HŐSUGÁRZÁS (Radiáció)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gázok sűrítése és szállítása
Advertisements

Gázok.
A szabályozott szakasz statikus tulajdonsága
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Készítette Varga István 1 VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA.
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
SZILÁRD ANYAGOK SZÁLLÍTÁSA
A SZABÁLYOZOTT JELLEMZŐ MINŐSÉGI MUTATÓI
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A hidrogén (hydrogenium, hydrogen, vodonik, водород)
A szabályozott szakasz- és berendezés fogalma
Hősugárzás Gépszerkezettan és Mechanika Tanszék.
BME VIK1 Optikai sugárzás nem vizuális (biológiai) hatásai.
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Hővezetés Hőáramlás Hősugárzás
A hőterjedés alapesetei
FÉNYEMISSZIÓ, FÉNYFORRÁSOK, FÉNYKELTŐ ESZKÖZÖK
Műszaki diagnosztika HŐSUGÁRZÁS
Hősugárzás.
Hősugárzás Radványi Mihály.
3.6. A hő terjedésének alapformái
LEPÁRLÁS (DESZTILLÁCIÓ) Alapfogalmak
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
HŐÁTVITELI (KALORIKUS) MŰVELETEK Bevezető
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
HIDRODINAMIKAI MŰVELETEK
Az automatikus irányítás nyitott és zárt hatáslánca
ANYAGÁTBOCSÁTÁSI MŰVELETEK (Bevezető)
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A SZILÁRD ANYAGOK OSZTÁLYOZÁSA ÉS FAJTÁZÁSA
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
HETEROGÉN RENDSZEREK SZÉTVÁLASZTÁSA
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
FOLYTONOS SZABÁLYOZÁS
Az automatikus szabályozás alapfogalmai
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Érzékelő és átalakító szervek (transzmiterek)
Az automatikus szabályozási rendszerek felosztása Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A fluidumok mechanikai energiái Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
HŐÁRAMLÁS (Konvekció)
KÉTÁLLÁSÚ SZABÁLYOZÁS
BEVEZETŐ Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Az áramlás különböző jellege Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A fluidumok sebessége és árama Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
PNEUMATIKUS ARÁNYOS-INTEGRALÓ SZABÁLYOZÓ Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A szabályozószelep statikus tulajdonsága Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Sebességeloszlás sima csőben, és a határréteg fogalma
A FOLYAMATOK AUTOMATIKUS ELLENŐRZÉSE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
MÉRŐÉRZÉKELŐK FIZIKÁJA Nem kontakt hőmérsékletmérés Dr. Seres István 2007 március 13.
Termikus kölcsönhatás
HŐTERJEDÉS.
FIZIKA A NYOMÁS.
Készítette: Fábián Henrietta 8.b 2009.
1. kísérlet Látható rezgések Fábián Orsolya. – gondolkodott Marci, amikor meglátta ezt a Különös szerkezetet a Csodák Palotájában… Hm… Vajon ez hogyan.
A test belső energiájának növekedése a hősugárzás elnyelésekor
A test belső energiájának változása a hőcsere során
LÉGKÖRI SUGÁRZÁS.
FFFF eeee kkkk eeee tttt eeee tttt eeee ssss tttt s s s s uuuu gggg áááá rrrr zzzz áááá ssss.
Készítette: Berzlánovich Krisztián
 ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK A SUGÁRZÓ FŰTÉSRŐL:  A sugárzó fűtés működési elve legjobban a Nap sugárzásához hasonlítható. A Napból érkező sugarak először.
A napsugárzás – a földi éghajlat alapvető meghatározója
A hőmérséklet mérése.
Hősugárzás.
RASZTERES ADATFORRÁSOK A távérzékelés alapjai
Fényforrások 2. Izzólámpák 2.1 A hőmérsékleti sugárzás
Hősugárzás Hősugárzás: 0.8 – 40 μm VIS: 400 – 800 nm UV: 200 – 400 nm
Optikai sugárzás nem vizuális (biológiai) hatásai
Élettelen környezeti tényezők és hatásaik az élőlényekre
Előadás másolata:

HŐSUGÁRZÁS (Radiáció) Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA varga.i@neobee.net

A testek, legyenek bármilyen halmazállapotúak, hőhordozó közvetítése nélkül is sugárzással felvehetnek, illetve leadhatnak hőt. A hősugárzás fizikailag nagyon hasonló a látható fény sugárzásához, csak hullámhosszban különböznek egymástól. A hősugarak hullámhossza 800 – 40000 nm tartományban van. A test fizikai és kémiai tulajdonságai határozzák meg, hogy a hősugarak mekkora részét fogja elnyelni, visszaverni illetve átengedni.

Magas hőmérsékleten (t>600 oC) a szilárd testek, és a gázok közötti hőcserében a hősugárzás uralkodóvá válik. A testek elnyelő- és sugárzóképessége teljesen azonos fogalmak. Az a test, amely a sugarakat jól elnyeli, erősen sugároz is. Ez fordítva is érvényes: a sugarakat nagymértékben visszaverő testek - gyenge sugárzók.

A valóságos testek feketeségi foka kisebb 1-nél és nagyobb 0-nál. A testek sugárzóképességét a test feketeségi fokával jellemzik. Az abszolút fekete test, az összes ráeső sugarakat elnyeli, ezért a feketeségi foka 1. Az abszolút fehér test az összes ráeső sugarakat visszaveri, ezért a feketeségi foka 0. A valóságos testek feketeségi foka kisebb 1-nél és nagyobb 0-nál.

A - a szemben fekvő felületek nagysága A sugárzó hőcsere törvényszerűségeit a Stefan- Boltzman- féle törvény írja le: - sugárzó-hőkicserélési tényező A - a szemben fekvő felületek nagysága T1 – a magasabb hőmérsékletű felület abszolút hőmérséklete T2 – az alacsonyabb hőmérsékletű felület abszolút hőmérséklete

Ha mindkét felület nagymértékben elnyel sugarakat, akkor: Az abszolút fekete test sugárzási tényezője