Szigor vagy engedékenység a gyermeknevelésben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyermeki viselkedés pszichés zavarai
Advertisements

A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Szülői elégedettség mérés eredménye
Ahány ház, annyi szabály Székely Levente
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Peremen billegő fiatalok
Nyolc gondolat az ANYASÁGRÓL
Copyright © 1998 Child Evangelism Fellowship. All rights reserved. G y ermekek E vangéliumi T anítása - 2.
© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl
A nevelés stílusa.
Család, rokonság Németh György.
Szociális tanulás formái
A gondozás,nevelés egysége
A játék A játékosság.
Szocializáció Dr. Szabó-Tóth Kinga.
Dr. Pálhegyi Ferenc alapján
A tanulók tanulási stílusa és az oktatási módszerek közötti kapcsolat
Kisiskolások élményszerű környezeti nevelése
A középkor és reneszánsz gyermekfelfogása
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
NEVELÉSI MÓDSZEREK Forrás: Czike Bernadett (szerk.): Bevezetés a pedagógiába. Szöveggyűjtemény. Eötvös József Könyvkiadó, Budapest, 1996.
A NEVELÉS FOLYAMATA ÉS MÓDSZEREI
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
Csecsemők táplálási szokásai Magyarországon
XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia április FOGYATÉKOSSÁG ÉS CSALÁDI SZEREPEK Készítette: VÁGÁSI JÚLIA.
Módszertani megújulás a nevelő munkában
Erkölcsi nevelés, mint az óvodai nevelési feladatok egyike
H OGYAN KÁROS AZ INTERNET ? E LEMZÉS VII. OSZTÁLYOS TANULÓK KÖRÉBEN Ozsváth Berényi Hajnal KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Központja.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
Családi diszfunkciók Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus Pecze Mariann, WJLF.
A pedagógus.
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
Biztoskezdet gondolat a falakon túl A gyerekházon túl is élnek.
Gyermek: Ki a gyerek? Tiszta lap, vagy csiszolatlan gyémánt?
Terhes örökségeink A társaddal együtt megkapod a rokonságát és a múltját is: gyermekkora élményeit, hiányait és lelki sebeit Lehet, hogy csak később tudod.
Nevelés és nevelői attitűdök
Merre tovább? Előre gondolkodás © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 6. Nevelőszülői módszertan.
Kapcsolat a vér szerinti családdal © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 3. Nevelőszülői módszertan.
A PYGMALION EFFEKTUS, A TANÁRI ELVÁRÁSOK HATÁSA A TANULÓKRA.
Szociális helyzet a Pogányvölgyben 2011 június 17.
Gyermekvédelmi szemlélet az edzői munkában
Gyermekeinket érő hatások keresztény szemmel. Milyen irányba hathat a gyermekeinket körülvevő környezet? Kiszolgálja veleszületett önzésre hajló ter-
Erőszakmentes iskola. Az erőszakosságot úgy írhatnánk körül, mint az egyén testi, szóbeli és érzelmi bántalmazása egy vagy több személy részéről Az erőszakosságot.
Előadás és tréning.  Túl kevés a jóból ( szükségletek toxikus be nem töltése és nem a szülői tökéletlenség )  Túl sok a rosszból ( kritikusság, elutasítás,
A szociális képességek fejlesztése módszertana
Család, rokonság Németh György.
A szülői példa jelentősége az utódok életében
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
Tudományos irányítók: Végzős hallgató:
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Önmenedzselés Előadó: Selmeci József Csongor. Változó külső és belső világunk A körülöttünk folyó változások egyik legfontosabbika az, hogy megnőtt a.
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ” FIATALOKAT ÉRINTŐ GAZDASÁGI-SZOCIÁLIS VÁLTOZÁSOK ÉS PROBLÉMÁK -A legújabb generációk.
Asztrológiai továbbképzés
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Generációk és család.
A gyermekek nevelésének megerősítése (VII. fejezet)
„SZÜLŐI KLUB” – DÉLUTÁNI FOGLALKOZÁSOK
A család ahonnan jövök.
  Mit jelent a kompetencia alapú óvodai programcsomag használata a gyerekek számára?
Kisgyermekes Anyukáknak, Apukáknak
Esély a szülőknek, lehetőség
A diszfunkcionálisan működő család
Előadás másolata:

Szigor vagy engedékenység a gyermeknevelésben Tudományos irányítók: Dr. Bura László Dr. Szabó Thalmeiner Noémi Egyetemi adjunktus Végzős hallgató: Szabó Purgui Beáta

A gyermeknevelés alkotó, fejlesztő tevékenység. Célja, hogy mi szülők segítsünk a gyermeknek olyan személlyé válni, aki elégedett önmagával és életmódjával.

A szülők a gyermek első és legfontosabb tanítói, ezért fontos a köztük levő: érzelmi kommunikációs kötődési kapcsolat. A szülők – szeretet - együttérzés - korlátozás - határozottság, megtanítja a gyermeknek melyek a szabályok, határok és következmények.

Nevelési hibák Korábbi évtizedekre a túlzott szigor. Mai korra a kontroll, korlátozás hiánya. Szigorú vagy engedékeny szülők.

Túlzott szigor következményei Felnövő gyerekek: dacosak, szorongóbbak, keserűek, mély érzelmi sérülést szenvednek Túlzott engedékenység következményei Gyerekek: nem lesznek önmegvalósítók, önzőkké, követelődzőkké válnak, agresszívebbek. Van önbizalmuk, autonóm személyiségek, felnőtt modellel való azonosulásra törekednek.

Büntetés Elkedvteleníti a gyereket, csökkenti önbizalmát, agresszív tendenciáit erősíti és szembefordítja a büntető személlyel. Mindig a vétség arányában kell megállapítanunk, személyre szabottan alkalmazzuk. Jutalmazás Mindig a helyes viselkedést jutalmazzuk, ne adjuk késleltetve, ne halmozzuk el a gyermeket tárgyi jutalmakkal.

Pedagógiai kutatás Kutatásom célja megismerni az óvodáskorú gyermekek szüleinek nevelési szokásait szabályait és hibáit. A minta bemutatása Összesen Város Vidék Anyák 37 50% 20 27% 17 23% Apák 74 100% 40 54% 34 46%

Hipotézis A szülők 3 óránál kevesebb időt szánnak gyermekeik nevelésére naponta

II. Hipotézis Az anyák többsége alkalmaz szabályokat nevelése során, míg az apák többsége nem alkalmaz szabályokat

III. Hipotézis A szabály megszegését büntetés követi

IV. Hipotézis A szülők nem minden esetben tartatják be gyermekeikkel a szabályokat

V. Hipotézis A gyermekek anyjukhoz fordulnak szívesebben problémájukkal

VI. Hipotézis Sok szülő bünteti gyermekét veréssel

VII. Hipotézis A szülők többsége tárgyi jutalommal jutalmazza gyermekét

VIII. Hipotézis A szülők pozitívan viszonyulnak gyerekeik viselkedéséhez A legtöbb szülő inkább pozitív tényezőket sorolt fel, kevesen adtak olyan válaszokat, ami arra utalna, hogy nem ért egyet gyermeke viselkedésével.

IX. Hipotézis A szülők szeretnék, ha gyermekeik felnőttkorukban olyanná válnának, mint szüleik Vannak, akik szeretnék, ha gyermekük szigorúbb lenne, de vannak, akik azt szeretnék, ha türelmesebbek, engedékenyebbek lennének. Mindezek ellenére a szülők nagyobb része szeretné, ha gyermekeik felnőttkorukban olyanná válnának, mint szüleik.

X. Hipotézis A legtöbb szülő boldognak és egészségesnek szeretné látni gyermekét 25 év múlva A válaszok szinte mindegyike két jellemzőt tartalmaz: legyen egészséges és boldog.

Következtetések Akár szigorral, akár engedékenyen nevelve gyermekeinket a szülő-gyermek kapcsolat jó, persze problémák adódhatnak és adódni is fognak, de mi szülők megpróbáljuk ezeket kiküszöbölni és gyermekeinket a lehető legjobb úton nevelni és vezetni.

Javaslatok további kutatásokhoz Nagyobb gyerekek kikérdezése arról, hogy ők miként viszonyulnak szüleik neveléséhez, valamint arról, hogy ők szülőként milyen nevelési módszereket, szokásokat alkalmaznának.