmarty Általános Iskola, 5900 Orosháza Vörösmarty u.
Kimeneti perifériák.
Balaton Marcell Balázs
SQL Több táblás lekérdezések. Halmazműveletek. Alkérdések
Nyomtatók.
Az információ.
NYOMTATÓK.
A számítógép felépítése
I/O perifériák.
Előadás másolata:

NYOMTATÓK

A nyomtatók fő tulajdonságai sebesség: felbontás nyomtatóvezérlő nyelv papír kezelés

A nyomtatók sebessége: A nyomtatók sebessége igen széles skálán mozog. Ennek mértékét az 1 perc alatt kinyomtatható lapok számával (p.p.m.) adhatjuk meg. A gyártók által megadott sebesség rendszerint a maximális sebességet jelenti, amit a printer mechanikus, papírtovábbító része produkálni képes.

A felbontás A printer felbontása azon különálló pontok mennyiségével jellemezhető, amiket egy megadott területen (1*1 inch) nyomtatni képes. Mivel a vízszintes és függőleges értékek többnyire egyezőek, így megadható az 1 inch-enkénti pontok számával is, angolul dots per inch (dpi). Minél nagyobb ez a szám, annál jobb minőségű képet kapunk. Gyakori értékek: 300 dpi, 600 dpi, 1200 dpi, de lehet pl. 1200x600 dpi is

A nyomtatók fő tevékenységei: a papír függőleges mozgatása a nyomtatómechanizmus vízszintes beállítása a karakter előállítása a papíron

Az előbb említett tevékenységek konkrét megoldásai alapján megkülönböztetünk: Szeriális vagy sornyomtatókat érintéses vagy érintés nélküli nyomtatókat karakter- vagy mátrix nyomtatókat

A nyomtatók papírtovábbító mechanizmusának működése A legtöbb típusnál hasonlóan működik. A papír két szélén fél hüvelyenként elhelyezett lyukakba kétoldalt fogaskerekek kapaszkodnak, és a kerekek forgása továbbítja a papírt. A papír továbbítás vagy apró lépésenként (1/48”) vagy soronként történik, típustól, üzemmódtól függően. A továbbítókerekek működését ún. vezérlő szalaggal irányítják. A vezérlőszalag nem más, mint egy végtelenített lyukszalagdarab,amely minden, a papíron nyomtatott sornak egy lyukasztott sor felel meg A lyukszalag egy fényforrás előtt halad át, és egy fotocella érzékeli a lyukakat és a papírmozgását.

Működési elvük szerint: Mechanikus nyomtatók Nem mechanikus nyomtatók: - lézer - tintasugaras - termikus

Papírra nyomtatott karakterszám szerint Mátrix, tintasugaras nyomtató egyszerre egy pontot nyomtat, a karaktert pontokból állítja össze Karakternyomtató egyszerre egy karaktert nyomtat (gömbfejes, betűfejes) Sornyomtató egyszerre egy sort nyomtat (betűhengeres, betűláncos) Lapnyomtató egyszerre egy lapot nyomtat (a lézer nyomtató is ilyen)

Mátrix nyomtató egyszerűek és olcsók kis pontokból rakják össze a karaktert (7*5 vagy 9*7). A nyomtatást 7 ill. 9 egymás alatt elhelyezett tű végzi, amely együtt mozog a papír előtt, vízszintes irányban. A megfelelő helyen a megfelelő tűk kiugranak, és a karbonszalagon keresztül festék nyomot hagynak a papíron. Átlagos felbontása 72 dpi (dot/inch). Nyomtatási sebessége 100-200 karakter/perc.

Tintasugaras nyomtató Előnye: kis nyomtatási zaj, jó íráskép, grafika- és színnyomtatási lehetőség. apró tintacseppeket állít elő spray formában, és ezt elektrosztatikusan viszi a papírra, vagy a papír megfelelő részeit elektrosztatikusan, és a feltöltött helyek vonzzák magukhoz a papír melletti levegőrétegben lévő finom szénszemcséket. A felbontás szokásos értéke 300 dpi, de lehet ennél magasabb is. Nyomtatási sebessége 20-300 karakter/perc.

A lézernyomtató A lézeres nyomtató ára viszonylag alacsony, és a képminőség felér a legjobb nyomdai technológiával készült termékekével. Nagyon jó felbontás érhető el (típustól függően 300 dpi fölött) és igen magas nyomtatási sebesség (7000-20000 karakter/perc).

Léteznek szimpla, és duplex nyomtatók, előbbiek egy oldalra nyomtatnak csak, utóbbi képes a papír mindkét oldalára nyomtatni. Ezen kívül léteznek fekete-fehér, és színes lézernyomtatók is. A lézernyomtató fő egységei: a tonerkazetták (C, M, Y, K), a fényérzékeny szelénszalagot tartalmazó imaging unit, és a festéket a papírra rögzítő fuser egység.

Lézernyomtató működési elve: egy forgó hengerre fényérzékeny vezető anyagot visznek fel. Az anyagot feltöltik, majd egy lézersugárral kialakítják az exponálandó képpontokat. A lézersugarat a nyomtató memóriájában már jelenlévő kép vezérli. A henger miután kialakult egy kép, egy festékszóró elé kerül, ahol az exponált pontokra fekete festék tapad, és a hengeren kialakul a kép. ezután a képet papírra nyomja a henger.

Színes képek nyomtatása A színes képek nyomtatása négy lépésben történik, mégpedig úgy, hogy a négy alapszínből összeálló ábra először az akkumulátorszalagon alakul ki, majd következő lépésben a teljes kép átnyomásra kerül a papírra, végül a kb. 170 °C-on működő fuser a képet rögzíti a papírra. A lézernyomtatók nagy sebességgel dolgoznak, nyomatuk tartós, igen szép, a nagy egyszínű felületek azonban a technológiából adódóan nem tökéletesen egységesek.