A nemzeti számlák rendszere

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
Advertisements

Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
3.tétel GDP,GNI.
A nemzetgazdasági Teljesítmény mérése
Gyakorló feladatok Makroökönómia.
A magyarországi kockázatitőke- finanszírozás másfél évtizede ( ) Készítette: Papp Zsuzsa Tivadari Evelin.
Az államháztartási hiány és az államadósság 7. gyakorlat
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
Vargáné Gálicz Ivett PhD hallgató Szent István Egyetem
Wellness lehetőségek A wellness, mint az egészségturizmus része.
Idegenforgalmi statisztika
A gazdasági fejlettség mutatói
Szálláshelyi vendéglátás
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági előrejelzések és elemzések
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
1.előadás A makroökonómia tudománya. A makroökonómia mutatói.
Észak Dél ellen.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
Településmarketing Értékaudit.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Urban Audit Az egységes városstatisztikai adatbázis.
A GYÓGYTURIZMUS HELYZETE MAGYARORSZÁGON, FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI (THE POSITION OF MEDICAL TOURISM IN HUNGARY AND ITS DEVELOPMENT OPPORTUNITIES) Készítette:
Nemzeti Egészségügyi Számlák
A BNO fejlődése. Előzmények A "London Bills of Mortality –Előzetes meghatározott fogalomkészlet nélkül Linné, Sauvages, Cullen –Tüneti, "botanikai" osztályozás.
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Javaslat az ágazati információ-politika átalakítására Dr. Kincses Gyula mb. főigazgató MEDINFO.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
HÚZ-E AZ ÁGAZAT? A MAGYAR TURIZMUS VERSENYKÉPESSÉGE
Készítette: Ékes Ildikó és Cserháti Ilona
A globalizáció hatása a nemzeti számlarendszerre KSH, szeptember 22.
Controlling a gyakorlatban Nemzetgazdasági controlling, Eger és Kelet-Magyarország szerepe a nemzetgazdaság fejlődésében dr.Bamberger Anna Magyar Controlling.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
A magyar gazdaság várható helyzete
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
Turizmus gazdaságtan 4.. Szálláshely-statisztikai megfigyelések Előny Helyettesítheti a határstatisztikai megfigyeléseket (részben) Legtöbb országban.
Turizmus gazdaságtan 3..
Környezeti számvitel Zsugyel János PhD. Környezeti teljesítmények a nemzetgazdasági számlákon System of National Accounts –Eredetileg környezeti számlák.
„A nők, fiatalok és gyerekek elleni erőszak Európában” A SCELLES Alapítvány (Franciaország) kiadványa.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
A szerzői jogi iparágak magyarországi helyzete DAT 2006 a Magyar Tartalomipari Szövetség XVI. Konferenciája november 21. Dr. Bendzsel Miklós Dr.
DESZTINÁCIÓK TURISZTIKAI TELJESÍTMÉNYÉNEK TELEPÜLÉS-SZEMPONTÚ MEGKÖZELÍTÉSE Dr. Szalók Csilla „TDM Workshop”
Az értékkategóriák.
A turizmus szerepe a makrogazdaságban 4-5. előadás
A magyar mezőgazdaság szerkezete
GINOP programidőszak rövid áttekintése.
1 Szociális védelmi kiadások Magyarországon és az Unióban Tokaji Károlyné, KSH „Kérdés és válaszok”, avagy SZEGÉNYSÉG és SEGÉLYEZÉS I. című szakmai konferencia.
Franciaország – Magyarország Bilaterális gazdasági kapcsolatok Nikoletti Antal Helyettes Államtitkár NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM.
Gazdasági ismeretek A gazdasági fejlettség mérőszámai.
AZ ÚJ HÁZTARTÁSI VAGYONFELMÉRÉS EREDMÉNYEI JEGYBANKI SZEMSZÖGBŐL
Turisztikai fejlesztési lehetőségek a programozási időszakban
Az árindexek helye, szerepe a Nemzeti számlákban
FOGYASZTÁS ? TERMELÉS ?.
Európai Uniós ismeretek
A GAZDÁLKODÁS Készíítette: Czeglédi László. A GAZDÁLKODÁS KÖRNYEZETE Fogalma: céltudatos tevékenység, melynek keretében a rendelkezésre álló erőforrásokat.
Hungarian Testing Board
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Programba tartozó elsődleges és másodlagos adatforrásokról az Országos Statisztikai Tanács.
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Programba tartozó elsődleges és másodlagos adatforrásokról az Országos Statisztikai Tanács.
MTA Statisztikai Bizottsága, július 2.
Az árindexek helye, szerepe a Nemzeti számlákban
Költségvetés.
Előadás másolata:

A nemzeti számlák rendszere System of National Accounts (SNA) Nemzetközileg elfogadott makroökonómiai számlarendszer, amely egységes keretbe illeszti a gazdaság és a társadalom minden részterületéről származó információk közül azokat, amelyek e keretbe illenek. A nemzeti számlarendszer zárt, teljeskörű és konzisztens elszámolási struktúra. Nemzeti számla: vagy-vagy.

Szatellit számlák A nemzeti számlák rendszeréhez szorosan igazodik, amely kiegészíti azt a képet, amit a nemzeti számlarendszer ad a gazdaságról. Szatellit számla - speciális funkcionális elemzések, egy adott funkció szempontjából a teljességre törekszik. Egy részük ágazati, másik részük valamilyen gazdasági-társadalmi funkción alapul. Szatellit számla: is-is.

Funkcionális szatellit elemzések Kultúra Oktatás Egészségügy Szociális gondozás Turizmus Környezetvédelem Kutatás és fejlesztés Szállítás Adatfeldolgozás Lakásgazdálkodás

A TSA célja A nemzeti számlarendszerrel összhangban kimutatni a turizmus teljes, és más ágazatokkal, illetve nemzetközileg összehasonlítható társadalmi-gazdasági hatását.

Turizmus szatellit számla Hiteles adatok a turizmus nemzetgazdasági hatásáról. Standardizált adatgyűjtési, turizmus statisztikai rendszer. Az ENSZ Statisztikai Bizottsága által kidolgozott nemzetközi standard alapján.

A TSA-ból nyerhető adatok A látogatók hozzáadott költésének / keresletének hatásait vizsgáljuk. Halmozódásoktól mentes adatok: éttermek bevételében nincs benne pl. a felhasznált bor, zöldségek értéke, illetve az élelmiszeripari feldolgozó is csak a hozzáadott értéket számolhatja el, a nyersanyag az a termelőnél kerül regisztrálásra (ha import, akkor pedig egyáltalán nem) bevásárló-turizmus esetén a vásárlás mint kiskereskedelmi forgalom jelenik meg (az éttermi fogyasztás azonban megjelenhet turisztikai fogyasztásként)

A TSA-ból nyerhető adatok egy ország esetében A turizmus GDP-hez való hozzájárulása A turizmus fizetési mérlegben betöltött szerepe A turizmus által teremtett munkahelyek száma A turisztikai befektetések nagysága A turizmus által generált adóbevételek nagysága A turisztikai fogyasztás volumene A turizmus munkaerő helyzete

Várható eredmények A turizmus társadalmi-gazdasági jelentőségének megértése, emellett: összehasonlíthatóság más gazdasági szektorokkal és más országokkal, a turizmus szerkezetének megismerése (a hozzáadott érték, a munkahelyteremtés és a beruházás nagysága szektoronként), a regionális politikák segítése.