A platinacsoport elemeinek gazdaságföldtani helyzetképe

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
S Sulfur.
Advertisements

Erdővagyon-gazdálkodás
A FÖLD.
Nikkel gazdaságföldtni helyzete
A réz (Cu) gazdaságföldtani helyzetképe
Az ezüst és az arany. Tk oldal
Cink és ólom Faluvégi Bernadett.
Kristályrácstípusok MBI®.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból
Az arany Az arany a termeszetben elemi allapotban elofordulo, a tortenelem kezdetei ota ismert, jellegzetesen sarga nemesfem, a periodusos rendszer 79.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Rézcsoport.
Kémia Hornyák Anett Neptun-kód: XIGGLI
3.ÓRA AZ ANYAGOK TULAJDONSÁGAI ÉS VÁLTOZÁSAI
A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI
Bevezetés a vasgyártás technológiai folyamataiba
A Föld energiagazdasága
Készítette Radványi Róbert
Név: Le-Dai Barbara Neptun-kód: IEDZ4U Tantárgy: Ásvány és kőzettan
Atomrácsos kristályok
A FÉMEK ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE
BIOBÁNYÁSZAT Thiobacillus ferrooxidans.
Készítő: Ott András Témakör: Ásvány és kőzettan
Az anyag tulajdonságai és változásai
FÉMES ANYAGOK SZERKETETE
A HIDROGÉN.
Platinacsoport elemei
Mangáncsoport elemei.
ÁTMENETIIFÉMEK (a d-mező elemei)
Az anyagok közötti kötések
Ritkaföldfémek: Sc, Y és lantanidák Harangi, 2003.
A Li ércgenetikája és fémpiaci jellemzői -gazdaságföldtan szeminárium- Kis Boglárka Mercedesz IV év.
A vas -földtan és gazdaság-
Munkanélküliség.
Több kettős kötést tartalmazó szénhidrogének
V. A vanádium-csoport Nb régen columbium Előfordulásuk, ásványaik
VIII. 4-5d) A platinafémek
Ötvözetek ötvözetek.
Tartalom Anyagi rendszerek csoportosítása
Összehasonlító gazdaságtan
A fémrács.
A VI. főcsoport elemei (kalkogének – kőképzők) és vegyületei – O2
Készítette: Farkas Dominik
Merkúr.
A cink, a kadmium és a higany
A kalcium és a magnézium
Az óncsoport 8.Osztály Tk
A kén Sulphur (S).
A réz-csoport I. A réz.
A nitrogén és oxidjai 8. osztály.
I. ENERGIAELLÁTÁS ÉS KÖZLEKEDÉS I. 6. Légi közlekedés Forrólevegős hőlégballonok 1783-tól kezdve, amikor nyílt tűzről felszálló forró levegővel meghajtott.
Az elemek csoportosítása
Készítette: Balázs Fanni
Munkavállalás az Európai Unióban
Készítette: Varró Vivien Tankör: MF12M3
Ásványok bemutatása Ásvány- és kőzettan alapjai
Ásvány és kőzettan Készítette: Svidró Sára
Készítette: Istvánfi Vivien 9.c
Vas-kobalt-nikkel A periódusos rendszer VIII/B csoportja
Arany.
Elemek csoportosítása
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
Fémek. Az elemeket 3 csoportba osztjuk: fémek Félfémek vagy átmeneti fémek nemfémek.
Ásványok Képletek & Tudnivalók.
A kén=Sulfur.
Atomrácsos kristályok
FELTÁRUL AZ ELEMEK RENDSZERE
A FÖLDKÉREG ANYAGAI Készítette: Hoffer Vivien, Kovács Barbara,
Előadás másolata:

A platinacsoport elemeinek gazdaságföldtani helyzetképe Püsök András Babeş-Bolyai Tudományegyetem Mérnökgeológia szak 4. év

Tartalom A platina és a csoport más elemeinek a: - bemutatás - geokémiaja - földkéregbeli gyakorisága - felhasználása - fémpiaci helyzete - kereslet/kínálata - vilagtermelési adatok - ércgenetikai környezetei - platinatelepek Platina rög

A platinacsoport elemi A periódusos rendszer VIII. oszlopa két utolsó triádjának egyike a könnyű platinafémeket (ruténium, ródium, palládium), a következő pedig a nehéz platinafémeket (ozmium, iridium, platina) foglalja magába.  Előfordulásukat tekintve a ritka elemek közé tartoznak, a nemesfémek közé sorolják valamennyit, köszönhetően a a föld valamennyi ismert elemével szembeni reakció közömbösségüknek, tartósságuknak; korrózióval és oxidációval, a szokványos fémekkel való gyengítéssel és oldással szemben igen ellenállóak.

Geokémiai jellemzők A platinafémek különböző vegyértékűek, maximális vegyértékük nyolc, ez csak a ruténium és az ozmium esetén fordul elő (RuO4, OsO4). A ruténium, a ródium és az iridium a legtöbbször 3 vegyértékű, a palládium és a platina 2 vagy 4 vegyértékű, az ozmium pedig 6 vagy 8 vegyértékű. A platinafémek jó elektromos vezetők, olvadáspontjuk igen magas, sűrűségük nagy, különösen a nehéz platinafémeké. (Az ozmium sűrűsége a legnagyobb az összes elem között.) Az elemek geokémiai csoportosítása (Harangi, 2003)

platina / Pt Rendszám: a periódusos rendszer 78. eleme; Relatív atomtömeg: 195,9; Izotópok: 6 stabil 190-198 közötti tömegszámmal; Fizikai tulajdonságok:  Kissé szürkésfehér, közepesen kemény fém.   Sűrűsége (21,45 g/cm3). Olvadáspontja 1770 °C.  Jó elektromos vezető. Kémiai tulajdonságok:   A hidrogént elnyeli; Oxigénnel csak hevítve egyesül; Nitrogénnel nem egyesül; Foszforral könnyen olvadó foszfidokat ad; Sziliciummal is alkot vegyületet, bórral pedig könnyen olvadó boriddá alakul; Igen nehezen oldhato; Vegyületeiben kettő vagy négy vegyértékű; Sok vegyületét ismerjük, ezek sárga, barna vagy fekete színűek; Vannak atomvegyületei (pl. PtS) és molekulavegyületei is.

Platina és nemesfémek fizikai adatai

Az elemek Goldschmidt-féle geokémiai osztályozása Sziderofil elemek közé tartoznak, amelyek gyakran fémes fázisba redukálódnak, a Föld magjában és a vasmeteoritokban gyakoriak. Az elemek csoportosítása Goldschmidt szerint (White, 2001) A platinafémek(PGE) csoportjába tartozó elemek tipikusan sziderofil tulajdonságúak: valószínűleg főleg a földmagban dúsulnak. A kéregben kalkofil jellegűek is lehetnek: az érclelőhelyeken például szulfidjaikkal találkozhatunk. A magmás folyamatokban az Os, Ir, Ru és Rh kompatibilis, a Pt és Pd viszont inkompatibilis nyomelem – ha azonban szulfid fázis különül el a szilikátos magmából, akkor a platinacsoport elemei a szulfid fázisba lépnek be: ezért alakulhattak ki a viszonylag sok PGE-t tartalmazó szulfidércek.

Földkéregbeli gyakoriság Az elemek gyakorisága a földkéregben : A PGE elemeinek klark érteke: Platina : 0,005 g/t Palládium : 0,013 g/t (1 g/t = 0,0001% Taylor in Kiss, 1982 nyomán)

Felhasználása Története: A dél-amerikai indiánok már több, mint 2000 évvel ezelőtt készítettek gyűrűket és különböző díszítéseket a folyók medrében talált platina rögökből. A platina ékszerek modern kori hagyománya XVIII. századi európai királyi ékszerészekig vezethető vissza. II. világháború miatt ellenőrzés alá vonták a platinát, aminek eredményeképpen az ékszeriparban való felhasználása jelentősen lecsökkent. A platina iránti újbóli érdeklődés a 1960-as években Japánban kezdett el újra előtérbe kerülni. Európában, Németországban a 70-es években, Olaszországban az 80-as, Svájcban és az Egyesült Királyságban pedig az 90-es években kezdett el nőni a platina iránti kereslet.  Még korábbi példáját találjuk a platina díszítő elemként való használatának egy Egyiptomban előkerült szelencén az i.e. VII. századból.

Mire használjuk a PGE csoport elemeit? Paramétereik: A platinafémek jó elektromosvezetők, olvadáspontjuk igen magas; Sűrűségük nagy, különösen a nehéz platinafémeké. (Az ozmium sűrűsége a legnagyobb az összes elem között.) Platina: Jól megmunkálható, izzó állapotban kovácsolható és hegeszthető; Sűrűsége nagy, olvadaspontja magas; Jó elektromos vezető; Hőtágulási tényezője akkora, mint a közönséges üvegé, ezért üvegbe forrasztható anélkül, hogy magasabb hőmérsékleten az üveg megrepedne;   Jó katalizátor; Újrahasznosithato; Általaban más nemesfémmel ötvozik.

Ipari és laboratóriumi eszközök készitése: tégelyek, csészék, hőelemek, elektródák, hálók, csövek, huzalok, lemezek, szalagok, stb; Üvegipari alkalmazás; Ötvös és ékszeripar; Orvostudomány: a platina ötvözetei csontok rögzítésére használhatók, a testnedvekkel nem lép reakcióba, a palládium ötvözetei fogászati és sebészeti célra használhatók;

Repülogép- és hadiipar. Különleges kémiai tulajdonságai miatt, napjainkban a kitermelt platina mennyiség majdnem felét az ipar fogyasztja el. Elsődleges felhasználási területe az autógyártás: a kipufogógáz káros anyagainak közömbösítését a katalizátorban a méhsejt-szerkezetű (kerámia- vagy fém) magra óriási felületen, leheletvékonyan felvitt platina - valamint palládium, ródium - végzi.  Repülogép- és hadiipar. gépjármű katalizátor

Nemesfémek visszanyerése használt katalizátorokból Újjrahasznositás Nemesfémek visszanyerése használt katalizátorokból A nemesfémkinyerő és -tisztító technológiák általános elvi vázlata (Hancsók Jenő – Fülöp András – Tóth Csaba – Nagy Gábor: Fémek visszanyerése használt katalizátorokból )

Fémpiaci helyzet A pt/pd legfontosabb ércásványai: Termesplatina, termespalladium(pt is tartalmaz) Fémek felhasználása és a földkéregben lévő gyakoriságuk közti összefüggés (Pierce, 2010)

A platina és palládium piac aktuális helyzete A platina áralakulása az ipari felhasználás miatt szeszélyesebb az aranyénál. 2008. nyarán 1 uncia platina tőzsdei ára 2200 US dollár volt. A gazdasági válság hatására a gépjárműtermelés a felére zuhant, a lecsökkent ipari kereslet miatt a platina ára is 800 dollárra esett. Ma (2012.04.22, Kitco) 1577 dollár/uncia az ár (az arany ára 1642 dollár/uncia).  2012.04.22 palládium ár: 676 dollár/uncia (Kitco)

A 2011-es évben mindkét nemesfém ára csökkent, az ösztönző intézkedéscsomagok hatásának gyengülése miatta személygépkocsi piacokon Kínában, Európában és az USA-ban. Mindkét nyersanyag árára negatívan hatott az olajárak magas szintje, amely hosszútávon rossz hatást fejt ki a gépjármű ágazatra. Az idei év az egyre jobb USA-i adatokkal, nem rossz európai valamint nem romló kínai mutatókkal meghozta a felélénkülést minden nemesfém ára vonatkozásában. 2012.04.22 ródium ár: 1350 dollár/unci (Kitco)

Kereslet/kinálat A palládium és platina kereslet közel 50%-ban függ a gépjármű ipartól, amely a gépkocsi katalizátorokban alkalmazza ezeket a nemesfémeket. Pont az éventegyártott gépkocsi mennyiség változása determinálja nagy részben eme nyersanyagok iránti összkeresletet. Ez a jelenség kiváltképpen a nemesfém árak válság utáni felélénkülésével vált láthatóvá, amikoris sok állam (többek közöttt Kína, az USA, Németország) új személygépkocsik vásárlására ösztönző megoldásokat vezetett be. Egyedül Kínában a személygépkocsi eladás 2010-ben 32% nőtt, minek eredményeként a „Közép Országa” megerősítette vezető helyét a gépjármű szektorban.

A világ vezeto gépjármugyártó országai 2009-ben (db) Organisation Internationale des Constructeurs d’Automobiles (http://oica.net)

Vilagtermelési adatok Mindkét nyersanyag esetében a kínálat közel 90%-a a Dél-Afrikai Köztársaság és Oroszország bányáiban koncentrálódik, ezeket kiegészíti a kanadai Sudbury-kitermelés, ahol eme nemesfémeket főképpen egyéb nemesfémek vagy olyan nyersanyagok melléktermékeiként állítják elő mint pl. a  nikkel-, réz- és vas-szulfidok. A vilag platinatermelése (kg) 2009-es világtermelési adatok a fontosabb fémek kapcsán (Pierce, 2010) A világ palládiumtermelése (kg) USGS Mineral Resources

Elorejelzes Hosszútávon a két nyersanyag keresletének bővüléséért felelős piacok sorozatos kockázatoknak vannak kitéve (többek között Kína „kemény landolása”, a gépjármű mennyiség túl gyors bűvülésének korlátozására irányuló szándék a pekingi hatóságok részéről, az olajválság, az elektromos energiát felhasználó gépkocsik fejlődése).

A PGE ércgenetikai környezetei A Pt/Pd magmás/üledékes eredetű érctelepek típusai: Likvidmagmas (ortomagmás) érctelepek: Cu-Ni-platinafémércesedések A sziderofil elemek (pl. platinafémek), a szulfidos szegregátumokban dusulnak ~ 99% -t adják a platinafémek bányászatának. Hidrotermális platinafém dúsulások: likvidmagmás szulfidércek remobilizációja. PGE érctelepek Bushweld érckomplexum, D-Afrikai Köztársaság Norilszk-Talnakh, ÉNy-Szibéria Sudbury, Kanada Duluth, U.S.A Zimbabwe

Norilszk-Talnakh

Sudbury

Sudbury hidrotermális platinafém ércesedései Sudbury földtana

A pt/pd érctelepek globális elterjedése

Könyvészet Köszönöm a figyelmet! http://minfocus.com http://www.laborplatina.hu/ http://www.geology.com http://www.kitco.com Molnár Ferenc – Teleptan előadás Péntek Attila - A Broken Hammer Cu-Ni-platinafém ércesedéshez kötodo hidrotermális folyamatok nyomonkövetése, Sudbury Szerkezet, Kanada Dr. Márton István – Ércteleptan előadas Hancsók, J., Fülöp, A., Tóth, Cs., Nagy, G. Fémek visszanyerése használt katalizátorokból Köszönöm a figyelmet!